Voip díjcsomagok & minőség

Fórumok

Sziasztok,

keresek egy VOIP szolgáltatót, aki kedvező percdíjakat tud kínálni céges hívások számára, jó minőségben. Hívási területünk nincs pontosan meghatározva, mert szerte a világba szeretnénk telefonálni.

Amiben a segítségeteket szeretném kérni, hogy létezik-e valamilyen összehasonlító oldal, vagy melyik szolgáltatókat érdemes megnézni.

Továbbá a hívás minőséget, hogyan lehet maximalizálni, azaz milyen paramétert kell figyelni és az mit fog eredményezni.

Jelenleg a Voipcheap, discountot, használjuk, de a hívás minősége rossz és hagy kívánni valót.

A netünk elvileg nem lehet akadály mert T-s 120 Mbit/-15Mbits garantált csomagunk van....

Üdv

Kalmi

Hozzászólások

Ephone.hu -t tudom ajánlani. Korrekt társaság.

Az árakkal kapcsolatban látom a neten több millió van. Esetleg olyan megoldás már létezik (valamilyen központ), hogy betöltöm a telefon árlistás Excelt és a legkedvezőbb díjakat válassza adott országhívóra, mivel szolgáltatóhoz nem igazán ragaszkodok a két paramétert (ár & a minőséget) figyelembe véve...

A második kérdésem a minőséggel kapcsolatban kinek mi az ötelte? Hogyan lehet ezt javítani. pl: ne recsegjen a vonal, vagy mindig tökéletes legyen a hívás.

Mi desktopon hívunk Ubuntu alól (Linphone-al), ha hardveres megoldást használnák, akkor lehetne javítani a minőségen? Hogyan csinálják a nagyok?

KALMI

Minden betamaxos szolgaltato minosege konvergal a 0 fele (http://backsla.sh/betamax). Magancelra meg elmegy, de ugyfelek fele csak egetne egy ceg magat..

Mi Ephone-t es Fonio-t hasznalunk, semmi gond a minoseggel.

Faxot sosem akartam kuldeni, ugyhogy ezt nem tudom, de szivesen kiprobalnam, ha lenne mivel es lenne kinek kuldeni. A tobbire (az altalam hasznalt mindegyik szolgaltatora igaz, beleertve a Betamaxot is): POTS-t hivva is normalis, jobb mindegyiknek a minosege, mintha mobilrol hivnam. Visszhang sincs.

--
http://blog.htmm.hu/

Faxnak semmi köze a Voip szolgáltatás hangminőségéhez. Nem is tejesen a a voip szolgáltatón múlik. Ha hülye az ata egységed már probléma lehet. T.38 mellett is probléma lehet egyes régi hőpapíros faxgépekkel a túloldalon. Például a modern G.729 codec okozhat problémát, még a régebbi G.711 jobban együttműködik hőpapiros őstulkokkal. Nem mellesleg internet és voip korszakában már nem egy telefonszámon oldjuk meg a hangot és faxot. Faxra külön telefonszám kell és vannak erre specializálódott szolgáltatók, például:
http://www.faxolo.hu/
Itt GMail-szerű webfelületen böngészheted és küldheted el a faxokat. Működik akár mobilról vagy tabletről is útközben. Természetesen működik a régi jó print2fax is ha szövegszerkesztőből akarsz közvetlenül faxolni.
Egy speex codecet használó voip szolgáltatónál sem fog menni a fax, mégis tökéletes lesz a hangminőség, pláne ha a sávszélességgel sem spórol. Vagy egy közismertebb példa, Skypeon sem működik a fax, ennek ellenére a hangminőséggel nincs probléma.
Faxot nem támogató codeceken vizsgálni hány százalék megy át mégis, na ne vicceljünk már!

Ha valóban egzakt vizsgálatot akar valaki fájlból adja le a hanganyagot és a másik oldalon rögzítse fájlba a beérkező adatot. A fájl méretéből és a használt codecből korrektül megállapítható a minőség.

