[POL] névviselésrül

ad https://24.hu/belfold/2024/03/23/anyakonyvi-eljarasrol-szolo-torveny-mo…

az utónevek számának korlátozása kapcsán az 1950-es években keletkezett a szabályozás, az ezen időpont előtt született személyek jelenlegi anyakönyvi eseményekor – jellemzően haláleset anyakönyvezésekor – derül fény a több utónévre, melyről a hozzátartozók gyakran ekkor értesülnek először. ...

a jövőben „elhalt magyar állampolgár esetén, amennyiben a születési anyakönyvi bejegyzése vagy a házassági anyakönyvi bejegyzése, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai a születési név tekintetében eltérnek, az elektronikus anyakönyvbe történő bejegyzés során úgy kell eljárni, mintha számára korábban névváltoztatást engedélyeztek volna ...

Három keresztneve tehát továbbra sem lehet senkinek, az anyakönyvvezetőket és az elhunytak családtagjait viszont kellemetlenségektől kímélhetik meg a módosítások, ha elfogadják azokat.

Szóval akit szabályosan az 1952. évi XIX. tvr. hatálybalépése előtt, több, mint két keresztnévvel anyakönyveztek, mert az akkor így elfogadott és szabályos volt, megtartotta az eredeti neveit a rákosi korban, az 56 utáni tisztogatásokban, és utána a kádári érában, majd a rendszerváltás után is, az MOST azonnal mondja meg, hogy melyik nevéről mond le, mert különben az utódainak lesz kellemetlen (utólag intézni a névváltoztatást halotti anyakönyvezéshez) ...

Gratulálok minden kedves hagyományőrző konzervatívnak, hogy az 1952 előtt született érintetteket mégegyszer keresztre feszítjük, a helyett, hogy képesek lennénk tudomásul venni, hogy 1952 előtt ezt lehetett ... (nem, nem vagyok személyesen érintett)

Hozzászólások

Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Sámán UllmannMónika Bőgatya Szabadcsapat László Lovag valószínűleg most felköti magát. Ugyanannyira erdekesek a problemaid, ahogy a donteshozoknak. Nem szeretnel politikai palyara lepni? :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Én értem, hogy ez nekem sem probléma, értem, hogy neked sem, a különbség kettőnk között az, hogy én átérzem a problémát, mert vannak/voltak ismerőseim, ahol ez családi hagyomány (ergo nem a hobby-idiótákról beszélek), amit most a hagyományőrző konzervatívok lehetetlenítenek el annak ellenére, hogy az "átkost" túlélték ezek az anyakönyvi kivonatok és emberek. (sokan 1952 után a hagyományt az egyházi anyakönyvben vezették a gyerekeknek, hogy majd valamikor, ha végetér az államszocializmus, majd biztosan lehet "rendes" nevet adni a gyerekeknek, hát sikerül az államszocializmus névviselési szabályait is továbbszigorítani...)

"1953 óta törvény tiltja, de ezrek élhetnek még három keresztnévvel"

Tipikus médijahájp, nincs itt semmi látnivaló. Mellesleg a törvény azokra az esetekre vonatkozik, ahol "..a papír alapú születési anyakönyvi bejegyzése kettőnél több utónevet tartalmaz, a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő egy vagy két utónevet kell bejegyezni, anélkül, hogy erről nyilatkozna. És ha a vonatkozó adatok nem szerepelnek ebben az adatbázisban, akkor kell csak írásban nyilatkozni, hogy melyik két utónevét vagy kizárólagosan melyik utónevét kívánja viselni."

Nem hinném, hogy az érintettek bemutatkozáskor emlékeznek az összes nevükre a megfelelő sorrendben, és fel tudják mondani, pl. azt, hogy Laczházy-Schmassermann-Kutyalaky Arisztid Teodor Arzén Hümér vagyok, vagyis várjunk csak... Én már a kettős keresztnevet sem értem, hogy mire jó (OK, ha a gyerek felnő, majd választ a kettő közül).

A kettős keresztnévnek azért van értelme, mert van az a hagyomány, hogy az elsőszülött fiú az apja keresztnevét kapja.

Namármost amikor van 3-4 generációd (akik élhettek párhuzamosan), akkor azért nem haszontalan, hogy tudod, hogy melyik Gézáról is van szó az adott dokumentumban.

