Rack szerver vásárlás

Fórumok

Sziasztok,

nem találtam igazán nekem megfelelő topicot, úgy hogy inkább ide rakom fel. Egy új szerver beszerzése lenne a feladatés az alábbi dilemmába futottam bele, hogy vegyek egy új szervert egy Xeon E3-1246v3/8G(bővítve 16G-re)/2x1TB SATA HDD-vel(nem hot swap) vagy egy használt szervert ami ez lenne:2x Intel Xeon 6Core E5645 2.4GHz 8GB DDR3 RAM 2x146GB SAS HDD M5014 RAID 2x PSU. A használt szervert még legalább +8GB rammal és még 3x146GB SAS HDD-vel legalább meg lenne pakolva.

A szerver virtualizációra lenne használva úgyhogy a használt a SAS vinyókkal nekem jobb választásnak tűnik, csak most a megbízhatóság a kérdés számomra.

Ti melyiket vennétek meg?

Hozzászólások

Közepes proci, kevés RAM, még halványabb diszkrendszer.

Nekem az IBM vált be, de kinek a pap, kinek a plébános.
Mindkettőnél licence kell a normális remote console-hoz.
A használtnál ezt célszerű ellenőrizni, hátha tartalmazza. Egyébként olyan 50e körül lehet...
A használt HDD-nél meg az üzemidőt és a spinup countert célszerű ellenőrizni.

a "Ti melyiket vennétek meg" szerintem eleve rossz kérdés.

Az E3 egy single socket gép, feltételezem singe PSU is. Általában 4 DIMM slottal, ami 32G-re korlátoz (de fixme) - lehet, h csak virtuálisan, mert a 16G modulok elég drágák.

Ehhez képest az E5645 kb 2 generációval ezelőtti, viszont 2 lépcsővel nagyobb kategória.

Tehát lehet, hogy rossz hasonlat, de mit vennél inkább? egy új Toyota Aurist, vagy egy 3-4 éves Lexus hibrid sedánt?

A különbségek hasonlóak mint a Te igényednél. Egyikre van 3 év garancia, a másikra talán 1 év.
Az újabb modellnek alacsonyabb a fogyasztása - cserébe a régebbi többet tud.

Mostanában SAS vinyó felmerülése esetén igencsak elgondolkodnék SSD-n is (már simán összemérhetők árban. vélhetően 3 évet röhögve kibír - utána a desktopba kerülve még ugyanennyit)

a PM863 még nem kapható, az Intel DC S3500 pedig már nem kapható. (elfekvő készletről még lehet kifogni pár példányt)

Az Intel DC S3500 paraméterei nem túl jók más (főként újabb) termékekkel összevetve, viszont ettől még tökéletesen megfelelhetnek a legtöbb feladatra.

> anélkül, h utánaolvasnék, ez egy BBU-val ellátott raid vezérlő esetén mennyire hátrány?

Óriási, mert az SSD szeret belső átszervezéseket csinálni a cellák optimalizálása érdekében, és ezt a folyamatot nem védi a RAID vezérlő BBU-ja. Ráadásul, az SSD-k szeretnek ehhez durván nagy memóriamennyiséget felhasználni.

Persze, ha az életedet is az UPS-edre bíznád... :)

1998 óta dolgozom adatközpontokban, láttam már jópár redundáns betápot, szuperbiztos UPS-t, remek generátorokat, és egyéb flancokat, ennek ellenére legalább 5-6 esetet is fel tudok idézni az emlékeimben, amikor teljes power lossból kellett összekaparni egyes eszközöket.

SSD esetén van hogy nem is célszerű BBU-val ellátott RAID vezérlőt használni, hanem inkább HBA-ra rakni - bocs, ha triviális...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Két dolog jut eszembe:
- olyan rack szerver amibe'csak drive cage-be tudod dugni - ne használj SSDt?
- amit nyersz a hw raid-el md-vel szemben azt elbukod a belsô optimalizáció miatt?

Pl azt tudom, h HP esetében kb p420-tol érdemes használni SSDt alatta nagyon gáz a teljesítmény (kb lassabb mint spinning disk)

Ez vitatott téma.
Ott van pl. a TRIM kérdése. Sok vezérlő nem engedi át, viszont ellenérvként felhozzák, hogy egy normális SSD-ben olyan garbage collection van manapság már, hogy nincs is igazán szükség a TRIM-re.
Mekkora a chunk size? Hogy írja a vezérlő az egyes lemezeket a különféle módokban?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Supermicro-ból akár redundáns táppal is összelegózható. A single socketből se vonj le sok következtetést, mert az AMD-nek van a 4xxx-es Opteron szériája, ami 4 DIMM-el 128GB maxot tud, illetve E5-ös intelből is csinál a Supermicro single socket lapot, ahol asszem 256GB a maximum. :)

akkor nem teljesen jött át amit írtam (vagy írni akartam :-)
szóval a kérdező vet össze egy új single socket gépet egy régebbi dual socket géppel.

Ugye azt is írtam, hogy a korlát lehet virtuális is. (ezzel azt akartam jelezni, hogy olcsóbb lehet E5 lapot venni és sok "kicsi" modult rakni bele, mint 4 nagy és drágát.

