Bill Gates a spammerek királya

Sziasztok.

Nem is tudom, hogy problémám van-e. Mindenesetre hozzátok fordulok, hátha valakinek van ötlete.

Szóval. Ott kezdem, hogy a régi laptopom kezd meghalni, megszolgálta az idejét, egy Dell Latitude e5500.
Elkezdtem tehát keresni új laptopot az alábbi szempontok alapján: Legyen i7-es procija, 8GB ram, full hd felbontás, lenovo thinkpad t530, mert szeretem, ha valami nem megy tönkre egy kósza fuvallattól. Találtam is párat, kérdezgettem a kereskedőket, hogy ez meg az, válaszoltak is rendre. Ami viszont nagyon meglepett, az az, hogy egyik kereskedőnél sem volt lehetőség windows nélkül megvásárolni a gépet. Gondoltam magamban, ez nem is akkora baj, mert úgyis futtatok majd virtuális gépben windowst, legalább lesz hozzá egy valid licensz.

Hát egy nagy kalap szart. A gépre ugyanis előtelepítve van a windows, ha elsődleges oprendszernek Linuxot akarok, és installálok rá mondjuk egy ubuntu-t, akkor a virtuális gépbe már nincs jogom felinstallálni a windowst. Nem beszélve arról, hogy installt nem is adnak hozzá.

Tehát.

Az az ügymenet, hogy vásárolok egy laptopot, jó drágán ( 400.000+ ), majd felrakok rá egy linuxot, amivel ugye az OM windowst legyalulom, és ha virtuális gépben szeretnék windowst futtatni, akkor vásárolnom kell egy licenszt. Magyarul vettem egy windowst, amit kidobtam a kukába.

Nos ekkor csak elmosolyodom magamban, hogy igen, Billy fiam, **************, ezt is jól lepapíroztad. Miért paktálnak le a gyártók vele? Miért kell valamiért fizetnem, amit egy másodpercig sem fogok haszálni? Miért nincs mód arra, hogy használjam amit kifizettem ahogy szeretném? Van-e erre jogorvoslat, segítség?

Hozzászólások

Related: http://hup.hu/node/119776
----------
[GB ≠ GiB] [MB ≠ MiB] [kB ≠ kiB] [1000 ≠ 1024] [Giga ≠ gram] [Mega ≠ milli] [Kelvin ≠ kilo] [Byte ≠ bit]

Migrálás esetén sem legális? Úgy értem csinálsz a kapott windows-ról egy képfájlt, kiírod DVD-re. Utána neten lehet keresgélni mindenféle mágiát, amivel felrakhatod virtuális gépbe.

"Magyarul vettem egy windowst, amit kidobtam a kukába."

Itt a hiba a gondolatmenetben. Nem "vettel egy windozt", hanem jogot vettel arra, hogy azon az egy gepen futtass windozt. Nem a szomszed Jozsi gepen, nem virtualis gepen, nem 1001 peldanyban, hanem azon az egyen.
HTH.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

"A gépre ugyanis előtelepítve van a windows, ha elsődleges oprendszernek Linuxot akarok, és installálok rá mondjuk egy ubuntu-t, akkor a virtuális gépbe már nincs jogom felinstallálni a windowst."

Mi ennek az információnak a forrása?

Windows 7 Home Basic HU OEM licencfeltételek, részlet.
"d. Használat virtuális rendszer előállítására szolgáló technológiákkal. A szoftver licencelt
számítógépen való közvetlen használata helyett Ön csak egy virtuális (vagy egyéb módon
emulált) hardverrendszeren telepítheti és használhatja a szoftvert a licencelt számítógépen.
Virtuális környezetben való használat esetén előfordulhat, hogy a digitális jogkezelési, a BitLocker
vagy a teljes kötetű merevlemez-titkosítást alkalmazó technológiával védett tartalom nem annyira
biztonságos, mint a nem virtuális környezetben védett tartalom. Önnek be kell tartania minden
hazai és nemzetközi törvényi előírást, amely a védett tartalomra vonatkozik."

Természetesen a licencfeltételeket teljes egészében kell értelmezned, ezt a részt csak figyelmedbe ajánlottam.

Találd meg a saját Windows-odra vonatkozó licencfeltételeket itt: http://www.microsoft.com/en-us/legal/intellectualproperty/UseTerms/defa…

Üdv,
Marci

A Microsoftnál dolgozom.

feleslegesen tornazol, az aktiv tagok (raerzesre) bo felenek szellemi kepessegei hianyoznak a mondataid ertelmezesehez, a szal megnyitasa is nagyjabol ilyesmi miatt lett erosen defektes.