Na ez a masik G.729-en sose lesz olyan minoseg (foleg stress alatt valami 3.5-os mos-t kapott), mint a G.711-nel. Nem veletlenul csak ott hasznaljak, ahol nagyon kicsi a savszelesseg (pl olcsobb berelt vonalon). Volt is anyazas mikor bevezettek allami gerincen, mindenki a minosegre panaszkodott. Igazabol en meg nem is talakoztam olyannal, aki cegnel eles rendszerben hasznalta volna, senki nem akar munkanelkuli lenni. De fix me ha valakinel hasznaljak!

Most fogok telepiteni kb 60 voip telefont, termeszetesen G.711 kodeket fognak hasznalni.

http://www.mikrohalo.hu
en őket ajánlanám...

összehasonlító táblázat nem hiszem, hogy nagyon van... megnézed a percdíjakat, az ÁSZF-t és választasz.

szerk, minőség:
Nincs mit figyelni :)
Normális szolgáltató lerakja a dobozát hozzád, beállítja és garantálja, illetve, amit meg tudsz tenni, hogy elkéred tőlük a statisztikát ( MOS, bandwidth ).
A QoS -t nyilván ők állítják be, logikus, hogy vagy ne tegyél routert a dobozuk elé, vagy tegyél, de akkor -szintén logikusan- változik az SLA is.

A NER nevu kisgomboc nem elegszik meg az eddigi allamparti mukodessel es hatalommal, informaciokkal a polgarokrol, ujabb teteles informaciokat es mindig csak tobb penzt kovetel:

"a miniszter indoklásként azt is felhozta, hogy egyre többen telefonálnak az interneten a VoIP-szolgáltatásokat igénybe véve, és így a távközlési adó eredeti célját nem teljes mértékben éri el, ezért is van szükség az újabb adónemre."

http://itcafe.hu/hir/internetado_varga.html

Azért az internetre kivetett adót a legnehezebb áthárítani, pláne lakossági ügyfelekre. 4.5% egyrészt nem akkora mérték, hogy megérné ezért bevállalni egy konfliktust az ügyfelekkel, pláne egy ilyen kompetitív szolgáltatási területen. Másrészt ha túlfeszítenék a húrt, egy telefonvonallal szemben internetet nagyon könnyen meg lehet osztani a szomszéddal és akkor egyből feleződik a havidíj.

Amikor nem volt telefonadó sokkal többet fizettem telefonszámlára havonta mint most. Telefonadó ellenére bejött a Vodánál a korlátlan beszélgetős RED csomag majd követte a többi szolgáltató is. Mostanában újítottam meg a szerződést, közel 40%-kal csökkent a havidíjam továbbra is korlátlan beszélgetés mellett.

Nem én linkeltem a cikket és nem is én írtam. Akár fake is lehet. De ha igaz lenne akkor sem valószínű, hogy bármilyen hatása lesz a havidíjakra. Legenda ez az 'úgyis továbbhárítják' dolog is mert nagy a verseny, bár pont az internetnél akár a Google-re is 'át lehet hárítani'. Nemcsak az ügyfélnek fontos, hogy elérje a Google szolgáltatását hanem a Googlenek is, hogy elérje az ügyfeleket. Volt már nem egy példa arra, hogy internetszolgáltató pénzt sajtolt ki Googleből.

Ez most olyan mint amikor becopyznak fórumra egy kódrészt valamilyen .exe fájlból és máris trójai lehallgatórendszereket vizionálnak. Nemcsak az informatika hanem a jog is bonyolult.
Abban biztos lehetsz, hogy az internetezők, pláne az otthoniak nem fognak 150 Ft-ot fizetni gigabájtonként.

2010 óta van telefonadó, már 4 éve. És nemhogy leépültek volna a korlátlan csomagok de 1. megjelentek, 2. olcsóbbak lettek. Amikor nem volt telefonadó nem is volt korlátlan díjcsomag.
A 150Ft/GB adó pedig nyilván nem működőképes és nem is lesz bevezetve így, forgalomarányosan. Ma már egy átlag otthoni ügyfél legalább 100GB adatot forgalmaz havonta. Régóta nem igaz a 'úgyiscsak a torrentezők csinálják a forgalmat' mantra. Ma már egy nagymami is HD-ben nézi a youtuberól a kisunokája délutáni zsúrját. 15000 Ft-ot pedig nyilván nem fog fizetni havonta pluszba.