Nekem az E5 vasaim HP G8-ak. 12 slot / CPU (azaz összesen 24 slot) az 32G modulokkal 768GB.

Ha most egy C2D viszi a cuccot, akkor az E5 akármilyen formában nagyon-nagyon meggondolandó, mert brutális overkill. A modul árak általában per GB szinten a modulok méretével arányosan csökkennek, egészen a 16G-s modulig, illetve talán már a 32G-sig és afelett van egy brutál ugrás, de ott már az LR-DIMM jön.

Én az újat venném+1-2 SSD-t hozzá. Garanciát esetleg bővítenék valami 24/7 onsite-ra ha van elérhető árban, vagy vennék legalább egy tápot hidegtartaléknak.

Nézz egy jó E3-as Supermicro gépet, a gar kiterjeszthető 3 vagy akár 5 évre is.

Nemrég vett ismerős ilyet:

"Supermicro SYS-5018D-MTRF alapú szerver (http://www.supermicro.com/products/system/1u/5018/SYS-5018D-MTRF.cfm)

Tartalom:
1x INTEL E3-1231v3
4x 8GB DDR3-1600 1.35V 2Rx8 ECC Un-Buffer LP PB-Free
4x WD1003FBYZ (WD RE)

Garancia: 3 év"

Árban 600e+áfa körüli.

Az alaplap, proci és RAM kevésbé hajlamos a halálozásra, inkább a táp+hdd vonal a veszélyes, mint ezt tudjuk. A hazai forgalmazón keresztül elég pörgősen megy a gari egyébként. Azzal valszin tisztában vannak, hogy egygép-nemgép, de hát jelenleg is 1 géppel hasítanak és ez már üzleti döntés.

> Az alaplap, proci és RAM kevésbé hajlamos a halálozásra

Erre nem epitenek.

> A hazai forgalmazón keresztül

Van tobb is, mi a porgos?
Nekem az a tapasztalatom, h ha szopas van, akkor az tobb hetes szopast jelent.

> 1 géppel hasítanak és ez már üzleti döntés.

Szerintem lehet, csak berelni kell.

De ha megis vmiert ilyet kellene csinalnuom, akkor tuti olyan alkatreszekbol allitanek ossze vmit, amik elerhetok akar szinte a sarki tecsoban is. Persze regen minden jobb volt, volt egyszer, h a Balcsirol felfele beugrottam a mediamarktba/elektroworldbe HDD-ert:P
De komolyan, semmit nem er a garanciakiterjesztes ebben az esetben.

Virtualizálás miatt eleve nem vennék E3-ast, 32G ram szerintem kevés lehet. Tudom, hogy az olcsopistike VPS hostingok szeretik az E3-as microbladeket mert olcso, és ki lehet adni sok olyan VPS-t amiben kis ramok vannak, jellemzően 512M-1-2G.
Viszont ha kell 16G rammal rendelkező VPS akkor már gazdaságtalan lesz. És mint tudjuk ramból sose elég :D

Fedora 22, Thinkpad x220

"Ezt jelenleg ezt egy C2D E6550/4G/SATA HDD kombó látja el(0,5-0,8-as max terheléssel)."

Nekem üzletileg nem tűnik indokoltnak még egy single socket E5-ös gép sem. Olyan 200-220e nettó körül kell rászámolni kb. az alapkonfigra, ha E5-özni akarnak. Ha pedig a bővülés lassú, akkor lehet, hogy jobban járnak később +1 géppel, mert az legalább a redundanciát is növeli és nincs minden egy lapra feltéve.

A használt gépnél a garit és a tartalék alkatrészt erősen figyelembe kell venni. Én személy szerint nagyon szeretem a HP DL360/380 G7-es szériát, többet is használok itt-ott (sőt szerintem még venni/vetetni is fogok, ha úgy adódik), de mindenhol van hozzájuk néhány tartalék alkatrész. Ezzel szemben egyedüli gépnek nagyon meggondolnám a használtat.

Ez is egy megoldás, de én elsőre csak egy procit használnék. Az interboltnál lehet venni elég jó áron X5670-et (6mag/12szál 2,93GHz), ami elég ütős még mindíg. Ehhez mondjuk 2x16GB vagy esetleg 3x16GB memót tennék és indulásképp meg is vagyunk. Tápból a 460W-os platinásra lőnék és így talán beférhet egy jobb fogyasztásos csomagba az elhelyezése.

Szerk: a két procit megvenném rögtön, de a második géppel együtt félre lenne téve a későbbiekre.

E5-2640v3 (150e nettó körül...) amit érdemes meglépni vagy ha singlesocket vagy, akkor az E5-16xx-ból ami szimpatikus, de az is árban komoly. Jelen esetben az a helyzet, hogy az extra memória lehetőségét kell megfizetni. Érdemes lenne elgondolkodnotok a gép bérlésen is, mert bármilyen szimpla gépnél ott van a hw probléma esélye. Még akkor is könnyebbség ha csak táp vagy HDD cseréről van szó, mert rövidúton kiszámolható, hogy maga az ügyintézés mennyibe kerül. Eddig azért nem írtam, mert a topiknyitásból eléggé eldöntöttnek tűnt a vásárlás.