Elveszett mobil

Fórumok

Sziasztok,

Nem igazán találtam megfelelő fórum kategóriát a problémának, remélem ide is jó lesz....

Múlt hét szerda éjszaka (hajnal 1) utaztam a családdal haza nyaralásból egy charter járattal Budapestre. A fiam a felszállás előtt ahogy kell a mobilját repülőgép üzemmódba kapcsolta és azzal a mozdulattal be is tette az előtte lévő szék tárolózsebébe. Természetesen a 2 órás reülőút végén a fáradtság okán senkinek nem jutott eszébe kivenni a telefont és így ott felejtettük a gépen. Másnap és azt követő napon is hívtam a a charter légitársaságot, megtalálták-e a telefont, de sajnos negatív választ kaptam. Azt mondták, a stewardessek minden felszállás előtt átnézik a tárolózsebeket és amennyiben találnak valamit azt leadják.

Mivel a telefon bekapcsolva maradt, de kikapcsolt kommunikációs módban, nem tudtam/tudom a google "find my phone" funkciójával elérni. Ezután letiltattam a SIM kártyát.

A kérdésem az lenne, van-e valami módja annak, hogy az IMEI szám alapján megtalálják amennyiben valamelyik szolgáltatónál újra bejelentkezik a telefon?

Hozzászólások

A szolgáltatódnál már próbálkoztál? Bár mivel már letiltattad a SIM-et, igy az nem fog felcsatlakozni sehova.

A mobil IMEI száma pedig olyan mint egy MAC cim, esélytelen hogy megtaláld csak annak ismeretében.

Kérdés: Ér az a telefon annyit? Mit kezdesz majd a tudattal, hogy a telefont mondjuk Lengyelországban kapcsolták be újra?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nem tudom, hogy a stewardessek atnezik-e a zsebeket (eleg faraszto melo lehet minden repulout utan), de a takaritok biztosan atnezik es ha siman zsebreteszik az ott talalt dolgokat. Szerintem igy sok esely nincs ra, hogy elokeruljon. Tudom, hogy eso utan koponyeg, de a szerintem nem szabad semmi ertekes dolgot az ulesek zsebebe tenni.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha bejelented, hogy ellopták, akkor két dolog történik:
- feketelistára kerül az IMEI (ezt a szolgáltatód intézi, ha jól tudom)
- körözni kezdik az IMEI-t (ez meg a rendőrség).

A feketelista azt jelenti, hogy azt a telefont kulturáltabb országok mobilhálózatain nem lehet használni (amíg valaki át nem üti benne az IMEI-t egy még nem letiltott számra)
A körözés azt jelenti, ha valami bűnözőt lekapcsol a rendőrség, átnézik a nála talált holmikat, megnézik a telefonok IMEI számát, és ha a listán szerepel, hogy ez a tiéd volt, akkor egyfelől +1 lopott tárgyért büntetik meg a csókát, másfelől a rendőrség visszaadja neked a telefont.

Hozzám került már így vissza pár éve egy pár hónappal korábban ellopott telefon.

Arra, tudomásom szerint, nincs mód, hogy ezen a kettőn kívül mást csináljanak, szóval pl. feketelistázás helyett szerintem nem fognak a szolgáltatók alertet beállítani, hogy téged értesíthessenek, ha a telefonod valahol felkapcsolódott a hálózatra.

Na, akkor leírom, hogy 1996-ban (!) már ez hogyan működött. Amiért is házkutatás volt nálam:
Én vidáman éltem ifjonti életemet az USÁ-ban, de már terveztem, hogy hazajövök. Akkoriban a SIM-kártyák nem repkedtek a levegőben, darabja egy akkori fizu kétszerese volt. Mikor kimentem az újvilágba, akkor volt egy féltégla méretű telefonom, amit itthon hagytam a családnak használatra. Bátyám, meg akart lepni hazaérkezésemre egy kisebb, újabb mobillal (nem voltak akciós készülékek akkoriban), így ismerősöknél érdeklődött. Fel is ajánlott valaki neki eladásra egy olyan összecsukhatós Motorolát. Bátyám betette a SIM-kártyámat, megpróbálták bekapcsolni, nem működött, nem is jött össze az az üzlet.
Pár héttel később hazajöttem, és - emlékszem - éjszakás műszakot követő alvásomat megszakítva a rendőrök "érdeklődtek", hogy milyen más bűncselekményekből származó "egyéb" tárgyak vannak a lakásban. Nagy nehezen az útlevelem pecsétjeit átnézve elhitték, hogy a SIM kártyámat nem tehettem bele a lopott telefonba. (sicc!: 1996)

Na, szóval már 22 éve automatice megtaláltak a SIM és IMEI párosításával.

Nem fogják megkeresni IMEI szám alapján. Lenne rá lehetőség, de nemes egyszerűséggel leszarják a rend éber őrei, ha nem valami "nagyember" vagy és úgy teszel bejelentést. Túl sok meló kikérni a szolgáltatótól az információt, kimenni házhoz, megcsapni az illetőt.
Amennyiben szolgáltatónál vetted, ott tiltathatod az IMEI-t, azt átadja elvileg a többieknek is és hiába tesz bele másik kártyát, nem fog hálózatra lépni.
Aktív Google fiókkal pedig a teljes telefont tudod tiltani. Amint felkerül egy Wifi-re, azonnal tiltja a telefont.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Egy rendőr ismerősöm azt mondta a megtalálónak 8 napig van lehetősége leadni a talált tárgyat. Ha az értékhatár 50.000 forint alatti, szabálysértésként kezelik az ügyet, kvázi nem keresik a telefont aktívan. 50k HUF felett más tételnek számít, csak azt nem tudom mit tesznek meg annak érdekében, hogy megtalálják.

Az értékhatárokat pár évvel ezelőtt felvitték, a lényegit 500 ezerre, hogy ne kelljen foglalkozni vele.
1-50,000 Ft között szab.sértés.
50 és 500 ezer között, kis értékű lopás, ami vétség és 2 évig terjedő ülés ér.
500 ezer és 5 millió közt, bűntett, ami 3 évig ülést ér.
5 millió felett ér 1-től 5-ig.
50 millió felett 5-8 év.

Tehát igen, egy teszem azt 40 ezret érő telefonért nem fognak megmozdulni sem, pedig lehet az épp egy fél év alatt kispórolt valami.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Olvastál már olyan esetről hogy a kis értékű lopás eljutott volna a birósági szakaszba? Én nem igazán találkoztam még ilyennel, nem foglalkoznak vele, miközben anno mintha lett volna egy iylen mondás a Bölcs Vezértől, hogy "egy tyúk is érték"...
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Update:
Pénteken hívtak a Celebi-től, hogy találtak egy telefont ami a rendőrségi feljelentés alapján a mi elveszett készülékünk lehet. A leírás szerint nagyon úgy tűnt, hogy az lesz az. Küldtek képet és beazonosítottam. Hétfőn már a kezemben volt a teló. :)
Szerencsére nem vettem újat, így csak a SIM letiltás miatt a kártyacsere volt némi költség.