PHP editor Linux alá

PHP editor Linux alá

Hozzászólások

[quote:075d554356="tybalt"]
a kérdésedet már jóval korábban megválaszolták, tovább erőlködnöd felesleges: Zend Studio

Ha elolvastad a topicot, akkor láthatod, hogy én is láttam a Zend Studios javaslatot, és ha elég figyelmesen olvasod, akkor azt is, hogy az azért nem tökéletes nekem, mert fizetős (sőt, elég drága) a full verziója.

[quote:075d554356="tybalt"]
Ettől függetlenül én pl. JEdit-et használok, egyszerűen ez a legjobb. Pont.

A legjobb autó meg ugye a xxxxx, pont. Mindegy, mire kell, mindegy, mit szeretnél, az a legjobb, pont. Ühüm.

[quote:075d554356="tybalt"]
Ezek az én munkámat inkább lassítják, mivel ezekre a funkciókra általában várni kell bizonyos időt (~ 1 sec)

Hm, nem tudom, nálam ez <<1 sec, de ha még 1 sec is lenne, az is lényegesen rövidebb idő, mint kikeresni a php.net dokumentációból.

[quote:075d554356="tybalt"]
egeret felejtsd el szerintem

Nem ragaszkodom hozzá.

Csekkold a JEdit-et, bár nem kényelmes amatőröknek (mint amilyen én vagyok?) való, hanem inkább profiknak (Mint amilyen Te vagy?). Sorry, hogy ezt írom, de a hozzászólásaidból erősen süt valamiféle newbie feeling (ami szégyellnivaló és szánalmas dolog?) és még rá is teszel egy lapáttal azzal, hogy ilyen csiricsáré "kényelemre" kihegyezett editort keresel már x ideje.

Hm-hm. Nem kényelemre kihegyezettet keresek, hanem olyat, amiben benne vannak ezek a kényelmi szolgáltatások is. Igazad van, jó régen kérdeztem, tud-e valaki ilyet. Azóta nem azzal telik az életem, hogy keresem az Editort, egyszerűen olvasok HUPot és néha válaszolok a topicba érkező hozzászólásokra (bár mindig megfogadom, hogy a Tiédhez hasonló stílusúra nem fogok, aztán mégis).

Azt tényleg szégyellnem kellene, hogy én is elkezdtem valahol, és esetleg az elején járok valami folyamatnak? Nem szégyellem, mert tudom, hogy ha nagyon sokat tanulok, akkor egyszer talán majd én is olyan sokat fogok tudni, és olyan profi leszek, mint Te.

[quote:075d554356="tybalt"]
Hivatkozol a főnöködre meg az idő szűkére és itt túráztatod magad ahelyett, hogy kódolnál. Szal, nem igazán értem.

Túráztattam volna? Azt hittem, beszélgetünk.
Most épp szombat reggel van, békésen HUPot olvasgatok, nem áll mögöttem ostorral a főnök, és mindjárt neki is állok kódolni. Ehelyett szerinted meg kellett volna írnom egy olyan dolgot, amit esetleg már megírt más? Komolyan nem értem ezt az egész hozzászólásod.

[quote:d0a29eb988="Aewyn"]
Syntax highlighting - ezt tudja

Ez melyik? A kate, ugye? Nekem alapból nincs benne a PHP syntax hl, és letölthető kiegészítőként sem találtam meg sehol. Azt tudom, hogy sok nyelvre ismeri, PHPt pont nem találtam. :(

Ezúton kérek elnézést azoktól, akiket megbántottam azzal, hogy túráztattam magam és kényelmesebb editort kerestem annál, mint amit most használok (vi konzolon és Quanta), köszönöm az eddig beérkezett válaszokat, tippeket, segítőkész javaslatokat és építő bírálatokat. Most pedig megyek, és egy ceruzával és egy kockás füzettel profivá válok.

[quote:80da2b188f="drojid"][quote:80da2b188f="Aewyn"]
Syntax highlighting - ezt tudja

Ez melyik? A kate, ugye? Nekem alapból nincs benne a PHP syntax hl, és letölthető kiegészítőként sem találtam meg sehol. Azt tudom, hogy sok nyelvre ismeri, PHPt pont nem találtam. :(.

Máris beljebb vagyunk. Milyen verziót használsz?
Nekem Kate 2.3 van, de a PHP high, már igen régóta benne van. A Kate a kwrite-ot használja erősen, tehát az egész KDE-t nem árt frissíteni hozzá (amit persze egyébként is javasolt).

