Fizetési igény meghatározása

Hogyan lehet egy reális fizetési igényt meghatározni? Ebben az alapbért kell megjelölni? Bruttó vagy nettó?

Hozzászólások

Igen. Írd mellé, de érdemes számolgatnod az adókedvezményeket is.

A munkáltató a bruttó bértől (és a munkáltatót terhelő járuléktól) szabadítja meg magát. Ennek egy részét a dolgozónak utalja, a másik részét a költségvetésnek. Ha a dolgozónak van gyereke, akkor (megfelelő nyilatkozatok után) többet utal a dolgozónak, és annyival kevesebbet a költségvetésnek (gyerek után járó adókedvezmény).
Tehát ha bruttó 100ezer a fizud (amit a munkáltató köhög ki), akkor alapjáraton ebből kapsz 65500 forintot, a többi szja és egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékok. Ha van egy gyereked és te veszed igénybe az adókedvezményt, akkor (most nem tudom fejből a számokat), de kb. az szja-d megkapod, azaz kb. 80ezret fogsz kapni, a maradék 20ezret a költségvetés. A munkáltató így is, úgy is 100ezer forintot fizet. Állásra jelentkezéskor a munkáltató nem feltétlen tudja, hogy neked van-e gyereked. Ezért a nettó 80 kijöhet úgy is, hogy bruttó 100 gyerekkel, vagy kijöhet úgy is, hogy bruttó 122 mindenféle kedvezmény nélkül. A munkáltató pedig a bruttót fizeti - és nem mindegy, hogy 22%-kal többet kell-e fizetni (100 vagy 122).
Az, hogy az adótörvény változik, és esetleg többet vonnak el... a munkáltató meg azt mondja: a bruttód megvan, a többit meg szépen tessék megoldani, nem akar azért szívni, mert te nem akarsz szívni.

Igen, nyilván a nettóból tudod megvenni a kiló kenyeret meg a húsz deka parizert. Viszont én arról beszélek, hogy a munkáltatónak meg az a fontos, hogy összesen mennyit kell a dolgozó(k)nak kifizetnie. Ha a másik oldalról nézed, akkor a munkáltató meg azt mondhatja, hogy a dolgozót érintő adótörvényeket őt nem érdekli, a bruttó bért kifizeti, ahogy kell.

Ha most nincs gyereked, kapsz mondjuk 100 nettót. Születik gyereked, akkor kapnál kb. 120 nettót (mondjuk). Viszont ebben az esetben továbbra is 100 nettót kell, hogy kapj, igaz? A logikád alapján legalábbis.

Tökmindegy, munkaszerződésbe úgyis a bruttó kerül, emiatt abban fogtok megegyezni. Ha utánna változik az adótörvény, az nem lesz hatással a te bruttó fizetésedre, tehát a nettód változni fog. És amúgy mi van, ha épp csökken az elvonás mértéke? Akkor épp, hogy jól jársz (mint ahogy 2009 után a szuperbruttó meg félszuperbruttó kivezetésével is a munkavállalók jártak jól, mert gyak. csökkent az SZJA).

"Ha utánna változik az adótörvény, az nem lesz hatással a te bruttó fizetésedre, tehát a nettód változni fog. "

Hallottam mar olyant, hogy modositottak a bruttot, hogy maradjon a netto. (mindket iranyba)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Korbekerdezel par forumon, hogy xy tapasztalatokkal es ismeretekkel mennyi lehet a realis brutto berigeny yz jellegu cegeknel (multi, kis magyar kft, esetleg alapitvany?) xz telepulesen, majd jelentkezel tobb ceghez, leinterjuztatnak, ha eljutsz bertargyalasig par helyen, akkor mar kapsz egy kb kepet arrol, hogy jelenleg mennyit erhetsz a munkaeropiacon.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A cégek általában annyit fizetnek, hogy a dolgozó éppen ne mondjon fel, cserébe a dolgozók csak annyit dolgoznak, hogy éppen ne rúgják ki őket... :)

Szóval tapasztalati úton derül ki... érdemes tesztelni a piacot, kb. negyedévente 1-2 interjúra elmenni és különféle összegeket mondani, aztán meglátod a reakciókból, hogy melyik cég(típus) mennyire hajlandó megfizetni egy adott munkakört.

Azért a negyedévente interjúzgatás borzasztó túlzás (időbefektetés, öltönyt tisztogatni, felvenni, munkaidőt csúsztatni) _szerintem_. Az hogy a te szakterületed és karriered, tudásod, státuszod, eladhatóságod épp mennyit tejel a piacon, kapcsolatrendszer kiépítgetésével és kérdezősködéssel is megoldható. De nem tudom ki milyen szakmában utazik pontosan, én így teszek.

