pm-hibernate töketlenkedés

Fórumok

Sziasztok!

Tegnap egy röpke gondolattól vezérelten, átköltöztettem a diszkemen a kuplerájt LVM-re. költözött így a SWAP is.

Első körbe próbáltam grub konfigban, hogy resume=UUID=tattara de bepanaszkodta a logba, hogy nem tudta indítani a /UUID=tattara eszközt (ha épp a /etc-n álltam, mikor kiadtam a pm-hibernate parancsot, akkor /etc/UUID.. volt a panaszkodás)

Második nekifutásra megadtam, hogy resume=/dev/system/swap ekkor pm-hibernate parancsra szépen lemegy hibernációba, de visszajönni már nem akar. A grub OS listát kihagyva eldobja a hibernált memóriaképet és elölről bootolja a rendszert.

Sőt gnome-ban eltűnt a kikapcsolás, újraindítás, hibernálás lehetőség is.

Szokásos körök a Google-lel már megvoltak, de semmi haszna nem volt. Valakinek valami ötlete?

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

No, sikerült végre valamiféle hibaüzenetet előcsalnom, a boot.log-ba hazudozik nekem ilyeneket:

Trying manual resume from /dev/system/swap
resume device /dev/system/swap not found (ignoring)
Trying manual resume from /dev/system/swap
resume device /dev/system/swap not found (ignoring)
Waiting for device /dev/root to appear: ok

Akkor most WTF?... Talán nem tudja, hogy LVM-ről kéne mennie és / vagy nem indítja el a betöltési kísérlet előtt? hogyan tudnám ezt kideríteni és megjavítani?

--
openSUSE 12.2 x86_64

Valoszinuleg arrol van szo, hogy az LVM-et a behuzott rendszerbol veszi. Nem tudom, mert en sose szoktam ilyet jatszani, de tapasztalatbol tudom, hogy a swapet erdemes inkabb valami fizikai koteten tartani, vagy legfeljebb RAID1-en, mert nincs minden felkeszitve arra, hogy a swap nem egy egybefuggo, folyamatosan elerheto valami.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Na igen, erre a következtetésre jutottam én is. Csak kicsit kiábrándító, hogy a rendszer által felkínált beállítással is baszik működni... Amúgy, ha nem kéne a hibernálás, akkor nem is lenne vele gond, bootolás közben felcsatolja a swapot swapnak. Na de elfogyott a türelmem, úgyhogy vissza is fogom alakítani, ha lecuccolok ismét a gépről...

Meg aztán arra sem találtam magyarázatot, hogy mi a bánatért tűnt el a gnome-ból a kikapcsolás lehetőség. előbb jelentkezzek ki, majd a bejelentkező képernyőről tudom lekapcsolni a gépet. Vagy terminálból bizgerálom azt is...

Egyébként biztos raid1-re gondoltál? minek a swap alá tükör?

--
openSUSE 12.2 x86_64

Nem sajat kutfobol talaltam ki, nalam "okosabbak" mondtak, hogy elofordulhat, hogy toknkre megy a swap alatt a disk es lerohad a gep miatta, vagy baromira belassul. Mivel en elsosorban inkabb virtualis gepekkel dolgozok, ahol a hoston nincs ertelme a swapnak, a guest pedig amugy is valami raid eszkoz felett ativelo LVM-en van, igy annyira nem erdekel a dolog, ahol kell, en inkabb arra szavazok, hogy a tukor ket fele kulon-kulon swap, igy van dupla meretu swapem, mert alapvetoen nem swapelnek a gepeim. Ha elkezd swapelni, akkor meg valami gaz van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Jaa hogy jaa.. Így már érthető.. Mondjuk ha elszáll egy egy diszkes gépben (laptop) a diszk, akkor már tökmindegy, hogy hol / hogy van a swap :)

de majd lehet betolok egy memória kártyát, aztán ott lesz a swap. különösképp azért, mert a jövőben beruháznék egy ssd-re (igen én a nagy sdd ellenes.. meggyőztetek, hogy ideje ismét tesztelni egyet) amin nem igen kéne swapet tárolni...

--
openSUSE 12.2 x86_64