Nincs átlátszó szín, LUbuntu alatt.

Fórumok

Sziasztok!

Van egy Qt-s programom, ami egy videóra tesz ki szöveget, egy átlátszó ablak segítségével. LUbuntu alatt ez az ablak nem átlátszó. Ha jól látom, semmi sem átlátszó, a QTerminal-t hiába állítom átlátszóra, nem lesz átlátszó az sem. Az sddm alatt fut az lxqt. Ez valami beállítás miatt van, vagy egy kötelező feature? Próbáltam lecserélni az sddm-et lightdm-re, de csak kinyiffantottam a rendszert.

Hozzászólások

Nincs nyoma, hogy futna, vagy lenne olyanom.

Compositor csomagot csak a wayland-dal kapcsolatban találtam, feltettem, megpróbáltam wayland-ra váltani, de az sddm eddig nem hagyta magát, az Xorg fut.

Nem lehet, hogy ez egy Video kártya/driver feature? A gép egy HP ProDesk 600 1G TWR.

Egy kis doksi böngészés után: Nem fut a compositing. A LUbuntu fejlesztői úgy döntöttek, hogy az felesleges (akkor is, ha megfelelően van telepítve). A megadott néven persze nem találtam semmi hasznosat, mert compton-nak hívják. Gnome és KDE alatt minden OK. Csak a Gnome nem tetszik, a KDE meg (itt) egy feleslegesen nagy állat. A felhasználók miatt pedig jobb egy Windows-ra hajazó felület.

Ha cinikus akarok lenni, akkor jó ha már nem fejlesztik, legalább nem ébredek arra, hogy már megint máshogy működik.

Szóval nem érdekel, a compton-nak csak a tiltását kellet megszüntetni, és újra működik a programom. Két hetet szívtam egy egynapos munkával (nem kétheti munkámat fogják megfizetni), emiatt, meg Ubuntu-ról Debian-ra váltás miatt, amit gyorsan visszacsináltam, stb. stb..

Régebben próbáltam Lubunut, de nekem anno emlékeim szerint ment LXQt alatt az átlátszóság, kompozitor. Azt így fejlből nem tudom, hogy mit szállít, de ennek be kéne már lenni építve az LXQt-be. A picom-ot megpróbálhatod, bár az inkább ablakkezelők alá való, de lehet menni fog LXQt alatt is, főleg, ha tényleg nem kell versengenie más kompozitorral. A compton is működhet, mind ez, mind a picom egy egyszerű parancssoros program, felparaméterezve meghívod terminálból, és működnie kell, ha a GPU driver rendben van.

Esetleg azt megnézheted, hogy az LXQt Waylanddel vagy X.org session-nel fut-e.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)