A benzinnek búcsút inthetünk – Egy korszak lezárul

Fórumok

Az olajkorszak még ebben az évtizedben véget érhet. Az ágazat fordulópont előtt állhat. A nagy energiaipari cégeknél már megindult a felkészülés a „zöld jövőre”.

Meglepő jóslattal állt elő a napokban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az állításuk szerint a küszöbön lehet egy fontos mérföldkő. Ugyanis a vártnál korábban még ebben az évtizedben, vagyis 2030 előtt tetőzni fog az olaj és a gáz iránti kereslet. Magyarán elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból egyre kevesebbet fog fogyasztani a világ. Az olajkorszak, amelyben eddig éltünk elkezd lecsengeni.

Az okok között az elektromos járművek terjedése van megjelölve. A szervezet vezetője kiemelte, hogy Kínában is robbanás-szerűen terjed a technológia. Másrészt a jelenséget magyarázza a tiszta energia térnyerése és a globális kormányzati politika, amely egyre több helyen fordul a „zöldítés felé”.

link

Az IEA jóslatát az energiaiparban több nagy szereplő is komoly kritikákkal fogadta.

Hát persze, ők szeretnének még sok olajat eladni.

Hozzászólások

Múlt héten jött a hír, hogy nincs gázolaj (volt és van is), majd rá három napra csökkent az ára. EV lobbi dolgozik. 😆

trey @ gépház

Itt semmi olyan nem mondanak, hogy nem lesz 2030-ra benzin. Azt mondták, hogy addig fog tetőzni a kereslet.

Ez azt jelenti, hogy jövőre még több benzint fogunk venni, mint idén, és ez így megy tovább még éveken át. Aztán valamikor 2030 előtt tetőzik, és onnantól majd egyre kevesebbet veszünk.
Ez azért logikusan hangzik, lévén, hogy a járműállomány egyre nagyobb része elektromos, és a modernebb benzin/dízel autók is egyre kevesebbet fogyasztanak. Ahogy tellik az idő, egyre több régi benzinfaló szörnyeteg fog kiesni a képből, és kerül a helyére elektromos / hibrid / alacsonyabb fogyasztású belső égésű motoros; így idővel a fogyasztásnak is csökkennie kell.

Nagy Péter

 Ezt fentről idéézem:

"Magyarán elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból egyre kevesebbet fog fogyasztani a világ."

Ez alapján semmi olyat nem állít, hogy mondjuk 2035-ben nem lesz akár még a mostaninál is nagyobb a fogyaszzásunk. Annyit állít, hogy a 2030 körüli fogyasztáshoz képest lesz kevesebb, ami viszont a jelenleginél várhatóan magasabb lesz. (hiszen még nem tetőzött) Azt, hogy valamikor tetőzik a fogyasztás, még követheti egy 30 éven át tartó szépen lassan lefelé ívelő görbe, aminek az első éveiben főleg stagnálás lesz. Amit most eladnak autót, az még legalább 20 éven át fogyasztani fog, és a jelenleg eladott autók többségének még tankolnia kell. Így mondjuk sejthető, hogy 2050 előtt nem várható, hogy olyan drasztikusan esne a kereslet az üzemanyag iránt, hogy már csak a megyeszélhelyen érné meg benzinkutat üzemeltetni.

Nagy Péter

Biztos voltam benne, hogy megint valami sunyiság van benne. Mint amikor azt állítják, hogy Norvégiában 80% felett az EV-k aránya. Aztán jobban utánanézve, 80% az újonnan üzembehelyezett autók közt az EV-k aránya, valójában a norvég autóknak csak 20%-a EV jelenleg. Oslóban magasabb, ott 33% körül van.

Érdemes néha az adatoknak utánanézni:

https://europe.autonews.com/automakers/evs-now-make-20-norways-cars

trey @ gépház

Jelentősen csökken a benzin ára

Így legyen ötösöm a lottón bazeg :D :D :D

A hét közepétől ismét üzemanyagár-változásra kell készülni. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó hat forinttal csökken, míg a gázolajé nem változik,

trey @ gépház

660Ft-os árnál ez 1%-os, nem mondanám jelentősnek. Meglátjuk merre megy az olajár, egyelőre emelkedik, és USD 70 körülről ment 90+-ra, és az USD árfolyam 340-350 körülről sajnos már a 370-et surolja. Ezt pláne meglátjuk merre megy, nem lenne szerencsés a további forint romlás.

Mondjuk az egész topik értelmetlen...

Szerdától olcsóbb lesz a benzin

A benzinesek örülhetnek a hét közepén, ugyanis a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal csökken – írja a holtankoljak.hu.  Szerdán a gázolaj esetében is változik a nagykereskedelmi ár:

bruttó 4 forintos emelést fogunk tapasztalni.

Megint??!?!?!?!?!

trey @ gépház

Jaksikám, már megint?!?!

Megint jó hírt kaptak az autósok, érdemes lesz pénteken a benzinkutakhoz sietni

A szerdai benzinárcsökkenés után pénteken még alacsonyabb áron tankolhatunk a 95-ös benzinből. A gázolaj literenkénti ára ugyanakkor változatlan szinten maradt.

Mint megírtuk, szerdától a 95-ös benzin bruttó 8 forinttal alacsonyabb, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal magasabb nagykereskedelmi áron kerül forgalomba. 

Bazmeg, ha te állítasz valamit, annak én az ellenkezőjét fogom csinálni! :D :D :D

trey @ gépház

Már megint?!!!!

Szerdától 20 forinttal eshet az üzemanyagár a kutakon

Jókora csökkenés várható szerdán a magyar benzinkutakon – írja a Holtankoljak.hu. portál információi szerint a benzin és a gázolaj esetében is bruttó 20 forinttal csökken a beszerzési ár, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd.

Az új átlagárak szerdától így alakulhatnak:

  • 95-ös benzin: 610 Ft/liter
  • Gázolaj: 660 Ft/liter

trey @ gépház

A végét miért hagytad le furfangosan? Irányított véleményformálás. :D :D :D

Az árcsökkenési trend várhatóan nem lesz hosszú életű, a Hamász Izrael elleni támadása után az olaj világpiaci ára ugyanis (az arannyal együtt) megugrott: a Brent és a WTI ára is 4-5 százalékot ment felfelé a konfliktus hatására.

Tévedtek volna a szakértők, mi folyik a hazai kutakon?

jelentős árcsökkenés után a héten már legtöbben drágulásra számítottak, de nem is tévedhettek volna nagyobbat. Feltételezésük nem volt alaptalan, hiszen az izraeli konfliktus okozta aggodalmak jelentősen megemelték az olaj árát, azonban furcsa jelenség érte Magyarországot. A drágább olaj ellenére sem emelkedett az üzemanyag árfolyama. Mi okozta ezt a váratlan eredményt Magyarországon?

Előkelő helyre kerültek a magyar üzemanyagárak

[...]

trey @ gépház

> amikor emelkedest jelentenek be, akkor erdemes elotte menni tankolni

Sosem értettem miért érdemes emelés előtt tankolni. Küzdeni a tömeggel, pocsékolni az időt. Párszáz Ft, wow. Legyen évente (tizen)párezer Ft. Nem változtat semmin.
Azt sem értem miért kell megvárni míg tönkremegy az akkumulátor. Négyévente csere, és no para.
A km óra tekerést, adócsalást, temetőből viráglopást, nem önképzést, egyéb nemzeti sportokat meg végképp nem értem :)

echo crash > /dev/kmem

Addigra már mindenkinek elvette a munkáját az Ai, így tökmindegy, hogy a sok munkanélküli elektromos vagy benzines autót nem fog tudni megvenni. 

Szerkesztve: 2023. 09. 24., v – 16:27

Az Oracle felhőszolgáltatásokkal foglalkozó konferenciáján Larry Ellison bejelentette, hamarosan bemutatkozik az új rendőrautójuk, ami egy Tesla Cybertruck lesz.

link

állítólag az ipv4 címeknek is befellegzett.

Nekem is azonnal ez a párhuzam jutott eszembe. Mindkettővel már több évtizede riogatnak, hogy el fog fogyni, a szélén vagyunk, erre a mai napig nem állt meg miattuk az élet, épp úgy mennek benzines-dízeles autók, adják el az újakat belőle, repülőgépes sem potyognak az égből, meg nem állt meg az IPv4 alapú internet sem. Persze, abban igazuk van, hogy azért ez az ökoszisztéma nem tart ki örökké, előbb-utóbb upgrade-elni kell az újabb technológiára (IPv6, EV, alternatív üzemanyagok), de a helyzet messze nem olyan rossz, mint már most feltüntetik, hogy mind meghalunk holnap.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nade senki sem mondja, hogy elfogyott a kőolaj vagy földgáz, sőt az ismert készletek nem kevés időre lennének elengedőek. Azt mondják, hogy a kereslet esik majd vissza 2030-ig valamikor, legalábbis szerintük. Azt is mondják, hogy még nem tetőzött. Egyébként ezeket a jóslásokat elég annyival elintézni, hogy "jó persze köszönjük, majd kiderül".

Az IPv4 egyébként már ott tart, hogy új RIPE tagnak nem tudnak adni, hanem várólistára kerül. Az ISP-k pedig egyre inkább pakolják NAT (tudom az CGNAT...) mögé a juzereiket.

Anno 2000 kornyeken az xs4all 4 (!!!) statikus IP-t adott minden user-nek. 2008 kornyeken, amikor hozzajuk mentem, mar csak 1 jutott. Ma meg mar egyre tobben cgnat-ol.

Aztan itt van ez az ipv6, ugye. Annot /64-et vagy kisebbet adtak ki. Ma mar /32 -t is osztogatnak, "sose kell visszajonnod ujat kerni" cimszoval.

Es nem latja a parhuzamot a tobbseg, meg amikor felhivom ra a figyelmet, akkor se... Az ember iszonyat hulye egy faj, de tenyleg.

Szenzációhajhász fogalmazás vitt félre, vége egy korszaknak, bla-bla. Ez a tetőzés is bullshit, mert tetőzik, de hány éven át tartja majd a szintet? Ez tipikus nesze semmi, fogd meg jól. A lényeg, hogy a belső égésű, folyékony szénhidrogénnel hajtott járművek sehova nem mennek. Még csak a személyautóknál terjedni fog egyre jobban az EV, ahogy megfizethetőbb lesz, de légi közlekedésnél, tehergépjárműveknél, munkagépeknél nagyon sokáig nem fogják lecserélni a jól bevált megoldásokat.

IPv4-nél félreértettél. Írtam, hogy a v6-ot kéne már helyette használni, de ehhez képest ebben sem volt a riogatóknak igaza. Oké, ISP-k NAT mögé raknak, de az internet nem állt le miatta, pedig a jóslatok szerint már jó 10-20 éve bele kellett volna állnia az egésznek a földbe. Az IPv4-ben nagy tartalékokat vannak, nagy felvásárolt tartományok, amikkel nem kezdenek semmit, ha nagyon beragadnak rajta, még pár évtizedig kihúzzák vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem egeszen. az ipv4 mar jo 10 eve elfogyott, nincs uj. kvazi feketepiacon lehet venni, darabjat (!!!) 10-20-mittomen dollarert. Epp minap lattam linkedin-en egy regi kollegatol, hogy van neki egy komplett, tiszta, egybefuggo  /16 ja, keresse meg, ha kell - nyilvan nem olcson, siman par millio dollar lesz az ara....

Mivel ugye nincsen eleg, az arat kvazi az szabja meg, mennyire kell neked. Ez persze nem jo, mert feleslegesen dragava es bonyolultta tesz egy olyan dolgot, aminek a leheto legkonnyebben kellene mennie (szamitogepek egymas kozotti cimzese).

Ha mar parhuzam, ez pontosan az, ahogy a benzin fog kimulni: nem egy big bang -gel, hanem szep lassan. Egyre macerasabb es dragabb lesz benzinhez/dizelhez jutni, egyre tobb helyrol tiltjak oket ki, egyre ferdebb szemmel neznek az ilyen autokra, egyre kevesebb szerelo lesz, ...

Evtizedek meg, de mar megkezdodott. Eloszor mindig az aremelkedes jon ebben a folyamatban, ahogy a piac erolkodik, hogy korrigaljon. Aztan a tobbi, joval kesobb.

Ekkora ökörséget. Az a tippem, hogy még el sem értük a csúcsot. Sok hirtelen növekvő népességű fejlődő ország csak most kezd el majd igazán mobilizálódni, pl. Nigéria, Etiópia, DRC.

És nyilvánvalóan nem egyből huszonmilliós EV-kkel kezdenek majd közlekedni, mikor még a benzint is PET palackokból tankolják a faluszéli viskónál.

Másrészt, amíg nő a Föld népessége, addig egyre csak több erőforrás és energia kerül felhasználásra. Még mindig a legolcsóbb és a legkézenfekvőbb a fosszilis energiahordozók, szóval a fejlődő országok nem megújulóval fognak növekedni igen sokáig. A magánközlekedés csak csepp a tengerben.

"Everything fails, all the time."

Indiában igen sok villanyrobogó szalont láttam. Villanyból azért gyártanak felénk drágát mert a környezetvédelem úri hóbortnak van beállítva és az urakat meg szeretnék kopasztani a gyártók. Én simán el tudnék képzelni Citroen Ami (Opel Rocks-e, Fiat Topolino) vagy esetleg a Citroen Oli alapú autókat arrafelé... (nem beszélve a kínai kisautókról)

De mindegyik 4000 lóerő 30 millió ft és 600 kiló aksi hogy meglegyen az 500 km

A frászt. Vannak értelmes, 130-150 LE körüli EV-k tizenpár millióért új áron.

A "4000 LE"-re pedig már írtuk, hogy azért annyi, mert nem túl nagy kunszt, hogy annyi legyen. Nem lenne sokkal olcsóbb az adott EV, ha kevesebb LE lenne.

Ezeket vagy szingli, vagy "kici occó" második autónak szánják. A 170km a célzot felhasználásban bőven jó. Reggel bemész, hazajössz, ha kell töltesz. Ha csak nem mész túl sokat, akkor 2-3 naponta töltöd, esetleg homeoffice-ban napocskáról, vagy melóban napocskáról. Ezt senki se szánja családi autónak.

Igen, ez itthon nem "kici occó", ahol egy 3-6 milliós jópár éves mindenre is használható autó kell általában. (A beker ár mellé tessék odatenni, a jahát 1-2 éven belül még N fődarab került cserére.)

Tizenéve próbálkoztak ilyenekkel, de nem robbantottak bankot: https://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2023/03/27/hasznaltteszt-mitsubishi-i-miev-hasznalt-auto-mitsubishi-i-miev-2009-2020-ha3w/

BMW is ezen gondolat alapján alkotta meg az i3at.

Ráadásul ezek akkor nagyon drágák voltak...

Már ébred az EU, meg az ipar lobbi lehet most már rálépett a főEU-okosok lábikójára. Lesz itt védővám, meg mindenféle okosság. Talán amire most lehet számítani, hogy a kereslet csökkenés miatt lesz némi áresés, de hát majd meglátjuk, mert a forintárfolyam nem segíti ezt.

Már most is vannak kínai autók Európában. Ami Kínában 6-7 mFt, az EU-ban 12-15 mFt.
Szóval az se lesz sokkal olcsóbb. Majd akkor lesz olcsóbb, ha lesz megfelelő mennyiség EV-ből (akkuból) és lesz verseny.
Mondjuk arra sem kell már sok évet várni, 2-3 év és itt lesz.

A kínai dömping szerintem hamarabb fogja a drágább autók árát lejjebb húzni, mint az olcsóbbakét.

Kínában évek óta kapni 6-10 ezer dolláros szinten is EV-t. Persze fapadosabb, gyengébb... 
Európába hozva mindjárt vastagabban fog a cerka. Eleve sokkal szigorúbb előírások vannak, plusz a kereskedőhálózatnak nem érdeke az olcsó ár, mert akkor jóval kisebb lenne a jutalékuk rajta, kevesebbet keresnének. Szóval, amíg kínai kereskedőhálózat, dömpingáron nem fog bejönni, addig a nyugati kereskedők drágán fogják adni a keleti kocsikati is a gyártási árhoz képest. Vagy be sem hozzák eleve őket. Ha pedig mégis bejönne kínai hálózat, idővel az is feldrágul.

Tudom, gyenge hasonlat, de meg lehet nézni a számítógép memória modulokat. Pár évente elszállnak az árak és akkor minden boltban megjelennek az oem gyártók saját márkás cuccai, miközben az ismertebb brandek 2-3x áron futnak. Aztán ahogy lemennek az árak, szinte teljesen eltünnek az oem-ek és hirtelen mindenki a hájpolt márjákból tölti a készletet. Nem hiszem, hogy mindenki gamer és ne lenne piaca az olcsó ramoknak. Szimplán csak jobban megéri a kereskedőnek, ha a 2-3x akkora áron árult brand cuccokat árulja, mert azon több a jutaléka. Az olcsóból sem sokkal többet tudna eladni, de kevesebbet keresne rajta.

Egyszerűen arról van szó, hogy kényelmesebb kevesebb munkával, magasabb árakkal kereskedni, mint nagy mennyiséggel, pici árakkal.

Megnéztem a Citroen Oli-t ( Citroën Oli: Karton-megoldás! - Speedzone teszt https://www.youtube.com/watch?v=gHzvrUnGDAQ ) . Jópofa meg vannak benne tetszetős ötletek, de azért az, hogy a függőleges szélvédőt pozitívumként mutatja be: "nem rabol helyet a beltérből". Hogy fog ez 60-nál gyorsabban menni, mennyire lesz hangos, és mennyit fog fogyasztani? A ferde szélvédőt nem viccből találták ki, nem viccből olyan az összes autó: FIZIKA.

Az meg, hogy újrahasznosított anyagból van, az inkább csak marketing értékű. Az igazi kérdés az, hogy utána újrahasznosítható-e? Ha igen, akkor elismerem, hogy zseniális a szendvicspanel.

Szeretem a tanulmányautó stílust, amibe eszetlenséget is bele lehet tenni. Ha lehet életképes kocsit csinálni ezekből az ötletekből, akkor lájkolom. De a hurráoptimizmus, hogy meg van forradalmasítva az autózás, az még korai.

Nekem simán bejött az Oli :D Ha lehetne venni gondolkodnék rajta erősen :D

Hogy fog ez 60-nál gyorsabban menni, mennyire lesz hangos, és mennyit fog fogyasztani?

Nem nézted figyelmesen a videót, vannak előtte légterelő elemek amik a felfelé viszik a levegőt a szélvédőtől 11:50 kor ...

Ha lehet életképes kocsit csinálni ezekből az ötletekbő

Ez megint olyan, kinek mi az életképes ? Nekem simán Elvisz A ból B -be minél olcsóbban, arra a napi 40-50km átlagban. Ennyi. Másnak ez kevés lehet, de majd akkor vesz olyat ami neki jó ...

Amúgy elmondták már többször is, ha azt akarják hogy elterjedjenek az elektromos autók akkor hasonlóakat kell gyártani, minél olcsóbban. A háború utáni nincstelenségben is olyan kocsikkal motorizálták a népeket, mint a Citron 2CV, topolino es hasonlo olcso kicsi kocsok, nem pedig a 300SL merci es tarsai ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Figyelmesen néztem, csak még 11:50 előtt kommenteltem (11:45-kor mint látszik). Közben kiderült, hogy 110km/h-ra korlátozták a végsebességét. Szerintem ez értelmetlen kompromisszum. Ha megnézed az eC3-at, ami egy valódi megvásárolható kocsi elvileg, na annál már el is hajították a függőleges szélvédőt (végsebesség eszerint 135km/h: https://ev-database.org/car/2039/Citroen-e-C3 ). Nem tudom elképzelni, hogy ésszerű lesz a függőleges szélvédő valaha is. Ha a légkondícionálást akarjuk csökkenteni, akkor legyen egy kivákuumozott (hogy ne tudjon párásodni) zárt tér egy ferde és egy függőleges üveg között. Vagy bármi más trükk, de mikor a légellenállási tényező századának töredékein harcolnak az elektromos autók, akkor nem lesz függőleges szélvédő sorozatgyártva.

>kinek mi az életképes ?

Pont az az életképes, hogy valóban működik és valóban olcsó és biztonságos sorozatgyártásban is. Ahogy a függőleges szélvédőről például kiderült, hogy ők maguk sem tartják életképesnek, legalábbis az EC3-ba nem került bele. Mily meglepő.

A szendvicspaneles karosszéria bekerült a sorozatba? Ezt a hosszú EC3-at nincs türelmem végignézni. Erről egyébként el tudom képzelni, hogy életképes lehet. A trabantnál is bejött a kartonpapír séma és tényleg gazdaságos volt ameddig nem kellett megszabadulni tőle :-) Ha most nem került sorozatba, akkor majd talán később fog.

C3 egy bloatware az oli hoz képest. A fuggőleges szélvédővel semmi gond, csillió lassú járműn van a mai napig teherautók dzsipek stb. Pont azért mert egyszerű praktukus stb. Ahol nem kell 150el menni nem érdekes. Ráadásul van jó pár előnye, olcsó a sík üveg, nem vesz el helyet, nem kell napellenző, mivel nem tud rajta úgy besütni a nap a kocsi se forrósodik fel stbstb, ezek nalam előrébb vannak mint az hogy jaj csak 110 el megyek. :D

Plusz a C3 telebaszták mindenféle szarral ahogy a többi autót, LCD minek ? Oli ba se raktak mert minek, Ülések beltér stb min ugyanolyan fos sokalkatrészes foszló szar mint minden más autóban ...

Ennek semmi köze az OLi hoz ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

Az alapkövét az Oli megoldását használja: beépített telefontartó.

Tehát nincsen benne audió rendszer sem, hanem csak 2 BT hangszoró, és az tud szólni ami a telefondodról szól ? 

Az oli az olcsóságról rettenet puritán egyszerűségről. Kezdve onnan, hogy az ajtók is csereszabatosak (jobbos balos mind1, zsanért átrakod oszt jóvan), még egy ajtónyitó sincsen csak a bowdent húzod stb. 

Szerintem az Oli és a c3 ban annyi közös, hogy van rajtuk citron jel, meg 4 kerék ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerinted miért nem került sorozatgyártásba valami Olihoz hasonló? Vagy még lesz csak ki kell várni?

Szerintem a jópofa ötletek egy része valójában nem gazdaságos, egy része pedig a gyártónak nem gazdaságos. Egy részét pedig nem merik meglépni mert félnek a bukótól. Például a kijelzőre valamiért minden gyárnak kattanása van, hogy mennél több annál jobb. Pedig ki tudja lehet, hogy el lehetne adni anélkül is minimális analóg műszerezéssel. Szerintem 1-2 kijelző kötelező ahhoz, hogy engedélyt kaphasson a kocsi, azt a minimumot csinálnám meg analógból: sebességmérő, néhány visszajelző lámpa, üzemanyagszintjelző. Fűtés, hűtés tekerői. Minden más mehetne a telcsire.

Szerinted miért nem került sorozatgyártásba valami Olihoz hasonló? 

Egyértelmű, hogy itt az EU-ban nem lenne igény rá. Ha megnézed a szegényebb régiókat ott mennek  a hasonló puritán olcsó autók (ott főleg azért is olcsók mert a biztonsági tényezők sincsenek benne). 

Egy jómódú német/francia/norvég stb nem fog ilyet venni a tesla/bmw/renaultja stb helyett. Neki túl fapad/ciki stb, a fenntarthatóság meg kb mindenütt bullshit ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Azért a Dacia sikere (tőlünk nyugatra) azt mutatja, hogy igény van egy olcsó és praktikus családi v ütni-vágni való autóra. Mondjuk az nem a városi futkozó kutyaól méret és ezek szerint még nem tart ott a tudomány hogy villanyban ilyet értelmes költséggel és árral lehessen gyártani. De majd a kínaiak.

En nalam instant get lenne... Asszonypajtas ugyis kapacital hogy neki egyszeru utni-vagni valo iskolaba jaros auto kellene. Eszi a fejem egy Jeep Wrangler miatt... Ez pedig... Imadom, hogy egyszeru, nem kell sajnalni, gyereket ovodaba vinni es nyaron jonni-meni a kornyeken idealis... Kirakod a kojkot es elmesz vele csapatni, jatszani... Meg kirandulni is nagyon klasz... hitelkartya telefon, egy overnight-bag es gyerunk jatszani...

2010-es evjaratu Grand Cherokee-val jarok - a a csaladi jatszos... Seemi erteke nincs de semmiert sem adnam... tobb mint 350.000 van benne keresztul-kasul mentunk vele Europan. A legjobb benne hogy barhova megyunk csak leterunk az utrol es tokon-babon at megyunk... Ameddig mukodik hajtani fogom - ha ujra akarnam cserelni akkor 15+ folott kellene keresnem es guta utne meg hogy megkarcolja az ag, felakad stb... A Jeep-nek semmi baja, egyszer volt nagyobb szerviz - belso olajhuto csere amiert szet kellett pakolni a motort de egyebkent koszoni szepen jol van... Megkap mindent amit kell es just  works4me...

