Random design

Weboldalamhoz színeket állítok össze. Csoportokba rendeztem az összetartozó színeket, ezekből van pár db. Mivel meguntam, hogy különböző módon passzoló színeket találjak ki, ezért sózott hash alapján generálok az alapértelmezett színekből véletlen színeket, ahol a só maga a unix time. Ezt az időt a Title-be is kiíratom, így tudom milyen értéknél kaptam ezt a véletlen design-t.

Így most csak nyomkodom a frissítés gombot és keresek egy nagyon színes, de mégis összepasszoló kombinációt. Nagyon érdekes kombók jönnek ki, olyanok is amit valszeg soha nem raktam volna össze. Leginkább emócionálisan döntök és jegyzem le magamnak az input sót. Ha pár dolog nem passzol, azon így már könnyebben variálok színenként.

Egyébként is szeretem a káoszt, néha szeretek random kimeneteket nézni.

A Ruby kódom valami ilyesmi:

mysalt = Time.now.to_i
color1 = Digest::SHA1.hexdigest(color1 + mysalt)[0..5]
color2 = Digest::SHA1.hexdigest(color2 + mysalt)[0..5]
...
colorx = Digest::SHA1.hexdigest(colorx + mysalt)[0..5]

Szerk.:
Most tovább fejlesztetem a kódom úgy, hogy azokhoz a színekhez, melyeknek kevésbé kell eltérőnek lennie, kevésbé ingadozó mértékű véletlen értéket rendelek. De ezt is hash-ből kapom ki, hogy determinisztikus legyen. Így előbb fogok megfelelő kombinációt találni.

Amúgy rühellem a design-t, ezt is a user miatt csinálom - a legjobb a legegyszerűbb megoldás mindig. Pár alap szín a szürke, fehér és fekete mellett azt kalap kabát.

Hozzászólások

Tudom, nem épp ennyire véletlenszerű (úgy sejtem ezek több ember ízlésén alapulnak), de ez a site esetleg szintén segíthet a színválasztásban: colorcombos.com.

Mindig mindenhol más az objektumok elhelyezkedése, mérete, egymáshoz képesti aránya és helyzete. Hiába tervezel meg színeket adott módon, nem azt a hatást kapod vissza a cél területen. Nekem most a random értékek jobban bejönnek, főleg úgy, hogy nem én generálom őket. Nem beszélve arról, hogy kézzel átírogatni az általad linkelt oldalról sokkal időigényesebb.

Azért kösz a linket.

Az eredményem nem publikus, de találtam nekem nagyon tetsző kombinációkat, amellyel nem rukkoltam volna elő magamtól.

A design-nál egyetlen dologra kell figyelni szerintem: az érzésre, amelyet a létrehozott anyag vált ki a találkozáskor. Hogy ezt ki hogy magyarázza meg, az már más dolog. A jelen lévő formák, színek és az egész elegye úgyis bonyolult és általában túl sok a kimenetek száma szerintem ahhoz, hogy pár szabállyal le tudjuk írni.

A célom ezzel nem összepasszoló színek megtalálása volt, hanem az általam már elkészített 7-8 témához további olyan túl színes vagy egyéb más módon extra kombináció létrehozása volt, amely a téma palettát a különbözősége miatt tovább bővíti. Nem azért hogy tettszen, hanem hogy jobban megpróbáljam kitölteni a teret, mivel lehetőség az van rá. Hátha ez fog bejönni jobban valakinek. Túl sok téma sem jó, de így jobb mint előtte.

Design-ból éltem évekig nyomdai területen. Azért nem izgat többé a dolog mélységében, mert tapasztalatból tudom, hogy minél jobban kombinálod a kimenetet, annál inkább variálódik, hogy kinek tetszik. Nem tudsz olyat csinálni, ami mindenkinek tetszik. A legtöbb weboldal túl van variálva manapság és ez nagyon megosztja az embereket.

A másik dolog meg az, hogy a szép érzék - nevezzük így - folyamatosan fejlődik az emberben. Ez a fejlődés meg nem más a gyakorlatban, mint inkább változás. Tehát folyamatosan mindig más és más tetszik mindenkinek - hozzáállnak aktuális trendekhez, vagy éppen csak akkor mire már megy ki a divatból stb. Ez az egész design téma sajnos legtöbbször nem letisztultságról szól, hanem túlvariálásról, főleg kezdőknél. Magamról tudom, hogy nem lehet olyan dolgot csinálni, amely fél vagy 1 év múlva is tetszene a tervezőnek. Ez azért van, mert igazából az új kombinációk tetszenek mindenkinek, de arra rá is ununk sajnos.

Nézz meg egy nagyobb cég logót. Nem véletlen olyan egyszerű amilyen. Az kevésbé és egyre később evolvál egy megunt dologgá. Ami soha nem fog változni a divatban, az az egyszerűség. Weboldalon így szintén a kevés szín és egyszerűség.

Amit megfigyeltem régebb óta, hogy néha vannak olyan kombinációk (színek, forma, ezek egymáshoz való viszonya), amelyek adott személyeknek nem tetszenek, de aztán egy idő múlva átbillen és nagyon fog tetszeni. Ezt érdekes dolognak találom. Velem is van ilyen meg munkáim során is láttam ezt a folyamatot.

Mindezzel azt akarom mondani, hogy éppen ezért nem igazán lehet megmondani a tutit design területen szerintem.

