"C/C++" állások - avagy szezon meg a fazon

Lehet, hogy csak engem idegesít a vérbe ez a "C/C++ fejlesztőt keresünk" jellegű megfogalmazás, amit általában mindenütt látok, de nem értem, miért nem képesek a toborzók megtanulni végre a két nyelv közötti különbséget.

Kedves toborzók, managerek, akárki, akinek a tudatlansága / szakmai hozzá nem értése hasonló jellegű baromságokat szül, íme pár gondolat és tudásmorzsa, amit a HUP-ot olvasók nagy része már nyilván tud, de ezek után senki sem hivatkozzon arra, hogy nem tudja, hol találhat információt róla:

- Olyan nyelv, hogy C/C++, na olyan NINCS. Van C meg van C++. De ezek is inkább nyelvcsaládok.

- C: Dennis Ritchie és Brian Kernighan által, valamikor 72 körül megalkotott eljárásorientált nyelv, ma főleg rendszerprogramozásra, illetve beágyazott környeztben használják.

- C++: Bjarne Stroutstup által fejlesztett objektumorientált nyelv, melynek első verzióját valamikor a 80-as évek elején adták ki. Jelenleg is sokfelé használják, ahol cél a nagy sebesség, de viszonylag komplex feladatokat kell megoldani, így szükség van az objektumorientált megközelítés nyújtotta magasabb absztakciós szintre. Erőforrásigényesebb desktop alkalmazásoknál, játékoknál, autóipari környezetben a HMI-k fejlesztésére használják.

Tehát, mielőtt kitesztek egy újabb álláshirdetést, legyetek szívesek előbb tájékozódni (lásd fent), hogy valójában melyik nyelvet is használja az ügyfél az adott feladatra. Ha pedig - mert előfordulhat - tényleg vannak C és C++ nyelvű taskok is a hirdetésben megjelölt pozíciónál, akkor legalább a leírásban hivatkozzatok rá úgy, hogy "szoftverfejlesztés C és C++ nyelvEKen", ne pedig úgy, hogy "C/C++ fejlesztés".

Köszönet és örök hála!

Hozzászólások

"szoftverfejlesztés C és C++ nyelvEKen", ne pedig úgy, hogy "C/C++ fejlesztés".

lehet én vagyok elrontva, de nekem ez a kettő ugyanazt jelenti.

Aha, ok. Láttál már "Java/JavaScript fejlesztőt keresünk" hirdetést?

Amúgy való igen, írtam is, hogy lehet hogy csak nekem szúrja a szemem, de nekem úgy tűnik, hogy valahol az emberek tudatában ez a két nyelv összemosódik.

Jó, lehet, mikor a tökmindegymelyik előző munkahelyemen egy "szenior" fejlesztő arra a kérdésre, hogy az adott belső szoftvert miben fejlesztik, úgy felelt, hogy "hát, olyan cécépluszplusz nyelven" az okozott maradandó agykárosodást bennem, de erre azóta is triggerelődöm.

Rossz példa, mert a C++ a C supersetje (az edge case-eken ne nyissunk vitát, gyakorlati szempontból így van, ez a C++ egyik tervezési szempontja volt), egy nyelvcsaládba tartoznak. A Java és a JavaScript esetében ez nincs így, ott a névválasztás marketing trükk volt (és nagyon jól be is jött nekik...sajnos).

Én is írtam már C/C++ -t álláshirdetésbe (sőt C/C++/ObjC-t is), és elhiheted, hogy tudom, mi a különbség a kettő között. Egyszerűen C és C++-t jelent, kevesebb karakterrel, tehát lehet, hogy C-t kell írnod, lehet, hogy C++-t, de valószínű, hogy mindkettőt.

A K&R C-t pedig ne vegyük már egy kalap alá a mai C-vel (C11, C99), ég és föld a kettő. Nyilván nem a K&R C tudásodra lesz a munkaadó kiváncsi, hanem (a környezet lehetőségeihez mérten) a legmodernebb eszközökkel, leghatékonyabb módon kell a kódot írni.

tl;dr -- Nem: http://c-faq.com/misc/cplusplus.html

Nem, attól, hogy Stroustrup azt állítja a C++ könyvében, attól még nem lesz igaz. Főleg, hogy valójában szerinte sem: http://www.stroustrup.com/bs_faq.html#C-is-subset
Amíg egy olyan C konstrukció is van, ami C++ módban nem fordítható, addig nem igaz a "superset" állítás.
Ez ilyen fordított finnugor elmélet :)

