SSD újrahasznosítása

Sziasztok,

van egy Samsung EVO 860 SSD-m ami 99%-ig elhasználódott (Wear_Leveling_Count 1). Nem szeretek olyan dolgokat kidobni ami még használható, és ezért ötletelni kezdtem mit lehetne még vele kezdeni.  Régen találkoztam már olyan SSD-vel ami teljesen elhasználódott, lényegében read only módban működött tovább.

Első sorban arra gondoltam, hogy rámásolom a jelenlegi családi képeket és videókat, és elküldöm szüleimnek amolyan offsite backup megoldásként (jelenleg google drive-on és PC-n vannak ezek tárolva). Láttok ezzel kapcsolatban valami problémát?

Esetleg van ötletetek miként lehet ilyen SSD-ket más módon újrahasznosítani?

Hozzászólások

használd arra amire eddig használtad, de készülj rá, hogy nem sokáig fog menni. backupként biztos nem használnék egy haldokló ssd-t.

Be is adna. Az a kapacitas nem ezert van bennuk, hanem azert, hogy varatlan tapellatas megszunes eseten meg legyen ideje a kontrollernek ugy elrendezni a dolgait, hogy a kovetkezo bekapcsolaskor olvashatoak legyenek az adataid. Nemelyik meg arra is kepes, hogy a belso cache tartalmat kiirja flash memoriaba.

Az Edx-en vagy a Coursera-n volt régebben egy félvezetős kurzus. Ott is felmerült a kérdés, hogy mennyit bírnak táp nélkül ezek az eszközök. Ott emlékeim szerint a prof azt mondta, hogy normál szobahőmérsékleten néhány évet simán bírnak táp nélkül.

volt olyan ssd, pont a samsungtol, ami kb fel ev alatt elfelejtette az adatokat, ha nem irtak ujra. ezert hatterben folyton ujrairt a firmware.  ha egy ilyet elrax a szekrenybe 1-2 evre, akkor annak annyi...

ja amugy a samsung ilyet hdd-vel is tudott, HD103 szeria... arhivumot csinaltunk ilyenekbol, aztan egy ido utan kiderult hogy a tobb eve ramasolt adatokat mar nem vagy csak nagyon sokat probalkozva tudta beolvasni :(

Szerkesztve: 2021. 08. 28., szo – 21:58

Apam 37 eves Zsiguliat mire lehetne hasznalni? Semmire, nem kenyelmes, botladozik, otthagy az ut szelen.

Ezek a refurbish megoldasok mindig zavartak (20 evesen nem). De ha kiserleteznel, akkor vegyel egy rpi-t hozza es alkoss valamit. De ez penzbe kerul.

Neha az az erzesem hogy ezek a mitkezdjekvele olyan mintha talalnal valamit az utcan, utana elkezdened tervezni hogy ezzel a vagyongyarapodassal mit tennel. Tenyleg, felvenned az utcan az ssd-t? En max a kukaba dobnam.

Sum: ez az ssd nem ertek, ne tulajdonits neki ft erteket. Ne zavarjon hogy ki kell dobnod!

"Apam 37 eves Zsiguliat mire lehetne hasznalni?"

Csapatni vele a hóban, kilinccsel előre! 

 

"Tenyleg, felvenned az utcan az ssd-t? En max a kukaba dobnam."

Mi az hogy! :)
Múltkor egy LCD TV-t hoztam haza a szemetes konténer mellől. Aztán miután nem sikerült beüzemelni, és konstatáltam, hogy valóban rossz, darabjaira bontottam és elraktam az alkatrészeket. Egyszer majd jók lesznek valamire. 
A burkolatot össze szigszalagozva (csavarokat is kitermeltem belőle) visszavittem a konténer mellé. :)

Szerkesztve: 2021. 08. 28., szo – 22:01

Ajándékozd el egy iskolának, ott még szemléltetés céljára megfelelhet informatikai órán (kézbe tudják venni, meg tudják nézni a diákok). Előtte persze gyaluld le az adatokat.

Szerkesztve: 2021. 08. 28., szo – 22:04

Az SSD-ről való olvasás esetén is 1 millió olvasási ciklus után törölni kell az érintett cellákat, majd újraprogramozni. Persze csak SLC ssd esetén. MLC-nél már 100 ezer olvasási ciklus után kell törölni és újraprogramozni. TLC-ről nincs forrásom, de minden bizonnyal még kisebb szám. Amikor olvastam erről még nem volt TLC

Szóval read-only-ra állított fájlrendszer mellett sem marad hosszú élete. 