[quote:7036c48933="drojid"][quote:7036c48933="Aewyn"]
Syntax highlighting - ezt tudja

Ez melyik? A kate, ugye? Nekem alapból nincs benne a PHP syntax hl, és letölthető kiegészítőként sem találtam meg sehol. Azt tudom, hogy sok nyelvre ismeri, PHPt pont nem találtam. :(

http://kate.kde.org/hl/xml/php.xml -> ez kate < 2.3-ra
http://kate.kde.org/syntax/2.3/php.xml -> ez kate = 2.3-ra
http://kate.kde.org/syntax/index.php?kateversion=2.4 ez meg valamiert nem akar bejonni rendesen :)
Egyebkent en is jeditet hasznalok, de most majd ha hazajutok kiprobalom ezt a kate-t :) :!:

En Anjuta-t hasznalom aktivan.
En ugyan perlhez, de szerintem php-hez is van annyi tamogatas.

Van nehany dolog amit tudhatna, dehat nem elegedetlenkedek.
Eclipse-sel nekem az a bajom, hogy java.

UDv,
Khiraly

Ja igen es vagy ide -> ~/.kde/share/apps/katepart/syntax/ vagy ide -> /usr/kde/${VERZIO}/share/apps/katepart/syntax/ kell bemasolni az xml fajlokat.
Illetve van megegy modszer, kate-en belulrol Settings->Configure Kate->Highlighting->Download menubol. Sok sikert!

Nézd meg ezt is:

http://www.jext.org/

Pedig az eclipse tényleg nem lenne rossz, ha tudnám, hogy kell úgy egy projecten dolgozni, hogy ne pakolássza át a fileokat, ha azok eredetileg szanaszét vannak :-( Én csak emiatt nem használom.

[quote:75e15ce16c="drojid"] ne pakolássza át a fileokat, ha azok eredetileg szanaszét vannak

Ha beraksz egy file-t a projektbe, akkor meg lehet neki adni, hogy hagyja a helyén és csak egy linket rak be, amin keresztl kezelheted.

Egyébként tényleg nagyon profi az Eclipse, használom PHP-hez, C-hez és Java-hoz is. Ki kell tanulni a konfigurálását (mondjuk tököltem vele egy darabig) és maximálisan az igényeidhez igazítható.

[quote:ae4cfa352e="drojid"]Milyen PHP editort vagyis inkább IDE-t javallanátok nekem Linux alá?

Jó volna, ha kicsit többet tudna, mint a vi :-)
És persze az is előny, ha nem fizetős.

mcedit

[quote:d81f10f204="Mac"]Ha beraksz egy file-t a projektbe, akkor meg lehet neki adni, hogy hagyja a helyén és csak egy linket rak be, amin keresztl kezelheted.

Hm, és azt hogyan lehet? Elolvastam a doksiját, kerestem neten, nem találtam, csak hogy importálni kell a filesystemből, de ott sem látok ilyesmit.

[quote:c211e80651="saty"][quote:c211e80651="drojid"]Milyen PHP editort vagyis inkább IDE-t javallanátok nekem Linux alá?

Jó volna, ha kicsit többet tudna, mint a vi :-)
És persze az is előny, ha nem fizetős.

mcedit

Ugye viccelsz?
mceditttel kínszenvedés kultúráltan kinéző kódot írni, továbbá sokszor elrontja a szintaxis-kiemelést. A fejlesztést gyakorlatilag egyáltalán nem segíti. És a VI többet tud.

[quote:19099aa659="Panther"][quote:19099aa659="saty"][quote:19099aa659="drojid"]Milyen PHP editort vagyis inkább IDE-t javallanátok nekem Linux alá?

Jó volna, ha kicsit többet tudna, mint a vi :-)
És persze az is előny, ha nem fizetős.

mcedit

Ugye viccelsz?
mceditttel kínszenvedés kultúráltan kinéző kódot írni, továbbá sokszor elrontja a szintaxis-kiemelést. A fejlesztést gyakorlatilag egyáltalán nem segíti. És a VI többet tud.

Meg bugos, mint a zállat. Sokszor még configállományt is szenvedés szerkeszteni vele.

[quote:1f602c9cea="drojid"]Hm, és azt hogyan lehet? Elolvastam a doksiját, kerestem neten, nem találtam, csak hogy importálni kell a filesystemből, de ott sem látok ilyesmit.

