[Megoldva] gtkrc fájl felülíródik

Fórumok

KDE 5.20.4-et használok, de vannak gtk-s csomagjaim. A Claws-Mail és Double Commander. Régebben beállítottam a nekem megfelelő témát, ikonokat, és színeket. Ami eddig jó is volt. de most néhány változtatást eszközöltem a X konfigurálásában. Nevezetesen csak az /etc/X11/xorg.conf.d mappába lévő fájlokra hagyatkozom, amelyet szintén én állítottam be. Dobtam a rendszer xorg.conf fájlját. Viszont érdekes módon emiatt jobb lett a felbontásom, és az eddig beállított betűméret már kicsinek bizonyult, úgyhogy át kellett állítanom őket.

Igen ám, de a gtk-s megjelenítés nem változott. Tehát átírtam a /home/user/.gtkrc-2.0 fájlt, de mindig felülíródik. Emiatt elvesztettem a színeket és a témát is.

A KDE Beállítások/Alkalmazások megjelenése/Alkalmazásstílus GNOME/GTK beállítások, nem mutatnak előnézeti képeket, így csak kitudom választani ami fel van sorolva, de hogy hogy mutat majd, azt nem látom.

Kinyomoztam hogy a Mageia esetében van egy gtk-chtheme alkalmazás, mely körülbelül az előnézetért felel. Ki is választom a megfelelőt, bár konfigurálásra itt sincs lehetőség. Viszont betesz az általa előállított /home/user/.gtkrc-2.0 fájlba egy include sort, mely arra hivatott hogy a saját dolgaimat a .gtkrc.mine fájlban írjam meg. Meg is csinálom, és akkor minden klappol. Másnap meg felülíródott a /home/user/.gtkrc-2.0 fájl, és kikerült belőle az include sor. De nemcsak ott, hanem a gtk3-as dolgokért felelős részben a /home/user/config/gtk-3.0/settings.ini is felülíródott. Ezek szerint ha ott is változtatásokat eszközölnék, akkor az sem működne.

Bosszantó. Szeretném megoldani ezt a problémát.

Hozzászólások

Nálam (Arch, 5.23.4) van előnézet gombnyomásra a systemsettingsben. Azt nem tudom, hogy korábban volt-e, nem nyúltam hozzá már rég.

Nem tudom mi írhatja felül, még KDE4 alatt volt olyan, hogy a systemsettings kérdés nélkül felülírta, de mióta 5 van nekem így, a konfigok szerkesztésével van beállítva és nem nyúlt hozzá. Érdekes ez... Mondjuk azt hiszem gtk2-es app nálam már nincs is fenn talán, gtk3-as appok akadnak (gimp, inkscape pl).

Agresszív workaround lehet, hogy a jó config file-odra chattr paranccsal - nyilván root-ként - tegyél immutable flag-et, akkor még root joggal sem tudja senki törölni vagy módosítani a file-t. :) Bár szerintem az is elég lehet, ha elveszed tőle az írási jogot chmod-dal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nos. Hála Istennek nem eszik olyan forrón, amúgy sem csináltam még ezt az immutable dolgot. Ugyanis a KDE vezérlőpultban az Indítás és leállítás almenüjében ott figyel a Háttérszolgáltatások 
S itt található a Gnome/GTK settings szinkronizációs szerviz. Csak leállítottam, és kivettem előle a pipát, hogy ne is induljon el. S ennyi.

Más okból voltam a vezérlőpultban, s akkor vettem észre. Gondoltam talán itt van a kutya elhantolva. Egy próbát megér, és ... igen.