Sok jelentősége nincs. A mezőgazdasági gépek, munkagépek, fuvarozás vastagon gázolajos. Azokat nehezen cserélik le. A finomítás meg olyan, h nem tudnak csak dízelt finomítani, úgyhogy lesz benzin is. Maximum ha sok lesz a vellany autó, akkor olcsó lesz a benzin, mert kissebb lesz rá kereslet. :)

Oroszország tavaly 4.817 millió tonna benzint és 35 millió tonna gázolajat exportált.

Mindenféle egyéb szándék nélkül azért pont Oroszország mert ezt pont egy másik cikkben olvastam a kiszamolo.hu -n.

Ha máshol is ez az arány, akkor azért az érződik, hogy van honnan csökkennie gázolajnak. És az is látszik, hogy ha a benzines személyautók holnaptól eltűnnének az még nem oldaná meg a közlekedésben elégetett fosszilis üzemanyagok problémáját. 

Amikor a kötött talajt törik fel a többszáz lóerős gépekkel, és nyakra főre kapják rá a támogatást, meg óbégatnak ”jajj az ukrán gabona olcsó… most mi lesz?”, na ott kéne elgondolkozniuk az illetékeseknek, hogy miért is kell azon a talajon támogatni a szántóföldi művelést!? 

Az EU-ban azért támogatják a földművelést, mert egyfelől a világ többi részével nem versenyképes, másfelől meg jelentős számú embernek ad munkát, és számottevő szavazóbázis. Szóval politika.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az USA-ban évek óta csökken a kőolaj felhasználás, első sorban azért, mert benzinből évről évre kevesebb fogy.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb más országokban is eljön ez a trend, de csodálkozni fogok, ha már ebben az évtizedben bekövetkezik ez.

Bár az is igaz, hogy néhány nagy játékos el tudja billenteni a mérleg nyelvét. Ha az USA után pl. Kínában is eljönne ez, és az EU-ban, akkor az már észrevehtő változás lenne. De nem tudom. Kína szerintem nincs még közel ehhez a ponthoz, de simán tévedhetek. Nem ismerem ezt a területet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kínában meredeken az ICE értékesítés, és exponenciálisan nő a kínai EV-k eladása, és a kínai Tesláé is.

nekik nincs utban a fullosan kiepult ICE gyarto + szerviz-ipar. Rengeteget szamit, hogy most futtatjak fel az ipart, igy persze a legujabb tech-et hasznaljak -- vagyis rogton EV-t. Azt is allami tamogatassal + helyben olcson es konnyen elerheto alkatreszekkel. Johogy foldbe dongolik a nyugati gyartokat!

A Teslákat meg épp tiltják kifelé.

A Teslák teli vannak kamerákkal. Vannak szép számmal olyan helyek (pl. minden olyan ingatlan, ami a hadsereg tulajdona), aminek a közelében tilos fényképezni. Valaki kitalálta, hogy a Teslákkal akárki (vagyis az USA) le tudja fényképezni a katonai ingatlanokat, így kitiltották a Teslákat.

Valahol logikus lépés. Kb. ugyanaz, mint amikor a gyárlátogatáskor le kell adni az összes fényképezni is tudó telefont.

Érdekes továbbgondolni, hogy vajon Kína azért feltételezi, hogy az USA biztos megfigyelné az autók kameráin keresztül a mindent is, mert mindenki magából indul ki és nekik ez a normál gyakorlatuk a saját (állami) cégeik által előállított autók kameráival (és persze más eszközökkel is).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az olaj elfogyásához egy gondolat. Valószínű olyan tartalékok vannak, hogy ilyen ütemű felhasználással is kb. sok száz évnyi van bennük. Viszont valamilyen értelemben el fog fogyni, mivel jó része olyan mélyen van, hogy adott technológiai szinten nem költséghatékony a kitermelése. Úgyhogy valóban rá kell ugyan menni az alternatív üzemanyagokra, EV-kre, ez nem vitás, de nem kell olyan élesnek lennie a váltásnak, mint sokan már egy ideje riogatnak vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 05:49

Tessék mondani, a hungarian Unix portálban a középső szó már az autóalkatrész kereskedésre utal? :D

Na, az RTL Klub ma foglalkozott a kérdéssel.

Kiderült, hogy

  • nálunk nem lesz üa. hiány, ránk nem vonatkoznak a szankciók
  • a szankciók miatt az oroszok inkább keletre adnak el
  • Nyugat-Európában van hiány (nem merték kimondani, hogy a szankciók miatt ... nem :D)

Szóval kiderült, hogy a szankciók valójában működnek. Csak visszafelé sültek el. :D :D :D Európa tökön lőtte magát.

trey @ gépház

Ugyan... Még több száz évre elegendő a fosszilis üzemanyag, és ahogy az emberiség létszáma növekszik, egyre többet, és többet is használ belőle.

A gond az, hogy ebben a formában már nincs több száz évünk. A kényelembe fogunk belepusztulni. Nagyon hamar jönnek a mi éghajlati övünkön is a rendszeres nyári 50 fok fölötti hőmérsékletek, a 300-400km/h-ás szelek, a brutális szárazság, és vízhiány, éhínséggel karöltve, stb. Bár ne lenne igazam (sajnos azt kell mondjam, hogy megérdemeljük a sorsunkat). Néhány, hamar távozó embertársunkkal ellentétben, mi ezt még meg is fogjuk élni...

Fact check:

- az emberiseg letszama elerte kb. maximumat; afrika es india miatt meg fel fog menni 10 milliard korulire, de ennyi, utana mar csokken, minden tanulmany szerint (google)

- ilyen fogyasztas mellett nem lesz eleg "tobb szaz evre" a fosszilis energia; a jelenleg ismert, emberi aron (ideertve a kornyezetszennyezest, lasd palagaz) kitermelheto teruletek kb. 50-60 evre elegendoek.

- 50 fok a szaharaban van. MO-n a 40 - egynehany fokkal realisztikus ijesztgetni a jonepet.

- 300-400 km/h szel jo lenne, mert lenne ingyenaram :), de a valosag az, hogy a hurrikan ugy kb. 150-200 km/h -s szelt jelent.

 

A tobbi stimmel es egyet is ertek.

Szerkesztve: 2023. 10. 03., k – 20:50

Esetleg beszaratjak mar most az embereket, igy felgyorsitva az EV elterjedeset, majd azt modjak: bakker, de felgyorsult az EV-k elterjedtsege, ne banyassunk tobb olajat, hiszen mar nincs kinek eladni. (Az az de banyasszunk azoknak a gepeknek, amivel kitermeljuk az EV akkumlatorok es autok gyartasahoz szukseges nyersanyagot)Egy ongerjeszto spiralt szeretnenek letrehozni, szerintem ezert olvashatunk ilyen hireket. :)

Matteo Salvini közlekedési miniszter – mondta kedden az elektromos autók brüsszeli ostobaság.
     Salvini, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, azt mondta az Expo Ferroviaria vasúti show-n, hogy "a vonatok és a vasutak fenntarthatóságot és valódi ökológiai átmenetet hoznak, nem pedig az elektromos autók értelmetlenségét mindenkinek és minden áron, ami óriási ajándék Kína számára".
     Hozzátette: „Köszönetet mondok mindazoknak, akik a vasúti szférában dolgoznak, és akik az ökológiai átmenet igazi támogatói, anélkül, hogy munkások ezreit hagynák munkanélkülivé, akik ehelyett az autószektorban Európa őrült döntései miatt otthon maradnak”.
     Más megjegyzéseiben Salvini ragaszkodott ahhoz, hogy a világ leghosszabb függőhídjának finanszírozása a 2024-es költségvetésben szerepeljen a Szicíliát és a szárazföldi Olaszországot a Messinai-szoroson keresztül.
     (ANSA).

trey @ gépház

Maximálisan egyet tudok érteni Salvini citált véleményével. (Ha már annyira felülről kényszerítve akarnak az életünkön, a működő gazdasági-pénzkeresési módokon változtatni, akkor a transzhumán elképzelések alapján szárnyakat kéne adniuk mindenkinek, és nem elektromos négykerekűt.)

Az elektromos autók térnyerése nem korlátozódik Európára, az USA-ban és Ázsiában még hatványozotabb.

Nem az EU kényszeríti a lakosait erre hanem az emberek mindenhol az elektromobilitás felé fordulnak.

Ha Európa ebből lemarad, eltemetheti az utolsó iparágait, amiben a világ élvonalába tartózkodik.

Ezt kellene Salvininek összerakni, az ostoba kis fasiszta fejével. 

Nem a lakosait kényszeríti, csak a gyártókat. Pár festményt babkonzervvel leöntő, magát aszfalthoz ragasztó egybites tinin meg a hipsztereken kívül senki se venne elemes autót, ha nem korlátoznák az egész iparágat az EU-ban (a kis államok, mint Kalifornia csak követik a nagy gazdasági súlyú EU-t).

Az olajkorszak még ebben az évtizedben véget érhet.

Azert ebbe a szallitmanyozasnak is lesz nemi beleszolasa, kivancsi leszek 2030-ra hogy fognak allni a nem olaj/olajszarmazek alapu uzemanyaggal hajtott kamionok/hajok/repulok. Az, hogy a szemelyautok nagy szazaleka elektromos/egyeb alternativ energiaforrassal mukodik majd, csak egy szelete a piacnak.

USA 2021: szemelyautok+motorok 23%, konnyu teherautok 30%, vagyis amire most van kinalat, az nagyjabol az energiafelhasznalo dolgok kevesebb, mint fele.

https://www.energy.gov/energysaver/transportation-fuels

sok+ ... itt az áruszállítás lesz a töréspont

a vasút szinte teljesen villamosítható, talán a közúti áruszállítás is //német trolikamion kísérletek// de ...

már látom is a világtengereken újra kibomló fehér vitorlákat, hallom felhangzó vezényszavakat ... Mr. Baines orrvitorlát kurtíts ... és dübörög az Onedin klán ... hehe ...

vagy a Budapest-Madrid járatot, ahogy felcsőrlés után +tekeri az első termiket, aztán a többit, majd beledelfinez az Alpok felett néhányba, hogy időt nyerjen ...  :) nem

//vitorlával 1ébként papíron el lehet jutni Madridig, de csak  max ketten, és csak jó időben, délelőtti indulással estére már borozgathatunk is valamelyik teraszon :)//

Az árufuvarozásnál a háztól házig téma a nehéz, ezért lett kamiontenger, mert a vasúti átrakás nehézés, illetve drága (volt). Ehhez bazinagy rendező, illetve átrakó pályaudvarok kellenek (lásd az elhagyatott Rákosrendezőt, érdemes megnézni gugli térképen megnézni mennyi látszik belőle, mert 2x akkora volt). Ezen meglátjuk mennyire segít az automatizáció, az okoskonténer, meg a csereszekrény. A vasútvillamosításban ettől függetlenül nagy a potenciál, de ahhoz energia is kell ám valahonnan, ami a víz, atom, szél, nap négyesen kéne nagyon jelentős részben múljon, illetve részben lehet akkumulátoros üzem, de akkor meg az a baj.

A repülésben ott vannak a sharklet, winglet és más trükkök, amivel 5-10% nyerhető, illetve az egyre hatékonyabb hajtóművek. Egyszerűen a piac nyomása miatt egyre hatékonyabb eszközöket kellett kihoznia a gyártóknak.

A hajózásban valóban kezd visszajönni a vitorla, illetve annak valamilyen modern formációja. Ezt perpill úgy képzelik, hogy a hajó valahogy eléri az utazósebességet (nem mondanám, hogy gyorsít), ez akár lehet földgáz vagy villanyos üzem (egy hajón van hely bőven napelemre, illetve alternatív szélgenerátorra, meg akksira), és a sebesség tartása már teljesen, vagy jelentős részben vitorlás lenne, legalábbis optimális esetben. Valszin százalékosan nagy megtakarítás lenne elérhető.

Szóval ez nem a klasszikus vitorlabontás: https://www.youtube.com/watch?v=EVdVGniJNgU

Az, hogy a szemelyautok nagy szazaleka elektromos/egyeb alternativ energiaforrassal mukodik majd, csak egy szelete a piacnak.

Nem ellentmondani akarok, csak hozzáteszem, hogy pl. Londonban a helyi buszok átállítása is folyamatosan (de azt nem mondom, hogy gyorsan) zajlik. Vannak hibrid buszok és vannak teljesen elektromos buszok is. Meg a városi könnyű teherautók közül, amiket pl. áruszállításra, csomagok terítésére, stb. használnak, szintén egyre több elektromos.

Szóval nem csak a személyautók működnek majd a közeljövőben már elektromos / alternatív erőforrással. De persze azért lesz még elég sok olyan jármű, ami nem elektromos.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kisáruszállítókhoz városban ideális az elektromos hajtás: https://villanyautosok.hu/2023/10/24/megujulnak-a-stellantis-csoport-teherautoi/

Villanybusz program Magyarországon is van. Teljesen jó megoldás ahol nem megy vagy mehet troli: https://villanyautosok.hu/2023/10/31/tizmilliokat-sporlnak-a-volan-villanybuszai/

Az EU-ban kb kétszer akkora a szállítmányozás co2 kibocsátási szintje mint a magán és kereskedelmi szektoré. Tényleg arra kéne koncentrálni, mert lehet hogy a pógárt az nyugtatja, hogy elektromos rollerrel gurul meg nem lesz annyira büdös, csak nem itt van az igazán nagy fejlődési lehetőség. :)

itthon ez annyira nem prio, hogy a nemreg csilliokbol osszerakott szeged-vasarhely tramtrain konkretan ugy mukodik, hogy szegeden belul a villamos halozatrol jon a delej, aztan amikor kier beizzitjak a dizelmotorokat.
bizonyara lehetett volna egyszerubb/olcsobb motorkocsikat is csinalni, ha nem kellett volna a ketfele hajtast is belerakni :)
<25km palya villanyositasarol beszelgetunk...
az mar emlitesre sem melto, hogy elfelejtettek beletervezni a koltsegvetesbe a villamos halozat boviteset, igy az elso idokben a varosban is dizeleztek, nem birta a plusz terhelest :D

Mérnök ilyet nem szokott elfelejteni. :) Nem azt mondom, hogy az említett konkrét eset ilyen, de hazánkban szinte minden az un "szegénységi bizonyítvány" esete inkább, amikor az van, hogy aaaaaaaaaaaannyi pénz azért nincsen rá, hogy minden jól/teljes körűen legyen megcsinálva, hanem variálunk az olcsóbb öszvér, torzszülött, stb megoldásokkal vagy Valakinek "jobb" az úgy.

...minden az un "szegénységi bizonyítvány" esete inkább, amikor az van, hogy aaaaaaaaaaaannyi pénz azért nincsen rá, hogy minden jól/teljes körűen legyen megcsinálva, hanem variálunk az olcsóbb öszvér, torzszülött...

A HS2-ról beszélsz?

The scheme has been become controversial due to delays, cost increases and, more recently, decisions from central government to scrap sections of the line. In November 2021, a separate arm of the line originally proposed to link Birmingham and Leeds was removed from the plan.2 

Then in October 2023 Rishi Sunak used his party conference speech – in Manchester – to announce that the government was also cancelling the Birmingham to Manchester leg.

https://www.instituteforgovernment.org.uk/explainer/hs2-costs#:~:text=T….

 

...hazánkban...

Ja nem, csak már megint hungarofób vagy.

Ők többé profit veszteséget nem hajlandók lenyelni. Ez mondjuk érthető. De ennek az emelésnek rájuk is lesz hatása. 

Úgy tudom, hogy az embereknek mindig jót akaró EU kötelezi erre az  adó emelésre a kormányt.

Ez nem teljesen így van. 

 

Az EU előírása szerinti jövedéki adó minimum jelenleg 359 euró/1000 liter az ólmozatlan benzin és 330 euró/1000 liter a gázolaj esetében. Ha kormány által a költségvetés tervezésénél alkalmazott 385 forintos euróárfolyammal számolunk, akkor 138,2 illetve 127 forint jövedéki adó minimumot kellene érvényesíteni, tehát 17-18 forinttal kellene emelni a jövedéki adót. A Népszava szerint túladóztatják az autósokat a 32,5 forintos jövedéki adó emeléssel azzal, hogy a kormány 425 forintos euroárfolyammal számol *.  

Ha valóban az EU jövedéki adó minimum elérése érdekében emelné a kormány az adót, akkor nem csak nem 425 forintos árfolyammal kellene számolnia, hanem az árbevétel arányos 4,5%-os kiskereskedelmi adót is átcsoportosíthatná a jövedéki adóba. A jelenlegi 640 Ft/liter üzemanyag árban literenként 22 forint kiskereskedelmi adót fizetnek a fogyasztók, amely meg is haladja a korrekt árfolyamon számolt EU jövedéki adó minimum elérése érdekében szükséges mértéket. 

A 32,50 forintos jövedéki adóemelést tehát nem az EU kényszeríti ki, hanem a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevétel növelés (190 milliárd jövedéki adó + ennek 27% -os ÁFA hatása, 50 milliárd forint) miatt vezeti be a kormány.

 

 

Annyit hozzátennék, hogy ma Hernádo Zsolt már 41 forintos eelésről beszélt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Pénteken tankoltam, integettem a benzinnek, ahogy zubogott befelé.

trey @ gépház

Szerdán jelentősen csökken a benzin és a gázolaj ára is. Előbbi literenkénti ára bruttó 5 forinttal csökkenhet, míg a gázolaj várhatóan bruttó 8 forinttal lehet majd kevesebb a hét közepétől – írta meg a holtankoljak.hu. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak: 

  • a 95-ös benzin 605, míg
  • a gázolaj 631 forint lesz literenként.

Akárhányszor egy hülye itt a benzin megszűnéséről beszél, mindannyiszor csökken az ára. Csak így tovább! :D

trey @ gépház

Kik azok az önök? ;-)
// Aki ellenzi a kormány atomerőmű politikáját?
// Aki ellenzi a kormány szélerőmű politikáját?
// Aki egyetért a kormány naperőmű politikájával?
// Aki egyetért a kormány migráns politikájával?
// Aki egyetért a kormány elektromos autó politikájával?
// Aki egyetért a kormány LMBTQ politikájával?

Egyébkén igen, örülök neki, hogy megszűnt.
Talán jó szándékú, de irtózatosan rossz megoldás. Kb., mint a rezsivédelem.

Valakinek gyanús a matek: https://index.hu/gazdasag/2023/11/07/uzemanyag-uzemanyagar-benzin-dizel-arak-csokkenes-mol-nagy-marton-energetika/

 

Csak nem megint a benzinfogyasztást támogatják? (Majdnem EV támogatást írtam, de az itthon ritkán szokott lenni) Az anomáliák  meg beindítják a tanult reflexeket...

Szerk: ugyanazt a cikket linkeltem :)

Minmeghalunk! :) :(

https://velvet.hu/checkout/2023/11/07/vilagvege-szuperszamitogep-joslat/

Spoiler:

A szuperszámítógépek által generált éghajlati modellek alapján megfogalmazott jóslat szerint a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetésével kerülhetjük el a katasztrófát, ám fel is gyorsíthatjuk annak eljövetelét, ha növeljük ezeknek az anyagoknak a használatát.

Szerkesztve: 2023. 11. 13., h – 17:57

10 és 20 forintos áresés jön szerdán a benzinkutakon

A benzin nagykereskedelmi ára 10 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 20 forinttal csökken, írja a Holtankoljak.hu. Szerdától tehát a kutakon a 95-ös benzin 587 forint/liter, a gázolaj pedig 606 forint/liter áron lesz hozzáférhető. Az üzemanyag ára a szeptember közepi csúcsok óta lassú csökkenésnek indult. A benziné a július közepi, a dízelé a július végi szinten van. A csúcs elérése óta mindkettő ára nagyjából 11 százalékkal csökkent.

🤣🤣

Költsétek csak halálát, hadd olcsósodjon ...😄

trey @ gépház

Készülhetnek az ICE-sek, a a forint kedvező árfolyama miatt, további árcvsökkenés jöhet, és a dízel is beköszönhet 600Ft alá. Csupa jó hír, ez a magyar autósoknak!

Változik a benzin ára pénteken

December első napján a benzin ára bruttó 3 forinttal csökken, míg a gázolaj ára a héten már nem változik – írja a holtankkoljak.hu. Így az utolsó hónapot az alábbi átlagárakkal indítjuk

Muha :D Amióta a halálát költitek, folyamatosan esik.

trey @ gépház

én is kivárom, hogy normális áron lehessen elektromos autót venni. 2024-re azt jósolták, hogy 8 milla alatt már jók leszünk... mondjuk az 55 kmph / 80km hatótávú rollerek sem rosszak városi közlekedésre... mondjuk egy olyan országban élünk, ahol tiltják az erkélyes napelemeket... sok tényező van itt, ami befolyásolja, hogy mi éri meg éppen... de ja, ilyen orosz-ukrán meg izraeli-palesztin háborúk közepette nem is szeretnénk függeni senkitől, akinek olaja van. 

Szultán Ahmed el-Dzsabert a Cop28 klímacsúcs elnöke szerint nincs tudományos háttere annak, hogy a fosszilis energiahordozók visszaszorítása kell ahhoz, hogy visszaszorítsák a globális felmelegedést 1,5 C fokos mértékűre, és a fosszilis hordozók visszaszorítása nem eredményezne fenntartható fejlődést.

link

Az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottja John Kerry által jegyzett nyilatkozat szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében 2050-re a 2020-as szinthez képest meg kellene háromszorozni az atomerőművek hálózatra kapcsolt áramellátó kapacitását világszerte.

[...]

A szombaton közzétett közös nyilatkozat aláírói között van a házigazda Egyesült Arab Emírségek mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Belgium, Finnország, Japán, Lengyelország, Svédország és Ukrajna is.

+ Magyarország is.

link

Akkor most?

Mégsem azért van meleg, mert a levegő CO2 szintje az ipari forradalom előtti 0,02%-ról 0,04%-ra nőtt? Vagy mert Szaúdi-Arábiában volt a klímacsúcs? :)

De akkor miért van meleg?

 

Eddig a műanyag szívószálat papírcsomagolásba, most a papírszívószálat műanyag csomagolásban találjuk.

Eddig lejött a kukak a műanyag és tetrapack palackról, már le kell tépni róla. Vissza lehet rá csavarni, hogy amikor kidobod, jó sok levegővel vigye el a kukásautó. Ha rajta a kupak, össze sem lehet préselni.

Általános iskolásként a tetrapack volt a környezetvédelem csúcsa. Ma csak úgy elégetjük, mert nem éri meg újrahasznosítani.

Megadóztattuk a műanyagzacskókat, mert ázsiában sokat szemetelnek, most 20ft a szakadós szar minőségű zacskó, amibe alig tudsz valamit rakni. Persze 1 zsacsiba 2 cuccot ne rakj, mert matematikai bűvészet a kasszásmarcsinak megoldani a lehetetlent.

saját szatyorba 6kg almát venni a sparban? Kitárázom, bepakolok, lemére, automata kassza meg nyíg, mert nagyobb a súlya 10 dekával. Éljen! Megoldás persze az elektromos autó, ami szar. Drága gyártani, az áramot nehézkes beletankolni és drága az akkutechnológia. De most pár ember megint meggazdagszik rajtunk, úgy, hogy életképes alternatívát nem nyújt a környezetvédelemre.

kevesebbet kellene fogyasztani.

1 kocsit vagy 20 évig nyúzni.

1 telefont addig használni, míg lehet. De lehessen már vagy 5-8 évig. Ne kelljen 6 havonta újat venni.

stb.

Nem tudom ki találta ki, és miért jó ez az új kupak trend. De hogy nem lehet csak erőszakkal eltávolítani a kupakot a palacktól az nagy buli. Kiöntés közben rendszeresen visszahajlik, és pompásan beterít a folyadékkal. Vízzel még hagyján, de pl. tejjel nagyon jó, csuklik is a kitaláló édesanyja.

Azt meg, hogy környezetvédelem címszó alatt a kereskedő rád terheli a csomagoló anyag árát, óriási ötlet. Várom, hogy mi lesz a következő.

Raklap bérleti díj, autópálya matrica, a dolgozók munkaruhája stb.: vannak ötleteim.

Nálam ez úgy működik, hogy most plusz egy dologra kell figyelnem. Nem veszek olyan szart amin ilyen nem levehető kupak van. Az hogy olyan a környéked, hogy csomó bunkó lakik ott, akik elszórják a szemetet, az egy másik probléma. A bunkók számát ez a fejlesztés nem fogja csökkenteni. 

Lesz helyette más amit el tudnak dobálni.

kihullik a gyerek a kezéből főleg ez.

 Amit a luxi és prémium ember nem vesz fel a földről. Magyarul szemetel. Csak tudnám mit kezdenek a kupak nélküli palackkal, amiben ezek szerint még folyadék is van.

göngyöleg visszaváltás indul, és érdemi betétdíjjal.