Ez nem az importnál lesz, hanem a New->File menüpont alatt. Ott van egy Advanced gomb és egy chekbox, hogy "Link to file in the file system". Kibrowsolod a file-t, és a linkben más nevet is megadhatsz neki.

Az Eclipsre szavazok én is 8) :

Innen letöltheted:
http://download2.eclipse.org/downloads/drops/R-3.0-200406251208/index.php

és még egy csomó plugint innen:
http://eclipse-plugins.2y.net/eclipse/plugins.jsp

Még mindig keresem az Eszközt...

A Quanta nagyon furcsa mostanában, 100% cpuhasználatot produkál, a billentyűleütések és a karakterek megjelenése között másodpercek telnek el, nem lehet vele dolgozni. Amíg lehetett, nagyon jó volt pedig. Van valakinek 5lete, miért csinálja ezt?

Kipróbáltam a gphpeditet is. Az első "ő" betűnél kifeküdt, összevissza tördelte a sorokat, majd eltüntette, megjelenítette máshogy... A konzolon ebből csak annyit írt, hogy egy érvénytelen unicode karakter nem tetszik neki benne. Sajnos sok meglévő scriptemet kellene tudnia kezelni, és én szeretem az ő betűket :-)

A neditet semmiféle PHP-támogatásra nem tudtam rávenni.

Most az Eclipse/PHPEclipse-szel dolgozom, de ez is kis fura. Beállítom neki, hogy sorszámozzon, stb, de azt sem csinálja meg. Ami nekem nagyon kellene, az a code hinting/code completion, ezt nem is tudom, tudja-e, a dokumentációjában sem találtam és benne sem tudtam beállítani. Szerintetek tud olyat? Ha igen, hogyan?

Esetleg más eszköz?

[quote:a6abafff45="drojid"]Még mindig keresem az Eszközt...

A Quanta nagyon furcsa mostanában, ... Van valakinek 5lete, miért csinálja ezt?

flame on

azér' mer' sz.r . A legnagyobb baj a fejlesztést támogató Eric sráccal van, akinek meglehetősen furcsa elképzelései vannak fejlesztésről. Az említett hiba már olyan régen jelen van, hogy a bugreportok körül érik a földet. A hivatalos álláspont az erről, hogy a hiba a kwrite php parsingjében van, semmi közük hozzá (ami egyébként mindenhol máshol tökéletes), egyébként is csak elvétve jelentkezik, meg különben is húzzál már el a francba, mos' fontosabb dolgunk hogy implementáljuk még 823 felesleges, de a kódot ötszörösére hízlaló fícsört. Ja és lehet dellázni, mert nemtom fizetni az egyszem fejlesztőt.

Meg van jókis honlapunk: http://quanta.sourceforge.net/, ami még a nyamvadt transitional szerint sem valid, és nagyon is szép (broáááf).

flame off

A quanta igéretes eszköz, csak javasolni tudom, persze időnként apróbb hibák előfordulhatnak. :wink:

[quote:fbcbc19d12="drojid"]code hinting/code completion, ezt nem is tudom, tudja-e, a dokumentációjában sem találtam és benne sem tudtam beállítani. Szerintetek tud olyat? Ha igen, hogyan?

Az egyik barátom mesélte kb 3 napja, hogy tudja a PHP code completitiont, meg debuggolni is tud php-t, de most nem tudom elérni, hogy megkérdezzem, majd ha meg lesz az info megírom. Amúgy kb 2 éve használok eclipset java fejlesztésekhez nagy megelégedéssel, a 2.1-es sorozat nagyon stabil volt, ez az új 3-mas kicsit meghal 1-2 percre, ha nem java kodot akarok editalni, hanem pl jsp-t. De már reszelik a 3.1-et szerintem az stabil lesz tutira. És persze linuxon használom, régebben a 2.1-esből a motif-osat, de amióta stabilról áttértem testing debianra azóta a gtk-s is megy, ott meg görgősegér is műkszik úgyhogy nagyon tuti. Amit különösen jónak tartok az eclipseben azok a perspektivák, ás a code formatter, hihetetlen aprólékossággal lehet bekonfigurálni.

Na mára ennyi.

NW

Az Eclipsre szavazok én is 8) :

Innen letöltheted:
http://download2.eclipse.org/downloads/drops/R-3.0-200406251208/index.php

és még egy csomó plugint innen:
http://eclipse-plugins.2y.net/eclipse/plugins.jsp

Az egesz csak IMHO lesz.

