Mik a release szokások Debian-nál?

Fórumok

Nézegettem az uj Debian releas-t (jessie).. tanulmányozom egy ideje és pár dolgot nem értek a csomag frissítések között. Hátha valaki tudja a kérdéseimre a válasz, szóval bele is vágnék konkrét példával:

Apache: jelenleg a poszt írásnál a stabil releasen (wheezy) 2.2.22 apache a legfrissebb viszont : http://httpd.apache.org/ alapján a legfrissebb verzió a 2.2-es családból a 2.2.29 ami 2014-09-03-án került kiadásra míg a mostani stabil debian kiadása 7.8 2015. január 10. Megértem hogy nem frissítik az apache-ot 2.4-re hisz azt jessie-ben teszik meg, de családon belül hogyhogy nem upgradelnek? (továbbmegyek ugyan ebben a témában....)

Apache 2.4: Jessie-ben a legfrisebb verzió a 2.4.10-9 viszont apache már 2.4.12-nél tart. Tehát idővel befagyasztják a csomagokat és már csak kritikus hibákat javítgatják bennük?

(Tudom hogy akármilyen verziót feltehetek, nem csak forrásból lehet telepíteni, csupán a csomagkezelést akarom megérteni.)

Még inkább érdekes téma pl a MySQL csomag.
Jelenleg a stabil verzió: 5.5.41-0
Testing/Unstabil verzió: 5.5.42-1

Az 5.6-os sql-re "experimental" verziót írnak ami kísérleti ha jól fordítom. Pedig a mysql oldalán "Mar 15, 2011" dátummal találtam meg az 5.6.2-es verziót (4éve) és perpil stabil verzióként "Nov 22, 2014" dátummal az 5.6.22-őt...

Valaki tud valami észt osztani nekem? :)

Hozzászólások

A családon belül az utolsó számjegy leginkább biztonsági javítás szokott lenni, azonban egyúttal gyakran egy-egy apró funkció is belekerül. Vele esetlegesen újabb hiba.

A Debian-ék ezért a meglevő verziót patchelik fel szigorúan csak a biztonsági javításokkal.
Tehát egy wheezy-ben levő 2.2.22-13+deb7u4 elvben stabilabb, mint az apache.org 2.2.29-ese.

A Jessie-be belerakott új verzió is mire a Jessie kijön, számtalan biztonsági javítással fog már rendelkezni. Jelenleg 2.4.10-9.

Bővebben: /usr/share/doc/apache2.2-common/changelog.Debian.gz

dap: tudom hogy "freeze" van... de ez azt jelenti hogy nem kerül be uj release adott programokból?

hg2ecz: valahogy én is ezt sejtettem mert ugyan ez nem hivatalos verzió de: https://www.apachelounge.com/Changelog.html ha megézed a linken a changelogot akkor az apache changelog szerint CVE-2013-5704 hibát az apache a 2.2.28-ban javította a debian ugyan két hónap késéssel de https://packages.qa.debian.org/a/apache2/news/20141227T153207Z.html ugyan ezt a hibát a 2.2.22-13+deb7u4 verziójában javította.

Igen, alapvetően az az jelenti, hogy nem követik többé az upstream release-eket. Kivétel persze lehet, pl amikor valami súlyos problémát javít az upstream amit nem érdemes backportolni.

A Debian csomagok valszeg bugosabbak mint a mindenkori upstream release, de legalább állandó bugok vannak, amik kiismerhetőek.

Ez a hiba a changelog szerint "urgency=medium" besorolással rendelkezik. Valószínűsítem hogy egyéb bugokat is bevártak a javítás kiadása előtt.

Az előző (2.2.22-13+deb7u3, 23 Jul 2014) viszont "urgency=high".
Ez utóbbi verziónál a CVE-k 9 nappal a nyilvánosságra kerülésük után lettek foltozva.

Itt kicsit off, de talán pozitívan fogadod: Debian esetén messze kevesebbet szívtam, mint Ubuntuval.
Nekem kifejezetten bejön, hogy csak 2 évente kell meglépni a full dist-upgrade-t. Általában nincs is gond vele. Stabilan megy. Ubuntunál sajnos adódtak gondok. VPS-en még körülményesebb 1-1 ilyen upgrade. Ubuntunál van meglepetés, hogy vajon beindul-e utána:)
Debiant Lenny óta futtatok VPS-eken és szerintem 1x nem volt még probléma az upgrade-vel és az utána lévő boottal.

Nincs problémám a debiannal sőt masszívan kitartok mellette. 2007 óta akkor 3.1 (sarge) verzióval indult egy projekt, ami azóta is folyamatba van a mai napig 0-24 órás használatban igaz azóta rendszeresen volt dist-upgrade és 1x volt némi problémám a kernellel, de mivel visszamenőleg 2007-ig megvolt az összes kernel így könnyű volt javítani a hibát is.
Nem is magát a debian verziót nem értem hanem ami legfontosabb lenne hogy egy 7 gigás sql adatbázist kezelek, amiben van szöveg is (vállalati db és sokan dolgoznak benne) ~57 millió sor.. és van tábla ami innoDB namost nekem az innodb táblában kéne egy oszlopra amiben szövegek vannak beállítanom fulltextet, amit csak az 5.6-os mysql támogat innodb alatt, viszont az meg nem megoldás hogy átállítom myisamra, mert a tablelock miatt nagyon belassul az elérés.
És igazából ez lenne a probléma hogy miért nem kerül be pl az 5.-os mysql a debian saját stabil csomagjai közé..... és ami aggaszt hogy a jessie-be sem lesz benne elvileg.

MySQL doksi: "Full-text searches are supported for InnoDB and MyISAM tables only. FULLTEXT index support for InnoDB tables requires MySQL 5.6.4 or higher."

,,Mik a release szokások Debian-nál?''

Ahogy én tapasztaltam, nem kapkodják el a release-ek megjelentetését. Inkább megfontoltak, mint kapkodók...

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."