Igaz, a C és C++ tök egyforma, hiszen mindegyik nyelv és C betűvel kezdődik. A C és C++ egymás mellet olyan, mint a Windows és linux expert. Ezek is operációs rendszerek, tehát mindegy.
Viszont a gyakorlatban hasonló hirdetések vannak. A C és C++ nyelvet homlokegyenest más rendszereken és más környezetben használják. Dolgozom olyan kollégával, aki C#, C++ és java expert, de a C forrással - saját bevallása szerint - hadilábon áll.
Ugyanez elmondható az embedded rendszer és a mikrokontroller viszonylatáról is.
Ha idáig érted, akkor itt a példamondat:
Windows/linux expert, C/C++ gyakorlattal, embedded/mikrokontroller tapasztalatokkal, IT development...
Ez már egy tipikus álláshirdetés, ahol mindenhez is kell érteni. Ilyen esetben két kérdést tennék fel:
- Mit kell csinálni.
- Hány ember fizetését fogom kapni.

+1

A C++ dev sokszor C libet kell behivjon es kezeljen. Aki ennyire OCD szindromas, nyugodtan kicserelheti a "C/C++ dev-et" "C++ dev"-re, de tok jogos mindkettot odairni.

Ha C/C++ fejlesztot keresnek, akkor ne ijedj meg a C libektol, de tobbnyire a C++ eszkozkeszletet hasznalhatod, kiveve amikor nem.

Es igen: volt mar hogy majdnem kiirtam allast, amihez Swift+Obj C mellett magabiztos C es C++ tudas sem artott volna.

"A C++ dev sokszor C libet kell behivjon es kezeljen. "

Nem ez idegesít, ez rendben van.

Viszont ahol ilyen hirdetéssel találkoztam, arról eddig nagy százalékban az derült ki, hogy valójában C kódert keresnek (sőt, inkább "scriptelőt"), csak valahogy tuningolni akarták a hirdetést.

Azert az ne legyen mar nagy bun, hogy azt akarjak, hogy a C++ dev is beadja a C-s melora a CV-jet. Majd kerdez az elso interjuforduloban/elotte.

A munkaltato egy C-s melora nem nagyon jar rosszul egy C++ devvel. Foleg ha nem tul sok szemelyes a projekt, leven irni biztosan tud a C++ coder C kodot, max olvasni nem :P De ez nagy tapasztalatu Perl koderek Perl kodjaval meg jobban igy van :P

Ennek fényében a szomszéd topic hirdetése átfogalmazva:

Teherautó/Személyautó sofőrt keresünk partnercégünk számára járművezetési feladatokra.

Feladatok:
A megbízó által elvárt szállítási feladatok elvégzése, főleg városi környezetben. Útvonaltervezés az ügyfél igényeinek, a forgalomnak, az útvonal sajátosságainak és a tankolási / pihenési lehetőségek figyelembe vételével. Időtartam és fogyasztás kalkuláció. Kapcsolattartás az utasokkal, az ügyféllel és a megbízóval.

Elvárások:
- B-s / D-s jogosítvány
- Minimum 3 éves tapasztalat gépjárművezetésben.
- Motiváció személyszállítási feladatok elvégzésére
- Személyszállítási tapasztalat (akár hobbi szintű, haveri társaságok furikázásában szerzett is)
- Jó tájékozódási készség
- Kreativitás a váratlan forgalmi helyzetek megoldásában
- Angol / Német nyelvtudás

a "/" eredetileg VAGY-ot jelent, legalábbis én így tudom. így értelmezve a "C/C++" az azt jelenti, hogy "C vagy C++" fejlesztőt keresnek, ami már nem jó megoldás. ha viszont a "/" ést jelent, akkor persze semmi gond.

Viszont rendszeresen látok összevont álláshirdetéseket, ahol php/java/python halmazból (talán más is szokott lenni) 2-3 együtt van, amennyire emlékszem EPAM és hasonló IT outsource cégeknél landoltak ezekre a jelentkezések.

Ujoncok mindig fennakadnak ilyeneken. Engem meg ez idegesit. Rossz nezni, hogy emberek, hogy ki vannak akadva ha HR-es ilyet ir ki.

Raadasul van ahol meg ilyen allashirdetes van: "PHP/HTML/Javascript fejlesztot keresunk". OMG, DULVA!!!! Akkor ezek szerint ok sem tudjak, hogy php meg html meg javascript nem ugyan az. Jajj de kis hulyek ezek...