S az miben hoz változást. Csak annyit, hogy drágább lesz a sör. Visszaváltani csak sértetlen palackot lehet majd. Részegen ugyanúgy össze fogják gyűrni, s a csöves ugyanúgy nem fogja felvenni a földről, mert tudja, hogy hiába fizettek érte többet(papíron többet is ér), automata nem ad érte pénzt (ahogy a nyár közepéig működő alu gyűjtő automaták se adtak.) Szemét ugyanannyi lesz.

Ui: Állandóan a visszaválthatósággal jösz. A visszaváltható palacknak levehető lesz a kupakja?

Állandóan? Talán elsőre említettem. A hanyatló nyugaton, például szlovákiában, levehető kupakos volt, talán kevésbé volt kupak elszórva, és szépen álltak sorban a népek visszaváltó automatánál. A németeknél még kemény műanyagos visszaváltós történet is van, bár ott eleve az italboltokban üres rekesz sör be, teli rekesz sör ki alapon mentek többen, pedig nem voltam ott sokat. :)

A nemelválasztható kupak idei dolog egyébként, gondolom sorban mindenhol bevezetik, hogy csökkentsék az elszórást, könnyítsék az összeszedést.

Nyilván fejben dől el, de aki mennyiségileg sörözik, annak az 50Ft-ok fájdalmasak lesznek, pláne az inkább minimálbér közeli helyzetében. Sőt, aki olyan helyzetben van, ott értelme lesz összeszedni a palackot.

Szerintem a nem leeső kupak jó ötlet. Ha leöntötted magad, az amiatt lehet, hogy rosszul tartod.

Az szintén jó ötlet, hogy ki kell fizetni a csomagolóanyagot. Így mindenkin van egy nyomás, hogy az ésszerűbben csomagolt dolgot vegye. Több áru kevesebb csomagolóanyagban. Vagy akár csomagolás nélkül, egy időben csináltunk ilyet, ami sajnos kicsit elült, de lehetne újra brusztolni erre.

A kereslet tetőzése ugye, az nem a vége. :) Ráadásul ez egy kósza tipp még arra is, nem több.

Egyelőre a benzin/gázolaj ár szerencsésen alakul, mert a kőolaj ára USD 20-at esett szeptember óta. Meglátjuk majd hogyan alakul, mert ez nem ott gáz, hogy most 12 vagy 15k-t kell fizetni tankoláskor (bár sokan vannak akiknek probléma még ez is), hanem hogy ez szépen mindennek emeli az árát, mert valahogy sosem hallunk olyat, hogy óhát 280 (covid eleje), 480..., volt a cucc, és akkor húúhát itt külön kedvezményt adnak most épp emiatt.

Kutyát se érdekli, ha nem lennének tele az utak mindenféle földönfutókkal és azok romjaival, az többet is megérne.

Ezért is örülök, hogy a napi matrica nem lett olcsóbb az M1-re. Így is tele van mindenféle nincstelennel, román-bolgár szeméthordókkal. Az hiányozna, hogy még többen legyenek.

trey @ gépház

Hűbazzz, de kékvérű lettél. 

Tényleg! Észre se vettem! Azért fizetek évi 45 ezret a "matricáért", hogy ipari lomokat és román horrorkaravánokat kerülgessek 70-es tempóval ... Tényleg, ezt kell még súlyosbítani filléres napijeggyel, nincs így is elég baleset az M1-en pl. Nem lefele, hanem felfele kéne vinni a díjat. Az autózás egy luxus.

Utána meg sír a szád, hogy helyette a szép csendes lakóhelyeden húzza keresztül. 

Hogy mi?

trey @ gépház

FYI: Azért érdemes olcsón tartani az autópálya díjakat (elkerülő szakaszokat meg ingyenessé tenni), h a forgalom ne a városokon haladjon keresztül, mert úgy spórolnának. Ez egy. A másik, h meg lehetne nézni, h a környező országokban mennyivel olcsóbb. És nem azért, mert annyival jobban keresünk mi. Környezet szennyezés szempontjából sem lenne utolsó, ha aki csak megteheti fizikailag, az a pályán menne, és nem elkerülné azt. És ott van még a szálló por, valamint a városok levegőjének minősége, és a zajterhelés is. Szóval, én inkább valami jelképes díjat szednék, éves matrica mondjuk 10e, és azt kb minden autós meg is venné.

Szerk: az meg a világ szégyene, h az m0 az még mindíg nem megy körbe.

A napi matrica ára nem befolyásolja a folyamatosan romokkal ingázókat, mert megfizetik az éves vagy havi autópálya használati díjat (e-matrica), esetleg eleve a 10 napos a nyerő nekik. Aki itthon nagyriktán mozdul ki a szétesés határán levő fémdarabjával, azt talán visszatartja az autópályától, de lehet, hogy eleve nem olyan bátor, hogy felhaladjon.

Egyébként az idei éves országos díj 49+k pénz, jövőre pedig 57 260 lesz.

Ez egy német brémium! :D

Ugyan ott gyártják ahol az Audit. Ezért ez egy igazi brémium! :D

4 hónapja hirdetek egy Golf TFSI brémiumot, de a kutyának sem kell. Hol vannak az ICE vásárlók!? Már azon gondolkoztam, hogy betolom a Dunába!

4 hónapja hirdetek egy Golf TFSI brémiumot, de a kutyának sem kell.

Ugye az dizel? Mert dizelt en sem vennek :) A jelenleg elerheto opciok kozzul benzines vagy PHEV aminek van ertelme.

Hol vannak az ICE vásárlók!?

Intercity Express, commonly known as ICE, de ugy latom kb. 30 masik jelentese is van az ICE roviditesnek. Javaslom helyette a BÉM roviditest :D

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Számos jel utal arra, hogy a várva várt villanyautó-korszakban sokkal ritkábban fogunk autószerelőhöz járni, és a sárga angyal álla is felkophat a dologtalanságtól.

 🤣🤣🤣🤣🤣

Az üzemanyagon spóroltak volna, aztán jött a motorhiba

😂😂😂😂😂

Szinte nem is tud mi elromlani egy villanyautóban, gondolná az ember.

🙄 🤦‍♂️ 🤣🤣🤣🤣

Brigittának nem volt oka kételkedni abban, hogy a következő években jóformán csak az akkumulátortöltésekre kell figyelni, mielőtt valaki útnak indul az autóval.

🤣🤣🤣🤣

Amikor egy villanyautót saját hálózatról és nem valamilyen drágább nyilvános oszlopra csatlakoztatva töltenek, bármilyen benzines vagy dízelmotoros autónál kevesebbe kerül az üzemeltetése.

😂😂😂😂😂

Csakhogy a villanyos Golf idén augusztusban furcsa, fémes súrlódó hangot kezdett hallatni gyorsítás közben, ezért olvasónk a nyíregyházi Autó-Széles Kft. márkaszervizéhez fordult (a közelebbi debreceni VW-szerviznek nem volt azonnal szabad kapacitása).

🍿

Az Autó-Széles szerelője augusztusban próbaútra ment a Golffal, hogy ellenőrizze, valóban rendellenes hang jön-e gyorsítás közben a motorból, majd műszerrel is átvizsgálták, ezután pedig leeresztették a hajtóműolajat.

😲 🍿

Fémtörmeléket találtak a leeresztett kenőanyagban, ami a szerelő szerint azt jelentette, hogy az olajcsere hosszú távon nem oldaná meg a problémát. Így a teljes e-motor cseréjére adtak árajánlatot Brigitta cégének.

😲

A márkaszerviz elfogadható áron dolgozik az ajánlat szerint. Mindössze 140 ezer forintot kérnek a hajtóegység ki- és beszerelésééért, további 70 ezer forintba kerül a számítógépes diagnosztika, 18 ezerbe a hűtőfolyadék. Ugyanakkor bruttó 4 millió forint lenne az új villanymotor és a hajtás egyéb elemeinek ára, amelyeket valamiért egyetlen cikkszámmal azonosítanak a Volkswagen alkatrészrendszerében.

😲

Ez azért különös, mert amikor az e-Golf a márkaszervizbe került, és megállapították a hibát, kiderült az is, hogy előzőleg kimaradt a 60 ezer kilométernél kötelező karbantartás.

🙄

a cég szerint a méltányosság előfeltétele, hogy az érintett autó összes karbantartási teendőjét a gyári előírások szerint, VW márkaszervizben végeztesse el a tulajdonos.

🍿

Olvasónk e-Golfja a cikk írásának időpontjában több mint négy hónapja áll használaton kívül. Brigitta vállalkozása továbbra is fizeti a havi nettó 100 ezer forint lízingdíjat és a Volkswagen közterheit, az autót viszont legfeljebb motorhibásként, erősen nyomott áron adhatná el a lízingcég engedélyével – és akkor is csak abban az esetben, ha ebben az állapotban egyáltalán lenne rá vevő.

☹️

A szerelő szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a villanyautó magasfeszültségű hajtóegységének megbontása speciális szakértelmet igényel.

🍿

 

#nemromlikel #sokkalegyszerűbb #nemkellszerviz #nemkellgyáriszerviz #csaknyomnikellneki #mindenhappymindenjóháromlábútélapó #evtmindenkinek #másodpiaconnemlesznekgondok #adízelmégmindigmenne

trey @ gépház

A kötelező karbantartás egy archaizmus amit az autógyárak és szakszervizek próbálnak átörökíteni a villanyautókra is. Legtöbbször csak egy fékhatásmérés és egy pollenszűrő csere. Hajtóműolaj csere se túl gyakori dolog nálam 120e kmenként van előírva.

Rossz világ jön rájuk, ha a független szervizek tizedáron megoldják a problémákat. Csapágycsere probélma más EVnél (pl Hyundai IONIQ) is van és élelmes vállalkozók tudják cserélni töredék költségből. Ezeknek az első második generációs villanyautóknak a gondjai a gyártói tapasztalatlanságból származnak. Ezekre vannak már megoldások. Ha a gyártók ezeket javítják a jövőbeli modelleknél tényleg kevesebb gond lesz az EVkkel. (Nem véltelenül próbálkoztak gyártók máshonnan bevételi forráshoz jutni az autók eladása után is ha a szervízbevételek kiesnek. Példa BMW.) Itt nehezebb a gyári alkatrészekkel kizárni a függetleneket mert egy villanymotort sokan tudnak javítani. (Sőt vannak akik meghajtóakkut is cserélnek)

 

Ha tényleg csak csapágy akkor olcsóbban megússza mint egy dízeles a turbó cserét ;-)

Elolvastad a cikket? Ha megcsináltatta volna hivatalosan szervizben a kötelezőt, akkor méltányosság vonatkozott rá. Így meg baszhatja. Mehet gányoltatni a Mekk Mester EV Javító KTSZ-be ... Nagy buli lesz :D

Brigitta ügyes cégvezető volt, kibaszott az ablakon 9 mihályt, elkummantotta a 60 ezres szervizt, majd amikor benézett a ló az ablakon emiatt és elhajtották a halál faszára, tág szemmel csodálkozik.

Javasoljatok mindenkinek ilyen jó tippeket, amiket szoktatok :D

trey @ gépház

Azt benézte. Nekem is elfelejtették a Citroenbe beállítani a szervízintervallum visszajelzőt. (ettől még én viszem szorgalmasan évente - pedig a karbantartási terv az első éves után csak 40ekm/2évenkéntit ír elő) Mondom is nekik, hogy állítsák már be. (visszahívásom van ECU firmware frissítésre holnapra 😊) Szerintem gyártáskor még fogalmuk sem volt a szervízintervallumokról mert nem volt tapasztalatuk...

 

Ezek a szervízek nem mekk mesterek. Sok szempontból profibbak mint a szakszervizek mert sokkal több villanyautót láttak és szereltek.

Azért a gyártó is megéri a pénzét - egy elektromos motorért elkérni ennyit... ehhez pofa kell...

 

A jó tippet már megkapta, megy solymárra és megcsináltatja a megspórolt benzinpénzből...

De, ezek Mekk Mester BT-k, a gyári szervizben gyári, új fődarabot cserélnek, a végén egy gyárihoz közeli javított eszközt kapsz. Közelit, mert nem lesz már olyan, mint a gyári sose.

Mekk Mestereknél pedig megy a "kreatívkodás", javítgatás, foltozgatás, bontószökevényekből beépítés stb. mert oda olyanok mennek, akiknek nincs pénzük a gyári javításra és nyilvánvalóan (a gyárihoz képest) apró számot szeretnének a számlán látni.

Egyébként, meg új autót kell venni, azt rendesen kell használni, elvinni az előírt szervizekre és időben eladni. Ez a titka a problémamentes autózásnak. A harmadik autómmal csinálom ezt, #worksforme

trey @ gépház

EVkről beszélünk amit bizonyos gyártók mostohán kezelnek szerviz szinten is. EVkről beszélünk ahol magas árakat is megfizetnek a tulajdonosok. (Csak a madárnak nézés már nem fér bele)

Ebben az esetben akár a gyártóinál jobb is lehet a javítás. (Hiszen az is lehet, hogy a konstrukció hibás - alultervezett)

A módszerek teljesen jó, csak sokan nem tudják megfizetni. (Én is újautózok egy ideje)

EVkről beszélünk ahol magas árakat is megfizetnek a tulajdonosok.

:D Persze. Brigitta is megfizette. A 60 ezres szervizt is elkummantotta, mert olvasta a jakuhuszártól meg a többi észlénytől, hogy ezeket nem kell szervizelni. Így legalább "spórolt", de a végén mégis drágább lett. Ahogy szokott.

trey @ gépház

Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a kockázatot tudatosan vállalta be a kötelező szervíz elmulasztásával. Azt is el tudom képzelni, hogy simán elfelejtette. (de azt is, hogy szándékosan hagyta ki hiszen minek is...) Ha szándékosan hagyta ki akkor már el kellett döntenie, hogy gyártótól független szervízbe viszi ha gond lesz. (különben mint az eset is mutatja drága mulatság lehet a vége)

Azt azért vedd figyelembe, hogy a hasonlóan döntők közül mindig csak azokról hallasz/olvasol akik megszívták. Az is lehet, hogy a többség nem szívta meg és irkál mindenfélét mindenhova, hogy nem is kell szervíz mert #worksforthem

Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a kockázatot tudatosan vállalta be a kötelező szervíz elmulasztásával

110% biztos vagyok benne. Nincs olyan, hogy egy ilyet elfelejtünk. Évek óta felhív/levelet küld a Porsche vagy a VW forgalmazó a kötelező szervizre felhívva a figyelmed. Nekem be van állítva a hivatalos győri szerviz, amit választottam, már a lejárat előtt küldik az időpontjavaslatokat.

Pontosan azért, hogy egy kilométerrel se lépd túl az előírást, inkább vidd előbb, ha nem vagy biztos benne, hogy odaérsz, mire átfordul. Mert arra allergiás a gyártó és el is hajt a faszba. Ahogy az a cikkben szerepelt. Egyébként, helyesen.

Akinek nincs pénze banánra, ne tartson majmot.

trey @ gépház

Azért azt lássuk be a karbantartás elmaradása technikailag semmilyen viszonban nincs a hibával. Egy pollenszűrő cserét mulasztott el. Arra is hivatkozott, hogy nem kapott értesítést - legalábbis a kocsi nem jelezte a karbantartást. A gyártó viselkedése ebben az esetben nem hozta meg a kedvem, hogy VW vagy társmárkát vásároljak valaha is...

Nálam nem szoktak nagyon beszólni ha a pár km-errel később viszem a kocsit (Citroen). Ahol gyorsan gyűlnek a kilométerek ott hamar túl lehet lépni az előírt kmt ha a szervíz csak 3 hétre ad időpontot. (persze a 9000 az már nem kicsi túllépés)

Lényegtelen. Hol húzzák meg a határt? Van olyan kókler, amelyik a kötelező olajcserét kummantja el, majd amikor a motor beállt, megy reklamálni.

Ez különbözteti meg a Faluvégi Jancsi BT-t az autójavítótól. Az autó appjában kiválasztom a nekem tetsző hivatalos szervizt, amivel az autó lekommunikálja, hogy mi a fasz baja van, a szerviz meg hív egy időponttal, hogy mikor mehetek. Leteszem, karbantartják, elhoznom.

Nem járkálok Rutin Jancsihoz, aki majd berhel valamit.

A "nem kommunikált az autó"-ra .... jah, garanciaidő alatt ingyen van a kocsiban a kommunikációs csomag, utána meg arra is elő kell fizetni 🤷‍♂️ Gondolom, Ócsójánosnénál az is lejárt :D Lehet, hogy csak be kellett volna fizetni azt a néhány eurót az app-ban/webshopon az adatforgalomért :D

Mindenki hülye ... rajta kívül.

trey @ gépház

Baszki, már a 20 évvel ezelőtti Skodám is kibaszta a "Service" feliratot a kilométerórára, pedig nem volt benne, csak egy sima mátrix kvarc kijelző :D

Akkora kammantást, hogy nem szólt :D Egy villanyautó ... 2023-ban :D

trey @ gépház

De lehet csak egy villáskulcsot tesz ki. Megszokja idővel, meg nem is nézi. Szóval, nekem egyátalán nem kamu szagú. Ettől független így járt, lehet csengetni a zsetont, vagy eladni hibásan. Nem kell olyan drága autót venni, aminek a javítását nem tudja kifizetni, az teljesen általános, h egy használt autóra a vételi ár felét rá lehet locsolni, pedig alapvetően jó állapotban van. Ilyen szervíz-alkatrész árak vannak.

De lehet csak egy villáskulcsot tesz ki.

ROTFL

Megszokja idővel, meg nem is nézi.

:D :D Cégvezető Brigitta hordja a szervizbe a céges csapatós (9 milliós használt VW az az) autót és nem tudja mi mit jelent? Nincs egy flottamenedzser, gondnok, portás, aki leolvasná neki? Ha a mosógépe ír ki valamit, azt sem tudja értelmezni? :D

Nem kell olyan drága autót venni, aminek a javítását nem tudja kifizetni,

Nem kellett volna "sose kell szervizelni" használt villanyautót venni a vélt spórolás felételezés miatt.

trey @ gépház

Szerk. Ja látom fentebb már kivesézték...

Kis szines ehhez:

https://telex.hu/techtud/2023/12/07/volkswagen-golf-villanyauto-elektro…

Egy cikkszámon van a komplett motor a VW-nél 4,3M ért.

Miközben a márkaszervíz is elismeri, hogy valószínűleg csak egy csapágyat kéne cserélni.

Környezetvédelem a csúcsra járatva.

Mondjuk azt sem értem hogy lehet egy VW-re két év garancia.

Egy Dacia-ra is 5 évet/100e km-et adnak manapság.

4 év általános garancia, amiből az első kettő extra ún. Audi CarLife Plus garancia.

https://wwww.audi.hu/szerviz-es-tartozek/garancia

Vagyis nem kevesebb, hanem több

  • Gyártói Audi CarLife Plus Általános garancia 2 év* gyártói + 2 év**
  • Fényezésre 3 év* gyártói + 1 év**
  • Átrozsdásodásra 12 év*  * km korlátozás nélkül ** de max. a gépkocsi 200 000 km-es futásteljesítményéig (amelyik előbb bekövetkezik)

Jah, ez nem 80 000 kilométer, mint a Tesla-nal :D

trey @ gépház

Pontosan mire gondolsz? Mi az "ugyanez" ebben? Ott azt jártuk körbe, hogy a gyártó nem szállít Magyarországra, részéről nincs garancia Magyarország-specifikus problémákra (pl. magyar szolgáltatóra nem tesztelt, ha nem megy pl. VoLTE, akkor STFU van).

Mi lenne az analógia?

Elolvasod egyébként, amit írnak:

Az Audi Carlife Plus egy olyan exkluzív szolgáltatás, ami kizárólagosan a magyarországi Audi márkakereskedőktől vásárolt, új Audi gépkocsik esetében, az autó forgalomba helyezésétől számított 3. és 4. évben, legfeljebb azonban 200.000 km futásteljesítményig érvényes. A szolgáltatási kör teljes mértékben megegyezik a gyártó által nyújtott garanciáéval. Az Audi Carlife Plus a márka magyarországi importőrének saját terméke, amit speciálisan az általa importált Audi gépkocsikra fejlesztett ki.

Milyen előnyöket hordoz az Audi CarLife Plus az Audi tulajdonosok számára?

  • felár nélkül érvényes az összes Audi modellre
  • teljeskörű, akár a gyári garancia
  • nincsenek előre nem látható javítási költségek
  • minden Audi márkaszervizben érvényesíthető (akár külföldön is)
  • a javítás Audi Eredeti Alkatrészek®-kel és a gyártó által előírt technológia szigorú betartásával történik
  • a magyarországi Audi márkaszervizekben elvégeztetett karbantartások során az Audi Mobilitásgarancia szolgáltatás érvényessége automatikusan hosszabbodik (akár az autó egész élettartamára)

Mitől lesz ez Magyarország-specifikus? Áthordhatnám az osztrákokhoz is.

trey @ gépház

Akkor valamit nem ertek. Lehet, hogy a OnePlus rossz pelda volt.

Ez 2 ev gyartoi + 2 ev kereskedoi garancia, eddig jol ertem? Ha en bemegyek a zimbabwei markaszervizbe a negyedik evben, ott tudni fognak errol a +2 evrol? Mert ha igen, fasza, nincs tobb kerdesem. (Legfeljebb annyi, hogy akkor mi ertelme van ennek a csures-csavarasnak, de az mar csak mint erdekesseg.)

Ha en bemegyek a zimbabwei markaszervizbe

Ott inkább bérelj autót. Európában nem lesz gond:

Az Audi CarLife Plus szolgáltatás Európa legtöbb országában igénybe vehető, kivételek ez alól a következő országok: Albánia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Moldávia, Grúzia, Oroszország, Örményország, Törökország (ázsiai része), Ukrajna.

trey @ gépház

Szerintem a megoldás a törvényi szabályozásban keresendő. Általános garanciát akkor is kell itthon adni az autóra, ha a megvásárlás után

  • a kötelezőket független szervizben végezteted -> kötelező 2év
  • márkaszervizben végezteted -> kötelező 2 év + márkaszerviz által biztosított 2 év = 4 év

trey @ gépház

Keddtől hatályos az Európai Bizottság rendelete, amelyik kimondja, hogy az autógyártók a jövőben nem tehetik az autóikhoz kapcsolódó garanciát függővé attól, hogy az olajcserét és az egyéb karbantartási, javítási munkákat hivatalos márkaszervizek végezték-e – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Vagyis elviheted ahova akarod, de akkor ugrott két évnyi garancia. Van benne logika. Ki a fasz akarna Mekk Mesterek által hákolt autóra garanciát vállalni? Mármint a törvényileg előírt időn túl?

trey @ gépház

Érték arányban akkor is karcsú az a 4 év. Megnéztem a Citroenemet és ott isvannak érdekességek. Pl az elektromos modellekre rövidebb az átrozsdásodási garancia (benzin/dízel: 12év elektromos: 7 év) cserébe a motor és a meghajtó akku 8 évig/160000km-ig garanciális beleértve az ingyenes assistance-t (egész EU) is.

Ez a 2 év (már) lehet törvénysértő az EU-ban. A Citroen km korlát nélküli 3 évet ad. (ahogy a fogyasztóvédelem is írta 250eFT felett... de sztem ez (is) nagyon kevés egy autónál)

Itt pl ez van: link

A CITROËN szerződéses jótállások szolgáltatásainak nem előfeltétele, hogy az ezen jótállások keretein kívüli karbantartási és javítási munkákat egy hivatalos CITROËN márkaszerviz végezze el.

Leszarom, amikor 5 évente autót cserélek.

cserébe a motor és a meghajtó akku 8 évig/160000km-ig garanciális

Az elektromos lófaszokra mindenhol vonatkozik ez. Az Audi-nál is. 

nagyfeszültségű akkumulátorral rendelkező BEV 1 és PHEV2 gépkocsik esetében
a nagyfeszültségű akkumulátor azon gyártáskori szerelési- vagy anyaghibára
visszavezethető hibáinak kijavítása, amelyek az átadástól (átadás dátuma ld. „Adatlap”)
számított 8 éven belül, de legfeljebb 160 000 km futásteljesítményig a nagyfeszültségű
akkumulátoron fellépnek. Az akkumulátor névleges kapacitása rendszertechnikai okból
meghaladja a nettó akkumulátor kapacitást, továbbá a garanciaidőn belül 30 százalékos
kapacitás csökkenés az alkotóelemek sajátosságával függ össze, ezért a márkagarancia
értelmében nem jelent kijavítandó hiányosságot.

trey @ gépház

Az OK, de 3év és a "nem előfeltétel a márkaszervíz dolog" az nem lehet, hogy EU előírás?! Szerintem a Citroen sem csak jófejségből írta ezt oda.

Megnéztem. Személygépkocsira nem vonatkozik a 250eFT feletti 3 év... Ezen meglepődtem.

Szerk mert van ami vonatkozik: https://kozlekedesbiztonsag.kti.hu/meddig-felel-az-elado-az-autojaert/#:~:text=A%20jogszab%C3%A1ly%20az%20%C3%BAj%20aut%C3%B3,v%C3%A1llal%20a%20term%C3%A9keire%2C%20persze%20felt%C3%A9telekkel.