Esetleg miert nem tanulod meg a nyelvet? Tudom bonyolult dolog "ismerni" is a nyelvet ha mar 1x programozol, de egyszer igazan ki lehetne probalni.

Ha meg valamilyen fv-t nem tudsz, akkor www.php.net es keresgelsz 1 kicsit..

Nagyon megvaltozott ez az egesz rendszer... mit csinalnal, ha asm-ben kene kodolnod, vagy FORTRAN-ban? Akkor is editorokat keresnel, ami _HELYETTED_ tud mindent? Na nemar..

Kár a Quantáért, én eléggé mexerettem :-(
Egy helyen volt benne a PHP, a HTML, CSS editor...

Az Eclipse közben rájött, hogy tudja ő mutatni a funkciók leírását (nem tudom, mitől, vagy 3. indításra egyszercsak működött, addig meg nem), de még meg kell vele barátkoznom. Most pl azt próbálom elérni, hogy ha csinálok egy projektet és szanaszét vannak a fileok, akkor vegye be őket a projektbe, de hagyja őket a helyükön :-D Ezt még nem sikerült, de játszok vele (persze határidős munka közepén, szal eléggé nyűgös vagyok miatta)

Óóó, kate 2.2-m van, ez volt a KDE 3.2 20040204-ben 8O
Köszönöm, megnézem az újat.

igaz, hogy wines, meg fizetős (de legalább olcsó)....
en az editplus-t (www.editplus.com) ajánlom. Megy tökéletesen wine-al, és tud mindent ami neked kell... sőt még többet is.
egy próbát megér

a gvimmel mi a baj
tud:
- több filet kezelni
- szintax kiemelést
- taglistás
- auto behúzást
- zárójelkiemelést
- külső script futatását
- tabos kiegészítést

igy hirtelen nem tudom mi kell még
én mindenre a gvim/vim et használom

8)

Lehet, hogy semmi baj nincs vele, talán egy kicsit fapados, bár konzolon csak vi-zek.

Ez a taglista mi?

Olyat keresek, ami ismeri a php függvényeket és argumentumaikat (és ezeket meg is mutatja nekem :D)

[quote:59dc9ac63e="drojid"]Milyen PHP editort vagyis inkább IDE-t javallanátok nekem Linux alá?

Jó volna, ha kicsit többet tudna, mint a vi :-)
És persze az is előny, ha nem fizetős.

KDevelop

[quote:865814f9c0="drojid"]Lehet, hogy semmi baj nincs vele, talán egy kicsit fapados, bár konzolon csak vi-zek.

Ez a taglista mi?

Olyat keresek, ami ismeri a php függvényeket és argumentumaikat (és ezeket meg is mutatja nekem :D)

lusta :oops:

a taglista egy vim script listát generál az általad írt fv, osztályokból, változókbol

http://www.vim.org/scripts/script.php?script_id=273

http://www.thelinuxconsultancy.co.uk/phpeditors/?platformgroup%5Bwindows%5D=&__platformgroup%5Blinux%5D=1&platformgroup%5Blinux%5D=linux&platformgroup%5Bmac%5D=&platformgroup%5Bbrowser%5D=&platformgroup%5Bunix%5D=&platformgroup%5Bbeos%5D=&platformgroup%5Bjava%5D=&licencegroup%5Bcare%5D=&licencegroup%5Bfree%5D=&licencegroup%5Bcomm%5D=&licencegroup%5Bshare%5D=&licencegroup%5Bdemo%5D=&licencegroup%5Bgpl%5D=&licencegroup%5Beval%5D=&licencegroup%5Blite%5D=&licencegroup%5Bbsd%5D=&licencegroup%5Bcharity%5D=&licencegroup%5Bqpl%5D=&btnSubmit=Filter
ez egy nagy linuxos editor gyüjtemény

szerintem van c++ os code completion script talán azt kellene megnézni és phpsítani ha még nincs olyan :wink:
mindeki örülne neki

Milyen PHP editort vagyis inkább IDE-t javallanátok nekem Linux alá?

Jó volna, ha kicsit többet tudna, mint a vi :-)
És persze az is előny, ha nem fizetős.

pedig sztem a vi mindent tud, amit el tudsz képzelni :twisted:

Editor: http://www.eclipse.org/
PHP Plugin: http://www.phpeclipse.de/

FeriX, köszönöm, megnézem, de rájöttem, hogy elhamarkodtam a kérdést.

