Pico-PSU ups

Sziasztok!

Az alábbi termékkel van valakinek tapasztalata?
http://www.mini-box.com/picoUPS-100-12V-DC-micro-UPS-system-battery-bac…

Jól értem, hogy bekötöm a 12V-os Pico-psu és a 12V-os tápegység közé, és ha kimarad az áram, akkor úgy működik mint egy mezei UPS?
Az akku lehet egy 12V-os zselés motorkerékpár akku is? Pár órát biztos elmenne róla a rendszer.

Hozzászólások

Nincs tapasztalatom vele, de a 12V-os táp biztosan kevés lesz, legalább 15V-os kell. Az adatlap 2. oldalán van egy figyelmeztetés:


1) A 16V power source. The actual range for V(in) 15-18V.
NOTE: Unit will work as low as 6V, but battery will not be charged if V(in) is lower than 15V!

"Az akku lehet egy 12V-os zselés motorkerékpár akku is?"
Az előbbi idézet alatt:


2) A Lead Acid or Sealed Lead Acid battery

Nem tudsz belenyúlni és lejjebb tekerni a kimenőfeszültséget? Némelyikben van trimmer potenciométer amivel egy kisebb tartományban lehet ezt szabályozni. Ha össze van ragasztva a két dobozfél akkor nem lehet barmolás nélkül szétszedni hogy erről meggyőződhess. Ha csavarok fogják össze a dobozt akkor pedig arra érdemes figyelni hogy esetleg nem minden csavar feje látszik. Szeretik eldugni őket. Pl. ha vannak a doboz alján kis gumitalpak akkor lehet hogy ezeket kell leszedni és alattuk vannak a csavarfejek. Olyan is van hogy a készülék adatait feltüntető öntapadós matrica alatt is el van rejtve egy-két csavar. Ha nem akarod leszedni a matricát akkor egy tompa végű tárgyat - pl. filctoll kupakja - kell végighúzgálni rajta és ahol enyhén benyomódik a matrica, ott van a rejtett mélyedés. Ezt éles késsel ki lehet kanyarítani és hozzá lehet férni a csavarfejhez. (Persze néha a csavarok feje is egészen hülye alakúra van kiképezve azért hogy az egyszerű halandó nehogy ki tudja tekerni.)

Akku:
A lezárt ólom savas akku vajon ugyanaz mint a hétköznapi nyelvben Zselésnek nevezett akku?
Mert a zselés akku is zárt, és tudtommal ugyan oda betehető, ahova a normál ólom savas akku.

Táp:
Akkor sajnos én is jól értelmeztem a szöveget... Reménykedtem benne, hogy hátha az én angol tudás maradványom a rossz.

Annyi a különbség a "zselés" és a normál ólom-savas akkumulátorok között, hogy a "zselésben" a savas desztvíz fel van itatva valamilyen hordozó anyagba (azt hiszem talán üveggyapotba vagy ahhoz hasonlóba). Így nem lötyög benne a folyadék, és több pénzt lehet érte a kasszánál elkérni. De felépítését és működési elvét tekintve a kettő ugyanaz.

Azért a helyzet nem ilyen egyszerű.
A sima 12V-os PicoPSU a 12V kimeneti ágat egyszerűen rákapcsolja a bemeneti feszültségre. Egy ólam-sav akku feszültsége viszont a teljesen töltött és teljesen lemerült állapot között 13,8V-ról szépen lassan ~10,5V-ra csökken. Ez mindkét irányban bőven kívül esik az ATX specifikáció által megengedett 5%-os eltérésen.
Mivel a PicoUPS nem stabilizálja a kimeneti feszültséget, ezért konnektoros üzemben még nagyobb az eltérés, a 12V-os ágra a bemenettel kb. megegyező 15-18V kerülne.
Ezért aztán, mint a PicoUPS adatlapja is írja, vagy Wide Inputos PicoPSU-t kell mögé kötni (ekkor az akkumulátor által tárlt energia kb. felét nem fogod tudni kihasználni), vagy autós üzemre tervezett M1/M2/M3-ATX-et.

Egyébként az akku típusa majdnem mindegy, a lényeg, hogy ólom-sav legyen. Illetve autó akkumulátoroknak ilyen üzemben valószínűleg rövidebb lesz az élettartama és zárt helyen akár durranógázt is termelhetnek.

Nah, talán mégis jó, hogy felvetettem itt a témát. :)

Pár kérdés:
- A zselés akku is termel gázokat? Gondolom nem, mivel le van zárva. Vagyis nem halok bele, hosszú távon ha mellettem töltődik egy ilyen ugye? :D
- A kellemes meleg környezet nem pont, hogy jót tesz az akkunak? Nekem úgy rémlik, a hideg vágja őket tönkre.

A wide inputos picoPSU-ről én is olvastam, de nem értettem miért kell, így már érthető..

- A zselés akku is termel gázokat? Gondolom nem, mivel le van zárva. Vagyis nem halok bele, hosszú távon ha mellettem töltődik egy ilyen ugye? :D

Termel. Csak (eleinte) nem jön ki belőle. Azért ha sokáig irritálod, akkor kijön az, utat talál magának :D
Épeszű ember nem tart savas akksit olyan helyen, ahol nagy gáz lesz, ha a sav kijön az akksiból. Ugyanazért, amiért atomerőművet sem praktikus földrengés- meg cunamiveszélyes helyekre építeni...

- A kellemes meleg környezet nem pont, hogy jót tesz az akkunak? Nekem úgy rémlik, a hideg vágja őket tönkre.

Mind a kettő, ahogy Hofi is megfogalmazta, az MÁV-nak csak a nagy hideg meg a nagy meleg az ellensége :D

Épeszű ember nem tart savas akksit olyan helyen, ahol nagy gáz lesz, ha a sav kijön az akksiból. Ugyanazért, amiért atomerőművet sem praktikus földrengés- meg cunamiveszélyes helyekre építeni...

- Jogos észrevétel. Egyre jobban kezd körvonalazódni bennem, hogy nem ez lesz az én UPS-em. A beépítéséhez a 3 feltételből (táp 15-18v, wide picoPSU, akku) csak a táp adott, de az is éppen hogy. Azt gyanítom, hogy 25-30k-ért (amennyit rá kellene költeni) már kapni használtan többet tudó, talán biztonságosabb ups-t is.

A hasonló és az ugyanaz között van különbség. Lehet, hogy csak mi kötöttünk rosszul össze valamit úgy 60-70 alkalommal de nekünk szokott olyat csinálni, hogy ha elmegy a betáp áram akkor a rákötött akkumulátorról tovább üzemelteti az adott eszközt. Hivhatjuk ezt akárhogy UPS, szünetmentes, akku töltős ipari tápegység a lényegen nem változtat.