Itt is 3 évet írnak...

Swiftet 1x vittem márkaszervízbe, az konkrétan az első olajcsere volt. Utána 27ekm-nél jeleztem nekik, h nyüszög valamelyik jobb hátsó szilent, cseréljék ki, még 1 éves sem volt a verda. Erre közölték, h a futómű az nem garis. Próbáltam egyezkedni, h az előző cégautómat 13 éves koráig márkaszervízbe hordtam, de leszarták. Úgyhogy onnan szerelő havernál szereltük. A szilentet pedig vastagon átfújom gumicserénél szilikonnal, és kész.

Kb 1 éves korában nem adtak meg egy elsöbbséget, lett egy kis javítás, kötelezőre, ugyanoda vittem. Rá 2 évvel már pergett a lakk a fényezett két elemről, de garit nem vállaltak rá, elhajtottak. Mexikói úti Suzuki Ház amúgy.

Ugyanez a szervíz sosem cserélte kollega autójában a fékfolyadékot, be is szart az abs kocka, pedig köztudott volt, h kényes rá. Persze kiszámlázták.

Csak gondoltam beírom, h van, ahol ennyit ér a gyári gari. Semmit. A semmiért pedig nem fizetek. Ha körbenézel, rengeteg horror sztori van. Szerelő haver is javít sok garis autót, amire a gyártó mégsem vállal garit, de sok ember nem áll le jogászkodni, mert azért vette az autót, h használja.

Mitől ne lenne az? Nekem a Skodával volt egy lengéscsillapító csere garanciaidőn belül. Szó nélkül cserélték, pedig nem feltétlen az autó hibája volt, egy kikerülhetetlen kátyú ütötte fel.

Téged megvezettek, vagy a Suzukit kell messze kerülni, ha igaz, hogy nincs rá náluk garancia.

trey @ gépház

Földrész / ország / importőr, tulaj / piaci helyzet / szerviz kérdése, hogy ki milyen garanciát vállal és milyen szolgáltatást nyújt.

Youtube-on egy ideig néztem egy ausztrál autó szakértőt/vásárlási tanácsadót (John Cadogan, bírtam a stílusát). Ő az egyértelmű rohadt tökökön túl (kevés szerviz, keveset ad el, tendenciózusan megbízhatatlan, korszerűtlen) az importőröket szokta szidni "sztréliában" és eltanácsolni az embereket márkáktól - pont az ilyen minőségi kifogásos vagy garanciális problémákkal elhajtós viselkedés miatt. Én hajlamos vagyok neki igazat adni.

Jobb híján én a típus specifikus magyar face csoportban ill klub fórumban tájékozódtam a helyzetről a kiszemelt autókkal kapcsolatban, de persze az is tud félrevezető lenni, mert ott (is) hajlamosak egyoldalúan bemutatni történeteket. Pl az egyik márkánál kifejezetten van egy olyan konkrét szerviz (Buda), ami nem ajánlott és van olyan ami kifejezetten igen (Monor).

El nem tudom képzelni, hogy mit lehet szopni egy garanciális, új autóval. :D

Peldaul hogy olyan hangosan sipolt fekezeskor, hogy nem lehetett lehuzott ablakkal kibirni, es ezt tobbszori szervizlatogatas sem oldotta meg. Ja, hat garancialis volt, vegulis nem fizettem a "javitasert", csak osszesitve hetekig allt a kocsi a markaszervizben, es miutan elhoztam, par napra ra ujra sipolt mint a kurvaelet.

Nekem nincsenek nagy elvarasaim egy autoval kapcsolatban, nem jaszkarizasra kell. Jovore mar eselyes, hogy cserelem az egyiket, majd meglatjuk, mi lesz. Nagy valoszinuseggel nem VW & co.

Próbáltál másik márkaszakszervizt? Egy féket nem lehetetlen megcsinálni. Ez nem márkahiba, ha az lenne, a VW konszern összes autója sípoló fékkel járna. Szar szervizt választottál. Üsd fel a szervizhálózat listáját és válassz másikat.

trey @ gépház

Az a baj, hogy a sztorinak ugyan lesz folyatatása, de azt már a kutya sem fogja leközölni, ami kb így néz ki: Brigitta elvitte az autót EV-s Ferihez, aki 40k munkadíj+45e anaygköltség árában kicserélte a csapágyat és freltöltötte a hajtóművet olajjal. Brigitta azóta boldogan megtett volna az autóval több 100e km-ert, ha nem romlik el a VW-ben megint valami...

Ez csak addig fog működni, míg EV-s Feri Z generációs hülye segédjét meg nem bassza az áram. Aztán rájön, hogy az EV biztonságos javításához szükséges műszerek, szerszámok, biztosági berendezések stb. stb. sok(márkától függően akár több mint 10) milliós költégét nem fogja tudni kigazdálkodni a fusiból. Akkor szépen elindulnak a számok felfel

Node ilyenkor hol van a fogyasztóvédő és fenntarthatósági unió, ami nem írja el a minimum 3-5 év garanciát, illetve a reális áron cserélhető alkatrészeket. Azért laptopot sem kell cserélni feltétlenül, ha tönkremegy a tápja, vagy a kijelző... Amíg irreális, illetve felemes javítási gyakorlaton akarnak pénzt keresni egyes szervízek (hogy ebbe mennyire vannak beletolva, az megint más kérdés), addig mindíg lesz egy valamilyen kék köpenyes szaki, aki majd jól megoldja. Természetesen biztosan van olyanból is sok, aki tudja mit és miért csinál, de az nem 10k forintért tesz majd csodát.

A történet utóélete.

A lényeg:

"A márkaszerviz fémtörmeléket talált a hajtóműolajban, ám mivel a villanymotorból, lassítóáttételből és differenciálműből álló egységet a gyár előírása szerint nem lehet megbontással javítani, és nem is forgalmaznak hozzá javítóalkatrészt, Brigitta a teljes cserére kapott árajánlatot, ami összesen 4,3 millió forintba került volna."

Ezek után "Brigitta az E-Service Solymár független villany- és hibridautó-szervizhez fordult."

"A Golfot február elején szétszerelték, és a szerelők megállapították, hogy mindössze a középső tengely külső oldalán található golyóscsapágy ment tönkre. Jelentősen megnőtt a tengelyirányú lógása, ez okozta a rendellenes zajokat. "

[...]

"A részleges felújítás után összeszerelték és visszaépítették a hajtóművet Brigitta cégének e-Golfjába, feltöltötték a megfelelő kenőanyaggal és a teljes munkáért 736 ezer forintot kértek olvasónktól, illetve egy év garanciát vállaltak az elvégzett javításra.

A független szerviz vezetője hangsúlyozta, hogy bár ez az összeg nagyjából a hatoda annak, amennyiért a teljes hajtóművet újra cserélte volna a Volkswagen hivatalos szervize, a kétféle megoldás közt jelentős a különbség. A magánműhely csak a csapágykészletet cserélte ki a villanyautóban, vagyis a fogaskerekeket, a villanymotort és az egyéb kiegészítő alkatrészeket is érintetlenül hagyták, mert ezeket hibátlannak találták. Ezzel szemben a márkaszerviz egy nullkilométeres komplett egységet épített volna be és erre gyártói garanciát adtak volna."

[...]

Kicsit tágabban értelmezve az ügyet azonban van még egy gond: az autógyártók a laza jogszabályok miatt sokszor nem gondoskodnak gazdaságos javítási lehetőségekről, tehát olykor kizárólag komplett egységeket árusítanak csak a típusaikhoz. Ez nemcsak a villanyautókra jellemző, hanem a benzinesekre, dízelekre és ezek sebességváltóira is.

[...]

Olajcsere 800.000. Igaz, hogy a gyári szerviz javítási költsége sokkal nagyobb. A traktoroknál is egyre gyakoribb a kopó alkatrészek megbonthatatlanná gyártása és egybeni cseréje 5-10.000.000 forintos összegért. Ez az új üzleti megoldás egyre népszerűbb lesz a kocsik bonyultabbá válásával. 

A right to repair mozgalom pont USÁból jön, pont a lehúzások ellen van. A samsung és az apple ímmel-ámmal bevezetett belőle valamit, de koránt sem tudod megszerezni a géped/kocsid/bármid javítási útmutatóit. Legyez ez  villanyos, füstös, vagy kombinált jármű

Nem azon van a hangsúly, hogy például az (e)TIS-t el tudod-e érni a Fordnál, hanem azon, hogy milyen komponensekig lehet lemenni a javítás/csere kapcsán? Mert hiába látom azt, hogy a szelepfedél cseréjéhet milyen szerszám kell, milyen egyéb elemeket, milyen sorrendben kell megbontani, illetve hogyan kell az egészet visszaépíteni (incl. szelepfedél csavarjainak a meghúzási sorrendjével és nyomatékával), ha az egyébként három elemből összerakott alkatrészből valójában csak a betöltőcsonk o-gyűrűjét kellene cserélni, de annak a cseréjéhez nincs gyártói leírás. (Életből vett példa - mondjuk itt egy bontott dekli lett a megoldás)
De ugyanígy a motorvezérlő is "nagy mumus" - egy 10+-os autó esetén a 5-700E Ft-ról induló csere nem egy és nem két autó esetén gazdasági totálkárt jelentett - miközben 100E Ft alatt (hibakereséssel, elektronika ki/be szereléssel, teszteléssel együtt) megoldható, mert az esetek 9x%-ában a gyújtás végfok IC döglik meg idővel. (Szintén életből vett példa - a vezérlő komplett cseréjénél a gyártói technológiához kell egy felkent, megfelelő szoftverezettséggel rendelkező autóvillanyos szaki, aki az új elektronikát meg a régi kulcsot összehozza - anno nekem ez többe került volna, mint az elektronika javítása...)

Márkaszervizben, eredeti alkatrészekkel?? Nem gondolnám, hogy filléres tétel. Rutinnak rutin, mert szükség van rá és gyakran előfordul.

A turbó csak példa volt. Vezérlés csere, kettős tömegű, stb...

Ne tegyünk úgy mintha a dízel és a benzines ne lenne szervizigényes. Csak azt már megszoktuk.

Kivéve ha nem viszed el megjavítani hanem az eladóval elkezdesz jogi csatározásokba belemenni hátha méltányosságból megjavítják. Ez viszi az időt. Már rég kész lenne, ha a javítás mellett dönt.

A márkaszerviz ajánlatát márkaszerviz ajánlathoz érdemes hasonlítani. Itt a márkaszerviz adott felháborítóan magas ajánlatot. Benzines, dízel használt/idősebb autónál a pár százezres javításokra alapban számítani kell. Ez az EVknél is így van pláne ha adott gyártó kezdeti próbálkozásáról van szó. Benzineseknél is vannak karbantartásigényesebb modellek ahogy az EVknél is. Általánosítani nem érdemes egyedi esetekből.

Á. Első autómat 3 éve adtam el szerelő havernak, mai napig sajnálom. Jövőre akartam megcsinálni OT-s rendszámosra, F Astra 1994-ből, valós 180ekm-el, töretlenül, végig garázsban tartott, hibátlan állapotban. Még a fűtött garázsban is ponyva alatt állt. Csak sajna kellett az insigniának a garázs.

A mai autók még véletlen sem készülnek tartósnak...

Azért nem minden új autó ilyen. Ha ma veszel egy új Hiluxot, az 30 év múlva is javítható lesz.

Jó eséllyel a legtöbb szívó benzines, turbódízel szintén, mild hybridek is valószínűleg menthetőek lesznek, bár ezek már mind kihalófélben vannak EU piacokon.

"Everything fails, all the time."

A legtöbb mai autó is javítható lenne, ha nem ezek a szemléletek uralnák a közbeszédet:

  • ami elromlik azt kidobjuk, nem éri meg javítani
  • 2 évente lecserélem mert az autó státuszszimbolúm
  • elmegyek autószerelő végzettséggel youtubernek, mert büdös a munka
  • tanulni nem érdemes, pénzt kell keresni, pl. MÁP-al!
  • majd az állam ad támogatást "4 kerék, 3 gyerek, 3 szoba"
  • hülye lennék dolgozni, amikor lehetek saleses is!

Nem tudom felsorolni sem, hogy mennyi mosógépet, mikrot, elektromos sütőt, infotaimentet, !autó ECU-t!, és Nissan és Tesla akkut javítottam meg, amit ismerősi körben ki dobtak, mert az "új az jobb, szebb, és dizánjosabb".

Egy példa:

Egy ford motor kiégette a dugattyút. Több márkaszervíz, magán szervíz horror árat adott, teljes motor ECU cserét stb akartak csinálni. Mígnem bekerült egy budapesti egyetemen dolgozó tanársegéd barátomhoz, mondván vagy gazdasági totálkát vagy lesz valami. Vittem egy Lecroy digitális tárolós szkópot (kölcsön kértem a HO-ban nálam lévő munkahyelyi szkópot), rámértünk a motor szenzorokra, és egy hibás főtengely szögjeladó cseréje után, a szaki kicserélte a dugattyút és a motor azóta elment még 150e km-t hiba mentesen! 

Így van, de ha azt mondanánk, hogy autószerelő csak járműgépész diplomával, neadjisten doktorival lehetne az ember, akkor 

1. Mennyi lenne az alap óradíj egy szervizben?

2. Hány szerviz lenne képes felmutatni ilyen embert?

És máris ott vagyunk, hogy így is 3+ hétre kapsz időpontot, hát ha még megtizedelnénk a szerelők számát

A legtöbb középfokú végzettséghez kötött szakma esetén ugyanez van. Mivel elértéktelenedett, ezért az értelmesebbek mennek tovább, de az űrt valakinek be kell tölteni, jönnek a kóklerek és a betanított munkások. Ez a "rádugjuk a notit és azt tesszük amit mond, akkor is ha baromság", már lassan mindenhová beszivárog. Mosógép szerelő a látványosan szar mosógépre rádugta a notit, közölte hogy nincs hibakód, tehát akkor minden rendben van - ő a gyártó egyszemélyes utazó szervize az egész régióban, alternatíva hogy beszállítják a központba és 30 nap múlva kapsz először infót.

Gázkazán ugyanez. Itthagyott a köcsög szerelő melegvíz nélkül, mert hogy ennek már jónak kellene lennie (nincs hibakód ugye), mert ő mindent is megszerelt, többet nem tud tenni. Mutatom neki a doksit, hogy mivel minden mást kizártunk, tuti még mindig lassú az áramlás a hőcserélőn. Közölte hogy tuti nem, mert kisavazta. Mondom megnyomattad utána vízzel? Nem...

Mondjuk az egyetemi szint meg a fent említett hígulás miatt lecsúszott, már a diploma sem garancia hogy nem kóklert kapsz.

105-110Ft-ot. Szeptemberben korszakos csúcson, USD 93 körül volt a kőolaj ára, és most USD 70 körüli. E mellett forint árfolyama sem volt acélos, bár azóta szerencsére javult. Az USD viszont ugrál rendesen. Volt pár napja 344, most 356, és ez nem (csak) a forint, mert az EUR-hoz képest jóval kisebb a mozgás.

Meglátjuk mit hoz a jövő, de egyelőre azt mondják, hogy az USA szór ki a piacra olajat, hogy valamennyire levigye az árakat. Ezt persze az OPEC nem annyira szereti, és visszafogja a termelést. Szóval ha feljebb kúszik az olajár, és megdobjuk a remek 41Ft-os emeléssel, akkor elég sokan lesznek szomorúak, pláne mert mindennek emelni fogja az árát.

Ha szerencsénk van, meg a kormánynak is, akkor tovább esik a kőolaj ár, és nem fogja az inflációt megdobni az emelés, ami már úgy csak kvázi emelés lesz. Azért még ez elég képlékeny ügy, majd meglátjuk.

Ja, azért ugye regisztráltad, hogy ez a 41Ft, ez 430Ft-os EUR árfolyammal "számolódott ki" egész véletlenül, és persze áfa included. Szerencse, hogy flatrate szja van... :)

Rosszul fog megöregedni ez a post!

A világ egyik legnagyobb olajvállalata, a British Petrol (BP) hétfőn bejelentette, leállítják a Vörös-tengeren történő olajszállításokat amiatt, hogy a jemeni húti lázadók egyre gyakrabban támadnak meg polgári hajókat a térségben. A bejelentés után gyors emelkedésnek indult az energiahordozók ára.

A Brent típusú nyersolaj globális ára rövid idő alatt 1,1 százalékkal nőtt, míg az amerikai olaj ára 1 százalékkal emelkedett. Az európai gáztőzsdén eközben a természetes földgáz ára 8 százalékkal nőtt, majd némileg visszaesett, de a hétfő délelőtti árakhoz képest még így is 5,5 százalékos pluszban volt a délután.

link

Csak azért kérdeztem, mert szvsz. ha nő a fosszilis energiahordozók ára, az potenciálisan nagyobb bevételt jelent Oroszországnak is. Másrészt minden egyes balhé a bejáratott kereskedelmi útvonalakon, segítség Oroszországnak az északi hajózási útvonal bejáratása kapcsán. A konténerhajók nem olcsók ám, és a tulajdonosaik sem jótékonysági intézmények. A nyugati áruhiány szintén drága mulatság, üzletemberek és politikusok számára egyaránt. Ráadásul ha az egyik útvonal mentén terroristák vannak, a másik útvonal mentén meg csak békés jégtáblák, akkor ez a biztosítási díjban is visszaköszön. Stb.

:)

Ráfagyott a vigyor treypapa orcájára:

Bár úgy tűnt, a héten már nem változik az üzemanyag ára, a holtankoljak.hu közölte, hogy a benzin és a gázolaj átlagára is emelkedik péntektől.

[...]

A benzin és gázolaj ára is bruttó 4-4 forinttal emelkedik péntektől.

link

Piros lett a paradicsom, nem sárga...

Szerkesztve: 2023. 12. 20., sze – 14:09

Kiszámolták hány liter üzemanyagra elég egy átlag magyar fizetés

A KSH adatait vették alapul, miszerint 568 300 forintos bruttó átlagbért, vagyis nettó 391 700 forintot keresünk. Ebből 678 liter üzemanyagot vásárolhatunk.

[...]

Ezzel szemben 3025 liter benzin jön ki a svájci átlagkeresetből, amit a luxemburgi és a dán követ a dobogó második, illetve harmadik fokán, 2413, valamint 2033 literrel.

link

Nagy a csend, meghozta a Mikulás az áremelést.

Megint emelkedik az üzemanyag ára. A benzin esetében bruttó 8, a gázolaj esetében bruttó 6 forinttal nő az ár. Aztán az év első napja majd jólodabassz… Gyúrcsány?

Szerkesztve: 2023. 12. 28., cs – 09:13

Ma reggel tankoltam egy teletank Shell Racing 100-at 620 Ft* / liter áron. Az egyik legolcsóbb tankolásom volt idén. 😅 Kutya se volt a kúton!

(* valójában olcsóbban, mert a flottakedvezmény miatt a Shell majd olcsóbban számlázza ki)

trey @ gépház

Jó olvasni, hogy vannak országok ahol rendszerben tudnak gondolkodni:https://www.theguardian.com/global-development/2023/dec/27/uruguays-green-power-revolution-rapid-shift-to-wind-shows-the-world-how-its-done

Uruguay, meanwhile, has moved on to what is becoming known as the second stage of its transition. It is gradually moving its buses and public vehicles over to electric, and incentivising taxi and minicab drivers to switch.

Uruguay, meanwhile, ...

Jo irany! Az orszag kb. 2x akkora mint Magyarorszag 3.4 millio lakossal. Nem tudom mennyi lehet az energia igenye... 2022-ben 0.022%-ban volt forrasa a legkorbe kerulo szendioxidnak (Magyarorszag 0.123%-ban, tehat kb. 3x annyi lakossal 5.5x annyi a kibocsatasunk, tegyuk hozza hogy nem egyforma az eghajlat).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Hogy lehet az, hogy egy magáncég dönti el, hogy a jövedéki adó miként lesz bejelentve? Hasonlóan mint az ársapka kivezetésénél Hernádi döntött? A MOL törvényen felüli, vagy mi van most?

Tudom a szellemi fogyatékos szilós majd jót röhög magában, aztán rácsatlakozik orálisan egy Shell V-power csonkra, de az értelmes emberek hogy gondolkoznak erről?

Szerkesztve: 2023. 12. 30., szo – 21:20

Drágulás helyett csökkent az üzemanyagok ára

Szerdán a holtankoljak.hu írta meg, hogy a nagykereskedők a benzin literét bruttó 8, a dízelét pedig 6 forinttal drágítják péntektől, ehhez képest a benzinkutakon nem ezt tapasztalni, írja a Világgazdaság.

A lap cikke szerint szerdához képest még csökkenés is történt, egészen pontosan öt-öt forinttal a benzin és a dízel esetében.

[...]

ROTFL

🤣🤣🤣

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 09., k – 09:25

Benzinkutak forgalma 20%-al csökkent.

link

Szóljatok az illetékeseknek, hogy pörgessék az olaj lobbit!

Holnaptól benyaáremelés!

Amikor 1-2Ftal csökken az ár, a fidióták örömtáncot járnak, és viktorukat éltetik. Amikor 21Ft-ot ugrik, akkor laposan kussolnak... 

A kornak, és az állapotnak nem feltétlen van egymással köszönő viszonya. Tudok neked mutatni 30 éves patika trabantot, igaz, OT rendszáma van.

Nekem már az is elég lenne kezdetnek, h megfelelő, gyárias műszaki állapotban legyen az akármilyen korú, közlekedésben részt vevő vas.

Párizsban az A10-es körgyűrűn belül már 2025-ben megszüntetik a belső égésű motorral hajtott taxik, buszok, furgonok és robogók közlekedését. 2030-tól a személyautókét és motorkerékpárokét is. Szóval hamarosan Párizs felé nem érdemes "egyseggelni" egy jófajta füstös dízellel vagy benyással.

Már megint!?

Szerdától ismét emelkednek az üzemanyagárak. A benzin esetében a nagykereskedelmi ár bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek többet a kutak a hét közepén.

  • a 95-ös benzinért literenként 585,
  • míg a gázolajért 619 forintot kell majd fizetni.

link

Ha így megy tovább, megint világbajnok inflációnk lesz!? :D :D :D

Szerkesztve: 2024. 02. 04., v – 16:23

A Brent típusú olaj ára péntekre 77 dollárra esett, ez pedig hatással lehet a magyar benzinárakra is. Ez 8 százalékos csökkenést jelent, mely világpiaci viszonylatban akár 20 forintos benzinárcsökkenést is hozhat magával.

link

Meglátjuk, hogy mi lesz!

A héten ismét emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára.

  • a 95-ös benzinért 618,
  • míg a gázolajért literenként 661 forintot kell fizetni.

Egyre szarabb érzés tankolni! :D

Szerkesztve: 2024. 02. 19., h – 19:34

Én már nem bírom idegekkel! Vettem egy Dacia Spring-et!!!! 🤭

trey @ gépház

This is HUGE.

Mercedes is SCRAPPING their plans to only make electric vehicles.

They will continue to develop petrol and diesel engines for many more years.

And Audi is doing the same.

What's going on, why are they abandoning their previous EV plans?

https://x.com/petersweden7/status/1762802798524059904

Még várd ki, hogy a 2035-ös szuperzöld céldátum hányszor lesz kitolva. A sok mindenfélével olyan drágává sikerült tenni az EU-s autókat, hogy az már többet árt mint használ.

Ráadásul ha a valódi zöldítés a cél, akkor azért nem ártana, hogy ha egész elérhető lenne az EUR 5 teteje, meg az EUR 6, hátha sokan váltanának 2-3-mal régebbi szabványról, hja és nem ártana, hogy ha mondjuk nem kéne csilliókért cserélgetni a mindenféléket bennük. Az elektromos persze csoda lenne, csak azok 1,5x drágábbak, mint egy hasonló belsőségésű.

az nem "szabad verseny", ahol a kinai cegek massziv szubvenciot es komplett piacvedelmet kapnak az allamuktol, raadasul aki kinai piacra akar menni, 100%-ban meg kell osztania a tech-et helyi cegekkel.

 

Az EU ezt eddig elnezte, de most kemenyitenek.

 

A masik ok, ami miatt a kinai gyartok nem fognak jonni, az az alkatresz- es szerviz-hatter. Csak MO-n van parezer autoszerelo ceg; ezek nem fognak egyik naprol a masikra teljesen uj modelleket kitanulni. Nem lesz hirtelen alkatresz-ellatottsag, utangyartott/bontott meg foleg nem. Amig ezek nincsenek meg, max. cikkezni fognak a BYD hajo-flottajarol, de nem lesz belole semmi kezzelfoghato.

az nem "szabad verseny", ahol a kinai cegek massziv szubvenciot es komplett piacvedelmet kapnak az allamuktol, raadasul aki kinai piacra akar menni, 100%-ban meg kell osztania a tech-et helyi cegekkel.

Európai versenyről volt szó. A kínait már azzal megnyerték, amit a mondat második felében írtál.

