Térerőben a SIM-ek aktiválódjanak! LLama? Tasker? Más?

Fórumok

Sajnos a lakhelyemen nincs térerő. Munkába viszont térerőbe járok és hétvégén is sokat. A telefon viszont folyton (milyen időközönként egyébként?) keresi a térerőt, ami meríti az akkumulátort, a telefont meg sok egyébre is használjuk telefonáláson kívül. Azt szeretném megvalósítani, ha lehetséges, hogy az androidos telefonom kapcsolja ki a SIM-eket, ritkábban keressen térerőt, amíg nincs erős jel. Wifire létezik ilyen app (pl.: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appspot.eikatou0.auto… ). Amit eddig próbáltam:
Tasker - még nem találtam meg, hogyan lehetne ezt megvalósítani vele
Llama - Ezzel futottam pár kört. Beállítottam, hogy "When signal strength goes below -95 dBm - run a shortcut 'SIM OFF'" Ez a parancsikon ehhez az apphoz tartozik: https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.ne.neko.freewing.MtkDu…. Ezt meg is teszi. A baj az ellentettjével van, ugyanarra a -95-ös értékre állítva a határt, nem kapcsolja be a SIM-eket. Amint mondtam, nem tudom, hogy a telefonok alapból milyen sűrűn ellenőrzik a térerőt, és azt sem tudtam kideríteni eddig, hogy a Llama milyen sűrűn ellenőrzi. Pedig ez nagy érvágás. Lehet, az is baj, hogy amikor a SIM-ek ki vannak kapcsolva, a Llama -150 dBm-et mutat térerőként, ezért nem tudja érzékelni, ha -95-nél kellene bekapcsolnia. Ha átfedést hagynék, arra hogyan reagálna? (-95nél kapcsoljon ki, és -100nál be, érdekes adalék, hogy -50 jelenti a teljest, -113 a 0 térerőt.)
OFF: csak én vagyok béna, vagy a Llama-ban tényleg nem lehet fix időpontra beállítani valamit, csak időintervallumra? Mert az is egy megoldás lehetne talán, ha munkanapokon 06:50 körül bekapcsolnának a SIM-ek. Mégis jobban szeretném, ha a térerőhöz lenne kötve, mert nem robotként ugyanazt csinálom a hét napjain...

Szóval, amint láthattad, 0 vagyok programozásból és tapasztalatlan is android és Llama/Tasker terén. Ötleteket szívesen fogadok.

Hozzászólások

Ha kikapcsolja, akkor ahhoz, hogy újra mérni tudjon, be kell kapcsolnia, ami megint csak az akku merülésével jár. Ha 5 percenként befigyel a SIM ismét, akkor kb. semmit nem ért az egész móka.
A topicnyitónak szerintem jobb megoldás lenne, ha meghatározná a munkanapok időpontjait, és intervallum alapján kapcsolgatná.

Pedig ha jól értettem, ez lenne a cél: Ugye ha nincs térerő, akkor a telefon viszonylag agresszívan keres cellát, ami azért eszik. Gondolom az lenne a cél, hogy ezt ne tegye ilyen gyarkan. Magyarul az OT simán feláldozza, hogy mondjuk 20 perc késéssel kapcsol a telefonja munkába menet, és lesz elérhető, ha cserébe nem zabálja neki otthon az akksit. El tudom képzelni, hogy ilyenkor csak 10 percenként küzdeni hasznos lehet.

Továbbra is nem nézve, hogy mi van most pontosan a lamaban, de egy

ha térerő kicsi kikap, valami timer elindit
ha timer lejárt, bekapcsol
(ha kicsi, majd kikapcsol a másik)

combó esetleg működhet, bár rá lehet szaladni lukra vele, ha épp peches időpontban mérsz rá handover előtt. Persze nyilván lehet a kicsi méréseket számolgatni, hogy ezt kiküszöböld, vagy ilyesmi.

---
Én esetleg megnézném, hogy a gsm ilyenkor mennyire eszi az akksit (a tapasztalatom az, hogy csak gsm, meg data off ha van térerő, akkor csodákat csinál wcdma-hoz képest)? Ha ez fos térerőnél is igaz, akkor a lamanak már lehet tanítani, hogy ha látja a melós cellákat, akkor bekapcsolni a jóságot, mikor meg elhagyja, akkor vissza gsm onlyra.

Akkor nincs mese, próbáld periodikusan bekapcsolgatni és úgy nézegetni. Kisérletezni kell, nincs mese.