Egy órát bolyongtam a neten, mire megnéztem, a quanta vagy a bluefish nem jó-e nekem.

Nos, a Quanta 3.2 első pillantásra megfelelőnek tűnik, tud sftp-t, syntax highlight-ot, meg function arguments-et is.

Zend Studio :D
(nekem mindig eleg volt egy sima text editor is...de nem voltak nagyobb projektjeim...szinte mindent meg tudtam valositani meglevo scriptek atgyurasaval...)

[quote:f1bbb2b914="ghost"][quote:f1bbb2b914="drojid"]Ez a taglista mi?

lusta :oops:
szerintem van c++ os code completion script talán azt kellene megnézni és phpsítani ha még nincs olyan :wink:
mindeki örülne neki

Nemlusta :oops:
Egy fél órát kotorásztam a doksijaiban, csak mint mondottam, nagyon szorít az idő, és mivel nem találtam meg, hogy taglista=testreszabható codecompletion lista-e, Te viszont tudod, mi az, gondoltam, megkérdezem. :(

Sajnos már csak az időm szűkössége miatt sem fogok nekiállni most php code completion listet írni :(

Na majd jövő héten keresek tovább...

thx

Eclipse is tud mindent. IBM fejleszti (opensource) és egy világ írja a pluginokat:

http://www.eclipse-plugins.info/eclipse/index.jsp

Java alapú, ez engem kicsit elriasztott, de tud minden programnyelvet, cvs, és amit még sok minden. Negyon megszerettem.

[quote:2723d705a1="goyo"]Zend Studio :D

Az sajnos fizetős :( Bár biztos elég jó, gondolom a készítői láttak már PHP-t :lol:
[quote:2723d705a1="goyo"](nekem mindig eleg volt egy sima text editor is...de nem voltak nagyobb projektjeim...szinte mindent meg tudtam valositani meglevo scriptek atgyurasaval...)

Öööö hát nekem vannak :lol: Nálunk már nem a begyűjtött scripteket kell átírogatni :D

Kíváncsi vagyok, mennyire lesznek használhatóak ezek az eszközök. Az Eclipse-t nézegetve jöttem rá, hogy amikor még kicsi volt a project, akkor találkoztam vele, és tetszett is. Mindenesetre most elkezdem használni őket, aztán majd írok tapasztalatot is :)

Ha debian alatt akarod használni szükséget lesz erre a sources.list-ben, itt van a java debian csomag:

deb http://www.cerkinfo.be/debian/ unstable main non-free
deb-src http://www.cerkinfo.be/debian/ unstable main non-free

utánna csak:

apt-get install eclipse-sdk eclipse-javac eclipse-jdt eclipse-pde eclipse-platform

[quote:503cca94e6="FeriX"]Ha debian alatt akarod használni szükséget lesz erre a sources.list-ben, itt van a java debian csomag:

deb http://www.cerkinfo.be/debian/ unstable main non-free
deb-src http://www.cerkinfo.be/debian/ unstable main non-free

utánna csak:

apt-get install eclipse-sdk eclipse-javac eclipse-jdt eclipse-pde eclipse-platform

meg ugyebár   apt-get update
:wink:

[quote:583a711089="WoOh"]Esetleg miert nem tanulod meg a nyelvet? Tudom bonyolult dolog "ismerni" is a nyelvet ha mar 1x programozol, de egyszer igazan ki lehetne probalni.

ROTFL :lol:
Ha majd egyszer nem csak Hello world-ot írsz, rá fogsz jönni, hogy bármennyire is ismersz egy nyelvet, nagyon sokat tud segíteni, ha nem kell egy csomó időt eltöltened azzal, hogy
1. typokat debuggolsz
2. szintaktikai hibákat keresgélsz
3. a hu.php.net-en keresed az adott fv leírását, mert épp nem jut eszedbe, a nyolc paramétert milyen sorrendben várja egy esetleg ritkábban használt
fv esetében.

Ezek nálam előfordulnak, mert egyszerre kell 4 nyelven dolgoznom, és az nagyon meg tud kavarni, ha fáradtan dolgozom. Nyilván nekem sem a print() szintaktikájához kell a program ilyen irányú tudása.