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Szerintem annyira nem jó, ha mondjuk a HR-es ugyan ki van csípve, de mondjuk szakmai körre mész és ott vagy öltönyben, míg a vizsgáztató oldalzsebes gatya + pólóban, az kicsit kellemetlen lehet valamelyik félnek. Én ezért inkább úgy szoktam, hogy a munkakörhöz öltözöm (picit elegánsabban, nyilván), szóval fejlesztői melóhoz farmer + ing, vagy ing-póló, meg normális cipő.

"Azért a negyedévente interjúzgatás borzasztó túlzás (időbefektetés, öltönyt tisztogatni, felvenni, munkaidőt csúsztatni) _szerintem_."

Negyedévente lehet az embernek egy-két órája, amíg körülnéz az emberpiacon... főleg akkor, amikor a megkeresés jön házhoz és nem kell energiát tenni abba se, hogy munkahelyet keressek... öltöny nem feltétlen szükséges és lehet munkaidőn túl is a beszélgetés... aztán soha nem lehet tudni, hogy mikor jön szembe egy olyan ajánlat, amire mindig is vágytam... :)

"Az hogy a te szakterületed és karriered, tudásod, státuszod, eladhatóságod épp mennyit tejel a piacon, kapcsolatrendszer kiépítgetésével és kérdezősködéssel is megoldható."

Igen, de ez még se az, ami a személyes megtapasztalás... és van még egy olyan előnye, hogy bátrabban tudsz érdeket érvényesíteni, ha tudod, hogy egészen pontosan mennyit érsz máshol, mint akkor, amikor csak sejtéseid vannak.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ezzel csak az a problema, hogy mi van, ha jol sikerul az interjud, es fel akarnak venni, te viszont nemet mondasz? Lehet, hogy pont akkor nem erdekel az ajanlat, de egyebkent szimpatikus a ceg, es mondjuk egy evvel kesobb atmennel oda. Meg kinosabb, ha alkudozassal probalod palastolni az erdektelenseged, es a ceg belemegy az alkuba, sot, raiger meg par (akar 10!) szazalekot...

Egy megoldas, ha az ember olyan cegeknel probainterjuzik, ami nem is erdekli igazan. Viszont ebben az esetben lehet, hogy az interju nem lesz megfelelo szinvonalu.

Arrol mar nem is beszelve, hogy ha kozvetiton keresztul probalkozol, aki adott esetben eleg sok idot fektet beled (hivogatja a ceget, kipofozza az oneletrajzodat, esetleg extra koroket fut a piacon), ha "csak ugy" nemet mondasz, tobbet szoba sem all veled. Nem mondom, nagy a vilag, de azert megis rossz erzes.

Szoval nehez kerdes ez.

"Ezzel csak az a problema, hogy mi van, ha jol sikerul az interjud, es fel akarnak venni, te viszont nemet mondasz? Lehet, hogy pont akkor nem erdekel az ajanlat, de egyebkent szimpatikus a ceg, es mondjuk egy evvel kesobb atmennel oda. Meg kinosabb, ha alkudozassal probalod palastolni az erdektelenseged, es a ceg belemegy az alkuba, sot, raiger meg par (akar 10!) szazalekot..."

Ha elégedetlen vagy a jelenlegi munkahelyeddel, akkor elkezdesz aktívan új helyet keresni, de általában nem fogsz az első helyre rábólintani... és ugyanott vagy, mert vissza kell utasítanod olyan ajánlatokat, amelyek már az utolsó fázisban vannak.

Ha nem vagy annyira elégedetlen a jelenlegi helyeddel, hogy aktívan keress új munkát, de megtalálnak, akkor nyilván célszerű erősen előszűrni a lehetőségeket, fogsz egy papírt és felírod rá a hard és a soft kritériumokat, ezek után már csak olyan helyre mész el interjúra, ahol egyébként is szívesen dolgoznál. Ha pedig véletlenül kapsz egy kiemelkedően jó ajánlatot, akkor elfogadod. :)

Ha nagyon elégedett vagy a munkahelyeddel, vagyis se szakmai, se bérfeszültséget nem érzel, akkor vagy Te, vagy a cég nagyon szerencsés helyzetben van és nem keresel új lehetőségeket.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

esetleg úgy is meg lehet határozni, hogy a te igényed, de a cég lehetőségeit is figyelembe veszed, így kicsit többe tis írhatsz, és ha nem annyira jó nekik még lehet beszélni róla, ha meg jó, akkor jól jársz

Valószínűleg keveset kért. Egyetem után ez velem is előfordult. Tudod, egyetem: megszokja az ember, hogy az IC-ket vásárlás helyett kiforrasztgatja az eldobott panelekből. Ez a villamosmérnöki kukázás. Persze akkoriban még vagy 20 kilóval könnyebb is voltam.