Biztos, hogy elhasználódott, és nem te értelmezed félre a SMART adatokat? Kéne látni hozzá a teljes SMART táblát. Mert egy 860 EVO-nak valahol 150-600 TBW között van a garanciális írásterhelhetősége, ennyit rányomni elég nehéz, hacsak nem valami extrém felhasználás.

De tegyük fel, hogy elhasználtad 99%-ig. Egyrészt az a hátralévő +1% is még sok írást takar, relatíve persze, meg ha eléred a 100-at, az se jelenti azt, hogy utána nem fog működni. Read only-ba általában csak Intel SSD-k váltanak át ilyenkor. Nyugodtan használd tovább, csak legyen mindig az adatokról mentés, ne bízz rá egy példányban kritikus adatot. Esetleg egy olcsó SATA-USB adapterrel pendrive-nak is lehet használni, OS-ek telepítéséhez, teszt OS-eket tudsz rá telepíteni, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez valóban jó ötlet. Valami régi retró gépbe, régi játékkonzolba, vagy thinclient, média PC-be mert azok is csak bootolnak róla, és nem irkálnak sokat, mármint nem a rendszer. Sok mindenre lehet használni egy ilyen kinyűtt SSD-t, egyedül kritikus adatot meg nagy tétre menő productiont nem szabad rá alapozni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ha a garanciaja 5 ev vagy 600TB iras, akkor az iras alapjan meg garancialis, masik kriteriumhoz tudni kellene hogy mikor vetted

lehet hogy meg azt sem kell tudni hozza, ha jol latom 2018 januar a megjelenese igy meg az alapjan is garancialis, mivel csak azutan tudtad megvenni

https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/support/warranty/

neked aztan fura humorod van...

Rosszul ertelmezed. Garancia az lehet 5 ev , de annak letelte utan mar mindegy mennyi az iras rajta akkor sem garancias.

Ahogy azt az autoknal is csinaljak, n ev vagy x futas, mivel a korlat nelkulivel csunyan be lehet szaladni az erdobe egy evi 100k futasteljesitmennyel, mondjuk 7 ev alatt...

Itt is az van. Hasonlo, csak regebbi ssd cache hasznalat, also hangon napi 5TBW ment ra, neha tobb, de "hetvegen" is minimum 1TBW, kiszamolhato milyen gyorsan erte el a ra vallalt 120TBW garanciat. Budget dzsunka konstrukcio. Elektromernokot meg nem kell kioktatni, hogy mikent "garanciaztasson" ilyen eszkozoket. Gyakorlatilag fel evente "ingyen" csereltek. Nekem annyi dolgom volt vele, hogy a regit konfbol kiszedni, ujat beuzemel.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Garancia az lehet 5 ev , de annak letelte utan mar mindegy mennyi az iras rajta akkor sem garancias."

nem irtam olyat hogy meg akkor is garancias.

5 ev vagy 600TB iras. amelyiket hamarabb eleri amiatt fog vegeterni a garancia.

remelem igy mar ertheto.

neked aztan fura humorod van...

Szerkesztve: 2021. 08. 29., v – 14:59

ezt mibol szamoltad ki hogy 99% elhasznalodott?

ha a wear leveling count-bol akkor lehet hogy felreerted azt

neked aztan fura humorod van...

Ha kapacitásban megfelel nyugodtan használnám tovább. Backup úgyis kell. Nekem kb egy hónaposan halálozott el egy otthonra vett SSD-m. Azóta van backup otthon is ;)

Ha win alatt használod akkor van egy primocache nevezetű csoda amivel be lehet fogni SSD-t cache-nek. Amíg működik addig hasznos, ha elhal akkor semmi gáz nincs, program kiírja hogy off és zéró adatvesztésed van.

Ha minél tovább életben akarod tartani akkor pedig már említették: rpi mellé vagy valami retro cuccba ahol alig van írás.

Ha meg végleg megdöglött akkor le lehet adni sulinak szemléltetés céljából szétszedve.

"Ha meg végleg megdöglött akkor le lehet adni sulinak szemléltetés céljából szétszedve."

+1. Ide avanzsált egy V300 (csak a statisztika kedvéért: 1 a 30-ból, a többi köszöni szépen még jól van így 6-7 év után).

 

A primocache-t próbálgattam, de végül nem lett belőle semmi, pár BSOD-on kívül. Te használod aktívan?

Igen és nagyon jól is működik. Volt anno egy akció ahol 3 gépre lehetett megvenni valami vicc 5 dollár/euróért talán.

Wines gépem úgy néz ki hogy 120-as SSD rendszernek, egy ugyanolyan 120-as SSD cache-nek ami egy 1 terás winyót cache-el. Játékokban nagyon szépen ki tud jönni a különbség, pl egy AC:Origins vagy Fallout 4 indításkor hallom hogy kerreg a winyó mint az őrült, viszont utána szépen elhallgat és töltőképernyők is tiszta SSD-ről futás tempóját hozzák.