[quote:583a711089="WoOh"]
Ha meg valamilyen fv-t nem tudsz, akkor www.php.net es keresgelsz 1 kicsit..

Egyszer majd próbálj ki egy ilyen programot, mondjuk a Zend Studiot, és meglátod, mennyit tud gyorsítani a munkán. Nem csinálja meg helyetted, logikailag sem építi fel helyetted, nem fogja tudni, melyik fv kell oda, de ha Te ezeket tudod, akkor segít gyorsan odatenned.

[quote:583a711089="WoOh"]mit csinalnal, ha asm-ben kene kodolnod

asm-ben kell kódolnom, képzeld.
Látom, nem néztél utána, ezért elmondom, egy asm utasítás általában egy rövid mnemonikból és általában 2 argumentumból áll, amiknek a sorrendje kötött, de legalábbis nagyon logikus. Emellett érdemes még a nyelvről tudni, hogy egy CPUnak általában kevés számú (~50-100) utasítása van, ezért egy asm program írásához nekem nincs szükségem olyan segítségre, mint amilyen PHPnál néha jól jön.
Egyébként ha megnézel egy Texas MCU fejlesztői IDE-t, akkor látod, hogy az esetenként SOKKAL többet is segít, mint amennyit egy PHP editortól elvárok.
Végül pedig, a Zend pont a hozzám hasonló hülyék miatt tette bele a fejlesztőrendszerébe ezeket a kényelmi funkciókat. De gondolom, csak azért, mert nem értenek hozzá.

Persze, csak IMHO...

latom mar megint eltertunk az eredeti tematol, ezert batran felteszem lame kerdesem:) zend studioban hogy lehet editalni a ctrl+space-re felugro listboxban a code templateket? :oops:

[quote:d1fa981efb="drojid"][quote:d1fa981efb="goyo"]Zend Studio :D

Az sajnos fizetős :( Bár biztos elég jó, gondolom a készítői láttak már PHP-t :lol:

Nincs vele tapasztalatom (azt tudom, hogy az elso verzioval rengeteg problema volt)...Zend-e'k hajlamosak elszalni az arakkal....szerintem van valahol a hard-drive-omon...ha kell kiprobalasra, keress meg privatban...

Ez most nagyon szep sok kifogas es mentegetozes.

Amugy amennyi ideje keresgeled a progit, mar reg megirhattad volna.

De azert par megjegyzes:

[quote:86c506ea7f="drojid"]
2. szintaktikai hibákat keresgélsz

Talan ird meg hibatlanul elsore, es nem kell keresgelned. :-)
[quote:86c506ea7f="drojid"]
Ezek nálam előfordulnak, mert egyszerre kell 4 nyelven dolgoznom, és az nagyon meg tud kavarni, ha fáradtan dolgozom. Nyilván nekem sem a print() szintaktikájához kell a program ilyen irányú tudása.

Mert mi szigoruan 1 nyelven szoktunk dolgozni es nem vagyunk faradtak... Ha faradt vagy ne dolgozz, mert csak sz*r lesz belole. Aludd ki magad ha faradt vagy. Senkinek nem jo, ha faradtan irsz kodot. :)

Najo befejezem a flamelest, akkor sem szeretem ezeket "kenyelmes" dolgokat. Maradok a "vi"-nal mint szerkeszto.

Szerintem nagyon jó:
http://www.gphpedit.org/

FeriX, tegnap este gyilkoltam le a woodymat egy Mandrake10-ért. Én már nem apt-get :-( Tényleg, van ilyesmi supportja a Mandrake-nek is?

goyo: nagyon köszönöm, de azt hiszem, ha feltenném és tetszene, akkor fennmaradna a trial időn túl is, és most pont erről akarok leszokni, ezért is linuxosítottam az utolsó vindózos gépet is, a notebookot (az asztalikon már linukcok vannak rég) Azt hiszem, ilyesmi lehet leszokni az alkoholról vagy a cigiről is :lol:

T_G köszönöm, megnézem őt is :-)
(huh, megnéztem, kipróbáltam, nem tud sokkal többet, mint egy mcedit... :( )

[quote:00bef77441="WoOh"]Ez most nagyon szep sok kifogas es mentegetozes.

Ugye? Büszke is vagyok rá :)

[quote:00bef77441="WoOh"]Amugy amennyi ideje keresgeled a progit, mar reg megirhattad volna.