Valószínűleg én vagyok fogalmatlan, de a HR -es hogyan tud a "human resource" -szal dolgozni, ha fingja sincs róla, hogy a "resource" mit csinál? Vagy a HR -es csak aktákat tologat, meg a CV külalakja alapján megítéli, hogy jó programozó vagyok e?
Nehogy már ne legyen ciki egy szar állás hirdetést megírni!

a php+js kapcsán is van egy hitvita, hogy hogy jobb, jó-e ez a fullstack gondolkodás, és van aki a html5 fejlesztő alatt html+css, van aki html+js fejlesztőt keres, szóval igen, kusza, jobb ha a cég leírja, hogy ÉS MIRE IS HASZNÁLJÁTOK EZEKET A TECHNOLÓGIÁKAT?

(mert volt már JS fejlesztős hirdetés előttem, amiben egy valami elfajzott ötlettől vezérelve js-t futtatni képes arduino alternatívával dolgoztak, de nemrég raktak elém php-ben megírt 3d-s képeket készítő programot is, hogy javítsam már meg :D:D ... sarkos esetek, de létezők.)

Persze, siman lehet, csak altalaban nem. A recruitment gondolatmenet az, hogy "van a C, meg a jobbik változata, a C++. Ha 'csak' a C-hez ért, majd betanítjuk.". Érted, mintha C++ -t megtanulni pár óra lenne. (vö: továbbképzés)

És itt el is értünk a következő problémához:
Az álláshirdetésekben nincs benne, hogy mégis mit kéne csinálni??
Pl: https://hup.hu/node/153975?comments_per_page=9999#comment-2110688

"Ujonc"

kösz, ez most legalább olyan jól esett, mint mikor a minap a boltban a kiscsaj el akarta kérni a személyimet, mert sört akartam venni :D :D :D

A PHP/HTML/Javascript együtt jár sok helyen. Ezt hívják full stack-nek (többek közt). A C meg a C++ (ahogy már én is meg azóta mások is leírták a thread-ben) meg marhára nem ugyanaz.

"A PHP/HTML/Javascript együtt jár sok helyen."
"A C meg a C++ (ahogy már én is meg azóta mások is leírták a thread-ben) _meg marhára nem ugyanaz_."
Tehat, akkor php/html/javascript ugyan az. Fasza :D

De komolyan ki feltetelezte rajtad kivul, hogy a c es c++ ugyan az? Mivan veled? Elmentel valami c++ kurzusra es elmondtak neked, hogy nem ugyan az es most mindenhol terjeszted raebredesed? Vagy mi? :D

Autós analógiával a hirdetés: személygépkocsi/tehergépkocsivezetőt keresünk.
Aztán kiderül a legtöbb álláshírdetésről, hogy a felvett feladata: áruszállítás kizárólag személyautóval.

Akkor miért írják ki a felvételinél a tehergépkocsi kategóriát?

Amúgy azért, mert több embert keresnek több munkakörre. Általában. Csak így mindenki egy helyre küldi a CV-t ahelyett, hogy akár több hirdetésen keresztül is bekerülne ugyanabba a pool-ba ugyanaz a CV (az analógiát folytatva: van akinek a teherautó meg a személyautó vezetői állás is megfelel). Toborzók részéről logikus könnyítés, szakmailag viszont akkor is durva hanyagság.

> hibás Autós analógiával a hirdetés

ftfy

azért írják ki, mert mondjuk a cégnél van személyautó és teherautó is, aztán majd a jelölt képességei, és közös megegyezés alapján eldől, hogy futárkodik a városban személyautóval, vagy árut szállít a telephelyek között teherautóval

Mondjuk a c++ visszafele kompatibilis a c-vel (1-2 egeszen aprosagtol eltekintve), szoval a c/c++ az en olvasatomban c-t jelent, ahol a c++ nem-OO feature-i is kihasznalasra kerulnek.

Ahol tenyleg C++ es OO kell, ott direktben c++ programozot keresnek.

Hát, aki C++-ban a C-vel kompatibilis módon programoz, az nem tekintendő normális C++ kódolónak. Nem egy C++ tankönyvben írják, hogy némileg hátrány a C++ tanulásnál ha valaki a C nyelven dolgozott előtte. Felejtse el a C-beli szokásokat.
Mindezt annak ellenére, hogy bármiféle warning nélkül lehetséges C-szerűen programozni (kompatibilis visszafelé).