Stabil KDE distrot keresek

Fórumok

Jelenleg KDE Neon user editiont használok.

Egyszer már váltottam róla, mert voltak időnként furcsaságok.

Kb. 2 hétig megelégedetten használtam, majd megint jöttek a furcsaságok.

Tegnap előtt a Chromium Gitkraken ikon alatt indult. Egy gépújraindítás oldotta meg.

Ma meg a Spectacle adta meg magát. Hiába indítottam volna / nyomogattam a print screent, nem történt semmi. Volt gépújraindítás / kernel előző verzióra visszaváltás stb. Összesen kb. fél órámat vette el. Majd egyszeriben jött egy frissítés rá és frissítés után megint működött.
Lehet az is elég lenne, ha valahogy tudnám a frissítési ellenőrzés ideját kitolni. Pl. 2 naponta egyszer ellenőrizzen csak.

Az openSUSE tumbleweed-re gondoltam elsőnek, hogy van-e valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?

Kubuntuval ugyanez a kérdés.

Vagy ha valakinek van valami más ötlete azt is szívesen venném.

Szempontjaim:
- KDE valamennyire friss legyen, de nem kell a legfrissebbnek lennie. Tehát elég ha akkor térnek át pl. 20-as sorozatra, ha már nicsenek gyerekbetegségei.
- Szeretném minimalizálni az olyan security risk-et, hogy ismeretlen userek által gyártott csomagokat használjak. Bár meggyőzhető vagyok, ha valaki elmagyarázza ebben az esetben hogyan van biztosítva, hogy pl. nem valami bitcoin gyártót is telepítek egy csomaggal a gépemre.

- Frissebb kernelek legyenek, bár nem kell a legújabb. Most is 5.4-es sorozatot használok. Azaz hasonlóan menjen, mint az KDE-nél leírtaknál van.

Hozzászólások

Kubuntut (20.10) használok. Láttam már olyan gépet, ahol a default hotkey-t a Spectacle-től elvette más alkalmazás. 

Kb. 6-8 éve próbáltam utoljára. Nagyon sokat köszöhetek neki, mert annyi baj volt vele (gyk. minden), hogy amiatt kezdtem el Arch-ot használni, amit azóta is megelégedéssel teszek mind a munka(helyi), mind az otthoni gépemen.

Semmi varázslás nincs benne, ArchWiki-t kell olvasni hozzá és túlleni az elsőre rémisztőnek tűnő telepítésen, utána csak rolling-rolling... :)

Manjaro

Az összes támogatott kernel megvan benne. Arch csomagokat használja késleltetéssel, teszteléssel. Alapcsomagok + AUR kb. minden megvan. 

Nem csomagok, csak csomagkészítő scriptek, amik mentén forgatja meg letölti a dolgokat, és után a script csomagot csinál belőle. De nem kötelező használni, csak egy lehetőség. Természetesen az AUR-t nem ellenőrzik sehogy, így csak saját felelősségre javallott használni, de nekem még nem volt vele megbízhatósági problémám, idestova valami 5 éve használom vanilla Archhoz. Technikai probléma volt, hogy pl. törött volt a csomagscript, de ilyenkor se okozott galibát, mert az adott csomaghoz a binárisok nem töltődtek le, vagy nem fordultak le, és így a csomag se készült el, ami nem került fel a rendszerre, és így gondot sem csinált. Illetve volt olyan, hogy bugos volt a csomag, pl. sway-git, de az meg azért, mert egy nagyon bleeding edge git-dev verzió volt, amiben maguk a fejlesztők a forráskódban hagytak benne bugot, és nem az AUR-os csomagscriptkészítő hibázott, a script működött, csomagot megcsinálta.