/off a helyetekben neha jogi kepviselettel latogatnek ide, pl. akar egy ~nyolcadrendu kft. ugyen is talalhatsz (helyben, ugyved altal kuldott) komment torlesi felszolitast, amire 5 perc alatt torles + altalaban bokaig fosas a hivatalos reakcio. ti is megprobalhatnatok batran, a portalmester legalabb kovetkezetes lenne ezen a teren ill. emiatt elhuznanak paran a busba. en oromomben biztosan eljarnam a kambodzsai termekenysegi tancot.

/off2 2013-ban ~Bill Gates felel a Lenovo OEM programjaert, ~meg altalaban a MS tehet rola, ~Bill te g*, ~OEM informacio suxx yeah, szoval latod :) pont mint 15 eve az akkori gyerekek. mondjuk arrol nem lattam egymondatos blogot sem, hogy nemi esellyes megvan az AIDS ellenszere - melynek kutatasat pl. vajon ki finanszirozta. mindegy, ez mar nagyon-nagyon off.

ekezetert bocs, 3" & telefon.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

milyen király lesz.
ennyi erővel azt is javasolhatnád, hogy az utcán ügyvéddel mászkáljunk, és ha a cégünkről, v. saját magunkról sértő megjegyzést hallunk, - a nagy testvér segítségével még bizonyítani is lehet - rögvest pereljük be az illetőt.
és persze az ügyvéd is hozzon magának egy ügyvédet.
és te is hozz még egy embert?:))

az azért érdekes lenne, ha mindenkit beperelnénk egy rosz szóért, pl. azért mert: "az aktiv tagok (raerzesre) bo felenek szellemi kepessegei hianyoznak a mondataid ertelmezesehez"

azért, mert bill getesnek lelkiismeret furdalása van amiatt amit az üzleti életben tesz, v. valakije aids-es, és ezért támogat egy aids alapítványt, mindjárt szenté kell avatni? - de minimum boldoggá -

Ha van a gépen termékkódos matrica, akkor ugyan az a windows változat (home, prof, stb) általában simán aktiválható ezzel a kóddal gyári telepítőről is. Innentől kezdve én magasról tennék rá hogy virtuális gépben van-e. Azon a gépen belül van, egy példányban, aztán csókolom. Ne éfdekelje már őket hogy a windows és a gép közé teszek-e valamit, attól nekik nem lesz se több se kevesebb licence raktáron hogy a sajátomat hogy használom.
--
zsebHUP-ot használok!

Úgy emlékszem, hogy FreeDOS, stb. is csak azért van a gépeken, mert előírás, hogy működőképes állapotban kell eladni a gépet. Namost pl. a felsőbb kategóriás Lenovo gépeket jellemzően üzleti célra vásárolják meg, ahol égő lenne a $2000 gépet oprendszer nélkül adni. Még a lenovo shop se hajlandó OS nélkül adni a gépet. Sajnos az a 30,000 forint mindenképp bukó. Esetleg a Lenovo szervízt lehetne megkérdezni, hogy Ők tudnak-e segíteni, elég jó fejek, hátha meg tudják úgy oldani, hogy tulképp alkatrészt veszel és nem számítógépet.

...ami a windóz lesz kis hazánkban, legalábbis a Lenovo üzleti célközönsége esetén... a maradék úgyis Mac-et vesz, a kispénzűek meg nem vesznek ThinkPad-et. Mondjuk igazán lehetnének jófejek, és visszaadhatnák azt a párezer ft-ot annak, akinek mégsem kell a win. Mellesleg nem 30e ft-ba kerül a win7 prof rá, amennyire tudom, ennek töredéke :) A vas kerül sokba, nem a windóz.

Abból indultam ki, hogy itt annyi az upgrade: http://www.laptopszalon.hu/laptop_notebook/dell/Dell_Latitude_E6230_Int…

Igaz ha régebben OS nélkül kértél egy gépet ami amúgy OS-el volt, akkor kb. egy tízessel volt olcsóbb (starter esetén talán 7k), de annak is sejtek egy okát.

"Hát egy nagy kalap szart. A gépre ugyanis előtelepítve van a windows, ha elsődleges oprendszernek Linuxot akarok, és installálok rá mondjuk egy ubuntu-t, akkor a virtuális gépbe már nincs jogom felinstallálni a windowst. Nem beszélve arról, hogy installt nem is adnak hozzá."