 

Az EU ezt eddig elnezte, de most kemenyitenek.

A lábukkal is toppantanak majd?

 

A masik ok, ami miatt a kinai gyartok nem fognak jonni, az az alkatresz- es szerviz-hatter.

Nem a gyártók jöveteléről volt szó, hanem a termékeikéről.

 

Csak MO-n van parezer autoszerelo ceg; ezek nem fognak egyik naprol a masikra teljesen uj modelleket kitanulni.

Jah, csak a harmadik napra.

 

Nem lesz hirtelen alkatresz-ellatottsag, utangyartott/bontott meg foleg nem.

Ez ugyanabban a világban nem fog megtörténni, amelyikben az európai és amerikai elektronikai javítós YT-csatornákon rendszeresen rendelnek Kínából bontott eredeti alkatrészt, vagy annak helyettesítésére gyártottat?

:)

"nem kéne csilliókért cserélgetni a mindenféléket bennük" - sajnos azok a mindenfélék drágák, és csak részben azért, mert a másik választása a tulajnak a jármű bontóba küldése. Ez sajnos a "majom - banán" témát (is) feszegeti:nagyon sok olyan autótulajdonos van, akinek nem biztos, hogy a saját autó a megfelelő megoldás, de amíg a birtoklás költségét nem osztja le a megtett kilométerekre, és nem gondolkodik el azon, hogy IC első osztály+taxi/autómegosztó használatával olcsóbban kijönne, addig ragaszkodni fog a birtokláshoz/autó vásárlásához. (Akinek meg megvan az autója, az meg nem fogja csak azért eladni, mert valamivel drágábban jön ki egy utaskilométer, mintha ad-hoc venne igénybe bérelt autót/tömegközlekedést/bármi mást - mert azért tegyük hozzá, a saját autó kényelmét nehéz számszerűsíteni...

Az elektromos autóknak nem csak az ára az, ami problémás: sajnos a jelenlegi akkumulátorok/töltési megoldások illetve lehetőségek messze nem adják a belsőégésűek kényelmét és rendelkezésre állását. Nagyon nem mindegy, hogy 6-700km-enként kell rászánni 10-15 percet, hogy 6-700k-re elegendő energia kerüljön be a járműbe benzin/gázolaj, mint energiahordozó formájában, vagy jó esetben fele ekkora távolságonként 2-3-4-szer ennyi időt vesz igénybe a töltögetés.
Nem, a "de otthon is tudod tölteni" nem megoldás: az autósok jelentős hányada lakótelepen, vagy sokemeletes társasházban él, bónuszként olyan környéken, ahol a th. energiaigényének a változását sem minden esetben tudja kielégíteni a meglévő középfesz. hálózat. Azaz ha minden x-edoik parkolóhoz töltőoszlopot szeretnének rakni, akkor nem csak úl trafó kéne, hanem ahhoz új betáp is, ami hirtelen k.ra megdobja a költségeket. nagyon nem mindegy, hogy a benzinkúthoz nem kell csővezetéket építeni a legközelebbi (üzemanyag)depótól/kőolajfinomítótól, miközben a villanykúthoz meg igen...

Nagyon nem mindegy, hogy 6-700km-enként kell rászánni 10-15 percet, hogy 6-700k-re elegendő energia kerüljön be a járműbe benzin/gázolaj, mint energiahordozó formájában, vagy jó esetben fele ekkora távolságonként 2-3-4-szer ennyi időt vesz igénybe a töltögetés.

Ez a hatótávpara, minden EV szűznek pszichés problémája: https://youtu.be/BIgjO-DurFs?si=hqvpWWsjQ5zQlf0f

De ez az EV használókat nem érinti, mert nekem csak a II. autómat kell 600-kmenként 15 percig tankolni, az EV-t soha. Pedig több km-ert megyek napi átlagban mint egy átlagember!

A fenti videóban el is mondta a srác, hogy mi az EV-s élet nehézsége, ami nem msga az EV!

Tehát _kettő_ autó esetén jó a dodzsem, azaz ~dupla gyártási kibocsátással jó tud lenni, _és_ gondolom a dodzsemedet otthon a garázsban tudod tölteni, _még_ nem jövedéki adóval terhelt villannyal.

A hatótáv annyi, amennyi, tény, hogy kisebb, mint a belsőégésű motorral szerelt autóknál. Ugyanúgy tény, hogy a hatótáv _kihasználhatósága_ problémásabb, mert  a végéhez közeledve jóval több idő kell adott plusz távolság megtételéhez szükséges "tankolás"-hoz, ráadásul úgy, hogy ezek a lehetőségek eléggé "szellősen" helyezkednek el az ország jelentős részét tekintve.
Ugyanúgy tény, hogy aki lakótelepen él, (10 emelet, szintenként 4 lakás, tömbönként 4 lépcsőház - ~170 lakás, és ez csak egy épület - parkoló sincs elég, nem, hogy töltőfejnek hely) az az otthoni töltést elfelejtheti - és nem rövid, hanem középtávon is, bár a dodzsemek árait, meg az autópark átlagos életkorát figyelembe véve nem valószínű, hogy ebben a körben jelentős és valós fizetőképes kereslet lenne a dodzsemekre...

Tehát _kettő_ autó esetén jó a dodzsem, azaz ~dupla gyártási kibocsátással jó tud lenni, _és_ gondolom a dodzsemedet otthon a garázsban tudod tölteni, _még_ nem jövedéki adóval terhelt villannyal.

1l benzin energiatartalma elégetéssel ~10kwh. Fogyasszon egy 500LE-s EV 25kWh-t 100-on! Az olyan mint ha 2,5l-es fogyasztású sportautód lenne. És hát a kötelező szervízek…

Jövedéki adó nincs, van viszont más adófajta rajta ami a benzinen nincs!

2. ICE addig van amig el nem viszik. Sajnos egy 3. éves Tiguan kevés km-el kb. eladhatatlan. Én meg ráérek amig egyszer besétál valaki aki megveszi reális áron. Kb fele áron volt érdeklődő rá mint amiért a használtautón hasonló korúak vannak.

A hatótáv annyi, amennyi, tény, hogy kisebb, mint a belsőégésű motorral szerelt autóknál.

Mihez képest!? Dodge Charger 5.0 HEMI motorral, 70l-es tankkal, kevesebb mint 200km-ert tesz meg!

Melléduma, és a lényeges kérdéseket jól elkerülöd, de röviden megkérdezem iymét: K.drága? igen. K.ra nincs töltőinfrastruktúra kellő sűrűségben? Igen. K.ra sokáig tart xkm-re elegendúő energia belelapátolása? Igen. A lakosság jelentős részének esélye sincs az otthoni töltésre (ami kell ahhoz, hogy elkerülje a töltőpontokra zarándoklást és a töltőpontokhoz kötött autózást)? Igen.

Ezeket kéretik előbb cáfolni.  Az, hogy egy sokliteres benzinfaló mennyit eszik, illetve hogy az xyz dodzsem extra akkupakkal ennek a sokszorosát tudja, nos, az irreleváns. Egy átlagos közlekedőedény kategóriájú személyautó 6-700km-t simán megtesz egy tankolással, de legyönk nagyvonalúak, és mondjunk 500km-t, amihez kell -megint nagyvonalúan- 15 perces kitérő az  útba eső benzinkúthoz. Azaz 500km-enként (+/-50-100km) kell negyed óra a sűrűn megtalálható benzinkutaknál. Ugyanezt a távolságot dodzsemmel megtenni vagy kötöd megad a töltőpontokhoz, és oda mész vásárolni/szórakozni/bármit intézni, aminek a közelében van ilyen, vagy párszáz km-enként beiktatsz egy 30-60-90-sok perces kitérőt a töltikézés miatt. Vagy a szerencsés kisebbséghez tartozol, és van saját garázsod/udvarod, ahol tudod tölteni a dodzsemedet. Persze azt is lehet mondani, hogy aki van olyan jómódú, hogy dodzsemet vegyen, az jellemzően már házban és nem (sokadik emeleti) lakásban él, vagy legalább van saját garázsa...

Igen. K.ra sokáig tart xkm-re elegendúő energia belelapátolása? Igen.

Amikor bemegyek az Auchanba vásárolni és rádugom a SuC-ra tölteni a verdát, akkor az nekem 0 perces kitérő! De ugyan ez a helyzet az Aldinál, Lidlnél, Spar nál is! Egy EV-nél nem kell őrtállni, és fogni a töltőcsatlakozót!

 

Ha örökérvényű kinyilatkoztatásokat teszel, akkor azt úgy tedd, hogy minden időben igaz legyen. És az nem igaz, hogy 500km-enként 15 perces kell tenni egy EV-vel, mert van 200e km tapasztalatom, ami alapján nem volt 15 perc kényszertöltésem! Tehát nem igaz az állítás, hogy sokat kell várni a töltésre!

Tehát a töltési lehetőséghez választod a bevásárlást. Ha épp van szabad töltő. Nekem ugyanez annyit tesz, hogy ha épp kell tankolni (negyed alatt van a szint, azaz kb. 150km-em van eldönteni, hogy most vagy később), és van rá 10-15 percem, akkor a benzinkút felé megyek, tankolok, és utána beállok a számomra szimpatikus parkolóhelyre, és utána megyek be vásárolni. Igen, elvileg van 10-15 perc plusz idő - nagyjából annyi, amennyi a dodzsemeseknek a kábel kiszedése, letekerése, dugdosása, illetve a móka végén a kihúzkodása/összetekerés/elpakolás. Ha épp latyak meg locs-pocs van, akkor a trutymós kábelt fogdosva...

Keresztkérdés: 600-650km távolsághoz elegendő energiát mondjuk Bivalymocsolád-felső ~50km-es környékén mennyi idő alatt raksz be a dodzsembe? mert benzinkút lesz ilyen távolságon belül (bár ugye negyed tank alatt már elgondolkozik az ember a tankoláson, de legyen az, hogy amikor kigyullad a "tankojjá'wazze" lámpa, akkor kezd kutat keresgélni) Nos? A 15 percet az a benzinkúton 6-700km-re elég tankolásra írtam (bőven számolva a kasszás töketlenkedésével is), nem arra, hogy dodzsemben érdemi mennyiségű elektront szétültetni :-)

Tehát a töltési lehetőséghez választod a bevásárlást.

Tehát nem, de ha már ott vagyok akkor rá is dughatom, ha akarom. Ha meg nem, akkor rádugom otthon...

nagyjából annyi, amennyi a dodzsemeseknek a kábel kiszedése, letekerése, dugdosása, illetve a móka végén a kihúzkodása/összetekerés/elpakolás.

A DC töltőkön rajta van a kábel is. :D

Ha épp latyak meg locs-pocs van, akkor a trutymós kábelt fogdosva...

A kútoszlopnál is hasonló a helyzet. Nekem a hagyományos autóba be van készítve egy védőkesztyű. Az EV-ben is van, de nem tapasztaltam még koszos töltőt. Gondolom te már sok szutykos töltőt találtál. Viszont az áram nem folyik ki a csatlakozón, a tanksapka mellett meg mindíg végigcsurog az autó oldalán a benya vagy a dízel. Még soha nem tudtam úgy tankolni, hogy aztán paírtörlővel ne csutakolhattam volna hosszú percekig...

Keresztkérdés: 600-650km távolsághoz elegendő energiát mondjuk Bivalymocsolád-felső ~50km-es környékén mennyi idő alatt raksz be a dodzsembe?

A töltő teljesítményétől függő idő. Nem szeretnélek a 6. osztályos fizikával fárasztani.

Nekem a hagyományos autóba be van készítve egy védőkesztyű.

Én olyan helyen szoktam tankolni, ahol adnak kesztyűt.

 

Viszont az áram nem folyik ki a csatlakozón, a tanksapka mellett meg mindíg végigcsurog az autó oldalán a benya vagy a dízel.

Ha "mindíg végigcsurog", akkor te vagy a balfasz.

 

Még soha nem tudtam úgy tankolni, hogy aztán paírtörlővel ne csutakolhattam volna hosszú percekig...

A jó öreg jakubovics örül, ha a lyukba valahogy betalál, utána a dolgok már csak megtörténnek vele.

:)

Ha meg nem, akkor rádugom otthon...

Ez olyan mint a "ha nincs csirke a boltban levagok egyet otthon...", az a gond, hogy bizonyos telepulesmeret folott nem mindenkinek elerhetoek ezek a megoldasok. (Mivel a 8. emeletrol lelogatott toltokabel nem megoldas)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez nem településmérettől függ.

Lehet nem volt vilagos ahogy fogalmaztam. Nagy(obb) varosokban altalanosak a tobb szintes epuletek, ahol "otthon" sem az autot nem tudod tolteni sem csirket nem tudsz tartani.

Itt nagyíts bele pl Hága városába, de Rotterdamot is nézheted: https://www.oplaadpalen.nl/

Ez nem garancia arra, hogy ra tudsz allni a toltore este. Par napja 15 percig koroztem mire egyaltalan ures parkolot talaltam (benzines autoval, de ures toltos parkolo sem volt sok).

Kapcsolodo: csak Amszterdamban es kozvetlen kornyeken annyi tolto van mint egesz Magyarorszagon, igy nem latom ertelmet ennek az osszehasonlitasnak.

Annyiban igazad van, hogy nem csak telepulesmerettol fugg, hanem az adott orszagtol is. Szerintem Hollandiaban van a lakossagra/orszag meretere vetitve a legtobb tolto az EU-ban (lehet a vilagon is).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Par napja 15 percig koroztem mire egyaltalan ures parkolot talaltam (benzines autoval, de ures toltos parkolo sem volt sok).
 

Belvárosi embernek nincs szüksége autóra. Jópárévig éltem belvárosban, tudom. Énis azt csináltam, hogy teremgarázsban tartottam az autót, ami egy másik kerúletben volt. Belvárosban a bicikli és tömegközlekedés az optimális. Ide értve a taxit is. Teremgarázst meg tudsz venni vagy bérelni. Oda lehet töltőt telepíteni.

Nagyban enyhítené a parkolási gondokat, ha a lakosok sem kapnának ingyenes parkolási engedélyt, illetve ha nonstop fizetős lenne a parkolás. Én mindig ezen az állásponton voltam a városi parkolással kapcsolatban.

Belvárosi embernek nincs szüksége autóra.

Ez fugg az adott szemelytol es helyzetetol. Egyebkent ha nincs is napi szuksege, de heti/havi igen akkor is kell valahol tartani az autot, lehetoleg szem elott, hogy ne hetek mulva deruljon ki hogy feltortek, megrongaltak, stb.

Belvárosban a bicikli és tömegközlekedés az optimális.

En is ezeket hasznalom, nem azert van az auto hogy a belvarosban furikazzak (hacsak nincs ra indokom).

Teremgarázst meg tudsz venni vagy bérelni.

Garazs berles 70-100e ft/ho, garazs vetel 20-50m ft. Nincs ennyi penzem ilyesmire.

Oda lehet töltőt telepíteni.

Kivancsi vagyok hany ezer ev alatt terulne meg a garazs araval egyutt :D

ha a lakosok sem kapnának ingyenes parkolási engedélyt

Hol van ilyesmi? Magyarorszagon is fizetek a lakossagi parkolasert (megyeszekhelyen).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Garazs berles 70-100e ft/ho, garazs vetel 20-50m ft. Nincs ennyi penzem ilyesmire.

Aki majmot vesz legyen pénze banánra is.

Hol van ilyesmi? Magyarorszagon is fizetek a lakossagi parkolasert (megyeszekhelyen).

Akár igen, akár nem: Lakossági parkolási engedélyek kiadása (blkf.hu)

Aki majmot vesz legyen pénze banánra is.

Az utcai parkolasert fizetek, egy majom etetesehez nem kelljen mar egy komplett bananultetvenyt venni :)

Akár igen, akár nem: Lakossági parkolási engedélyek kiadása (blkf.hu)

Nem tudom ezzel mit kezdjek, a sajat peldamat mondtam, hogy en sehol sem parkolok ingyen lakoskent.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

 

Kapcsolodo: csak Amszterdamban es kozvetlen kornyeken annyi tolto van mint egesz Magyarorszagon, igy nem latom ertelmet ennek az osszehasonlitasnak.

Azt tegyuk hozza, hogy ez az utobbi par ev szulemenye. Azert is olyan szep csilivili mindegyik, ha megnezed jobban: nincs rozsda, UV-sargulas, utes-kopas sehol.

MO-n is siman lehet 2027-re ennyi, ez tenyleg csak kereslet, akarat es kormanyzati tamogatas kerdese.

 

Annyiban igazad van, hogy nem csak telepulesmerettol fugg, hanem az adott orszagtol is. Szerintem Hollandiaban van a lakossagra/orszag meretere vetitve a legtobb tolto az EU-ban (lehet a vilagon is).

 

Igen, ott van. Meg norvegiaban. Pont azert, mert sok az elektromos auto. Ez egy onmagat gerjeszto, spiralis folyamat.

Amikor bemegyek az Auchanba vásárolni és rádugom a SuC-ra tölteni a verdát, akkor az nekem 0 perces kitérő!

Addig ameddig az autoval erkezo bevasarlok 99%-a nem elektromos autoval jelenik meg az emlitett toltonel :)

Kivancsi vagyok, hogy ezek a bevasarlokozpontok atalakitjak-e a parkolojuk 80-90%-at. Ha jo penzt latnak benne akkor valosznuleg (ha a toltesbol nekik is csurran-cseppen valami). Gondolom nem 2 filleres beruhazas lehet es az sem biztos, hogy birja a kornyek elektromos halozata kulon mini-atomeromu beallitasa nelkul.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nálunk Fehérváron (az M7 mellett) 12x250kW Tesla SuC és 2x75kW Mobility van. Hiába raknák tele az összes parkolóhelyet töltővel. A nagyteljesítményű töltés nem menne minden parkolóhelyen mert:

  1. nagyon gyorsan lecsökken a töltési teljesítmény adott töltési százalék után szinte minden autónál.
  2. Sok autó nem tud a töltő max teljesítményével tölteni. (az enyém is csak 100kW-al tölt 35%ig után meg kb 75kW-al hiába 250-es a SuC)
  3. az autók amint feltöltöttek nem töltenek tovább. (és nem is állnak le a töltőről ha mindegyik parkolóhelyen van)

(szerk) a közelben van a Dechatlon-nál egy másik Mobilit 50kW-os töltő és a közeli ALDI is telepít egy 2x150kW-osat (a 2x22kW AC mellé). Ez kb 3,5MW egy helyszínen 😊

az autók amint feltöltöttek nem töltenek tovább. (és nem is állnak le a töltőről ha mindegyik parkolóhelyen van)

Ez amugy jo pelda, mit lehet ezzel kezdeni? Gondolom ha az auto 100%-s toltottseget jelez utana az oszlop elkezdhet "parkolasi dijat" szedni amig a tulaj el nem viszi, ami eletszeru egy bevasarlokozpontnal, de ha este 7-kor felrakod tolteni az autot az utcan nem fogsz lemenni hajnal 3-kor atallni vele masik helyre :)

Ez kb 3,5MW egy helyszínen

Lehet a darabszam erdekesebb mint az osszteljesitmeny, de ertem miert irtad, nem tudom mennyire terhelheto a halozat, ehhez nem ertek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

DC-n nem hagyod fent éjjel tölteni. AC-ra pedig lehet kidolgozni éjszakai töltési megoldást 3,5 éve pl a Mobility-nek volt éjszakai díjcsomagja: https://www.mobiliti.hu/emobilitas/hirek/2020/07-01

Ma már nincs, de ahogy normalizálódnak az árak remélhetőleg visszatér.

 

Sok helyen eleve percdíj van töltésre és nem kWh alapú a töltés. Van ahol kombinálják: van mindkettő végig, vagy a percdíj elindul egy idő után.

A Tesla SUC-on kicsit bonyi de érthető. Vegyük a fehérvári töltőt. (12-en tudnak egyszerre tölteni max 250kW)

  • Teslásoknak vagy előfizetőknek 177Ft/kWh mindenki másnak 239Ft/kWh
  • Az Idle fee alapban 200 Ft/perc - ez akkor érvényes ha 100%-ra töltöttél és a kocsi ottmarad
    • ha a töltőállomás kapacitáskihasználtsága 50% alatti akkor nem számítják fel
    • ha 5 percen belül elállsz a töltőről visszakapod
    • ha 100%-on van atöltőállomás akkor duplázzák a díjat - 400Ft/perc

Ez náluk bevett gyakorlat: https://www.tesla.com/en_eu/support/charging/supercharger/fees

 

USA-ban még keményebbek mert ott congestion fee van a legnagyobb forgalmú helyeken ami már 90% töltöttségnél számolódik. https://www.tesla.com/support/charging/supercharger/fees

 

Amúgy lehagytam egy régi 50kW-os Mobility-t mert az is van a fehérvári Auchan parkolóban. Szóval összesen 15-en tudnak egyszerre tölteni az Auchan parkolóban. (1x50kW, 2x75kW, 12x250kW) 16. már el kell menjen a Decathlon 1x50kW-ra. Ehhez jön az ALDI 2x150kW így 18 autó tud majd ott tölteni DC-n. (a jelenlegi 16 helyett)

177 ft/kwh, az kemeny azert. Az otthoni 70-hez kepest biztosan.

 

Nem akarok tippeket adni senkinek, csak felmerul bennem, hogy vajon hanyan toltik az autojukat H tarifarol 23 ft/kwh -ert... Azt, ha jol csinalod, nehez "elkapni", mert fullosan "hazon belul" megy a lopas.

Ez durva??? MVM Mobiliti árait nézd. Fehérvári SuC mellett 50kW vagy 75kW-al 250Ft/kWh + 5Ft/perc.

 

interjú 1. (2020): https://www.valaszonline.hu/2020/08/05/balogh-szabolcs-nkm-mobilitas-interju/ (Címe: Miért húzzák le drága árammal a magyar villanyautóst? Megszólal az állami töltőhálózat vezére)

interjú 2. (2024): https://www.vezess.hu/magazin/2024/03/11/mobiliti-tolto-aramar-interju-balogh-szabolcs/ (Címe: „Lehetetlen utcai töltőnél az otthoni áramár”)

 

A kedves ügyvezető az első interjú idején elektromossal közlekedett, most konnektoros hibriddel...

 

A profik teljesen legálisan a napelemes szaldójuk terhére töltenek ;-)

 

A 2. interjúból:

Miért nem lehet közelebb vinni a töltők árát a lakossági áramárhoz?

A magyarországi energiapolitika közvetlenül támogatja a lakosságot, a gazdaság nagyobb szereplői, így mi is, piaci árat fizetünk.

Ez igy van, nyugatabbra 30 cent korul van kwh -nkent az ar, vagyis durvan 130 ft. MO-n a kormany okos dontese alapjan a lakossagi aramar 35/70 ft, cegeknek meg csillagos eg, igy jon ki a piaci ar.

Szerintem borzaszto rossz otlet ez a piactorzito rendszer, mert igy a lakossagot nem osztonzi az energiatakarekossagra, ehelyett, total mint a kommunizmusban, e luxusnak az arat a cegekre tolja, akik persze emiatt kenytelenek beepiteni az araikba (mert ingyen kaja nekik sincs), igy szumma mindannyian megfizetjuk azt, hogy a lakossag dozsolhet. Gratula az illetekeseknek....

idővel letörné az utakról a 2-3 tonnás tankokat

Lehet elektromosbol 5 tonna alattit csinalni? :D

Amugy Hollandiaban sulyra es karosanyag kibocsatasra van az ado megallapitva (a dizeleket szénné adoztatjak). Egy dizel kombi adoja siman kijon 60e ft/ho-ra mig egy kis benzines kb. 8e ft/ho. Ennek ellenere latok par Dodge RAM-ot es hasonlot, nem tudom mit keresnek ezek a varosokban.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Simán lehet, legújabb model 3 1765kg, új dacia spring ha grammokkal is de pont befér egy tonna alá.

Ezt meghajtástól függetlenül kell bevezetni, a logika tök egyszerű, az út két dologtól kopik, a súlytól ami áthalad rajta és a nyomatéktól ami elcsavarja rajta a kereket. Alapvetően jót tenne a világnak ha előtérbe kerülnének a könnyebb és nem irreálisan rohadt erős autók.

Ezt meghajtástól függetlenül kell bevezetni

Valoszinu majd ha eleget eladtak a villanyosokbol, addig amig a jarmupark max. 2%-at teszik ki valoszinu megeri elengedni az adot. Nem tudom van-e rajuk ado, azt hiszem nincs, sosem neztem.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha megnézed a villanyszámlát, azon nagyítóval látható összeg az áram ára! Szóval van rajta adó gazdagon.

Ez vilagos, a benzinen/dizelen is van. En fentebb arra gondoltam, hogy van-e utado a villanyos autokon errefele.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Zöld rendszámra jelenleg nincs. Nekem a plugin vásárlásakor is csak a forgalmit kellett fizetni (8 vagy 12k rémlik talán, de a lényeg h elhanyagolható) és azóta sincs rá semmi adó.