Az, hogy régóta keresem, nem azt jelenti, hogy sok szabadidőm volt rá, másrészt pedig ha valaki használ ilyen programot és elégedett vele, akkor nem kell újat írnom, hanem esetleg használhatnám a létező megoldást.

[quote:00bef77441="WoOh"]Talan ird meg hibatlanul elsore, es nem kell keresgelned.:-)

Irigyellek egy kicsit, mert soha nem gépelsz el semmit, mert (mivel megtanultad a nyelvet) az összes fvt kisujjból hívod hibátlanul, és mert minden, nekem bonyolultabb regexpet leírsz elsőre úgy, hogy látod, melyik zárójelnek hol a párja (ha a kifogásod a zárójelpárosításra nem vonatkozott, akkor ezt a pontot visszavonom :) ) Talán egyszer majd én is olyan ügyes és okos leszek, mint Te. Nagyon szeretnék.

[quote:00bef77441="WoOh"]Ha faradt vagy ne dolgozz, mert csak sz*r lesz belole. Aludd ki magad ha faradt vagy. Senkinek nem jo, ha faradtan irsz kodot. :)

Ugye? Ezt én is így gondolom. Sajnos a főnököm nem, de majd megkérdezem megint erről.

[quote:00bef77441="WoOh"]Najo befejezem a flamelest, akkor sem szeretem ezeket "kenyelmes" dolgokat. Maradok a "vi"-nal mint szerkeszto.

Ha nem szereted a kényelmes dolgokat, akkor ne használd őket. Ebben az esetben a kérdésem nem hozzád szólt, hanem valaki olyanhoz, aki szereti.

Sztem sokat segítene, ha leírnád, hogy milyen szolgáltatásokra van leginkább szükséged.

A leírtak alapján nekem úgy tűnik, hogy akár a vim akár a kate tudja, amit szeretnél. Ha pontosabban ismernénk az igényeidet, akkor pl én a kate-ről tudnám, hogy hogyan tudja (vagy sem), más pedig a vimről nyilatkozna, és utána mindannyian okosabbak lennénk :)

Syntax highlighting (php,html)
Code hinting (php)
Code completion, taglist (php, html, css)
Tudjon projecteket kezelni (vagyis tudja, mely fileok tartoznak egybe anélkül, hogy átpakolászná őket valahova)
Tudjon ftp/sftp-t
Tudjon sok filet egyszerre megnyitni, amik mondjuk külön tabeken vannak (vagyis egy látszik, de gyorsan, könnyen lehet váltogatni közöttük)

Elsőre ennyi.

trial ido? hahaha :lol: :lol: :lol: :roll:

mit szolnal a kate-hez? :idea:

[quote:eaf51eba03="drojid"]Syntax highlighting (php,html)
Code hinting (php)
Code completion, taglist (php, html, css)
Tudjon projecteket kezelni (vagyis tudja, mely fileok tartoznak egybe anélkül, hogy átpakolászná őket valahova)
Tudjon ftp/sftp-t
Tudjon sok filet egyszerre megnyitni, amik mondjuk külön tabeken vannak (vagyis egy látszik, de gyorsan, könnyen lehet váltogatni közöttük)

a kérdésedet már jóval korábban megválaszolták, tovább erőlködnöd felesleges: Zend Studio

Ettől függetlenül én pl. JEdit-et használok, egyszerűen ez a legjobb. Pont.

> Code hinting (php)
> Code completion, taglist (php, html, css)
Ezek az én munkámat inkább lassítják, mivel ezekre a funkciókra általában várni kell bizonyos időt (~ 1 sec), azalatt meg vagy beírom kétszer vagy eszembejut, mit kell beírnom.

> de gyorsan, könnyen lehet váltogatni közöttük
Én billentyűkombóval váltogatok a bufferek közt, ennél gyorsabbat nem találsz... egeret felejtsd el szerintem és akkor már nincs is szükséged tabokra, amik csak a helyet foglalják a képernyőn.

Csekkold a JEdit-et, bár nem kényelmes amatőröknek való, hanem inkább profiknak. Sorry, hogy ezt írom, de a hozzászólásaidból erősen süt valamiféle newbie feeling és még rá is teszel egy lapáttal azzal, hogy ilyen csiricsáré "kényelemre" kihegyezett editort keresel már x ideje.

Hivatkozol a főnöködre meg az idő szűkére és itt túráztatod magad ahelyett, hogy kódolnál. Szal, nem igazán értem.