Az extra keresztnevek meg hagyományosan a keresztszülőktől származnak, így jó esély van arra, hogy ne legyen duplikátum.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2024. 03. 24., v – 22:36

amennyiben a születési anyakönyvi bejegyzése vagy a házassági anyakönyvi bejegyzése, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai a születési név tekintetében eltérnek

Tehát ha a személyiben nincs meg az összes, legalább három keresztnév, és eddig nem hiányzott és nem volt fontos... Ha meg benne van, akkor nincs gubanc.

különben az utódainak lesz kellemetlen (utólag intézni a névváltoztatást halotti anyakönyvezéshez)

Kell ezen bármit intézni ebben az esetben? "úgy kell eljárni, mintha számára korábban névváltoztatást engedélyeztek volna".

Szerintem a probléma teljesen jogos: Kovács Aladár Béla Csaba egy adott ingatlan tulajdonosa, de Kovács Aladár Béla halt meg. Ekkor beírják, hogy KABCS nevet változtatott KAB-ra, és a szoftver se gabalyodik össze.

Mindemellett nekem a szuletesi anyakonyvi kivonatomnal az ugyfelkapun elore be volt irva, hogy szuletesi neve : "Dr ... " .

Van a környezetemben pár emberke, aki a közelmúltban nevet változtatott, mégpedig teljesen, tehát a családi nevet és at utóneveket is megváltoztatta.
Az van beírva a hivatalos okmányaiba, hogy

Születési név: ... az új neve,
Viselt név: ... az új neve.

Nem értem, hogy ennek mi az értelme. Mármint, hogy akkor a születési nevet miért születési névnek hívják, és miért van értelme a viselt név mellett külön nyilvántartani, ha a kettő hardlink egymásra?

Nem, itt nem arról van szó, hogy valamilyen perpatvar miatt új identitást kellett neki adni, nehogy valami bérgyilkos megtalálja...

Szerintem kb. helyreteszi a dolgot, ha a szuletesi nevre ugy gondolsz, mint ami regen a leanykori nev volt. Szoval a Kissne Nagy Ilonat kicserelheted Kissne Kozepes Ilonara, es akkor a szuletesi leanykori neved is cserelodik Kozepesre.

szerk: viszont a "viselt nev" reszt nem ertem, ez milyen okmanyon van?

Pedig a névváltoztatásnál pont ez a lényeg. Pl színészek akiknek ultragáz nevük volt eredetileg, illetve emberek, akik gyűlöletbűncselekmények áldozatai (nem csak a tanúvédelem létezik), illetve ott vannak az örökbefogadott gyerekek, mert sajnos a társadalom bizony velük kapcsolatban sem könyörületes. Nem véletlenül titkolja sok szülő olyan gyereke előtt is, akit elég korán fogadott örökbe, rengeteg konfliktust spórol meg vele. Korábban egyébként azt hiszem csak a születési anyakönyvi kivonatban szerepelt megjegyzésként, hogy pl örökbefogadás vagy mi miatt pl magyarosítás változtattak nevet. Ma így mondjuk azt szépen, hogy a korabeli társadalmi megvetést elkerüljék, mert olyan idők is voltak.

A kisdoktori nagydoktori, még a jelenlegi rendszer előtt volt, a szocializmusban, a nagydoktori az akadémiai doktori volt, a kisdoktori meg az egyetemi doktori.

A sima egyetemi doktori ma a dr, aki tudományos PhD fokozatot szerez, az a Dr, ez után lehet akadémiai doktorkodni ami nem tudományos fokozat, hanem akadémiai cím. Az emberek 99%-a rosszul tudja, még akinek van az is, csak aki ezzel dolgozott tudja, nagyon szomorú, de ez van.

Kicsit elgondolkodtam, mi lehet a háttérben. Szerintem az adatbázisban keresztnev1 és keresztnev2 mezők vannak, és inkább törvényben tiltják meg a további keresztneveket, csak hogy ne kelljen módosítani.

Egy kis sztori: egy ismerős, X. László Attila bement az okmányirodába, mert lejárt a személyi igazolványa. Megkérdezte, hogy ha már úgyis újat csinálnak, az Attilát nem lehetne-e levenni. Mondták neki, hogy természetesen le lehet, 10000 Ft. Úgy döntött, hogy elfér az ott. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com