Illetve gondolkodj el azon, hogy nem lehet-e valami külső triggert találni a feladathoz. Ha jól értem, a cél nem az, hogy tudjál méregetni, a cél az, hogy mikor otthon vagy, és tudod, hogy úgyis hiába küzd, akkor ki legyen kapcsolva. Szóval lehet, hogy az otthoni wifihez, a bluetooth füleshez, esetleg valami nfc taghez (bár ez személyes tapasztalatom alapján durván fosabb felhasználói élmény az automata okossághoz képest) kötni a ki-be kapcsolást...

Na, kíváncsi vagyok beválik-e. Csináltam egy olyat a Llamaban, hogy ha a térerő -94dBa alatt van és az otthoni wifihez van kapcsolódva, SIM Off, ha lecsatlakozik róla, SIM On. Délután meglátom, hogy működik. A wifi meg androidból van úgy beállítva, hogy ha a felhasználó nem aktív, akkor kikapcsol.

--
No God, no peace. Know God, know peace!

én hiszek neked, de " ha lecsatlakozik róla, SIM On." és az, hogy "A wifi meg androidból van úgy beállítva, hogy ha a felhasználó nem aktív, akkor kikapcsol". Nekem azt jelenti, hogy ha leteszed a telót, akkor wifi lekapcsol -> sim bekapcsol. (aztán mivel a térerő fos, ezért sim lekapcsol, hogy a következő kör csak azután jön, hogy megint kézbe vetted és a wifi bekapcsolt, majd ki, vagy folyamatosan, azt nem tudom, függ attól, hogy a wifis feltétel hogy triggerelődik) A térerőt lekapcsolt szimnél ugye hiába nézegeted, szóval nem tudom hova írtad, de gyanús, hogy nem az igazi.

Csak egy tipp (mivel ilyen problémával még nem foglalkoztam): Arra nincs megoldás, hogy billentse át bizonyos időpontokban a telefont "Repülő üzemmódba", aztán valamikor meg vissza? Ettől a wifi még működni fog, viszont ilyenkor nem is akar csatlakozni semmilyen GSM hálózathoz. Mondom, csak egy tipp.

---
Lehet, hogy kívül szőke vagyok, de belül sötét, oké?!

Sacc? Keresel egy bármilyet wifit ott ahol már van megfelelő térerő, és a llama-nak megmondod, hogy ha azt látja kapcsolja be a sim-et.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar.
"http://hup.hu/node/111669#comment-1419622">csfeco

"...telefonom kapcsolja ki a SIM-eket..."
Kiragadtam egy mondat részletét, amihez úgy gondoltam, hogy tudok megoldást javasolni (ne legyen GSM háló keresés, felesleg akku merítés). Amit még én sem próbáltam, hogy repülő üzemmódban, de bekapcsolt wifivel lehet-e például Vibert használni? Skype-ot biztosan.

Szerk.:
A wifis megoldás játszhat abban az értelemben, hogy keresel egy olyan netes telefon szolgáltatót, aki szimpatikus neked, és még privát behívót is ad részedre. Valamint van androidos kliense. Innen két lehetséges út van. 1. Ha nem vagy elérhető állapotban, akkor bekapcsolhatod az automatikus átirányítást egy másik számra (lásd választott netes behívó); 2. Megmondod az ismerőseidnek, hogy ha nem érnek el mobilon, akkor hívják a másik számot.

---
Lehet, hogy kívül szőke vagyok, de belül sötét, oké?!

Én úgy láttam, beépített képesség nincs erre. Kipróbálni nem tudom eszköz híjján, de a gondolatom a következő volt: On{x}-el megcsinálni a feltételes logikát és egy általa meghívott külső app-al pedig a tényleges ki-bekapcsolást.
Nekem olybá tűnt, hogy a Play Storeban akad pár app a telefon ki-bekapcsolására. Azt kéne megnézni, hogy meghívhatók-e on{X}-ből, illetve vezérelhetők-e paraméterekkel.

Meg rákeresnék/ rákérdeznék az onx.ms-en, hátha valaki küzdött már vele.

Üdv,
Marci

Valahol el kell kezdeni! :)
Szerintem ott a legjobb, ahol megvan az erős személyes motiváció a probléma megoldására - egészen meglepő energiákat tud felszabadítani.
Ráadásul az on{X}-nek van egy erős közösségi lába, ami a kész receptek megosztásáról is szól, így Kolléga nincs is magára hagyatva.