üdv,
-t-

[quote:e58d065eae="ZsoL"]trial ido? hahaha :lol: :lol: :lol: :roll:

Na de... na de most mér'? :)

[quote:39d746d021="troby"]mit szolnal a kate-hez? :idea:

:lol:
Nem jegyzettömböt kerestem, hanem PHP IDE-t :)
De ha jegyzettömböt keresnék, akkor örülnék a kate-nek :)

[quote:fd7c7bb34e="drojid"]Syntax highlighting (php,html)
Code hinting (php)
Code completion, taglist (php, html, css)
Tudjon projecteket kezelni (vagyis tudja, mely fileok tartoznak egybe anélkül, hogy átpakolászná őket valahova)
Tudjon ftp/sftp-t
Tudjon sok filet egyszerre megnyitni, amik mondjuk külön tabeken vannak (vagyis egy látszik, de gyorsan, könnyen lehet váltogatni közöttük)

Elsőre ennyi.

Syntax highlighting - ezt tudja
Code compl - ezt is
taglist - nem
projectek - ezt is
ftp - alapból nem, de egy egyszerű scripttel beintegrálható
sok file - ebből a szempontból nagyon jó, mert nem fülecseket használ, hanem egy listát, így sokkal több megnyitott állomány közül lehet választani, és alig foglal helyet a képernyőn.

Tehát elsőre úgy fest, a taglisten kívül mindent tud. :)

Ha a kate fut, akkor 2 kdeinit process megeszi a CPUidőm java részét (2x48%) és használhatatlanná lassul a rendszer. Ha a kate nem fut, ez a két process sem. Hibaüzenetet nem látok sehol. Tudja valaki, ez miért van?

Továbbá sehol nem találtam code completion-tudásra utaló jelet benne, a neten keresgélve azt találtam, hogy nem tud olyat. Aewyn, Te hogy élesztettél bele olyat?

A jextet próbáltam, az sajnos úgy jeleníti meg a kódot, hogy fehér alapon véletlenszerű hosszúságban sárga csíkokat rajzol, és a szövegnek mindig csak 15-20 sorát jeleníti meg, de hogy ez melyik 15-20 sor, azt sajnos nem én irányítom, amihez épp kedve van. Emellett nem tudom rávenni a fontok élsimítására, emiatt a látható rész is olvashatatlan.

[quote:730c4aab1c="drojid"]Ha a kate fut, akkor 2 kdeinit process megeszi a CPUidőm java részét (2x48%) és használhatatlanná lassul a rendszer. Ha a kate nem fut, ez a két process sem. Hibaüzenetet nem látok sehol. Tudja valaki, ez miért van?

Az gáz, nem kellene. Sztem érdemes az egész kde-t frissíteni. Frissebb, lágyabb, jobb, és a mosógépgyártók szövetsége is ezt ajánlja.

[quote:730c4aab1c="drojid"]Továbbá sehol nem találtam code completion-tudásra utaló jelet benne, a neten keresgélve azt találtam, hogy nem tud olyat. Aewyn, Te hogy élesztettél bele olyat.

Settings / Configure Kate / Editor / Plugins / Word Completion plugin

Nekem deb alatt ehhez egy kate-plugins nevű csomagot kellett telepíteni.

_andrej: nincs harag?

UP

lehetne frissiteni? ujak esetleg?

Anjuta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha igazán profi eszközöket akarsz PHP fejlesztésre akkor egyszerűbb feladatokra Sublime Text 2, komolyabb munkákhoz pedig Jetbrains PHPStorm (nem ingyenes). PHPStorm jó ingyenes alternatívája a Netbeans PHP pluginnal, de PHPStorm jobb sokkal.

Megláthatja bárki, én ezeket az eszközöket szeretem és nem 1 éve foglalkozok webfejlesztéssel, volt már dolgom kismillió programmal, én ezeket tartom a legjobbnak, de ez ettől még az én egyéni véleményem. Van aki még mindig Dreamwavert használ...most erre mit mondjak.. én bottal se piszkálnám, de ez az ő döntése, én minek szóljak bele, ha neki azzal kényelmes, akkor dolgozzon nyugodtan azzal..

Nekem sokáig a Quanta Plus volt a kedvencem, ami azóta nem támogatottá vált (KDE3-as).
Azóta kipróbáltam párat, és végül a Geany nevű vált be a legjobban, projekt támogatással kiegészítve.