Elektromos reteszt keresek

Elektronikus reteszt keresek, amit rátehetek egy beltéri ajtóra. Tehát nem az ajtólap belsejébe, a meglévő kilincs/zár helyére, hanem azoktól teljesen függetlenül, az ajtó egyik oldalára, valahová a kilincs felé, pár csavarral utólag felszerelve.

A nem elektromos verzió pl. ilyesmi lenne: https://www.obi.hu/reteszek-es-zarak/toloretesz-acel-sargarez-bevonatu/…

Namost ehhez képest én olyat szeretnék, amiben annyi az extra, hogy nem csak kézzel lehet nyitni-csukni, hanem elektronikusan is.

Olyasmire gondolok, hogy van neki 2 portja, amire ha kap 12V vagy 24V DC-t az egyik irányba, akkor nyit, ha meg a fordított polaritással, akkor zár.

Ideális esetben még van rajta 2 érzékelő is, amivel lehet detektálni, ha a retesz a két végállapot egyikében van. (Ehhez akkor kell még 3 vagy 4 port, ízlés kérdése.)

Fontos, hogy az elektronikus, távolról történő kezelés opcionális legyen, tehát ettől teljesen függetlenül továbbra is lehetséges legyen az, hogy én odasétálok, és a kezemmel kihúzom / behúzom.

Merre lenne érdemes elindulnom? Köszönettel.

Hozzászólások

Mágneszár, ami pl. lépcsőházi bejárati ajtókon van felszerelve?

A leírás (és a videó) szerint ez olyan, hogy ha kap áramot, akkor behúzza a reteszt (tehát nyitja az ajtó), ha nem kap áramot, akkor pedig egy rugó kinyomja a reteszt (tehát zárja az ajtót.)

Továbbá a nyitott állapotban csak pár másodpercig szabad tartani, mert utána besül.

Nekem ezzel szemben az kéne, hogy alapból (akár csukva, akár nyitva van), nem kell neki fix feszültség, nem fogyaszt áramot, és nem is csinál semmit, rugó sem nyomja sehova, hanem csak akkor, ha épp nyitni vagy zárni akarok.

Tehát nekem 3 állapotú cucc kéne (vagy nyit, vagy zár, vagy békén hagy), nem pedig kétállapotú (vagy nyit, vagy ha békén hagyom akkor zár)

De biztos lehet itt keresgélni a több ezer keresési találat közül, csak abban reménykedtem, hogy esetleg valaki látott már ilyet konkrétan.

NUKI tud ilyet. Vagy zár vagy nyit vagy békén hagy.
Akármilyen EURO zárbetétre rárakható, távolról vezérelhető van hozzá ujjlenyomatos pinpad is.
Állapotot meg MQTT-n keresztül lekérdezhetsz.

tuzvedelmi okok miatt gyakorlatilag az osszes ilyen zar elektronikus, hogy amikor a tuzriaszto lecsapja az aramot, akkor nyitva legyen minden.

mielott ilyet felszerelsz, te is gondolj bele, mi tortenik, ha shit-hits-the-fan. a balesetekben pont az a randa, hogy nem szamitanak rajuk. Ha nem is tuz, kepzeld el, hogy kapsz egy szivgorcsot/agyverzest az ajto tulso felen, akkor hogyan segitenek rajtad?

Ha nem elektronikus, akkor egy tök sima, mechanikus reteszt szerelek fel. Ezzel ugyanúgy gond lehet, hogy az alsó túlsó felén agyvérzést kapok. Tehát a retesz fejlesztése elektronikusra ezen nem oszt, nem szoroz.

 

Amúgy mivel mind az ajtóra, mind az ajtófélfára 2-4 kis csavar rögzíti, ettől még be lehet rúgni az ajtót, ha vészhelyzetben tényleg be akar valaki jönni a másik oldalról.

Nyilvan fontos a biztonsag, ezzel semmikeppen nem vitatkoznek.

Viszont egy mechanikus zar is el tud romlani - es tapasztalatbol tudom, hogy le is romlik ;-) Szerencsere nem eletveszelyes helyzetben torent, de azert rosszul esett, amikor egy esemenyre indultunk volna es egy bugyok eltort a bejarati ajtonban, ugy, hogy sekisebesenyo... A szerencse az volt, hogy a garazson keresztul ki tudtunk menni (es kesobb ki-be maszkalni), es eleg volt akkor foglalkozni a problemaval amikor volt ra ido / lehetoseg. A megoldas az lett, hogy a harom pantot le kellett csavarozni, hogy az ajto ki lehessen forditani a tokbol. Na, ezt veszhelyzetben (pl. tuz eseten) valoszinuleg nem tudod megcsinalni.

Masreszt a keresett funkciok egyike, hogy az egyik oldalrol lehessen manualisan mukodtetni, nem elektronukusan. Vegulis egy akarmilyen ajtot bezarsz, kulcs nelkul kinyitni nem egyszeru. Szoval egy bejarati ajtot sem tudsz kinyitni tuz vagy mas veszely eseten kivulrol (nyilvan belulrol is csak akkor, ha ott a kulcs).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

(nyilvan belulrol is csak akkor, ha ott a kulcs)

Vannak olyan zarak, ahol a belso oldalon nem kulcslyuk van hanem egy elfordithato gomb/"kilincs", az ilyeneket belulrol siman lehet kulcs nelkul nyitni. Direkt ilyet vettem, nagyon kenyelmes (es ha tuz/akarmi van akkor sem kell kulcsot keresni). Kivul van kilincs, igy kizarni nem tudom magam ha kulcs nelkul megyek ki.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

OK, de ez az OP altal kivant megoldasnal is ott van, nem ez volt a kerdes, csak zarojelben jegyeztem meg, a lenyeg, hogy tisztan mechanikus mukodes sem ved annak elofordulasatol, hogy veszhelyzetben esetleg nem lehet kijutni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2024. 01. 12., p – 11:07

Nem tudom neked mire kell, de ezek (elektro mágneses zárak) nagy része csak dísznek van, ugyanis egy megfelelően erős mágnessel (és egy kis rutinnal) a kezedben simány nyitásra bírhatóak...

 

Hozzátéve, hogy amit keresel, olyat én még nem is hallottam. - persze ettől még lehet :)

korábban én is erősen körbenéztem, ésarra jutottam, hogy :

- mágneszár van, retesz nem igen.

- eldöntheted hogy áram alatt nyisson vagy zárjon, de több opciót nem igen láttam.

- kézi nyitásra helyi kapcsoló a 'gyári megoldás'

- a fenti problémát egyik sem próbálja 'megoldani'

 

én itt adtam fel.

kikepzo hol vagy itt a haverod a záras józsi

Azt irtad, hogy az elektromos reszet megbarkacsolod - ha egy kis mechanika is belefer, akkor veszel ket szolenoidot, eltavolitod rola a rugokat, felteszed egymassal szemben, egyik nyit, masik zar.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Fuggony mozgato athekkelve? :)

Az ugye elvileg tud vegallast, meg mindket iranyba mozgatast.

Szerkesztve: 2024. 01. 12., p – 15:00

veszel egy lienáris motort vagy aktuátort: tolómotort (ablaknyitó).

Aktuátorban van általában 2 végállás kapcsoló és távvezérelhető, löket hossz: 10mm - 1000mm sebesség: 15mm/s.

For Whites Only meeting room!