Disznóságokat nem tesznek bele, mert a scriptek forráskódja nyilvános, amikor letölti az AUR helper, akkor felajánlja, hogy megnézheted, és ha paranoiás vagy, érdemes is, mert nem nagyon szokott 10-20 sornál több lenni, de van, amikor csak 5, így látni fogod, hogy mit csinál, mit honnan tölt. A legtöbb script egyébként simán az alkalmazás git tárolójából klónoz, és sztenderd toolokkal fordítja le, ritkábban valami .deb csomagot húz le, és abból bontja ki. Plusz van még egy ellenőrzési pontod, felkeresed az adott AUR csomag aloldalát az aur.archlinux.org-on, ott írni fogja kommentben az oldal alján a többi felhasználó, hogy mi vele a tapasztalata, törött-e, ha igen, meg lehet-e javítani (pl. kézzel felvenni, vagy törölni egy függőséget, javítani egy letöltési linket, vagy egy újabb, alternatív AUR csomagot éri meg helyette felrakni), így ha valami csúnyaság lenne benne, az gyorsan kiderülne, és a felhasználók visszajeleznének.

Sőt, tovább megyek, egy ilyen AUR-os megoldás az ellenőrizetlensége ellenére is százszor megbízhatóbb, mint az ilyen PPA, Snap, Flatpak, appimage, .run installeres szutykok, amikbe a fene tudja ki mit rakott bele, és nem is ellenőrizheted, mert a kész binárisba már nem látsz bele.

De szerintem a Manjaro, Arch, Arco sem a legstabilabb KDE-s disztrók, igaz nem is a leginstabilabbak. Én nem használok KDE-t, de még ha használnék is, akkor sem tudnám garantálni, hogy mivel nálam nem volt vele probléma, így nálad, a te hardvereden, a te alkalmazásaiddal sem lesznek. A KDE egy elég komplex valami, könnyen eltörik bármin, én azért is tértem át minimalista WM-ekre, azokhoz kevés minden kell, kicsi kód, kicsi erőforrásigény, nincs nagyon, ami eltörjön rajta, nem birizgálják, nem dizájnolják át a felületüket, gyorsan frissülnek, kevés függőségük van, konfigjuk egyetlen plain text config fájl formájában átmenthetők más rendszerekre, stb.. Manjaro-ban inkább az lenne az előrelépés a Neon-hoz, Kubuntuhoz képest, hogy frissek rajta a csomagok, mivel rolling, meg az AUR-ból is rengetek olyan dolog elérhető, ami az ubuntus, debianos tárolókban nincs. Nyereséged ezen az oldalon lehet, nem a KDE oldalán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Köszönöm a részletes kifejtést.

Még vannak kétségeim, de jelenleg sem használok túl sok spec. progit: Gitkraken, intellij, rambox, doublecmd (itt orosz a fejlesztő, inkább ott lehetnek kérdőjelek), Asbru CM. Ez nem akkora mennyiség, így jobban kézben tarthatóak.
Ránézek a KDE-re, hogy azt m állítja elő, vagy milyen gyakran frissítik, ha a főtárolóban van.

Lehet teszek egy próbát ezzel is.

Ezekből csak az Intellij, doublecmd duót ismerem, azok benne vannak az Arch bináris tárolójában, nem kell hozzájuk AUR-t használni. A többi általad soroltat nem ismerem. A doublecmd teljesen megbízható, hiába orosz-ukrán fejlesztőgárda, a kód nyílt, sok éve létező projekt. Ami gondom van vele: a Qt-s verzió Qt4-en, a Gtk-s Gtk2-őn ragadt, meg lassú néha, meg tud bugokat produkálni (disztró és DE független), de ennek ellenére semmi kétes nincs benne, és a legnagyobb tudású linuxos fájlkezelő, az egyetlen, ami valóban nyomába ér a Total Commandernek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én használom a Manjaro-t KDE-vel, nem igen észlelek hibát, bár úgy vagyok vele, mint Oregon, ha van is valami gebasz, ismerem a rendszert és gyorsan megoldom. 

Rolling igaz, de nem érkezik naponta frissítés, nem közvetlenül kapja meg az arch csomagjait. Jellemzően 1-2 hetente jön egy nagyobb frissítés pack, ami már átcsorgott a teszt repókon. 