Szóval mondtam egy összeget, ami magasnak tűnt a kukázásos évek után, mire ezt még 20.000-rel megnövelték. Persze a többi egyetemista a másfélszeresét kérte, szóval annyira rosszul a cég sem járt.

Végülis utólag nem bántam meg, hogy keveset kaptam, mert a szakmai karrierem elindult. A fizetéssel elégedett voltam, lehetőségem nyílt tanulni és seniorrá válni, szóval nem volt rossz a bolt, csak elsőre tűnik furcsának. A pszichológusnő akkor komplett hülyének nézett, hogy miért ennyit kértem és nem többet.

Érdemes egy range-t megadni, ezzel mind a kettőtöknek van mozgástere.

Főleg nagyobb multiknál általában összeghatárok vannak (besorolás és bértábla, majdnem mint a közalkalmazottaknál) , itt a bérkérdés inkább annak szól, hogy mennyire vagy tisztában a munka értékével. (Nekem volt már olyan helyzetem, ahol már az interjú alatt elköszöntek a pályázótól, mert annyira irreális bérigényt adott meg.)

Célszerű nettót megadni, amit ténylegesen kézhez kapsz, a másik oldalon ülő tisztában lesz vele, hogy az mennyi bruttó és az mennyit jelent ténylegesen a cégnek.

----------
rohamkocka

Szerintem inkább a bruttót érdemes megadni, ui. a munkáltató nem feltétlen tudja, hogy hány gyereked van, pl. cukorbeteg vagy-e (személyi kedvezmény), megházasodsz-e 2015-ben. Ezért a 100ezer nettó többféle bruttót is jelenthet. A munkáltatót meg a bruttó érdekli, ui. ő azt fogja kifizetni :)

Neked könnyebb számolni a nettóval, ezt nem is vitatom.
Viszont a (leendő) munkáltató az interjúztatáskor nem tudja, hogy milyen kedvezményeid vannak. Ezért ő nem tudja kiszámolni, hogy a 100 nettó az neki 130 bruttót vagy 160 bruttót jelent - és neki ez fog számítani. Míg te a körülményeid ismeretében ki tudod számolni a bruttódból a nettódat - illetve a nettóból vissza tudod számolni a bruttót :)

Nagyban függ, mely megyében "árulod magad"!
Minél keletebbre és délebbre mész, annál kevesebbet érsz. Bp., Fejér, Veszprém, GYMS területeken többet "ér" a tudásod. No, de ez csak a regionális kérdés, hiszen nem határoztad meg a régiót. Ha ez netalán fontos akkor dél-kelet felé, harmadold 150 km-enként, ha BP-ről indulsz!
Amúgy nettót is megadhatsz, hiszen, te nem bérszámfejtőnek, hanem - vélhetően - informatikusnak kívánsz pályázni. A fizetési igényedben legyen konkrét határ a nettó + cafeteria + lakhatás + utazási költség megjelölésében, de össze is moshatod. Ám ez utóbbit mindenképpen határozottan mondd el. Úgy érzem, hogy szerencsésebb a nettó fizu + a többi cucc szétszedése. Úgy a leendő munkaadód tisztában lesz a járulékfizetési kötelezettségeikkel. (Bár jelen pillanatban a cafeteria illeg-billeg.)

A munkáltatónak teljesen mindegy, hogy bruttót vagy nettót jelölsz meg, ő elég gyorsan számol oda-vissza :)

Konstruktív javaslatként: Teljesen mindegy, hogy a bérigény (és a hozzá tartozó juttatások) hogy vannak körülhatárolva, csak legyen minél pontosabb, és érthetőbb. Látszódnia kell, hogy a jelölt tudja és érti mit kér, illetve az sem mellékes, hogy mennyire tudja magát pozicionálni a piacon.

Mindenkinek kell, hogy legyen egyfajta igénye a munkájára, "ami alatt nem megyek el sehova". Ez a bérigény. Komolyan árnyalja a képet, ha "kényszerítő" faktorok is vannak, pl: "kell ez a munka", "haver már ott dolgozik ennyiért és ennyiért, és ezt mi tudjuk", "bekerülök bármennyiért, és majd vévivgjárom a ranglétrát, mert ez kurvajócég", stb... Ilyenkor már nem lehet egzakt tanácsot adni, érzésből kell nyomni. Sok sikert!

jAzz

Én nem aggodom túl a dolgot, erre a kérdésre mindig azzal felelek, hogy szeretném ha Ön(mármint a munkáltató) tenne nekem ajánlatot, hisz Önök már tudják a nagyságrendet/limitet, hogy mekkora összeg van a költségvetésükből erre a pozicóra elkülönitve.

