Hogyan szimuláljak hardver hibát?

Egy új linux szervert kell felkonfigurálnom, amit a végén tesztelnék majd.
Mivel a szerver szoftver RAID-et fog használni, ezt is tesztelnem kellene, de elképzelésem sincs, hogyan tudok hardver hibát szimulálni?Azt, hogy ki veszek egy-egy lemezt a meghajtóból, majd visszateszem, meg tudom tenni, de ez messze nem fedi le lehetséges eseteket.
Van olyan raid program, ami szimulálja a meghajtó hibáját akár már a grub számára is?

Az egyik fontos kérdés, amit konkrétan ki szeretnék próbálni, hogy a szoftver RAID a hot plug meghajtóban lévő wincseszter hibája esetén tudja-e változtatni a meghajtó ledjét, azaz jelzi-e melyik meghajtó hibásodott meg?
Ha valaki csak erre a kérdésre tudja a választ, annak is nagyon örülnék.

Hozzászólások

Ha jól sejtem erre lehet szükséged.

Különösen az ilyen "EXTREMELY DANGEROUS DO NOT USE" opciókra, mint a --make-bad-sector.

Egy régebbi munkahelyemen nekünk volt erre a célra rendszeresítve egy külön mikrohullámú sütő. Ha valami random előjövő, általunk nem azonosítható hibát produkált, akkor ment a mikróba pár másodpercre, aztán garanicára, hogy "faszomsetudjamivanvele, de nem működik"

Ha azt a LED-et külön kell programozni, hogy bármilyen fényjelet adjon, akkor a soft raid nem volt vele semmit se csinálni.

wtf "hot plug meghajtó" ? egy backplane? a soft raid driver mitol allitana ledeket? max az mdadm daemon ha meg van nagyon patchelve mast nem tudok elkepzelni

A'rpi

Hot plug szoftver raid esetén gondolom nincs más elvi lehetőség arra, hogy megállapítsam, melyik meghajtó hibásodott meg. Emiatt remélem, hogy valaki (akár az mdadm) ezt kezeli. Nekem az is jó lenne, ha lenne olyan szoftver, amivel az eszközhöz tartozó ledet én tudnám kapcsolni, mert a raid status alapján nem lehet nehéz egy ilyent írni, de épp emiatt gondolom már megírták.
Ám erről nem szól sehol a fáma, így mégiscsak ki kell próbálni.

Csípőfogóval elvágsz pár szálat a SATA kábelen. De lehet, hogy a gépben vagy a lemezben is hibát okoz, sőt, kigyulladhat a lakásod is, úgyhogy inkább ne tedd.

Vehetsz egy eleve rossz lemezt is, biztos könnyen lehet szerezni.

SATA esetén kihúzhatod a SATA kábelt.
A hotplug esetén kihúzhatod a diszket.
Nem hotplug esetén kihúzhatod a diszk tápját. Ilyenre készítettem kétáramkörös kapcsolót is.

Sandisk SSD-k a V100-as sorozatból képesek rá,hogy firmware frissítés után hibátlannak tűnnek egy 10 kör badblocks erejéig aztán egyszercsak elkezdenek elhasalni... persze ugyanaz a frissítés mindig egy időre rendbehozza :-) ...lehet ez feature, nem bug?

hát freebsd-n, mint bármi mást is

>linux szervert kell

jajó akkor csak dőlj hátra, magától fog jönni a fault