Üdv,
Marci

Ha SIM OFF, hogyan érzékelné a térerőt?
Btw nfc képesek a telefonok? Tegyétek azzá és rakjatok a bejárathoz egy nfc matricát. Bejáratkor kikapcsolja a SIM-et, kijáratkor meg be.
Vagy, ha meglátja a céges wifit, SIM off, ha nincs céges Wifi, akkor be

Az idővel az a bajom, hogy nem minden munkanapon egyformán jövök munkába 7-re, majd negyed 4-kor ki, és hétvégén semmi.

Pillanatnyilag ott tartok, hogy csináltam egy olyan VAGY feltételt a SIM on parancsnak, amiben szerepelnek a munkahelyi wifik, vagy a térerő -94 fölé emelkedik, vagy a munkahelyi cellák aktívak. Sajnos nagyon lassan megy a tesztelgetés.

--
No God, no peace. Know God, know peace!

namost kérdés, hogy SIM-ről v GSM modulról beszélünk. Mert a GSM modul le tudja kérdezni az elérhető szolgáltatókat (cellákat) SIM nélkül is. Sőt, segélyhívást is tudhat kezdeményezni.

Feltételezem a feladat inkább az volna, hogy a GSM modul gyári keresőrutinját felülírja azzal, hogyha kiment a térerőből, akkor a folyamatos keresés helyett mondjuk (x)percenként 1x keressen csak.

Bocs, de a Llama vagy a Tasker nem szabályozható GPS alapon? Mert ha igen, akkor otthontól távol SIM bekapcsol, otthonhoz közel SIM kikapcsol. Persze kérdés, h a GPS használat mennyivel több energiát igényel.

"A +1 az a proletárlájk."

Na, az elmúlt pár napban kézzel futtattam a SIM's ON/OFF shortcut-okat. Mégis, ha valaki tudna segíteni egy olyan szabály létrehozásában, ami:

-5 percenként bekapcsolja X másodpercre a SIM-eket, míg érzékelni tudja a térerőt
-ha a térerő megfelelő, működni hagyja őket,
-ne legyen a szabály hatással a normál, térerőben levő használatra, tehát, ha térerő van, nem kell 5 percenként kapcsolgatnia (remélem, érthető)

lekötelezne vele. Azt sem tudom, hogy egy szabályban lehet-e ezt megoldani, vagy több kell hozzá...

--
No God, no peace. Know God, know peace!

Sajnos nem tudom megcsinálni egyelőre, még a kikapcsolást sem Taskerben. Llama tud shortcut-ot futtatni, így a Mtk-s tool shortcutjával tudtam kikapcsoltatni a SIM-eket, Taskerben egyelőre nem találtam meg. Segítenél? Nem megy nekem ez a programozás...

--
No God, no peace. Know God, know peace!

Airplane mode ki-be kapcsolása azért nem jó, mert wifit használnék akkor is, mikor nincs térerő.

Ez az Mtk-control ugyanazt tudja, mint az általam a nyitóposztban említett ingyenes https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.ne.neko.freewing.MtkDu… : ikont tesz ki az asztalra, amit a Llama-val tudtam futtatni. Ezért nem tudom app-ként futtatni bizonyos funkcióit (SIM-ek BE, vagy KI, arra csak feldobja az appot, hogy válasszak, milyen ikont tegyen ki az asztalra.)

--
No God, no peace. Know God, know peace!

Up

--
No God, no peace. Know God, know peace!

Én akkutakarékosság miatt egyszerűen repülő üzemmódra kapcsoltam GSM nélküli helyen (hegyvidéki túrák - völgyben semmi nincs, csak merül a telefon) helyen.
Majd ha már a tornyok által lefedett hely közelébe értem és kellett a telefon, akkor kikapcsoltam a repülő üzemmódot.

Épp ez a gond, hiszen, ha megyek ki térerőből, át tudom kapcsoltatni automatikusan Airplane mode-ba. Ezt nem szeretném időponthoz kötni, csak a signal strength-hez, mert délutánonként és hétvégén nem gépiesen vagyok ugyanazon a helyen, kár és bosszantó lenne hívásokat elszalasztani miatta. A visszakapcsolás még fontosabb, mert reggelente a feledékenységem miatt kb. 10 alkalomból egyszer kapcsolnám vissza kézzel, viszont elég sok hívást kellene fogadnom ilyenkor, ismét bosszantó lenne hívásokat elmulasztani. Erre kellene az időnkénti automatikus térerőellenőrzés x másodpercig, ha van térerő, hagyná ON-on, ha nincs vissza OFF-ba.

--
No God, no peace. Know God, know peace!