Az egyik része, kicsit számoltam utána (ami csak a forgalom nagyobbik része):

átlag forgalom 80gigabit/sec azaz 10gigabyte/sec (irányonként)
mivel ez aggregált forgalom azaz (ha jól gondolom) csak felét kell számolni, az is 5gigabyte/sec
azaz 5x1024*150=768 000Ft/sec
2 764 800 HUF/óra
66 355 200 HUF/nap

Ez évente 2.5*10^13 azaz 25*10^12

a milliárd az 10^9

a nemzetközi és direkt peeringek ebben nincsenek benne.

a másik része a telefonról:
1) leszabályozták a nagykereskedelmi összekapcs díjakat
2) a korlátlan csomagok meg azért jöttek, hogy valamivel adjanak el új előfizetést (imho).
Az biztos, hogy csak a nagy számok törvénye alapján jön be az ár, azaz az előfizetők kisebb része túlhasználja, a nagyobbik része pedig jelentősen alul.

FYI: céges korlátlan mobil ~10 000Ft
1667 percig 5000Ft telekomadó fizetendő utána
1667/2 800perc (mondjuk a 1667 perc forgalom felét hálózaton belül végzi) * 7Ft nagyker összekapcs díjjal 5600Ft
nettó.
1667 perc 22 munkanapra 75perc, ami azért lássuk be, simán összejön. (ha azt mondod, h nem mindíg te hívsz, engem sok ismerős kérdez amikor felhívom, h visszahívjalak? nekem ingyen van)

erre rájön még a számlázási ktg, beszedési kockázat, könyvelési díj, etc. ha csak 500Ft-t mondok ezekre a tételekre, akkor keveset.

asszem (érintettként) túlságosan felhúztam magam - onnan jöhetett.
Akkor újra. Mivel az megvan már, h mindkét irányt számolják, nem felezünk, azaz
10gigabyte/sec*150=1500HUF/sec

az naponta 129 600 000 HUF
évente 47 304 000 000 HUF

Akkor a belföldi (peeringmentes) forgalmat leszámítva duplája a tervezettnek. Talán le is viszik 75HUF/Gigára?

Ha már szolgáltatók, az index.hu majd fizetni fog azért mert nézik az oldalát? Mindenki külföldi szerverre költözik?
Jövőre kötelező az ingyenes mobilnet roaming biztosítása. A nav modulos kasszák már ma is külföldi sim kártyákkal mennek roaminggal. Átállhat erre az egész ország is. Túl sok itt a kérdőjel.

"Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a tárca keddi online tájékoztatóján elárulta: 20 milliárd forint jöhet be az "internetadóból". "

http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/igy_sarcolja_meg_a_kormany_az_i…

Ezt nyugodtan vehetjük készpénznek, ha ennyit várnak tőle, akkor addig fogják faragni az adót, ameddig nem ennyi folyik be.
Valószínűtlennek tűnik, hogy ilyen mértékű adót átvállalnálak a szolgáltatók, a profitjukból.

kiszámoltam a mai BIX stat-al: 2.5*10^14 HUF jönne be belőle 150HUF/GByte alapon.

az pont 000-val több, mint a 20mrd.
további egy irányt számoltam, nem számoltam bele a nemzetközi és direkt peeringek forgalmát, csak BIX 80gbit/sec /irány forgalmat.

Valószínűtlennek tűnik - inkább azt mondanám, h lehetetlen.
egy Ügyfél az 5000Ft-os neten forgalmaz 30GByte-ot, ami 4500HUF adóvonzat (+áfa, gondolom). Szerinted az 5000Ft-os neten (ami bruttó) mekkora árrés van?

Még azt is hozzáteszem, hogy az előfizető 2 hónap nemfizetés után korlátozható. Addigra már az ISP be is fizette az ÁFÁt és a fenti adót is.

Nemcsak az informatika hanem a jog is bonyolult.

Ez maszlag, a jog csak akkor bonyolult, ha egy törvényt gumiszabályként fogalmaznak meg, és többféleképpen lehet értelmezni.

149/2:

Az adó alapja internetszolgáltatás esetén az előfizető / felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom.