Nyilván azért van hogy támogassák az elterjedést, de megvallom az őszintét én nem értek ezzel egyet főleg hogy elektromosokból is a tankok dominálnak. 

elektromosokból is a tankok dominálnak

Gondolom azert mert ha kicsi, konnyu es relativ nagy hatotavolsagu elektromos auto csinalnanak most az egy ketuleses lenne, ezek pedig inkabb masodik autonak valok (lasd az elso Tesla Roadstert aminek Lotus Elise karosszeriaja volt).

Zöld rendszámra jelenleg nincs.

Azt hibridek es PHEV-k is kapnak, nem? (ja, latom irtak, hogy a PHEV-k mar nem sokaig)

Itt is nulla az adoja az elektromos autoknak, a PHEV-nek pedig alacsonyabb. Egy 1600kg-os PHEV adoja kb. fele annyi mint az ugyanolyan sulyu benzines adoja es negyed annyi mint egy ugyanolyan dizeles adoja.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem. Ezt Balogh Szabolcs mondta egy Vezess interjú során: https://www.vezess.hu/magazin/2024/03/11/mobiliti-tolto-aramar-interju-balogh-szabolcs/

Miért nem lehet közelebb vinni a töltők árát a lakossági áramárhoz?

A magyarországi energiapolitika közvetlenül támogatja a lakosságot, a gazdaság nagyobb szereplői, így mi is, piaci árat fizetünk.

 

Itt lehet amúgy adatokat nézegetni. Mindenhol a végletekhez tartozunk: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Electricity_price_statistics#Electricity_prices_for_non-household_consumers

  • Háztartásoknak a 2. legolcsóbb az áram
  • Átvitelí díj a lakossági áramárban nálunk a legmagasabb
  • Vállalatoknál benne vagyunk a legdrágább top 3-ban
  • Válallatok áramdíjának növekedése nálunk volt a legnagyobb (Liechtenstein után)

Ebben a témakörben a "legek" országa vagyunk...

Miért az állami beavatkozás miatti egyik legdrágább EUs áramár nem elég állami teher? Tisztább lenne, ha nem avatkoznak be és lenne jövedéki adó ;-) Tippre ugyanennyi lenne a nyilvános töltés ára vagy valamennyivel kevesebb ;-)

MVM Mobiliti a néhai e-mobi töltőkön most vitte le 225Ft/kWh-ra az árat. Most akciósan előfizetéssel 199Ft/kWh.

Nézzük máshol, hogy van: (aki nem tud otthon tölteni megéri előfizetni)

Szlovákia: Greenway: AC 0,39€ - 0,19€ (előfizetéssel) ~75Ft/kWh

Szerintem az eredeti felvetés lényege az volt, hogy az egymáshoz hasonló tevékenységek a sarcolásban is hasonlóan legyenek. Te meg idetérdelsz azzal, hogy a kormány báncsa a villanyautósokat, miközben egyszerűen annyit kellett volna mondanod, hogy "igen, autó, autó és autó közt egységes közteherviselésnek kéne lennie".

:)

Ez bár jogosnak hangzik nem ilyen egyszerű.

Kezdve azzal, hogy meg kéne nézni mi az a jövedéki adó.

Ebből következik, hogy ez az adóbevétel nem szükségszerűen megy az útfelújításokra, főleg ennek fényében: https://g7.hu/kozelet/20180903/a-fidesz-20-eve-megszuntette-szoval-ideje-visszaallitani/

Az ötlet mindenesetre azért pikáns, mert 20 éve az első Fidesz-kormány szüntette meg az 1992-ben létrehozott Útalapot.

Ami biztosan az utakra megy - autópálya-matrica ugyanannyiba kerül az EVknek is.

Visszatérve a jövedéki adóra: 

maga a jövedék kifejezés a német Gefäll szó fordítása, ami tágabb értelemben magában foglalja az úgynevezett felség jogon alapuló összes állami pénzügyi bevételt

Nézzetem szerint mindegy hogyan hívjuk a köz terheit igenis viselik a villanyautósok is. (Sőt a nyilvános töltés botrányosan drága itthon)

autó, autó és autó közt egységes közteherviselésnek kéne lennie

egyseges, de hogyan?

- mindenki egyenlo: ugyanannyit fizet a nagyi elektromos scootere, mint a kopasz 3 tonnas 6 literes SUV

- vetelar alapjan: akinek tobb penze van a levesbe apritani, az fizessen tobbet a fenntartasra is

- meret/suly alapjan: mennyi helyet foglal parkolaskor illetve mennyire terheli az utat

- teljesitmeny alapjan: ez kb. a fenti ketto kombinacioja

- kornyezetvedelmi normak alapjan: a 30 eves dizelt a 15l/100km fogyasztasaval terheljuk jobban, mint az EV-t

- tenyleges hasznalat alapjan: megtett kilometerek szamitsanak, aki sokat megy, fizessen is sokat

- incentivizalas alapjan: amelyik meghajtast tamogatni akarjuk egy szebb jovo erdekeben, azokat nem adoztatjuk, amelyiket nem, azt vastagon

- ...

 

A jelenlegi adozasi szokasos a sulyra, teljesitmenyre epitenek (eves ado), illetve a benzin/dizelbe epitik be, ami a fentiek kozul kb. mindet magaban foglalja, kulonbozo aranyokban.

Most akkor mondjal okosat, hogyan modositanad az adozast EV-re. Ha ez megvan, elmehetsz miniszternek is, mert ok se tudjak. :) Tul sok szempont van, amit figyelembe kell venni, es nincs olyan megoldas, ami egyertelmuen jobb a tobbinel. Ha mashol nem, a bonyolultsaga lesz a sirja mindnek. Mert ugye az adozasnak mindenekelott egyszerunek kell(ene) lennie :O

Miért is? Az "ugyanaz" nem működik ahogy fent elmagyarázták.

Villanyautósoknak üzemanyag ársapka sem volt, és kisbenzinkutak támogatása sem érintette őket. Ha ennyi pénzt ami ezekre elment ráöntenél a villanyautósokra az egyenlőség jegyében az durva lenne 🤣

Az autók nem adóznak 😉 (a telefon meg nem fogalmaz mindig megfelelően...)

Itt lehet véleményt nyílvánítani: https://kormany.hu/hirek/kozos-ugyunk-a-zoldenergia-elindult-a-zold-konzultacio

Közvetlen támogatás villanyautó vásárlásra már rég nincs és amikor utoljára volt sem volt nagy a keret ráadásul annak is jó része taxisoknak ment. (Villanytaxi a városban nem hülyeség) Kíváncsi leszek most, hogy itt a BYD lesz-e érdemi autóvásárlást támogatás BYDre akarom mondani villanyautóra...

az az 'incentivizalas alapjan' kategoriaba kerult.

mert az egyertelmu, hogy a fosszilis uzemanyag limitalt mennyisegben all rendelkezesre, tehat elobb-utobb elfogy.

strategiailag pedig borzaszto kiszolgatotta teszi az orszagot, az egesz nyugatot, hogy gyakorlatilag 100% -ban diktatorikus rezsimektol kell iszonyatos profitrataval megvenni.

E kettot osszeadod, akkor kijon az, hogy az -akkor meg- epp szarnyat bontogato EV piacnak kell az segitseg; nyilvan a toltohalozatot nem lehet a semmibol kiepiteni.

Es igen, mostanra egyre erosebben apad a tamogatas EU-szerte BTW, kb. harmada-fele mar ki is futott, a tobbit meg mar belengettek, hogy a kovetkezo evekben fogjak.

Az, hogy a támogatás mindig előkerül a villanyautóval kapcsolatban miközben újra állami beavatkozásról megy a diskurzus az üzemanyagárakba: https://mfor.hu/cikkek/makro/nagy-marton-benzin-gazolaj-uzemanyag-tankolas.html

 

Magyarországon jelenleg nincs széles körű támogatás a villanyautósoknak. Sőt. Benzines ársapka, növekvő nyomás a régiós átlagár felé a nemzetgazdasági miniszter felől.

 

Ezt hasonlítsd össze: (MVM Mobiliti mint legnagyobb töltőszolgáltató árai)

 

  2020 2024
Villámtöltő (DC és AC) Legalább 40 kW 100 Ft/perc 250 - 380 Ft/kWh plusz 5 Ft/perc
Gyorstöltő (DC) Legfeljebb 22 kW 120 Ft/kWh 305 Ft/kWh 
Gyorstöltő (AC) Legfeljebb 22 kW 100 Ft/kWh 170 - 375 Ft/kWh (legtöbb helyen 250Ft/kWh most csökkent 225t/kWh-ra)

 

Ez elég indok? ;)

Például ezzel teljes mértékben egyet is érthetünk: https://hup.hu/comment/3038543#comment-3038543

Kedvezmények helyett kezdettől fogva tök ugyanazokat a szabályokat kellett volna alkalmazni a villanyautókra is. Ennyi.

 

A szál meg innnen indult talán: https://hup.hu/comment/3037739#comment-3037739

És akkor már illene rátenni a jövedéki adót is, h a vellany autósok is fizessék plö az utakat.

 

Itt jön be az, hogy a támogatásokról csak a villanyautók kapcsán beszélünk pedig sokkal nagyobb támogatás megy és ment a benzines/dízel autóknak. Az egyenlőség abszolút nincs meg. A nyilvános töltésért a piaci áramár többszörösét a környező országokhoz képest sokszorosát kell fizetnünk miközben állami bevatkozásról van újra szó a benzin és a gázolaj kapcsán... (mert pár %-al magasabb mint a környező országokban)

Szóval ne sírjak azon, hogy azt hiszik emberek a villanyautósokról, hogy támogatás miatt van villanyautójuk és nem fizetik a közterheket... (miközben az MVM Mobiliti töltésdíj 100%-a magyarországon hasznosul jókora állami résszel...)

Amíg a bő négy milliós autóparkból százezer autó elektromos, és jellemzően a magasabb jövedelműek és a vállalkozások engedhetik meg maguknak az ilyen járműveket, addig szerintem pofátlanság azért sírni, mert ez a rá nem szoruló kisebbség nem kap támogatást, vagy a kisebbségbe tartozók szerint nem elég támogatást kap. Hány éve is sírtok amiatt, hogy Orbánék túlságosan beleszólnak a piaci folyamatokba? Ilyen kiszámíthatatlan körülmények között minek vettetek villanyautót, vagy miért nem váltottátok le Orbánékat? Azért, hogy mindkettő miatt sírhassatok?

Ja, meg a népet sem váltottátok le, így amiatt is sírhattok.

:)

Akkor még egyszer. Nem az a baj, hogy nem kap támagatást hanem az, hogy ettől függetlenül a megítélés az az, hogy agyon vannak támogatva a villanyautók. (már az is eredmény ha nem lehetetlenítik el a benzinesek támogatásával (lásd ársapka)...)

A másik ilyen hamis megállapítás, hogy villanyautós = gazdag. (...ez a rá nem szoruló kisebbség...)

Amúgy tisztán elektromos csak ~50000 van Magyarországon. Hirtelen csak egy régi cikket találtam az autópark összetételéről amikor még csak ~18000 villanyautó volt itthon: https://www.vezess.hu/magazin/2022/03/25/toplista-magyarorszag-villanyautoi-elektromos-autok/

Lássuk azokat a gazdagokat a menő villanyautóikkal: (2021 év végi adat!)

  1. Nissan Leaf
  2. BMW i3
  3. Renault Zoé
  4. Volkswagen Up
  5. Volkswagen e-Golf
  6. KIA e-Niro
  7. Hyundai Ioniq
  8. Tesla Model 3
  9. Tesla Model S <- egyetlen "prémium" model a top 10-ben - 507 darab a ~18000-ből.
  10. Fiat 500

Igen az probléma, de a koncepció nélküli támogatás is az. Lásd a napelemesekkel mi történt.

Az energetikai kitettség összetettebb dolog. Ott nem csak az oroszok felé van kitettségünk, hanem a tranzit országok felé is. Ezt is csak egy közép hosszú távú stratégiával lehet megoldani. Az meg nem jellemző errefelé...

Ja, hogy a valóság helyett a látszat a probléma. Az optika egy nehéz ügy. Hiszen pl. általában nagy demokratáknak állítjátok be magatokat, az emberek mégis azt hiszik, hogy a külföld előtt térdelő, a "szovjet elvtársakra" emlékeztető csicskák vagytok. Aztán se Orbán nincs leváltva, se az áram nem olcsó. Legalábbis úgy látszik.

A "magasabb jövedelmű" az "gazdagot" jelent? Mert ugye én azt írtam, "magasabb jövedelműek és a vállalkozások", te pedig kétszer is azt: "gazdag".

Kettőnk közül csak te gondolod, hogy a villanyautó "menő". Szerintem egy közlekedőedény.

Azt egyébként lehet tudni, hogy az alacsonyabb árú tisztán elektromos autók vásárlói között milyen a jövedelmi és vagyoni megoszlás, és hányan kaptak napelemrendszer-telepítési támogatást?

:)

A látszat és a valóság közötti szakadékra próbáltam fehívni a figyelmet a villanyautók megítélése kapcsán. Orbán leváltása nem tudom, hogyan jön ide hacsak nem a kormánya tragikomikus energia stratégiája miatti felelősség miatt... Az áram drágasága sajnos valóban probléma. A villanyautós publikus töltés árak csak tünet és még csak nem is jelentős. A drága áram az ipari termelésre is negatívan hat és az inflációt is hajtja.

 

Ha már szavakon lovaglunk a "gazdag" szó onnan jött, hogy azt fejtegetted hogy ezen csoportok megengedhetik maguknak a megemelt költségeket. (voltak itt akik politikai szlogent próbáltak csinálni a "fizessenek a gazdagok" dumából, de szerintem nem akarnál velük egy platformra kerülni 😊)

 

A (villany)autó szerintem is közlekedő eszköz. Ezért van e-Berlingo-m az tényleg egy közlekedőedény 😉.

 

Ezeket az adatokat nem tudom, sőt lehet nincs is rá felmérés. Mindenesetre érdekes lenne elemezni...

A látszat és a valóság közötti szakadékra próbáltam fehívni a figyelmet a villanyautók megítélése kapcsán. Orbán leváltása nem tudom, hogyan jön ide hacsak nem a kormánya tragikomikus energia stratégiája miatti felelősség miatt... Az áram drágasága sajnos valóban probléma. A villanyautós publikus töltés árak csak tünet és még csak nem is jelentős. A drága áram az ipari termelésre is negatívan hat és az inflációt is hajtja.

No de nem váltottátok le Orbánt, pedig ismeritek. Ismeritek, mégis vettetek villanyautót. Most meg sírtok, mert Orbán! Az önsorsrontás mesterei vagytok.

 

Ha már szavakon lovaglunk a "gazdag" szó onnan jött, hogy azt fejtegetted hogy ezen csoportok megengedhetik maguknak a megemelt költségeket. (voltak itt akik politikai szlogent próbáltak csinálni a "fizessenek a gazdagok" dumából, de szerintem nem akarnál velük egy platformra kerülni 😊)

No de felelősségteljesen – Orbán regnálását ill. a kormányt nem váltási képességeiteket is figyelembe véve – kiszámoltátok, hogy a villanyautó megéri nektek. Nem? Ha elrontottátok a számolást, ahhoz mi köze van bárki másnak?

:)

Orbán miatt minek sírnék ezügyben??!! Elektromos autó és akkumulátorgyár nagyhatalommá teszi Magyarországot ;-)

Grétából bohócot csinálunk Brüsszelt meg sötétzöldezzük. Aztán rátesszük a téteket az EVkre - ez ám a virtus 🤣🤣🤣

 

A matek még mindig kijön lásd növekvő EV állomány...

Szerintem teljesen jó stratégia: EV-t _használni_ anyagi csőd (kivéve jakubovics kollegának, aki mint tudjuk mindenkinél okosabb és mindenkinél jobb melója van, de nem gazdag ennek ellenére megengedhet magának egy 20 milliós autót magántulajdonba, mert nincs Rolexe, de naponta 200 kilométert autózik, de szánja az aki sokat autózik), de _gyártani_ attól még lehet nyereséges.

Gondolom a járműved avultatását is beleszámoltad: egymillió kilométer alatt 12.4M-et avul a gép. Szerintem hihető.

Nem tudom miről beszélsz, de ma adtam el 2 évesen egy Model S-et 120e km-el, kb. ugyan annyiért amennyiért vettem. 1 hónapja 4db gumit vettem rá (235eFt), és egy futóműállítás volt rajta (71200Ft-ért) összesen a költségem. Az eladás oka, hogy tegnap átvettem az új Model X-et. Ma megrendeltem egy új Model 3-at. A 2020-as Model 3-amat is lecserélem amint megérkezik az új. Még veszteség nélkül. A Model X és Model 3 ára, még nem vetekedik egy Rolex árával sem. :D

Van még egy eladó 2 éves Tiguanom, az a kutyának sem kell. A Tesla a villanyautós csoportban 3 napon belül elment. :)

A raj gyerek Rolexel utazik, a csóró meg Teslával. :D :D :D

Ez a piaci szerencse együttállása. Volt olyan ismerősöm is aki 7-10 éves Suzukit pár év használat után kétszer annyiért adott el mint amennyiért vette. Ettől még alapvetően azzal kell számolni, hogy az értéke zuhan a kocsinak, pláne egy újnak. Egy új kocsiban benne van X kilométer és Y év lehetősége. Nem lehet 12 Forint egy kilométer ára egy 20 milliós kocsival, ami biztosan nem fog 1 millió kilométert megtenni. (Gyk. úgy értve, hogy ha meg megteszel annyit, akkor a szervizelés költsége miatt ugyanott leszel, lásd motorcserés meg akksicserés cikkek.) Ezt még talán te is érted: 1 millió kilométer*12Ft/km = 12MFt. Egyszerűen nem jön ki a matek. Neked lehet 1-2-szer szerencséd (vagy lehetsz ügyes), de akkor valaki más finanszírozza neked a kilométereidet - például a következő vevő. De az attól még annak az ára több, csak te jól adtad el a kocsidat. Akkor mondd azt, hogy kijön egy kilométer mondjuk 100 Ft-ra, de te ezt keresztfinanszírozod abból, hogy éppen olyan a piac, hogy túlértékelt a használt kocsid ára. Ne egy szerencsés tranzakcióból vezessük le, hogy valaminek mennyi a költsége. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy mi ingyen kajálunk mert vettem Bitcoint és amit abból kerestem 0 munkával, abból veszem a homárt meg a lazacot a család asztalára. Érted, ingyen van, hát nem?

A megfelelő üzemanyagárat is megfizetjük közösen csak máshol ha kormányzati nyomásra kerül annyiba amennyibe és nem a piaci folyamatok által

Én eleve nem szeretem az olyan támogatásokat amit nem célzott (céltalan?!) és gyakorlatilag a "megélhetés" támogatása az adott területen (itt autó üzembentartók) 98.5%-ra vonatkozik. (Rezsicsökkentés dettó)

Itt a téma csak az EV az energetika meg a támogatások kérdésköre. Nem értem miért kevered ide mindig a miniszterelnököt. Vagy azt gondolod, hogy Orbánt és a kormányát mindenképpen le kell ahhoz váltani, hogy ezen a területen változás legyen? A fejlemények (akkugyárak, elektromos autógyárak) abba az irányba mutatnak, hogy a kormány támogatja az elektromos autózás elterjesztését (Nagy Márton EU szintű elektromos autó támogatásról álmodik). A jelenlegi állapot oka az alkalmatlanság nem a szándék. :(

Itt a téma csak az EV az energetika meg a támogatások kérdésköre.

Lehet, a központozást is fel kellene venni a témák listájára.

 

Nem értem miért kevered ide mindig a miniszterelnököt.

Azt hittem, rendeleti kormányzás van. Nincs? Pedig a szemeteket törölgetve azt szoktátok mondani.

 

Vagy azt gondolod, hogy Orbánt és a kormányát mindenképpen le kell ahhoz váltani, hogy ezen a területen változás legyen?

Nem, én eddig azt hittem, hogy az a problémátok, hogy túl gyakoriak a változások ezen a területen.

 

A fejlemények (akkugyárak, elektromos autógyárak) abba az irányba mutatnak, hogy a kormány támogatja az elektromos autózás elterjesztését

Rendszeresen panaszoljátok, hogy nem a magyaroknak támogatják. De ti magyarok vagytok. Hogyan tovább?

 

Nagy Márton EU szintű elektromos autó támogatásról álmodik

A sírásaitok alapján az a benyomásom támadt, hogy a NER ellopja az uniós pénzeket. Ebből kifolyólag nem értem, Nagy Márton álmaiból nektek hogyan lenne lóvétok.

 

A jelenlegi állapot oka az alkalmatlanság nem a szándék.

Én is ezt mondtam. A választópolgárok szerint alkalmatlanok vagytok a bizalomra.

:)

Köszönöm a központozással kapcsolatos javaslatod. Ezúton pótolom is az elmaradásokat: ,, :)

 

Nem a változások gyakoriságával van elsődlegesen gond (az csak tünet), hanem a koncepció és stratégia nélküliséggel. (a szakértelemről már nem is szólva - ezért írtam az alkalmatlanságról)

Erre rengeteg példát lehet írni: napelemek terjedésének masszív alábecslése - most kapkodás, napelemstop, hálózatfejlesztés tárolási megoldások kutakodása. (ezt ha nem becsülik alá már mind meg lehetett volna csinálni - de ment a kizárólagos atom irány) EV ipar masszív támogatása amit nem követ az EV töltőinfrastruktúra fejlesztése és az EV vásárlás támogatása.

Nem a változások gyakoriságával van elsődlegesen gond (az csak tünet), hanem a koncepció és stratégia nélküliséggel. (a szakértelemről már nem is szólva - ezért írtam az alkalmatlanságról)

Én meg ezért írtam, hogy le kellene váltanotok Orbánt ahhoz, hogy a ti elképzeléseitek valósuljanak meg. Nyilván nehezíti a dolgotokat, hogy alkalmatlanok vagytok.

:)

Alkalmatlannak tartod Orbánt és a kormányát arra, hogy konzisztens stratégiát alkosson ezen a területen? Én azt gondolom, hogy egyeznek az elképzelések ezen a területen, csak alkalmatlanok sajnos (meg átaludták ezen a területen az elmúl 14 évet. Úgy tettek mintha kormányoznának - nehéz lehetett nekik) :(

Az nem tudom feltűnt-e de én nem politikai szereplő vagyok, hanem egy egyszerű állampolgár ráadásul mindenféle politikai ambíciói nélkül. Én 26ban csak X-elni fogok nem indulni...

Ezért marhára nem értem amit írsz 😀

Amiről én beszélek az a kormány feladata (lett volna). Lássuk be ezen a fronton igen rosszul teljesítettek. Máshol meg jól. Például az (elektromos) autógyárakat és az akkugyárakat sikeresen bevonzották: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/03/bemutatjuk-magyarorszag-nagy-autoipari-terkepet-igy-rajzolja-at-hazankat-a-zold-forradalom

Szerinted mennyire okos egy ilyen mérvű iparfejlesztés az energetikai háttér nélkül? (És akkor még a környezetvédelmi előkészítésről ne is beszéljünk)

Hirtelen csak ezeket találtam:

 

Szóval 2019-ben forgalomban levő autók toplistája:

  1. Opel Astra
  2. Suzuki Swift
  3. Ford Focus
  4. Volkswagen Golf
  5. Opel Corsa
  6. Volkswagen Passat
  7. Skoda Fabia
  8. Renault Mégane
  9. Volkswagen Polo
  10. Skoda Octavia
  11. Suzuki Ignis
  12. BMW 3-as - prémium

És még 20. Audi A4 - prémium

 

Márkák közül az összdarabszám tekintetében a prémium márkák: 10. BMW; 12. Audi; 

Egy új, belsőégésű motorral szerelt Opel Astra és egy új Nissan Leaf átlagos ára hogyan aránylik egymáshoz? Idén, 2019-ben, 2021-ben és bármelyik évben.
Egy új, belsőégésű motorral szerelt Suzuki Swift és egy új BMW i3 átlagos ára hogyan aránylik egymáshoz? Idén, 2019-ben, 2021-ben és bármelyik évben.
Stb.

Vajon helytálló volt a megállapításom, hogy "jellemzően a magasabb jövedelműek és a vállalkozások engedhetik meg maguknak" az elektromos járműveket?

:)

Opel Astra: https://www.opel.hu/content/dam/opel/hungary/brochures/Pricelists/HU_Astra_uj.pdf 

Nissan Leaf-et most vett a Várkonyi Gábor: https://varkonyigabor.blog.hu/2024/03/25/tovabbra_is_milliokat_buknak_a_villanyauto_eladasokon_az_autogyarak

 

Most új autó:

Opel Astra: 8 290 000 Ft

Nissan Leaf: 6 500 000 Ft (Várkonyi támogatással: 3 700 000 Ft-ért hozta el céges autónak)

 

Az újdonságok iránt is általában a magasabb jövedelműek érdeklődnek, de rengeteg villanyautó TCO-ban olcsóbb mint a benzines ezért sokan spórolásból villanyautóznak itthon. i3-at sem és Leaf-et sem vett szerintem sok ember itthon újonnan...

