Furcsa(?) backup kérdés

Sziasztok!

Kaptam egy nagy külső hdd-t, elkezdem rá mentegetni. A bajom az, hogy per pillanat be van dugva állandóra, és a mentések így mennek rá, naponta egy inkrementális, hetente egy full.
Cobiannal, ha ez számít.

Viszont ami felötlött bennem, a következő: az inkrementális mentések viszonylag kicsik, a full, ami nagy (sok éves guanó... :)) - létezik-e olyan szoftver (lehetőleg ingyé' :), és - mint a fórum mutatja, windows-ra), ami a full-t megcsinálná a külső hdd-re, az inkrementális meg mondjuk egy hálózati meghajtóra (ez egy Solaris, zfs-sel, tripla mirror-ral, és sok, de legalábbis bőven elegendő hellyel).
Azaz a külső hdd-t kevésbé venném igénybe (nem menne 7*24-ben), de mentések mégis lennének.

Erős a gyanúm, hogy nem nekem jutott ilyesmi először eszembe... :)
Létezik ilyen szoftver? Megoldható valahogy?

Köszönöm,
A

Hozzászólások

Rsync van Windowsra is, miért nem azzal csinálod?

Tud bárhova menteni, úgy ahogy akarod.
-------------------------
neut @ présház

Igen. Pl a Cobian, Tud FTP-re is menteni.Csak be kell állítani.

Nem biztos, hogy megoldás a problémádra, így ez csak egy tipp, de hátha ad ötletet:

Windowsos kiszolgálóra sohasem szoktam biztonsági mentést készítő szoftvert tenni. Általában valamilyen Linuxos gépről indítom. Az inkrementális mentésnek hasznosságának pedig a feltétele, hogy az inkrementális mentés minden eleme sérülésmentes legyen (van, hogy ez nem adott...) .

Így én a következőt szoktam tenni. A windowsos gépre teszek fel egy OpenSSH-t, arra rsync-et. A linuxos gépen egy cron job indítja a mentést. SSH-n (kulccsal) bemegy a windows-ra és a linuxos rsync húzza át a mentést, egy kis csavarral. Az utolsó hét nap mentésének van egy számozott mappája. Az rsync megnézi az előző napot, és ami ott már egyszer megvan, arra tesz egy hardlinket. Így csak annyi tárhelyet eszik összesen, mint amennyi a full, plusz a módosult fájlok, de mégis minden mappa teljesen használható.

...szkripteket adok, ha valakit érdekel :)

---
#include "alairas.h"

Köszönöm mindenkinek az ötleteket! Ez a legutóbbi nagyon elegáns, sőt, erős a gyanúm, hogy win alatt is meg lehetne hegeszteni (bár *sh a scriptelés jobban kézre áll... :))
Viszont nem tudom, mennyire jött át, amire gondoltam.

Nyilván valahogy (adatbázisból?) tudnia kéne a backup programnak, hogy a full mentéshez képest mit kell elmentenie inkrementális mentésként - máshova.
Tehát azt szeretném, hogy a full után (100GB-os nagyságrend), ami külső hdd-re menne, éppen ezt kímélendő, a hozzá képest inkrementális mentések (most, nekem) hálózatra mennének (10-100MB-néhány GB/nap-hét, nyilván változó).
A Cobian-ban ezt a lehetőséget nem találtam. Tudom, hogy tud mindenhova menteni, de mentésenként csak egy célt tudok megadni, ami aztán a beállítástól függően lesz full, vagy diff, vagy inkremenetális.
Az is jó, hogy a hard linkekkel spórolok helyet, sőt: nem olyan régen éppen (múlt héten? két hete kb??) itt volt téma valami hasonló, az egyik fórumtárs írta is, hogy fejleszt házi használatra valamilyen backup sw-t, ami éppen Windows alatt hardlinkekkel operál, emlékeim szerint kb hasonlóan, mint a fenti rsync script. (ha ezt olvassa, javítson ki kérem! :))

Lehet, hogy nonszensz az ötletem, csak nekem tűnik megvalósíthatónak? :) - vagy ez a tudás már nem a "free-kategória"?
<-------
You can't grep on dead trees.

Jelenleg nem tudok olyan programról, ami adatbázisban tárolna adatokat inkrementális mentéshez. Amit én ismerek, mindhez kell az eredeti állománystruktúra az inkrementális mentéshez, így azt kell mondjam szerintem a forgalomban lévő ismertebb (free vagy üzleti) alkalmazásokkal ez így nem vitelezhető ki.
---
#include "alairas.h"

A dar tudja amire szükséged van. http://dar.linux.free.fr/

-C, --isolate
isolate a catalogue from its archive.

Note that there is no difference in concept between an isolated catalogue and an archive. Thus you can do all operation on an isolated catalogue, in particular take it as reference for a differential archive.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Aztamindenit!
Nem is tudod, mekkora telitalálat - a rendszerem másik fele (na jó, kb. 60-40 a Windows javára) Solaris/Openindiana.
A dar meg hangsúlyozottan működik ott is (max. fordítani kell, de az majdcsak megy :)).

Próbálni még nem próbáltam (van mit olvasni... :)), de az általad fent említett opció nagyon úgy tűnik, olyasmi, mint amire gondoltam :)
Érdekes lehet még a "Directory tree snapshot" is, de fenti "izoláció" :) nagyon ígéretes!
Köszönöm!
<-------
You can't grep on dead trees.