A töltők cserélhetőek?

Van egy céges HP notebookom, a cégnél dokkolóval használom, otthon pedig befűztem a kábelrendezőmbe a gyári töltőjét.
Hétvégén elutaztam, nem akartam kibontani, ezért előkaptam a szekrényből egy régi dell töltőt.
Mind a kettőnek ugyanolyan a csatlakozó mérete, ugyanolyan a polaritása, és század Voltra megegyeznek.
Gondoltam, hogy minden rendben lesz, de sajnos nem töltötte a notit, és nem is kapcsolt be a dell töltővel.

Lehetséges, hogy valahogy le tudja kérdezni az adapter típusát, és ha nem megfelelő választ kap, vagy semmilyen választ nem kap, akkor védelmi okok miatt nem használja az amúgy megfelelő feszültséget?
Ha ráhibáztam, csak gyári töltővel hajlandó működni?

Hozzászólások

Biztos, hogy egyforma hosszúságú a dugó? (Ezzel már szívtam, emiatt nem töltött). Kb 1 mm különbség volt
Egyforma a teljesítmény?

Simán előfordul, hogy a töltő és a gép beszélget egymással. Pl: Dell Precision laptopot ha megpróbálod 130W-os teljesítményű töltővel tölteni, akkor már indításkor figyelmeztet, hogy ez nem lesz jó, gyenge a géphez. Persze tud vele működni, de hogy csökken-e a gép teljesítménye, azt sose mértem le.

ezért lesz jó, ha végre elterjed az USB-C töltés
--

Pedig nyugodtan rádughatod, a Type C-s Dell utazó adapterekre (pl.: HA65NM170) rá is van írva, hogy 5/9/15/20 Volt. A dokkolóknak ugyan még mindig 20 V-os külső tápjuk van, viszont ezek is "megbeszélik" az eszközzel, szóval erre is nyugodtan rádughatod. Én már nem is hordok külön telefon töltőt.

Én őszintén nem is voltam vele tisztában, hogy az USB-C 5V fölé is tudja emelni a feszültséget (így már értem, hogy bír egy notit is tölteni olyan vékony kábeleken és csatlakozókon), úgyhogy simán rátoltam a telefonomat egy USB-C-s DELL dokkolóra, hogy kipróbáljam, tudja-e dokkolni a telefont is. (de sajna csak tölteni. se video, se egér, bill.)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

kepet nem kuldtel rola, de valoszoinuleg a kozepso tus toltorol beszelsz. Dell eseten kozepeso tun egy flash van, ami tartalmazza a tolto A/W/V ertekeit, es sorozatszamat. HP eseten valamelyik iranyba ellenallas van, ez alapjan van kodolva, hogy a tolto hany wattos.
Geptol fugg, hogy mennyire kovetlei meg pontos toltot, legvaloszinubb, hogy toltni nem fogja az akkut, hisztizni fog. Valoszinutlen, hogy egyaltalan nem megy, vagy minden jol fog menni vele.
Probald ki, ha a ra irt "V" ertek +/- 10% pontossaggal azonos, akkor bajt nem tudsz csinalni.

Általában dugón 3. láb (pöcs középen) Battery ID (gyűrű rész külső-belső oldala a két polaritás), pont azért hogy ne tudj rendes árú töltőt használni, csak a 20k forintos gyárit.

Nekem általában HP laptopjaim voltak, de amikor Dell laptopokat használtam, akkor a HP és Dell nem ugyanakkora feszültséggel ment (úgy emlékszem 1V különbség volt).

Meglep, hogy most ugyanakkorával dolgoznak.

A kérdésre válaszként: igen, tud a laptop a töltővel valahogy kommunikálni.

Ha a HP laptopomra pl. 60W helyett 45W-os töltőt teszek, akkor elindul, de kiírja, hogy a töltő alacsony teljesítményű, ezért ilyen-olyan funkciókat letilt, használjak erősebb töltőt, ha ezeket is akarom. 45W az utazó töltő ehhez a laptophoz.
Ha a kollégák 40W-os töltőjét dugom be, akkor kiírja, hogy ez a töltő nem támogatott, és nem is tölt az akku. Kikapcsolt laptop akkuját se tölti, bedig ugyanaz a cég, ugyanolyan csatlakozó, ugyanaz a feszültség. És a 40W és 45W-os táp ugyanúgy is néz ki, szóval ha mondjuk otthonmarad a töltőm és az IT-s srác ad egyet, a feliratokat kell böngésznem, hogy kiderüljön, 40W vagy 45W, hogy egy utat az asztalomig meg vissza megspóroljak.

A kérdésre válaszolva: lehetséges.

De szerintem:
Első közelítésben 2 féleképp tudsz "generátort" modellezni: feszgenerátor + ellenállás vagy áramgenerátor + ellenállás...

Szóval egy adott bemenetre - mondjuk 100 Ohm - rákötve a (tippre 19V-os) kimenetet kiderülhet, hogy mekkora belső ellenállás értéked lesz az adott modellekben... így adott fogyasztók a 2 különböző "generátorból" könnyen lehet, hogy más-más feszültséget kapnak.

Bővebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bels%C5%91_ellen%C3%A1ll%C3%A1s

Ez téves. A kapcsoló üzemű laptop tápegységek feszültség-generátorként működnek. De mint az első hozzászólásomban leírtam (és utána mások is), ezek "intelligens" tápegységek, egy erre a célra kijelölt vezetéken és csatlakozó érintkezőn keresztül kommunikálnak a laptoppal.

Meglepne, ha menne. A régebbi notiknál előfordulhatott, hogy ment 2 különböző gyártóé, de mostanság már nagyon ügyelnek rá, hogy nehogy már, ha kell plussz, vegyél. De komolyan.
Ahogy írták mások is, akár tized mm eltérés is lehet a dugóban, és az már elég, hogy ne töltsön.

Lenovóknál ilyenkor kikapcsolva tölt. Ismert tény, hogy dell laptop csak dell töltővel megy, lehet benne évjárat különbség, vagy egyszerűen elromlott a régi töltő.

Gyári dell töltőt használtpiacról érdemes venni, mert ott 5-8000 forint, nem 20-30.000. én is onnan vetttem, sorozatszámos dell-t, külalak alapján új.

A dell toltok 99%a okostöltő, van benne ic és csak akkor tölt ha tud beszélgetni, ha nem jó választ kap akkor meg vinnyog(ha túl sok az amper akkor azért, ha túl kevés akkor azért) a hp-nak is van jópár okostöltője ami véletlenül tök ugyanolyan méretű mint a dell (mintha csak kib*szásból összebeszéltek volna) a 90wos hp dock töltőt ha kicserélem a 95w-os hp barebone pc tápra akkor meg se nyekken....

Igen.
Cserelhetoek.
Ez a kerdesedre a valasz.

Mukodni nem biztos, hogy fog, de ugye nem ez volt a kerdes :)

Proba cseresznye.