GUI-ban meg is lehet nézni, ha jól működik akkor a hitrate simán felmászik 85-90% környékére, ha sokáig nem használom akkor olyan 65-70 körül mozog.

Nekem van egy 2 GB-os SSD-m, laptopba betolva.

Néhány fájl tartalékmásolatát oda rakom.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ez elég neccesen hangzik. Mármint nem a régi SSD, hanem 1) hogy csak 2 giga mindössze, nekem pendrive-jaim 15 éve voltak nagyobbak, 2) laptopba fogja a bővítőhelyet, ahova tudnál értelmes bővítésként valami nagyobbat tenni. Ez a 2 giga tényleg az a szint, hogy nem használható, max. csak ilyen OS telepítős pendrive-nak (amire csak egy telepítő CD iso-ját írod ki, mert a DVD-s .iso-k már rá sem férnek), Windows 9x-es és DOS-os retró gépben, mert még az XP sem megy rá, nem hogy értelmesebb Linux. Esetleg valami nagyon alap, konzolos BSD.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, ezt szépen meg is válaszoltad magadnak. Kiemelem a kulcsszavakat: anno, az SP nélküli XP, 17 éve. Az SP3 meg post SP3 XP-k már nem férnek el 2 gigán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Most hogy írod, nekem is rémlik, hogy volt ilyesmi. Mindenesetre ma már nem sok mindenre jó, mert a laptopokban amúgy is SSD van, nem szorulnak rá egy másik SSD cache-ére, hacsak nem Intel Optane megoldásról van szó, de a lakossági szegmensben azt is megszüntette, kivezette az Intel. Meg az Openate általában 32 giga körül van, az se hatalmas, de egy nem Win8-11-es OS már ráfér.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

SLAX van rajta. Modulárisan olyanná alakítom az agyontömörített adalékjait, amilyenné akarom. Grub-helyreállításhoz is jó.

Amúgy meg nem volna mit raknom a foglalatba. Tömjem ki az üres aljzatot egy macskával?

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Jó, ezzel a háttérinfóval már érthetőbb, de én még mindig lecserélném valami értelmes méretre, használtan néznék bele egy régi, de nem rojtosra írt SSD-t, valami filléres kicsit, 120 giga környéke, tényleg valami olyan, ami pendrive árában megy, gombokért. Sokan nyilván nincs értelme beleölni, ha nem valami combos vagy vadiúj gép.

Nekem is van ilyen használt SSD-m, 5 éve pl. vettem egy használt, ősrégi, 64 gigás Samsung PM800-at, valami alig pár ezer forintnak megfelelő összegért, és bár nem nagy szám, mert csak SATA2, de legalább íráslimit nélküli MLC-s meg TRIM támogatás, mindössze 4 TB körüli írás volt csak rajta, ami minimális, és arra kiváló, hogy USB-SATA adapterrel pendrive-nak használjam, SATA2/USB3.0 sávszélt szépen telíti, OS telepítők kiírására meg teszt OS-ek bare metal telepítésére, lényegében egy gyors pendrive-ként funkcionál. Ennyit megért, évek óta jól szolgál, és mivel SSD-ről telepítek SSD-kre, egy iso kiírás alig pár másodperc, egy komplett OS telepítés megvan 2-5 perc alatt, kb. állva hagyja a külső HDD-ket, normál USB2/USB3 pendrive-okat (normál: értsd nem pendrive formfactornak álcázott SSD-k, hanem hagyományos pendrive). Ezeknek a 32-128 gigás meghajtóknak nagyon lement az ára, mert sok céges gépből, szerverből, meg user desktop gépből selejtezték ezeket, mert már kicsik, kinőtték, vettek helyette jobbat, gyorsabbat, nagyobbat, és aki egységsugarú, nem sok mindent tud ezekkel kezdeni, mert modernebb Windowsoknak, játékoknak már szűkös, és nem akarják fiók mélyén tárolni. Linux, BSD-k, egyéb minimalista rendszerek alá még jók, meg NAS-ba, mikroszerverekbe, médiaszerverbe bootolni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valahogy én is így gondolkodnék, hogy fix cuccokkal telerakni, amiket később már csak olvasni kell. (kép/film/zene gyűjtemény, könyvek, fontosabb doksik, táblázatok, stb...) Ha megtelik, esetleg ha ki lehetne kényszeríteni, hogy RO legyen, akkor még azt is megcsinálnám. Innentől felvetődik az a kérdés, hogy RO módban meddig maradnak meg ezek az adatok.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.