Nem értem miért vagy így kiakadva, egyik brand gyártó sem ad windows installt a gépei mellé alapból. De pont emiatt van egy create recovery media nevő program, amivel a gépről tudsz kiírni egy teljes komplett recovery készletet és ha ezt sem akarod, akkor pl gariidőn belül tudsz rendelni bármelyik Lenovo szervízben (gariidő alatt ingyenes!)

"és ha virtuális gépben szeretnék windowst futtatni, akkor vásárolnom kell egy licenszt"
Nem kell, ott az akku alatt a matrica, azon rajta van a sorozatszám, a virtuális gépbe azzal telepíted fel.

"Miért kell valamiért fizetnem, amit egy másodpercig sem fogok haszálni"
Az előbb írtad, hogy virtuális gépben akarod használni?!

Ui: Brand gépnél kb 10-15e Ft a Win7 pro liszensz (legalábbis ennyiért veszik vissza,ha nem kell rá), annyit még akkor is megér, ha nem azt használod elsődleges oprendszernek szvsz.

Ééééééés igen!

Megérkezett. Szóval erről beszéltem, hogy mik azok a dolgok amiket annyira szeretek a windowsban.

" A windows aktiválása"
"A beírt Windows 7 professional termékkulcs nem megfelelő az aktiváláshoz."

Akkor hogy is van ez most?
Kifizettem, kidobhatom. De nem is ez bosszant a legjobban. Hanem az egészhez a hozzáállás. Hogy választ nem tudtak érdemben adni, hogy használhatom-e - ms weboldal - és amikor beleraktam 3 nap munkát, hogy használni tudjam, akkor szarik arcon. Milyen kedves tőle, azonnal megszerettem ezt a kedves, barátságos, cseppet sem emberszopató rendszert/terméket/vállalatot.

--
Ami elől menekülsz, az után szaladsz.

Én is Windowszal (7 Professional) vettem a gépet (Dell Latitude E6510), Ubuntut tettem rá és (ugyanezen a vason) virtuális gépre tettem a Windowst. Leolvastam az akku alatt levő matricáról a kódot, felírtam egy lapra és aktiváltam... volna, ha nem keverem össze a B betűt a 8-as számmal, de aztán rájöttem a hibára és sikerült a telepítés. :) Azóta már újra is telepítettem egyszer.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Ééééééés igen!

Megérkezett. Szóval erről beszéltem, hogy mik azok a dolgok amiket annyira szeretek a windowsban.

" A windows aktiválása"
"A beírt Windows 7 professional termékkulcs nem megfelelő az aktiváláshoz."

Akkor hogy is van ez most?
Kifizettem, kidobhatom. De nem is ez bosszant a legjobban. Hanem az egészhez a hozzáállás. Hogy választ nem tudtak érdemben adni, hogy használhatom-e - ms weboldal - és amikor beleraktam 3 nap munkát, hogy használni tudjam, akkor szarik arcon. Milyen kedves tőle, azonnal megszerettem ezt a kedves, barátságos, cseppet sem emberszopató rendszert/terméket/vállalatot.

--
Ami elől menekülsz, az után szaladsz.

Ééééééés igen!

Megérkezett. Szóval erről beszéltem, hogy mik azok a dolgok amiket annyira szeretek a windowsban.

" A windows aktiválása"
"A beírt Windows 7 professional termékkulcs nem megfelelő az aktiváláshoz."

Akkor hogy is van ez most?
Kifizettem, kidobhatom. De nem is ez bosszant a legjobban. Hanem az egészhez a hozzáállás. Hogy választ nem tudtak érdemben adni, hogy használhatom-e - ms weboldal - és amikor beleraktam 3 nap munkát, hogy használni tudjam, akkor szarik arcon. Milyen kedves tőle, azonnal megszerettem ezt a kedves, barátságos, cseppet sem emberszopató rendszert/terméket/vállalatot.

--
Ami elől menekülsz, az után szaladsz.

Akkor már inkább live ubuntu bebootol, gparted -> partíció zsugorítása azt csá, mehet föl a linux. Én így csináltam, többször is.
Win7-tel netezni? Ettől félsz? felesleges, csak ne Firefox-ot használj :). Update-eld rendszeresen, de ez a linuxokra is igaz. Évek óta nem volt vírusom windózon, pedig nem sajnálom.

XP-hez még volt egy program ami kibányászta a telepítő kulcsot, így azzal nem volt gondom. Csak azzal mikor az XP bekékült a vboxban.
--
zsebHUP-ot használok!