Nissan Leaf: 6 500 000 Ft

Aha:

A tízenmilliókért árult autókból több, mint kétszáz ragadt raktáron itthon, a japánok pedig globálisan is készletkipucoló akciókkal olyan árakat dobtak be, amivel hosszú távon maguknak sem tettek szívességet. 6,5 millióért vágták az emberek után az alapkivitelű, kifutó Leaf-et itthon. Nagyjából egy nap alatt el is fogyott mind.

 

Az újdonságok iránt is általában a magasabb jövedelműek érdeklődnek

Én úgy tudom, pl. a nem túl magas jövedelmű telefonbuzik is megveszik a nekik tetsző, frissen kijött telefont. Meg azok a relatíve csórók is, akik környezetében a telefon egyfajta státuszszimbólum.

 

i3-at sem és Leaf-et sem vett szerintem sok ember itthon újonnan...

A használt árakat nehéz lenne összehasonlítani, hiszen belsőégésű motoros autóból kismillió modell, évjárat és felszereltség kapható, villanyautóból viszont minden szempontból kisebb a kínálat.

:)

Arra utaltam, hogy az élelmesek akkor veszik meg az autókat amikor olcsó. Várkonyi esete mutatja, hogy bármennyire nem szíve csücske a villanyhajtás van olyan szituáció amikor az éri meg... (és most az idő nagyrészét egy általa nem kedvelt márka általa nem kedvelt hasjtásmódjával fogja tölteni majd minden nap 😊)

A nagy villanyautó értékcsökkenés mögött is sokszor az van, hogy még az újat is listaár alatt lehet megvenni. (Az értékcsökkenést viszont a listaárhoz hasonlítják)

 

A Dacia Spring sikere is mutatja, hogy volna igény kicsi-olcsó villanyautóra - és a jelenlegi állományban is elég sok ilyen fut. Az tévképzet, hogy csak a tehetősek és az early adopterek vesznek villanyautót. Világszinten 2 év alatt 140000-et adtak el belőle: https://media.dacia.com/new-dacia-spring-more-appealing-than-ever-still-as-electrifying/ Egy ilyennel nehéz villantani bár a narancssárga visszapillantó elég menő :)

Remélem, látod az összefüggést aközött, hogy a "jellemzően a magasabb jövedelműek és a vállalkozások engedhetik meg maguknak" állításra egy magasabb jövedelmű embert hoztál ellenpéldaként, aki egy masszív leárazás keretében vásárolt villanyautót a cége számára, és aközött, hogy a fajtád helyett Orbánéknak van kétharmada.

:)

Egy 5MFt-ba sem kerülő autóhoz már magasabb jövedelem kell? Várkonyin kívül 199 másik "magasabb jövedelmű" is vásárolt. 1 nap alatt eladták a készletet, pedig tényleg korlátozottan használható az az autó. (nincs normális akku temperálás, chademo DC töltőcsatlakozó). Az ne tévesszen meg, hogy erről a Várkonyi írt blogbejegyzést a másik 199 meg nem...

A Nissan amúgy  a Leaf-et sajnos szép kezdet után csak kvótaautónak tartotta és nem fejlesztette igazán. (majdnem olyan mint a böngészők között az IE6 volt...)

Nem tudom megint miért fajtázol és Orbánozol. Ez a kocsi a leárazás mellett azért volt ilyen olcsó mert igénybe vette az Orbán kormány vállalkozásoknak szóló villanyautós támogatását amit a REPowerEU program finanszírozott.

Hidd el a legtöbb öreg Nissan Leaf, Renaul Zoe és Dacia Spring tulajdonos se nem vállalkozás se nem magasabb jövedelmű. (Jó trey írta, hogy ők Spring-et vettek vállalkozásnak de nem hiszem, hogy ez jellemző)

Csak a terelés maradt? 4 kétharmad sem volt elég, hogy ne csak a tehetősek tudják megvenni az egyik legolcsóbb új autót? (egy fapad Dacia Duster is 6,4MFt) Rossz hírem van. Olyan rossz állapotban van a költségvetés, hogy nem most fog felgyorsulni a felzárkózás azon országokhoz ahol a kevésbé tehetősek is megengedhetnek maguknak egy kb 12000€-s új autót.

 

Jópár éve a hazai gyártású Suzuki Swift meg tudták újautóként venni a kevésbé tehetősek. Kíváncsi leszek a szegedi BYD mennyire fog fogyni itthon. Tudom előre megyünk...

Csak a terelés maradt?

Neked? A hozzászólásaid alapján egyértelműen igen a válasz.

 

4 kétharmad sem volt elég, hogy ne csak a tehetősek tudják megvenni az egyik legolcsóbb új autót?

A kormányprogramban ígértek ilyesmit? Magyarországhoz hasonló országokban meg tudják venni? Magyarországhoz hasonló országokban a fajtád leváltotta a neki nem tetsző kormányzatot?

 

Rossz hírem van.

Elmeorvosnál voltál, és megvan a diagnózis?

 

Olyan rossz állapotban van a költségvetés, hogy nem most fog felgyorsulni a felzárkózás azon országokhoz ahol a kevésbé tehetősek is megengedhetnek maguknak egy kb 12000€-s új autót.

Azok a "kevésbé tehetősek" valóban megengedhetik maguknak? Vagy a bank fizeti ki, ők meg évekig törlesztik, ahogy a magyarok? Netán a földrajz és a történelem párosa segít nekik megvásárolni az új autót? És ők ugyanolyan balfaszok, amilyen a fajtád, amelyik két éve már a negyedik kétharmadot hozta össze Orbánéknak?

 

Jópár éve a hazai gyártású Suzuki Swift meg tudták újautóként venni a kevésbé tehetősek. Kíváncsi leszek a szegedi BYD mennyire fog fogyni itthon.

Ezzel az erővel arra is kíváncsi lehetnél, hogy a magyar gyártású BMW-k úgy fognak-e fogyni, mint régebben a Swift.

 

Tudom előre megyünk...

Ti "csak felfelé".

:)

Hol terelek? Hoztam statisztikát az EVk között a prémium márkák arányáról. Hoztam konkrét példát olyanról aki olcsón jutott EVhez. Elemztük kicsit a típusokat. Ez szerintem mind a témánál maradást szolgálja. Nem csak a jómódúak EVznek. Ez lehet jellemző volt amikor kevés és csak drága EV volt, de ma már egyre kevésbé jellemző.

Magyarországhoz hasonló országokban meg tudják venni?

Ja ha a gazdasági teljesítményben hasonlóakhoz hasonlítunk akkor nem, nem tudják megvenni. Mondjuk a románoknál sok ottani gyártású új Dacia Springet vettek magánszemélyek (támogatással).

Elmeorvosnál voltál, és megvan a diagnózis?

Egyszer elmondhatnád, miért választottál ilyen nick-et.

Azok a "kevésbé tehetősek" valóban megengedhetik maguknak

Ez látod jó kérdés. Mégis a ma is futó Suzuki-k Magyarországon lettek először forgalomba helyezve, magyar magánszemélyek vásárolták elsősorban. A II-es Swiftek korában igen durva volt már a hitelezés ez igaz, de itthon gyártott itthon vásárolt kocsik voltak tömegével.

Ezzel az erővel arra is kíváncsi lehetnél, hogy a magyar gyártású BMW-k úgy fognak-e fogyni, mint régebben a Swift.

A Swift volt "a mi autónk". A német prémium márkákat sosem szánták a magyar vásárlókank. A BYD viszont tömeggyártó. Szeretnék beteljesíteni sokak álmát, hogy új autót vehessenek. (BYD - Build Your Dreams) Én számítok rá, ha beindul a gyártás szegeden a Dolphin az a kategóriáján belül nem lesz drágább a benzineseknél. (a keresletet viszont meghatározza a vásárlóerő is - ide jön az a kérdés, hogy ténylegesen előre megyünk-e)

Hol terelek?

Az eddigiek alapján remélem, hogy szinte mindenhol.

 

Hoztam statisztikát az EVk között a prémium márkák arányáról.

És? A nem "prémium" villanyautók árában is eleve van egy "prémium" jellegű felár a belsőégésűekhez képest. A költségeikben állítólag nincs. Persze kizárólag bizonyos használati és tartási körülmények esetén.

 

Hoztam konkrét példát olyanról aki olcsón jutott EVhez.

Aminek a piac egészét tekintve semmi értelme nem volt, ennek ellenére te nagyon beleszerelmesedtél. Látom, még mindig tart a románc, így nem csoda, hogy nem vágod, hol terelsz. Gratulálok az ifjú párnak!

 

Elemztük kicsit a típusokat.

Felesleges mértékben.

 

Ez szerintem mind a témánál maradást szolgálja.

A tények szerintem azt mutatják, hogy ezen elméleted nem sikerült átültetni a valóságba.

 

Nem csak a jómódúak EVznek.

Én sosem állítottam, hogy csak a jómódúak EV-znek.

 

Ez lehet jellemző volt amikor kevés és csak drága EV volt, de ma már egyre kevésbé jellemző.

Eredetileg ezt mondtam: "Amíg a bő négy milliós autóparkból százezer autó elektromos, és jellemzően a magasabb jövedelműek és a vállalkozások engedhetik meg maguknak az ilyen járműveket, addig szerintem pofátlanság azért sírni, mert ez a rá nem szoruló kisebbség nem kap támogatást, vagy a kisebbségbe tartozók szerint nem elég támogatást kap."

Az a helyzet, hogy ha idén importálnál és eladnál ezer egyforma EV-t, az a magyarországi EV piac/állomány bizonyos (attól függően, hogy pontosan mit importálnál, és az új vagy használt) tendenciáit megváltoztatná.

A mérleg másik serpenyőjében meg ott van közel négymillió ICE.

Ennyi.

 

Ja ha a gazdasági teljesítményben hasonlóakhoz hasonlítunk akkor nem, nem tudják megvenni.

Jah, hát úgy könnyű.

 

Mondjuk a románoknál sok ottani gyártású új Dacia Springet vettek magánszemélyek (támogatással).

Mondjuk. Csak ugye ez így nem statisztikai összevetés, hanem mondjukolás.

 

a ma is futó Suzuki-k Magyarországon lettek először forgalomba helyezve, magyar magánszemélyek vásárolták elsősorban.

Az egy másik termék és egy ~másik világ volt. Ma már nem lehet olyan autót gyártani, mert a szabályozás nem engedi, illetve nagyon nagy volumen vagy okosság kell ahhoz, hogy haszonnal lehessen gyártani.

 

A Swift volt "a mi autónk". A német prémium márkákat sosem szánták a magyar vásárlókank. A BYD viszont tömeggyártó. Szeretnék beteljesíteni sokak álmát, hogy új autót vehessenek. (BYD - Build Your Dreams) Én számítok rá, ha beindul a gyártás szegeden a Dolphin az a kategóriáján belül nem lesz drágább a benzineseknél.

Ld. előző bekezdés: a Dolphin nem tud Swift lenni, mert már mások a körülmények. Nézd meg pl. a beépített anyagok mennyiségét, tömegét: Swift, Dolphin. A saját tömeg duplázódása az árban is valami hasonlót jelent, hiszen nem egyszerű acélból és olcsó műanyagból van kétszer annyi, hanem jellemzően az utóbbi időszak technológiáit (s azokon keresztül részben a Swift óta hozott jogi szabályozásokat) kell megfizetni. Stb stb stb.

 

a keresletet viszont meghatározza a vásárlóerő is - ide jön az a kérdés, hogy ténylegesen előre megyünk-e

Jeleztem, hogy más országokban a hozzád hasonlóan elégedetlenek képesek voltak alternatívát kínálni a választóknak, a választók pedig leváltották a nekik nem tetsző kormányt. Tehát az elmúlt ~14 év tanulsága, hogy a fajtád saját elhatározásából nem megy előre.

:)

Picit ünneprontó leszek, de 11 miláért látni új leafet: https://joautok.hu/hasznaltauto/uj/nissan/leaf

A nissan weboldalon nem látni leaf árlistát, és ugyan van hivatkozás másutt a 6,5 milás árra, de ha nem cégesen veszed, akkor azért nézhetsz.

Az i3 TCO-nál majd kerekednek a szemek, amikor a speciális abroncsméretre keresnek, vagy egyéb futómű alkatrészre. :) A Leaf-ek occón jöttek mindenféle elektromániás helyekről, és ezért hódít(ott) itthon, ahogy a Priusok.

Ez egy akció volt összesen 200db-ot árultak ilyen áron. 1 nap alatt elkapkodták. 11-ért már nem éri meg. Amit a Várkonyi elfelejtett megemlíteni a nagy elmélkedésében, hogy a Nissan nem csak a Leafre adott nagy kedvezményeket a készletkisöpréskor. Példa: https://nissanferihegy.hu/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5v2wBhBrEiwAXDDoJQk4PYYPo06f4gnUcz2PR5kBp-5uNy4THptktbODY0wyJpUNTF4UPRoCBOoQAvD_BwE

Juke -2,5mFt

Quashquai - 4-5mFt

X-Trai -4-5mFt

Leaf -4mFt (elektromos)

Ariya -4mFt (elektromos)

Várkonyi szakértő úr ebből is le tudott vezetni EV fikázást miközben vett egyet... (és nem említette a többi kedvezményt). Amúgy ő igénybe vette a vállalkozásoknak járó támogatást így 3,7mFt-ért hozta el. (amint megkapja a támogatást utólag) Nem lesz ott gond a TCOval...

Nem is róla volt TCO-ilag szó, hanem hogy azért vettek sokan i3-at használtan mert occó. :) Szerintem második, helyben mászkálós verdának több mint kiválónak tűnik, és pláne akkor ha van olcsó, esetleg napelemes töltési opciód. Ebből következik, hogy nem biztos, hogy spórolásból vették elsősorban. Természetesen első autónak sem rossz, ha illik az illető felhasználási szokásához.

A régi leafeket és priusokat veszik, vették sokan, mert olcsóak.

Amíg a bő négy milliós autóparkból százezer autó elektromos, és jellemzően a magasabb jövedelműek és a vállalkozások engedhetik meg maguknak az ilyen járműveket
 

Sem magas jövedelmem, sem céges autóm nincs, és mégis megengedhetem magamnak az EV-t. Igaz nincs Rolexem se…

a fosszilis uzemanyag limitalt mennyisegben all rendelkezesre, tehat elobb-utobb elfogy.

Ez igaz, viszont hogyan állunk az akkumulátorgyártás alapanyagaival? 

 

https://raketa.hu/az-akkumulator-alapanyag-melytengeri-banyaszata-vissz…

https://qubit.hu/2017/11/20/lassan-vege-az-olajkorszaknak-mostantol-a-k…

Egy jó hír is:

https://qubit.hu/2020/07/16/szinte-vegtelen-mennyisegu-akkumulator-alap…

Azért azokat a fémeket, ötvözeteket, minden kis bizgentyűvel együtt azért nézd át, különös tekintettel a katalizátorra, részecskeszűrőre (hol-mi-mi-hol alapon), a füstgázvisszavezetésre, meg a mindenre.

Az akksi technika ha nem is gyerekcipőben, de erős fejlődésen megy át folyamatosan. A kobaltot próbálják elhagyni, talán már van ahol sikerült, hiszen ez speciel jó a piacban, hogy le kell szorítani ami drága, és nehézkes.

Nem flamelni akartam, nincs semmi bajom az elektromos autókkal, tervezek is majd egyet, csak kritikusan szeretnék hozzáállni, több szempontot figyelembe véve.

Ráadásul az akkuból lehetséges néhány dolgot visszanyerni, az elfüstölögtetett olajból meg egyhamar nem lesz üzemanyag újra.

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/info/elektroaut…

Szinte minden anyagot vissza lehet nyerni belőle. A műanyag részek újrahasznosításával vannak problémák, de a fémek teljesen újrafelhasználhatók.

Meg azzal, ha az ipar átáll olcsóbb akku alapanyagokra akkor kevésbé éri meg az újrahasznosítás. LiFePo meg NaIon akksik újrahasznosítása nem technológiai probléma főként hanem pénzügyi.

Nem a semmiből terem, de az életciklusa nem ér véget azzal a termékkel amiben felhasználták. Akkukban a legnagyobb mennyiségben felhasznált fém az aluminium. Idézek innen: https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_recycling#:~:text=According%20to%202020%20data%20from,recycling%20efficiency%20rate%20is%2076%25.

 

According to 2020 data from the International Aluminium Institute, the global recycling efficiency rate is 76%. Around 75% of the almost 1.5 billion tonnes of aluminium ever produced is still in productive use today.

akkut gyartani, ha a napi szinten megjeleno 'uj akkut fejlesztettek' - cikkeket olvasod, ugy fest, mindenbol (is) lehet. uzemanyagot szerezni akkora mennyisegben, hogy egesz EU-t ellassak belole, csak a fentebb emlitett diktatorikus rezsimektol lehet.

ezzel el is dolt a kerdes.

 

a masik: az uzemanyag-fogyasztas tobbszorose az akku sulyanak.

gondolj bele, megy egy auto atlagosan 200K km-t elete folyaman. Mondjuk legyen az atlag fogyasztasa 8 liter. Az szumma 16000 liter uzemanyag; durvan 10 tonna. Egy combos akku durvan 300-500 kilo; a ritka femek meg ennek is csak toredeke.

A világ egészén naponta hány tonna szenet, földgázt, kőolajat és egyebet égetnek el, hogy villamosenergiát termeljenek? Ha az európaiaknak nem kell már pl. a szén vagy a kőolaj, akkor az afrikai és ázsiai országok nem fogják ezeket megvásárolni és elégetni? Európa milyen energiával fogja pl. a kohókat fűteni, amelyekben jófajta fém készül járművekhez, épületekhez, hidakhoz, lőfegyverekhez, páncélokhoz? Mert ugye az ázsiaiak és az afrikaiak szemrebbenés nélkül fűtik majd bármivel a saját kohóikat. Ők nem fognak azon bánkódni, hogy az európaihoz képest 20-30 évvel alacsonyabb a várható élettartam. Szóval mennyibe fog kerülni Európának az elszigetelődés? A válaszadás kapcsán felhívom a figyelmed, hogy a fajtád szerint Orbánon keresztül az EU- és NATO-tag Magyarországnak sokba kerül az Európán belüli elszigetelődés (vagy ez csak térdre rogyott politikai lózung tőletek, nem a valóság?).

:)

Te meg idetérdelsz azzal, hogy a kormány báncsa a villanyautósokat

Magyarországnak egy olyan kormánya van, ami nem azzal foglalkozik, hogy az állam működésének hatékonyságát növelje, hanem azzal hogy minnél több adót szedjen be! Ha van 4 millió benzinfogyasztó, akkor azokat adóztatja, mert abból lesz nagy pénz. Közben a nagy ellátórendszerekhez és bürokratikus intézményekhez még az 5. kétharmaddal sem nyúl hozzá. Magyar Pétert idézve: "két Marshall segély után is még az EU csórói vagyunk".

Miért nem a lényeges tények kapcsán vitatkozol? 2024-ben miért Orbán még a miniszterelnök a 2010-es győzelem óta? A fajtád mit kínált 2010 óta a választópolgároknak és a villanyautósoknak, és ez az ajánlat miért nem tetszett az embereknek? Orbán minden héten megbukik, ti meg a legalább 13 * 52 = 676 darab helyzet adta lehetőség kihasználása helyett csak térdeltek és sírtok, mint valami professzionális elitribanc-alakulat. Hol a teljesítményetek? Hol vannak az eredményeitek?

:)

Az esetek kb. 99%-ában ezen kizárólag a fajtád problémázik. Ez lenne a híres toleranciátok és kritikus gondolkodásotok a gyakorlatban?

Miért most válaszoltál a hozzászólásomra? Eddig tartott összeszedni ezeket az egyedi, előremutató, építő gondolatokat?

Nekem nem nagy kár, ha a mellébeszélő, hazudozó kompániád nem válaszol a hozzászólásaimra. ~14 év után eleve nem a külvilághoz kellene beszélnetek, hanem egymáshoz, őszintén, hogy kiderítsétek, hogyan tudtátok így elbaszni.

:)

Node nem kell a "megawattok támadását" sehol sem leforgatni. Egyrészt aki vásárolni megy, mármint nem csak kekszért ugrik be, az eltölt mondjuk 30-40 percet a boltban, és ha csak 20-25kW-tal, de akár 10-zel csurog bele a delej akkor sincs semmi. Ez a lassú töltés legyen olcsóbb. Aki pedig "feltankol" elektronbul, az álljon szépen a gyorstöltőre, és az lehet drágább. Nem látok ebben nagy izgalmat.

A másik dolog, hogy lehetnek szuperkondik, és akksik a helyszinen, ahol a helyi napelem, az olcsóáram (lásd vezérelt) felszippantja a környéki felesleget, amíg nincs autó felcsattintva. Így eleve nem kell bődület teljesítményt kiépíteni. Ez nem valami csoda ötlet, egy spanyolországi benzinkút megcsinálta. Újrahasznosított autoakksikkal, meg egy vagon napelemmel. Éjjel pedig igény szerint az olcsó áramról töltikéznek.

(Természetesen ha van 20db töltőoszlop, ami választott opcióhoz képest gyors-lassú, akkor úgy, nem kell ennek teljesen fizikailag elkülönülnie.)

az sem biztos, hogy birja a kornyek elektromos halozata kulon mini-atomeromu beallitasa nelkul.

A 90-es évek elejétől az országos hálózat kb. 20%-os kihasználtsággal "dübörög". Mondhatni a cocializmus örökségében van némi tartalék. Csak pl. az Albertirsa-Záhony 750kV-os vezeték 30 éve nem működött üzemszerűen.

A 90-es évek elejétől az országos hálózat kb. 20%-os kihasználtsággal "dübörög". Mondhatni a cocializmus örökségében van némi tartalék.

Nem kerdojelezem meg, hogy ez valos-e, elhiszem. Miutan a gazrol es egyeb fosszilis tuzelesrol le fog allni a nepesseg (lehet az uzemek lassabban), a maradek 80% elegendo lesz-e a novekvo igenyeknek?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Megjegyzem: 2018 óta tovább csökkent mind a lakossági, mind az ipari fogyasztás is.

A KSH nem így tudja. Feltételezem, a statisztikában nem szerepel a saját tulajdonban lévő erőművek által termelt villamosenergia, s ha ez így van, a villamosenergia-fogyasztás még kevésbé "csökkenhetett tovább 2018 óta".

Megjegyzem, a növekvő igények kapcsán elsősorban nem a mennyiséggel kapcsolatban szoktak aggályokat megfogalmazni, hanem az elosztással a forrás, a cél és az idő függvényében.

Megjegyzem, pirate felvetésében szerepelt a földgáz és más energiahordozók villamosenergiával való leváltása is.

:)

A KSH nem így tudja.

Ez is erdekes, a 2022-es atlagfogyasztas haztartasonkent 2226 kWh, nalam ez 5227 kWh volt 2023-ban. Rosszul szigetelt (ha van egyaltalan szigeteles) lakas, elektromos futessel, 50-60m2. Ebbol kiindulva a haztartasok elektromos energia igenye a jelenlegihez kepest ket vagy haromszorosara no majd.

nem a mennyiséggel kapcsolatban szoktak aggályokat megfogalmazni, hanem az elosztással a forrás, a cél és az idő függvényében.

Azzal is lehet gond valoszinuleg.

Megjegyzem, pirate felvetésében szerepelt a földgáz és más energiahordozók villamosenergiával való leváltása is.

Igen.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha a hálózatért aggódsz akkor a hálózat felől vizsgáld a fogyasztási kérdést. A saját erőművekből történő fogyasztás csökkenti a hálózati terhelést. (A betáplálás az érdekes kérdés de az is inkább csökkenti, igaz sok cégnél telepítettek betáplálás nélküli napelem rendszereket)

Én nem a hálózatért aggódom, hanem értetek. Jakubovics azzal hitegeti szerencsétlen pirate fórumtársunkat, hogy 80%-ban kihasználatlan a hálózat. Tehát ezen kontextusban teljesen mindegyek a miértek, a kérdés az, hogy a hálózatban általános-e a 80%-os ingyen/olcsó potenciál. Régóta megy a sírás a karbantartások, fejlesztések elmaradása miatt, amiből arra következtetek, hogy nem általános. A mostanság megfigyelhető trendek mellett igaz a 80%-os könnyed mozgástér? Mert ha igaz, akkor kurva sok könnyet hullajtottatok feleslegesen az elmúlt években. Ha meg nem igaz, akkor jakubovics miért akarja rászedni az amúgy vele együtt térdelő embert? Emlékeztetőül: pirate az Auchan parkoló kontextusában beszélt környékről. Utána még az is elhangzott jakubovics részéről, hogy "2018 óta tovább csökkent mind a lakossági, mind az ipari fogyasztás is". Szóval a probléma az, hogy a fajtátokon belül sem adott az – elvileg – szakember tisztességes választ egy laikus érdeklődőnek.

