Thinkpad T530 képernyő felbontás probléma

Sziasztok!

Korábban indított fórumtémám hatására végül megvettem a Thinkpademet. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki segített a hozzászólásával. A gépet nagy megelégedéssel használom december vége óta.

Egyetlen konkrét problémám van vele, ez viszont nagyon zavaró. Vásároltam a laptop mellé egy Lenovo ThinkPad Mini Dock Plus Series 3 with USB 3.0 nevű dokkolót. A problémám az, hogy a dokkolóból való ki be rángatás eredménye, hogy a képernyő felbontása teljesen véletlenül ugrál össze-vissza, teljesen mindegy, mit állítok be. A dokkolóhoz hozzá van kötve DVI porton keresztül egy külső monitor. Windows 8.1-et használok fő operációs rendszernek.

A hiba jelenség a következő:
1. A gép dokkolón, beállítva az 1600x900-as felbontás.
2a. A gépet alvó állapotban leveszem a dokkolóról.
2b. A gépet működés közben leveszem a dokkolóról.
3a. Ébredés után a felbontás 1440xakármire vált.
3b. Nem történik semmi, használom, altatom, ->3a.
4. Beállítom újra a helyes felbontást, örülök.
5. Visszateszem a dokkolóra, mindegy, hogy ébren vagy alva.
6. A felbontás ismét 1440xakármi, ráadásul teljesen véletlenszerű, hogy az asztalomat megkettőzi, kiterjeszti, vagy nem is látja a külső monitort. win+p orvosolja a monitor kérdést, de a felbontást állíthatom be újra.

Kérem aki találkozott hasonló problémával, az írjon már pár sort, hogy mi lehet az oka. Illetve bárki írhat akinek ötlete van. Előre is köszönöm! :)

Hozzászólások

Ket otlet:
- Milyen videokartya, ha nvidia akkor megy az optimus,vagy csak az nvidia esetleg csak az intel gpu megy?
- A thinkpad utilityk fel vannak rendesen rakva? Ha igen,ha nem,mindketto lehet a forras:(

Nvidia és Intel videó kártya együtt, az Optimussal megtámogatva. Elvileg a driverek fent vannak korrektül, a system update center nem panaszkodik. Utilityk is a helyükön, bár ez mintha kicsit kiforratlan lenne win8 alatt. Hátha valakinek lesz valami javaslata, hogy legalább merre induljak.

Holnap lesz egy kis időm, majd játszok vele. Sajnos nem opció a csak Nvidia kártya használata. Az alap eset nálam, hogy fut egy Proe a külső képernyőmön, mellette a laptop kijelzőjén egy excel, böngésző, pdf olvasó. Ilyenkor nagyon szépen mutatja az Nvidia központ, hogy a teljesítmény igényes Proe-t futtatja a dedikált kártya, az inteles pedig a külső képernyőn a többi programot. Az egész nem érdekelne, ha nem lenne érezhető különbség e között, meg az egy kártyás üzemmód között. Az akkuidő már csak egy bónusz. :)

A probléma megoldódni látszik. Talán pénteken reggel jött egy frissítés csomag a windows update-en és azóta nem találkoztam a jelenséggel. Remélem nem is fogok.