Igazából ez a művészethez áll közel. Nem lehet logikus dolgokkal megmagyarázni. Egy nagy komplexitású dolog előtt állhatsz, és olyan érzést válthat ki az adott dolog belőled, amelyet más nem. Amit nehéz meglovagolni, az az, hogy pl. egy adott cégnél az ott lévő fejekben éppen akkori állapotukban zajló igényeknek megfeleljünk. Elérheted hogy tetszik egy munkád 10 embernek, de a 11-ik a vezetőségben megvétózza, mert olyan utálatot vált ki belőle, hogy minden erőfeszítésével ellen akar állni.

Ezért nem találom motiválónak többé design-al foglalkozni. Adott időszakban tetszhet csak valami bizonyos mértékben, majd ez elmúlik és változik. Ennyi.

Értem mit mondassz, sőtt, átéltem. Igen, folyamatosan változnak az igények, és az aktuális trendek -a mostani piszkospasztelltől pl. kiráz a hideg- de kevés színből is ki lehet hozni szép, igényes dolgot. Főleg, ha az igazán össze van hangolva. Egy weboldalnál három, esetleg négy színt szabad használni. Utóbbi a kiemelésekhez. Enny bőven elég. később könyebb is változtatni. Ne tudd meg hány olyat dobtak már nekem vissza amelyiknél akár órákig kevergettem a színeket. Ez ezzel jár.
Amit én mondok, az annyi, hogy a "totálisan belesz..árítok, jó az úgy random, mert úgyse jó senkinek" miatt lesz sok alig vállalható design, és olyanok mint én, ezért mennek át más, kevésbé jól fizető, de biztosabb területre dolgozni. És ez nem olyan vicces.
Nem véletlen kell hozzá tapasztalat, érzék, és megannyi tanulási folyamat.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Egyet értünk.

Mindazonáltal nem is a random értékeket használom azonnal, hanem a random értékek közül választom ki azt, amelyiket bizonyos feltételek alapján megfelelőnek találok. Arra akartam utalni feljebb, hogy a leírt, meg általad is elmondott tapasztalat miatt nem egy ún. "kezdeti igényt" célozok meg ezzel a generált értékekkel, hanem a témáimba beleveszek kicsit extravagánsabb színpárokat is.

De amúgy csak tovább tudom vinni amit mondasz. Szerintem aki foglalkozott ezzel, az azonnal látja egy munkán, ha túl van cicomázva. Illetve a design meg művészet olyan, hogy mindenki el tudja dönteni azonnal, hogy jó-e, szép-e. A kreálási része már viszont nagy tapasztalatot igényel.

Nyilván mindenki végig futja az utat és majd idővel folyamatosan jobb lesz önmagánál (miután elhányja magát a régebbi munkáitól ;) ), csak a weben az egyszerű hozzáférhetőség miatt jobban megmutatkozik nagy számban az átlag alatti termék.

Hozzáteszem, magamat nem tartom jónak, de szerintem elég pontosan ismerem a korlátaimat és jól be tudom határolni, hogy milyen szintet tudok megütni, és ahhoz tervezek viszont. Ennek tudatában próbálok kombinálni.

Szerintem pl. fontos és kifizetődő azt kommunikálni magunkról, amik tényleg vagyunk. Így a partner biztosabb pontnak tud ez miatt tekinteni. Ami manapság ennek ellen megy például szerintem, az az, hogy sok garázs cég meg webes ifjonc oldala nagyon komolynak akar mutatkozni, profi design elemek másolásával vagy éppen saját maguk által kreált profi munkával, ami nem is lenne gond, de a kínált termékük és piaci kompetenciájuk nincs súlycsoportban azzal, amit ez sugall. De persze ennek megfelelő megítélésére is rááll majd a piac vagy már ez van. Szóval, néha túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a design-nak. Nem egy kommunikáció eleme lesz, hanem maga a termék. Legalábbis ennek szellemében tervezik ahogy látható sok oldalon. Márpedig szerintem ez is hozzájárul a hitel vesztéshez - nem tudom a nagy átlag hogy van ezzel.

Igen, van jópár komolytalanul túldesignolt bemutató oldal. Szerintem sokan nem veszik őket komolyan. Persze ránézésre nem is lehet. Ha valaki mindent egyszerre akar megmutatni, az mindenképp gagyi hatású lesz.
Én is szálltam már el kissé, HUP-pal kapcsolatos pl. sj mailpilerje. Túlbonyolítottam, nagyon sokszor elakadtam, valójában nekem sem tetszett. A mostani tényleg jobb, gratuláltam hozzá. És illik a mostani éles-sarkos piszkospasztell trendbe.
Az aláírásomban a logó viszont diekt túlzás. Az előző jobban tetszett, de Trey szólt, hogy túlságosan sok az egyezés. Ebben most nem. Idegből készült, ideiglenesnek szántam.
Mondjuk az is igaz, a 10 másodperces random designban ilyesmi elő sem fordulhat, így ugyanúgy észre lehet venni, hogy semmit nem foglalkoztak vele.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Csak a logó az én művem.
Mivel csak HUP-osoknak szólna, az itteni nagyonoff, vagy tiltott dolgoknak, ezért egyezik meg. (Az mellékes, hogy sokan itt félreértelmezik miért van, és nekem anyáznak rá, pedig még egy mondatot nem írtam oda :) )
Amúgy a logó most transparent, lehetne alatta akár kék háttér is.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Minden valamire való webdesign cucc képes automatice generálni színsémákat... :-P