Az adó mértéke 150 FT/megkezdett gigabyte.

----------------
Ezt szerintem sikerült teljesen egyértelműen, mindenki számára világosan gumiszabály nélkül megfogalmazni.

A megkezdett gigabyte /150 HUF elég egyértelmű. És az adó alapját sem nagyon lehet félreértelmezni.

Abban biztos lehetsz, hogy az internetezők, pláne az otthoniak nem fognak 150 Ft-ot fizetni gigabájtonként.

Ez olyan lesz mint a tranzakciós illeték, az is brutális mértékű volt, a bankok mind egy szálig át is hárították. Ezzel is az lesz.
Ezt nem fogják lenyelni a szolgáltatók, mert irtózatosan sok pénz.

Itt nem csak a lakossági, hanem az üzleti előfizetőkre is gondoljatok. A törvényjavaslat nem tesz különbséget az internethasználat célja között, mindenre kiveti az adót.

Persze a magyar fizetőképes kereslet ezt nem fogja elbírni, így aztán a nethasználat radikálisan visszaesik, valamint nyílvánvalóan országszerte megszűnik az összes ingyenes WIFI elérés, munkahelyi internethasználat, mint juttatás, mindent agyonvágnak, ehhez nem kell nagy fantázia.

Határmenti részeken meg sokan megpróbálkoznak más országbeli mobilnet hozzáféréssel.

A cél szvsz egyértelműen politikai, az interneten hozzá lehet férni olyan információkhoz, hírekhez, melyeket a kormány által felügyelt egyéb médiákban be sem mondanak.

Ha azonban az internetet méregdrágává teszik annak hatása a betiltással lesz egyenlő. Így csak az agymosáshoz férsz hozzá napi 24 órában.

Ez egy új lépcsőfok az önkényuralom fokozatában, ahol a puha diktatúra egyre keményebbé válik.

U.I.: Nem véletlenül nem jelentették be a választások előtt.
U.I 2.: Nincs megszorítás. ;-)))
U.I 3: Lassan lehet újra birkamenetet szervezni a facebookon, a fidesz.hu-n, meg a stb-n a kormány mellett, csak majd legyen miből kifizetni az adót. ;-))

U.I 4: Akik a fideszre szavaztak, azok kussoljanak, ők ezt akarták. ;-)

U.I 5: Majd egyéni módosító indítványként nyújtsák be, hogy nem 150/gigabájt, hanem 150/gigabit, az úgy hatásosabb... ;-))

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"A cél szvsz egyértelműen politikai, az interneten hozzá lehet férni olyan információkhoz, hírekhez, melyeket a kormány által felügyelt egyéb médiákban be sem mondanak."

Szerintem meg pont, hogy nem. Nem tudom, hogy böngészésből mennyi a havi forgalma egy felhasználónak vagy egy családnak, de gondolom elhanyagolható töredéke a torrentnek pl. Szerintem az amcsikkal való egyeztetések az amerikai médiabirodalmak érdekeinek érvényesítését is tartalmazzák és így senki sem vonul utcára, hogy "nincs ingyé a zeneletöltés, mégis fizetünk az Artisjusnak az adathordozók után, most hogy van ez?".

Nem tudom, ki néz híradót online, szerintem a nézők túlnyomó többsége a tévén nézi és szerintem többen vannak, akik kizárólag olvassák a híreket, mint azok, akik online nézik a híradót. A rádiók közül meg keveset hallgatunk a hírek miatt szerintem, kivéve a közlekedési infókat. Aki mindig képben akar lenni, annak ott a web, a rádiós híradók többnyire rövid összevágások és naponta n-szer ugyanazt ismétlik.

Az Internet adóval kapcsolatban nyitnátok egy topicot :)

Olvastam a hozzá szólásokat a VOIP-al kapcsolatban és kezdek megnyugodni, hogy nem volt buta a kérdésem. Amit nem tudok nem értek még, hogy objektíven, hogyan lehet mérni a minőséget?
Pl: honnan tudom, hogy a szolgáltató milyen minőségben ad, internetes szolgáltatóm milyen minőségű (Voip minőségi hibára gondolok), illetve a rendszeremben belső hálózat és headset között van-e hiba.