AUR-hoz: ott csak PKGBUILD fájl van, ami alapján elkészül a bináris csomag. Nagyon egyszerű a szerkezete, könnyű átlátni, javítani ha találsz benne valami hibát, bár ez nem jellemző. Plussz ott vannak a Trusted Userek, akik valamennyire felügyelik a dolgokat, ha valamivel baj van azt rendbe teszik, vagy kigyomlálják. 

Az openSUSE tumbleweed-re gondoltam elsőnek, hogy van-e valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?

Inkább a Leapet belőle, nem gyakran, de előferdül, hogy TW-n eltörnek dolgok 1-1 update után (itthoni asztali gépen használok TW-t,  kb. heti egyszer ráeresztem a zyppert, hogy dolgozzon, elég sok minden szokott változni).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szinten opensuse leap-es zenesz, nekem leginkabb ez valt be eddig kde-hez, neon-t csak futolag neztem de anno kubuntu gyotrelmesen szar volt mindenhez kepest is. Nagyjabol evente jonnek ki uj verzio leap-bol, de nem fix honapokban https://en.wikipedia.org/wiki/OpenSUSE_version_history#Version_history

MX 19.2 esetleg? Nekem az egyik gépen hónapok óta rendben működik. Debianra épül, szóval nem minden a legeslegfrissebb, de eddig nem volt semmilyen szívbaja.

Kérdés, mire használod a gépet? Ha folyton a legfrissebb kell mindenből, akkor valamelyik rolling disztrót nézd. Ha fontosabb a stabil működés, az unalmas, eseménytelen mindennapok, akkor az MX elég jó választás :-)

Egyébként van MX-ből is live, úgyhogy kockázat nélkül kipróbálhatod, működnek-e vele a hardvereid...

Nem hardver gond van és azért megy szét minden rendszer ?

Úgy emlékszem nemrég a Neonról valami nem KDE distróra váltottál. Utána lett egy Kubuntu most megint Neon és mindegyikkel gond van ?

Hát hardver gond az nem igazán van, szerintem: Lenovo E580.

A Kubuntu csak egy próba volt, de csíkozott a képernyő időnként valamiért. Hiába állítottam be a szinkronizálást. Úgy emlékszem live-ról próbáltam.

A másik nem KDE volt, hanem LinuxMint Cinnamon és bár majdnem mindent beállítgattam rajta, valahogy nem esett úgy kézre. Viszont stabilabb volt.

Driver gond is lehet, nekem amiota nvidia kartya van a gepben (4k monitort a regi integralt intel gpu mar nem tudta meghajtani igy kerult bele egy nvidia kartya de semmi mas valtozas) azota csinal idonkent csikozast, hiaba van fenn legujabb nvidia zart driver, egyszeruen silany az nvidia linux drivere. Lehet wayland-al nem csinalna ezt de az meg meg nem kiforrott annyira hogy atvaltsak ra.

OpenSUSE. 2002 óta az a desktopom kde-vel, persze akkor még nem OpenSuse volt csak Suse.

Én is a Leapet javaslom inkább. Nagyobb verzióváltásnál sem kell újrahúzni, csak a repokat átírni és frissül magától.

https://en.opensuse.org/SDB:System_upgrade

Legújabban már csak ennyit kell csinálni:
# zypper --releasever=15.2 ref

Régebben ennyi volt:

sudo sed -i 's/15.1/${releasever}/g' /etc/zypp/repos.d/*.repo

majd

# zypper dup

Szóval nem feltétlenül kell a tumbleweed, csak ha tényleg mindenből nagyon újat akarsz.

Én meg Mageiát amióta létezik (az elődjeivel együtt - Mandrake 6.0 Venus (1999). Még megvannak az eredeti CD lemezek is, és a KDE-vel sosem voltak gondjaim. 
Jelenleg Mageia 7.1 a legfrissebb 5.10.12 kernellel. De már rc2-es fázisban van a következő kiadás.
Ez rpm alapú disztró, fix kiadású és az urpmi-t nagyon könnyű használni. De elérhető alternatívaként a dnf is.  

Itt sem kell újrahúzni semmit. A frissítőikon jelzi ha új verziót adtak ki, rákattint az ember s ő végzi a dolgát. Pár paranccsal is sima ügy.