Ilyenkor a munkáltató van lépéskényszerben(otthon azért szoktak érdekesen nézni rám de legalább meglepem az interjuztatot, külföldön teljesen normalisan kezelik, kérdés nélkül ajánlatot tesznek nem engem faggatnak mit akarok), az esetek többségében meg is kapom az ajánlatot és utána lehet alkudozni ha nem tetszik. Aki meg annyira sem korrekt, hogy ajánlatot adjon az amugy is mehet a lecsoba...

Valaki azért lépett ki egy cégtől, mert a cég keresett egy másik programozót is, az ajánlat a fickó fizetésének másfélszerese volt.

Elment a főnökéhez, hogy ha ugyanabba a munkakörbe másfélszeres fizetéssel keresnek új embert, akit be is kellene tanítani, akkor ő is szeretne legalább annyit hazavinni. A főnök nem járult hozzá, erre a fickó keresett egy jobban fizetős állást és ő is elment.

Magyarán: a cég az ajánlattétellel azt érte el, hogy a jelenlegi alkalmazottja is elment, új embert meg nem sikerült felvenni.

Kb. ezért nem szeretnek nyíltan fizetést ajánlani.

A fizetések nem véletlenül titkosak.

Simán előfordulhat, hogy te és a kollégád - aki hasonló munkát végez - fizetése között 40% különbség van.

Gondolj bele, nagy a gáz, kellene egy programozó, csak 1 millió bruttóért találsz: oké, fáj, de felveszed. Erre van lehetőség, de arra már nincs, hogy mindenkinek 1 millió bruttóra emeld a fizetését.

Ha a másik oldalról szemléled a dolgot, teljesen érthető, hogy nem rajonganak azért, hogy árat ajánljanak.

A durva fizetéskülönbségeket meg úgy kompenzálják, hogy például 5 évig nem emelnek, vagy csak minimálisat.

A fizetések de legalább azok nagyságrendje az emberek egymás közötti small talkjában úgyis kiderül. Mindig. A dolgozók szeretnek barátkozni, haverkodni, elmenni sörözni, ki fog derülni. Ha a kedves munkáltató az egyik emberének látványosan jobban fizet egy olyan emberhez viszonyítva, aki ugyanolyan vagy nagyobb odaadással, sőt nagyobb, pénzt termelő tevékenységgel dolgozik, akkor a munkáltató nézzen magába és vonja le a következtetéseket.
Ha egy dolgozó rájön hogy alulfizetik másokhoz képest, dobbantani fog, és tökéletesen igaza van. Az ő célja az hogy minél több pénzt keressen, a munkáltató célja meg hogy minél kevesebbet - ez érdekütközés.
Azonos munkakörben, azonos felelősséggel és kb. egyforma teljesítménnyel dolgozó emberek bére között általában maximum (!) 15%-nyi különbséget szoktak elfogadni. Ha kiderül, egy vagy több ember dobbantani fog.
Én pont ilyesmi miatt hagytam ott az első munkahelyemet. A második helyemen dupla pénzt adtak.

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

"Én pont ilyesmi miatt hagytam ott az első munkahelyemet."

Tehat ha jol ertem, amig nem tudtad, hogy valaki hasonlo teljesitmenyert tobbet kap, tokeletesen elegedett voltal a fizeteseddel? >>Ismeros? :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Realis ?

Mi a realis, az eletedben levo idobol ertekesiteni, ugy, hogy fogalmad sincs mennyi van ?

Szerintem ez teljesen irracionalis, de te dontessz, mit er az eletedbol mondjuk 10 ora...

En igy merem.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

A leendő szerződésedben bruttó összeg fog szerepelni, hogy a havonta változó adótörvények miatt ne ugrabugráljon a munkáltató költsége.
Ha eljutsz a bértárgyalásig egy interjúfolyamatban, akkor lehet hogy megbeszélheted nettóban az igényedet, de azt ők fejben tudni fogják hogy kb. mennyi bruttót jelent, és az lesz a papírodba ütve. Amennyiben változnak az adószabályok vagy új adókedvezményt tudsz érvényesíteni, akkor a neked átutalt összeg lehet hogy több - kevesebb lesz, de papíron a bruttód nem fog változni.

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C