Ezen minőség objektív elemzése után már valamilyen szinten könnyebben eldönthető, hogy mi mennyibe kerül és milyen a minősége.

Nem kell hagyatkozni a kollégák azon reklamációjával, hogy nem jó a vonal...

Igazad van, meg nem is :)

Garantálhatsz te bármit objektíven (QoS), ha a felhasználók szubjektív megítélése az, hogy rossz a vonal (QoE).
Tegyük fel egy szolgáltató vagy, bizonygatod számokkal hogy márpedig te milyen jól minőségű szolgáltatást nyújtasz. Ha a felhasználó ezt másképp látja, akkor egyszerűen otthagy a szerződése lejártakor. Tehát csak a felhasználó számít! Mindegy hogy mi a problémája, nála rossz esetleg a beállítás.

Tfh a BME Neptun rendszere 0.999-es rendelkezésre állást nyújt (nem igaz, mert minden nap órákra le van kapcsolva) és verik a mellüket.
Azonban mindenki utálja őket, mert pontosan abban a 8-9 órában amikor szükség lenne rá (tárgyfelvétel) meghal. Persze ez állami szféra, de ha ez magán szférában történne, már nem lenne munkájuk.

1) lehet mérni csomagvesztést IP alapon
2) szolgáltatói oldalon lehet mérni VoIP csomagvesztést, talán kliens oldalon is (bizonyos klienseknél)
3) van módszer arra, hogy két applikáció beszélget egymással. "A" oldal tudja, h "B" oldal mit küldött be, és ebből mi jött meg. Jellemzően DTMF kódsorozatokat küldözgetnek, de lehet bármi audio is.

Van egy ilyen is: http://universal.quaestel.com/arak
A minőségre nincs panasz, az árakat neked kell eldöntened megfelelnek-e.
Ez lakossági ügyfelek részére kitalált termék. SIP klienssel használható azonnal. Teszt is van.

Céges ügyfeleknek más csomagok és árazások is vannak. Tudtommal ezek egyediek, tehát konkrét infókkal kapcsolatban érdemes írni nekik. Céges ügyfeleknek Cisco telefont is tudnak biztosítani illetve szintén mennek SIP klienssen is (okosteló, PC, etc)

Akkor a földrajzilag elosztott biztonsági adatmentő rendszer helyett marad a párnacihába tett diszk :-). Úgy ingyen van, legalábbis az Artisjus sarc után.

Nem lesz semmi ilyen.
Vegyünk egy gondolatkísérletet.
Az otthoni NAS és notebook közötti adatforgalom után senki nem fog fizetni. Nem is kontrollálható. Ha 20-50 ezer extra költséget nyilvánvalóan nem akarnak és nem is képesek fizetni az lakossági internetezők. De az internet ugye inter-net, nem pedig datahub, mégha kényelmi okokból úgy is alakult, hogy a magyar adatforgalom jó része a BIX-en megy át. Terjedni kezdene a társasházakban a helyi vezetékes lan hálózat, kertvárosokban a wifi alapú lokális háló. Lenne tartalomszolgáltatásra lennének helyi ftp és torrentszerverek. Youtube, spotify, netflix, steam, stb szolgáltatásokat ugyan nem lehet helyi szerverekkel egy az egyben helyettesíteni, de a torrent végül mindent kivált. Ezeknek a lakóközösségi hálózatok összekötésének is ezer módja van. Innentől pedig teljes mértékben kontrollálhatatlanná válik a hálózat és a rajta folyó tartalom is.
Ma már infrastrukturálisan bányászbéka segge alatt levő Kambodzsában is olcsó vezetéknélküli eszközökből építenek ki hálózatot, Ausztráliában régóta irányított antennákkal, fénnyel, lézerrel hidalnak át hatalmas távolságokat. Az igény internetre és azon multimédiás tartalomra régóta kialakult. Az emberek pénztárcája nem végtelen és a most internetre szánt pénz sem kevés. Bőven lesz jelentkező a házak és lakások közötti community internet kiépítésére.

Szóval maradjunk a realitások talaján. A 150Ft/GB nyilvánvalóan az irrealitás birodalma.