:)

Fejlesztés már van : https://www.origo.hu/gazdasag/2022/10/tobb-tizmilliard-forint-ertekben-fejleszti-villamosenergiahalozatat-az-mvm-csoport-penz (jobb későn mint soha 😉)

Idézem Steiner Attilát:

Az államtitkár előadásában ismertette: a magyar hálózat nem a mostani igényekre van kitalálva. A magyarországi hálózatot arra alkották meg, hogy néhány meghatározott nagytermelőtől a nagyfogyasztókig eljusson az energia

A másik oldalon az igaz, hogy áramhoz jutni nem egyszerű Magyarországon. EV Töltőszolgáltatók panaszkodnak, hogy évekbe telik bizonyos területeken mire a szolgáltató biztosítja a szükséges teljesítményt.

 

A hálózat kihasználtsággal kapcsolatos állítást nem kommentelném, de azért azt pontosítani kellene, hogy az átviteli vagy az elosztóiról van szó.

 

Auchannak van árama. A Tesla SuCok az áruházak parkolóiban vannak ahol általában MVM Mobiliti is van. (Asszem Szigetszentmiklós SuC a legnagyobb ott 20x250kW van)

azért azt pontosítani kellene, hogy az átviteli vagy az elosztóiról van szó.
 

Átviteli minden esetben és elosztói jelentős részben (10/22kV)-ig bőven kihasználatlan és van biztonsági tartalék is beépítve. Minden normális ipari létesítmény több csatlakozási ponttal rendelkezik. Egy gyöngyösi KKV pl. 2x 650kVA lekötött teljesítménnyel, és ezen a területen van még 3 multi meg vagy 40-50 másik beszállító. Nem kell rácsodálkozni, ha egy 100ha- os ipari területen ott van 10-20MW-os csatlakozásipont! Egy balasagyarmati multinak (klimakompresszorokat gyárt) pl. ~800e Euró a havi villanyszámlája. Lehet kalkulálni a főbiztosító zárlati áramát! :)

Egy 2018-as cikket tudok neked idézni: NRG Report

Erdekes cikk. Egy mondat volt benne amire felkaptam a fejem: "A múltban ezek jelentősen eltértek a téli javára, de manapság a villamos fűtés visszaszorulása és a klímaberendezések elterjedése miatt közelít egymáshoz."

Nem ertem miert irjak hogy manapsag a villamos futes visszaszorul, szerintem novekedni fog, mivel nem lesz mas. Remelem nem fogunk visszaallni kandallora es cserepkalyhara. Igy ezt a jovobeli novekedest is figyelembe kellene vennie a cikknek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A tisztán villamos fűtések telepítésének számát hajtotta a napelem szaldó. Az ugyanúgy elektromos fogyasztó hőszivattyúk és légkondik viszont elég hatékonyak, bár még mindig áll a régi tétel: a ház hőszigetelését (+nyílászárók) kell először rendbe tenni.

A 'klasszikus' villamos fűtés szerintem továbbra is visszaszorul, átveszi a helyét a hőszivattyús megoldás, mert sokkal hatékonyabb. Ha mondjuk egy hagyományos villamos fűtést lecserélnek hőszivattyúsra, akkor a fogyasztás visszaesik kb. harmadára, (3-as SCOP értékkel számolva), ha ezek után két háztartás átáll gázról villanyra, akkor az összes felhasználás nem növekszik. A tél/nyár különbség pedig csökken, mert ugyanazt a hőszivattyút nyáron meg felhasználják hűtéshez.

Lecserélni és hűtéshez használni sem triviális: lecserélni akkor tudod, ha padlófűtés (vagy fal) van, különben sokkal melegebb fűtésre van méretezve a rendszer, és a hőszivattyú nem tud érvényesülni.

Hűtéshez használni meg akkor tudod, ha falfűtésed van.

Mindkettő olyan, hogy ha nem adottság, akkor szét kell verni hozzá az egész belteret, hogy be tudd utólag tenni, óriási beruházás. Új építésnél persze sima ügy.

lecserélni akkor tudod, ha padlófűtés (vagy fal) van, különben sokkal melegebb fűtésre van méretezve a rendszer, és a hőszivattyú nem tud érvényesülni.

Van akár -5°C és 43°C közötti környezeti hőmérsékleten 85°C előremenő vízkimeneti hőmérsékletű hőszivattyú is. Persze komprumisszummal!

Szomszédban van egy kompromisszumos csoda. A kompromisszum az, h zúg az ablakunktól 5 méterre, és búg tőle az egész kecónk. Pedig passzív házas 3 rétegű ablakaink vannak.

Bele sem merek gondolni, h milyen szép lesz, mikor mindenhol lesz egy ilyen zajos vacak. Már most kellene intézni valami tanyára költözést, h tudjak aludni.

A 'klasszikus' villamos fűtés szerintem továbbra is visszaszorul, átveszi a helyét a hőszivattyús megoldás

A hoszivattyu ugy tudom csak bizonyos homersekleti tartomanyban mukodik, hasonloan mint a klimak. Nem hiszem, hogy mindenhol ki tudja valtani a jelenlegi futest, legyen az akarmilyen. Egyuttal az epuletet szigetelni is kell a hoszivattyu beszerelese elott (amugy is ajanlott, de ugy tudom ehhez muszaj, mert amugy kidobott penz lenne a beepitese). Javits ki ha tevedek...

Mire gondolsz amikor "klasszikus" villamos futesrol irsz? En nem olajradiatorokra hanem infra panelekre gondolok, az a jovo (es a jelen is). A szigeteles hianya ezeknel sem nyero (tapasztalom), de viszonylag alacsony koltseggel beepithetoek es akar helyisegenkent is vezerelheto a futes. Szerintem elso korben ezek fognak elterjedni ott ahol  nem tehetik meg hogy beruhazzanak egy felujitasba + hoszivattyuba egyszerre.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Klasszikus villamos fűtésnél tök mindegy, hogy olajradiátor vagy infrapanel, egyik se fog több energiával fűteni, mint amennyi bemegy, ellentétben a hőszivattyúval.

Ez valoszinuleg igy van, de az olajradiator es az infra panel ket elegge kulonbozo dolog. Az egyik a levegot melegiti a masik pedig a kornyezetnek adja at a hot (falak/butorok/elolenyek). Mas a hoerzet es egy szelloztetes utan is mas a homerseklet, mellesleg ugyanolyan hoerzet/homerseklet eleresehez az infra panel jobb szerintem (joval kevesebb energiaval eri el ugyanazt vagy kozel ugyanazt a hatast es jobban szabalyozhato).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az elektromos fűtőtesteknél 1kW villamosenergiából legjobb esetben közel 1kW hőenergiád lesz.

A hőszivattyú NEM villamosenergiával fűt, hanem a környezet energiájával. A hőszivattyű elektromos része egy segédüzem, ami ahhoz kell, hogy a hűtési/fűtési folyamat a közeg sűrítésével/keringetésével megvalósuljon.

A segédüzem hatékonysága változó lehet, viszont normál körülmények között gyakorlatilag mindig kevesebb villamosenergia kell hozzá, mint amennyi hőenergiát át bír szivattyúzni a kültérből a beltérbe, vagy viszont.

A hatékonyság erősen függ attól, hogy mekkora a hőmérséklet-különbség, de lehet építeni olyan hőszivattyút, ami külső -30 fokban is képes a belteret fűteni valamilyen elfogadható hatékonysággal.

A hőszivattyú NEM villamosenergiával fűt, hanem a környezet energiájával.

Aha, ez itt a kulcsszo, tehat gyakorlatilag nem is nevezheto elektromos futesi modnak.

külső -30 fokban is képes a belteret fűteni valamilyen elfogadható hatékonysággal

Ez a valosagban hogy nez ki? A -30 fokbol bent -2 fok lesz vagy +20, mert nem mindegy :)

Gondolom a valosagban ez nem lehet tul hatekony nagy hidegben, szerintem -30 fokban magat az egyseget sem lehet a szabadban elhelyezni (foleg ha 3 meteres ho alatt van).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez a valosagban hogy nez ki? A -30 fokbol bent -2 fok lesz vagy +20, mert nem mindegy :)

A házadnak van valamekkora energiaigénye, ami az adott körülmények, (pl. a külső -30 fok) mellett a belső +20 fok fenntartásához szükséges. Ha ennél több energiát viszel a rendszerbe, akkor a házadban egyre melegebb lesz, ha pedig kevesebbet, akkor egyre hidegebb. Innentől minden csak méretezés kérdése. Ha olyan rendszert építesz, ami ezen körülmények között tudja biztosítani a szükséges energiát, akkor nyertél. Ha nem, akkor nem a hőszivattyú a hibás, hanem az, aki a rendszert méretezte.

Ha olyan rendszert építesz, ami ezen körülmények között tudja biztosítani a szükséges energiát, akkor nyertél. Ha nem, akkor nem a hőszivattyú a hibás, hanem az, aki a rendszert méretezte.

Ertem, akkor ez az elmelet. A gyakorlatban megeri-e vagy egyaltalan realisan megvalosithato-e (pl. adott epuletsuruseg eseten, stb.) az altalam adott extrem viszonyok kozott? (Tegyuk fel, hogy nem egy geotermikus forras van az adott telepules alatt...)
Ugy gondolom nem, de javits ki ha tevedek.

Kivancsi vagyok egy "nem tul nagy/draga" hoszivattyu milyen korulmenyek kozott kepes kellemes lakashomersekletet biztositani (megfelelo szigeteles mellett). A masik dolog, gondolom ez a megoldas hazak/ikerhazak esetleg kisebb tarsashazak eseten mukodik, de 5-10-20 emeletes berhazak eseten nem igazan megoldas, gyakorlatilag egy hokozpontot nem tud kivaltani.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Akkor kellett volna gondolkodni amikor megvetted

Gondolkodtam. Van egy tartalék. Megyek vele 4 havonta 500km-ert, amikor az EV-t elviszem pl. szélvédőcserére, mert valami kőfelverődés történik. Aztán majd ha jön valaki aki megvenné, akkor eladom... Addig szigorúan tartalék autó. És még a haveroknál is jó vagyok, ha valaki alól kiesik egy verda, akkor van mit kölcsönadni. Van olyan élethelyzet amikor a mobilitás fenntartása magas prioritással bír.

Szerkesztve: 2024. 03. 13., sze – 12:20

„Németország autós ország” – kiáll a CDU a belső égésű motorok mellett

Közös európai parlamenti választási kiáltványt mutatott be hétfőn a Németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU), amibe belerakták azon szándékukat, hogy elkaszálják a belsőégésű motorok 2035-re tervezett kivonását az EU-ban.

...

Láthatóan Markus Söder, a bajor CSU vezetője, bajor miniszterelnök is megkönnyebbülten nyilatkozta, hogy ennek papírra vetése kulcsfontosságú volt számunkra, a globális autókereskedelem kihívásaira is válaszul”.

...

Németország azonban autós ország. Az Európai Unióban nem minden ország annyira az, mint Németország. Ezért itt még tovább kell dolgozni a program részletein” – tette hozzá.

https://mandiner.hu/kulfold/2024/03/nemetorszag-autos-orszag-kiall-a-cd…

Szénerőművek?!

Belsőégésű motorok?!

Gréta nem boldog :(

"How dare you?!"

Szerkesztve: 2024. 04. 08., h – 16:24

Nagy Márton:

Úgy látjuk, van egy elcsúszás a korábbi megállapodásunkban, ezért a hét második felére behívtam a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget egyeztetésre – mondta az Index kérdéseire Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy szerdától ismét emelkednek az üzemanyagárak, pedig korábban a kormány egyezségre jutott a szövetséggel, ennek értelmében az áraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk.

Össze kell dobnunk Hernádi éves fizuját valahogy!

Egyébként, kezd működni a filter, a romhalmazok száma az utakon rohamosan csökkent, vasárnap úgy motoroztam, mint még soha. Lehetne literje 1000 forint, még kevesebb akadékot kéne kerülgetni. A zöld rendszámos fosok meg úgyis 75-tel mennek a Bakonyban (biztos haza akarnak érni :D), könnyen előzi őket az ember :D

trey @ gépház

Vagy csak slow movement részei: https://en.wikipedia.org/wiki/Slow_movement_(culture)

 

Egy kis olvasnivaló: https://www.slowtraveleurope.eu/data/downloads/hiddeneurope_25_slowtravel.pdf

 

Speed destroys the connection with landscape. Slow travel restores it.

 

🤣

 

BTW a romhalmazokat a "rendszernek" (műszaki állapot, környezetvédelmi előírások, stb...) kellene kiszűrnie nem a magas benzinárnak...

BTW a romhalmazokat a "rendszernek" (műszaki állapot, környezetvédelmi előírások, stb...) kellene kiszűrnie nem a magas benzinárnak...

Megfelel a benzinár is.

Drágább benzin -> kevesebb autó -> visszaeső fogyasztás  -> alacsonyabb ár              -------|

                                                                                                                                       | ------>  WIN!

                                                                                       -> (tisztább levegő)           ------|

trey @ gépház

A baj csak annyi, hogy ezek a romok nem a bontóba mennek a magas benzinártól, hanem meglapulva várják az alacsony benzinárat és újra megjelennek tömegével.

Egy ~hétvégére megoldja a problémát a benzinár (+a fizetőképesség csökkenése a tulajdonosok oldaláról), de hoszabb távon velünk maradnak...

Nagy Márton dolgozik azon, hogy ezek újra közlekedjenek. Államilag szabályozott árat szeretne sajnos - ez nem is lenne akkora baj ebből a szempontból - ha a roncsokat nem engedék az utakra. Ha onnan nézed, hogy ezzel megint egy nagyon rossz gazdasági lépést készít elő akkor ez katasztrófa szintű melléfogás már megint...

Lehet, hogy ehhez a jelenlegi szemléletet, miszerint "én 2 milliónál többet nem adok egy autóért"* / "új autót nem veszek"*, le kéne vetkőzni.

(* hangzott el számtalanszor nálam sokkal jobb módúbb emberek szájából IRL és itt a HUP-on is - vagyis, ha én megtehetem, megtehetnék ők is, csak nem teszik)

trey @ gépház

Kiszámoló ökölszabálya az volt, hogy 3 havi keresetednél ne legyen több az autó bekerülési költsége. Aki nem keres baromi sokat - mondjuk 3 hónap alatt egy Tesla teljes árát - annak bizony érdemes költségre optimalizálni az autóvásárlást. Érdekes egyébként, hogy ebből az ökölszabályból sokaknak az jön ki, hogy inkább ne is legyen kocsijuk

Ha ennél drágább az autód, akkor a teljes életedre vetítve túl sokat fogsz az autódra költeni. Magas kereset mellett ez persze belefér, csak sokkal kisebb vagyont fogsz összegyűjteni. Alacsonyabb kereset mellett pedig az eladósodás egyik oka lesz az autó. (Ha jobban belemegyünk nyilván TCO-t kell számolni, ami kicsit komplexebb pláne az üzemanyag/üzemeltetés miatt. Amikor a cikket írta még nem voltak versenyképes áron elektromos kocsik.)

A számolás részletei és az okok a fentebb linkelt cikkben vannak. Én egyébként egyértek vele azzal a kitétellel, hogy az élet egyéb szempontjait és nézni kell, és a 3 hónap csak egy kiindulási pont. Mindig a TCO-ra optimalizálva vettem autót eddig is, és sosem bántam meg, hogy nem szálltam el az igényeimmel.

Hitelre (manapság inkább lízingre, de ebből a szempontból mindegy) simán elérhető sokkal drágább autó is, mint amit Kiszámoló javasolna. Például 500EFt (nettó) fizu mellett 2M beszállóval (pl. előző kocsi eladása) 5 évre lehet lízingelni 176 319Ft havi díjjal egy tízmilliós kocsit. Ismerek embereket, akik illyen kostrukciókkal 5 évente cserélik a kocsijukat. Csakhogy 500EFt fizetés mellett majd két évi fizetésükbe kerül az autó, tehát sokszorosan több az ökölszabálynál, túl nagy árat fizet az autójáért.

igen, a zeus Ajándékpénzből az orbánlölö megveszi, ellopja, leviszi a szőlőbánya medencéjébe, és dagobert bácsiként úszkál benne, hogy aztán majd ha nemdemokratikus választás lesz, akkor raschel zsákokban elosztogathassa nekünk fogatlan-mosdatlan vidéki gombáknak, akiknél nem gyön be az rtlklub és a 444, hogy nehogy megtudjuk az Igazságot

Azt nem tudom, hogy ha Klára úr álma megvalósult volna, akkor most Gyurcsány legjobb emberét, Karácsonyt vizsgálná-e az EU Ügyészség, vagy mivel Klára úr jó katonája a brüsszeli baloldalnak, jönne-e a jó öreg kettős mérce?!

trey @ gépház

:D

Érdekes, hogy egyik oldalon Buddháról értekezel, a másik oldalon meg minél nagyobb vagyon felhalmozásáról :D

16+ az átlagéletkor a magyar gj. parkban. Nem tudom honnan rántottad az 5 évest. Honnan lesz neked öt éves használt autód, ha én nem veszek újat? :D

trey @ gépház

Az új vétele egy dolog, de 2-3-5 évente újat venni autóból, az a fenntarthatatlan valójában, hiszen ennek kéne az egyik legtartósabb fogyasztási cikknek lennie. Mivel a német és francia gazdaság igen komolyan függ az autóiparától, ezért egy ilyen spirálba menő őrületben van az EU egyébként.

Például ha megvetted a verdád, és még keveset is mész vele, megkapja a szervízeket, odafigyelsz rá, még mondjuk próbálsz vigyázni rá (esetedben lehet konkrétan vigyázol rá, nem ezen van a hangsúly), akkor 3 vagy 5 év után már kuka és "vállalhatatlan" csöves cucc lett belőle? 2-3 hónappal azelőtt pedig még jó volt? Az egy érdekes kérdés, hogy a lízing vagy hitelidőszak után vajon mennyit kell rá költeni, mert megérkezhetnek a komolyabb szervízek, és akkor már rögtön jön a "megadom másnak ezt a lehetőséget" duma, de valójában az autók minősége, javíthatósága az igazi kérdés.

>Honnan lesz neked öt éves használt autód, ha én nem veszek újat?

Nyugatról. :-) Egyébként a kérdés jogos, ha nem lenne balek aki kifizeti az új felárat, akkor nem lennének jó vétel használt kocsik a piacon. És az is tény, hogy ha ez egyszerre történne meg, akkor egy pillanat alatt földbeállna a gazdaság. Szerencsére nem az összes ember egyszerre világosodik meg, mert abból baj lenne.

Számítógépeknél ez bevett gyakorlat. A "Vinted" még a menő hölgyek által is kedvelt "ruhacsere" platform. A mobilvásárlásnál meg "felkapták" a romániai, utóbbi időben sokat reklámozott refurbish mobil céget.

Tehát nem ördögtől való a "second hand" piac!

Annyiban igaz, ha nincsen pénzed újra, a zsebed kevésbé terheli a használt. - Ha okosan, körültekintően választasz, évekig kímélheted a zsebed.

(Én amióta létezik a hivatalos "refurbish" hardver használt piac, az elmúlt 15 évben nem vettem új számítógépet. - Minek is tettem volna.., ezáltal sok 10 milliót spóroltam meg a cégemnek, de magamnak is  :)  ) - Igazából nálam 2005-ig volt az "új gépek vásárlásának erős korszaka". Akkor még kellett a nagyobb teljesítmény. Azután a Sandy Bridge érkezésével ( 2011) végleg szükségtelenné vált a váltás.)

- Lefogadom és tudom, semmivel sem dolgoznának jobban a felhasználóik.., több értéket sem állítottak volna elő ez idő alatt.)

Ez megint loop. Nem terheli a zsebem, mert van rá. Sírba pedig nem fogok magammal vinni semmit. Nem érdekel az ész nélküli felhalmozás, amit én a zsugori szó után csak "zsugorgatásnak" hívok. Azt utálom legjobban, amikor valaki saját magától is sajnálja a pénzt :D

trey @ gépház

Ész nélkül felhalmozás vs. NYUG-DÍJas évek, azaz valódi nyugalmat adó díj, szal érted. Egyébként lehet utazni, sörözni a haverokkal, családdal, világlátni. Például hozzád egész közelről indul a a Transalpin panorámakocsis vonat: https://www.oebb.at/en/regionale-angebote/steiermark/alpenueberquerung-…

Évi 2-3 alkalommal nyaralok külföldön, 4-5 alkalommal pedig belföldön. Nyugdíj biztosítva. Járok "sörözni" a haverokkal, múlt héten kétszer is voltam.

Emellett futja rendes autóra is.

Azt kellene elfogadni, hogy nem mindenkinek élete a lerúgott autók toldozása-foltozása.

trey @ gépház

A ruhát jellemzően elhordod, legalábbis jó esetben. A fast-fashion ruha hegyek szintén katasztrófálisak. A mobil szintén nagyon sok évre szól, aki évenként cserél, mert már "ciki" az 1-2 éves teló, hát az szintén rossz rezgések mentén gondolkodik. Lesz még itt szabály arra, világszinten, hogy újat, csak N évente vehetsz bizonyos dolgokból, vagy le kell adnod a régit ingyen...

A használt ruha vételt abban az országban mondod, ahova ömlik nyugatról a használt cucc? Lásd "turik".

Nem, ott a terelés, hogy

  • 2-3 évre lehazudtad, sose beszéltem 2-3 évről
  • szerinted a telefon, számítógép, tv (mindegyik tartós fogyasztási cikk) meg az autó nem ugyanaz (mindegyikben folyamatos a fejlődés)
  • hűtőgéppel nem robogok akár 150-nel, romokkal közlekedő Fittipaldik közt, nem fejlődik a biztonságosságuk

Egyébként semmit ...

trey @ gépház

Ruhából nem nagyon, de régen volt rá példa. Egész jókat ki lehet fogni, nem vagyok elvből ellene, csak nincs türelmem hozzá. Mobilból eddig használtat vettem. Van az a réteg, aki nagyon szépen megkíméli és kb 3 évesen újszerűen adja el. A hup-ról is vettem egyet, nagyon elégedetten használtam sokáig. Van egy tartalék feature phone-om, az új volt, de 20EFt alatt. Számítógépből munkára újat veszek, bár egyszer vettem egy refurbished miniPC-t is, ami szerver-szerűen üzemel. Otthonra a feleségemnek (közös) használtat vettem - majd 10 éves gépet cseréltünk le neki, ami már érezhetően lassú volt - és ismerősöknek is azt ajánlom, ha kérdeznek. Mostanában ha nem játszani kell, akkor az újabb gép nem ad sokkal többet és aki vigyáz rá, annak évekig szolgál egy használt gép is. Teljesen felesleges pénzkidobás újat venni. Munkára más, arra újat szoktam venni a biztonság kedvéért, azt elismerem.

A gyerekek is használtat fognak kapni, ha szükségük lesz rá, egyelőre a közös gép elég.

Egyébként nem vagyok szent, most én is új kocsit rendeltem, ami jelentősen drágább mint 3 havi bevételem. Azzal magyarázom meg, hogy lényegében élettartamig veszem. Eddig minden autót kinőttünk, és előre tudtam, hogy ki fogjuk nőni. A hosszított 9 személyes busznál nagyobbat viszont úgysem tudok venni, úgyhogy ezt addig fogom használni ameddig ésszerűen fenntartható. Így már nem annyira rossz üzlet újat venni.

Én mostanában nagyon rákaptam a second hand ruhákra. Bemegyek a "turiba", találok 2-3 ruhadarabot, kifizetem és hazaballagok vele. Múltkor így vettem 18 000-ért makulátlan BMW Motorrad Tourance motoros kabátot és Tourance 2 motoros nadrágot is :) 

Refurbished telefont vettem, 28 éves autóm és 35 éves motorom van. Nem a pénzen múlik, akartam már jobbat/újabbat venni, de valahogy nem visz rá a lélek.  

Szerkesztve: 2024. 04. 19., p – 17:07

Drága a benzin, de még drágább lesz

A KSH pénteki, pontosabb számai szerint a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál.

[...]

A jelenlegi magyar üzemanyagárakat összehasonlítható devizában (vagyis euróban) nézve, 1,618 euró/liter jön ki a benzinre, a dízelre pedig 1,648 eurós átlagár (az átlag a kutaknál elhelyezkedés és márka függvényében is változó).

[...]

ha csak a forgalmi adót nézzük, a magyar 27 százaléknál minden környező országban alacsonyabb az áfa (a legjellemzőbb a 19-20 százalék), ha Magyarországon 35 eurócent csak az áfa, a környező országokban 23-30 cent, és

az összesített adóterhelés is jellemzően 10-15 centtel alacsonyabb a szomszédainknál. Az árban pontosan ez a differencia jelenik meg.

Külön érdekesség, hogy vannak olyan elemek, ahol az adót is megadóztatja a kormány, vagyis a jövedéki adóra még forgalmi adó is rakódik.

Szerk: 

Nincs kizárva, hogy jövő héten a kormány beavatkozik az üzemanyagárakba

Szerkesztve: 2024. 04. 26., p – 11:05