Milyen volt az első konfig, amin hasznos munkát végeztél?

Többen is lehetnek közülünk, akik az első gépen csak játszottak, gyakoroltak.. de mi volt az az első konfig, amin már hasznos dolgot is műveltetek? (Nem feltétel, hogy pénz is járjon vele..) Mikor történt és mit csináltatok vele?

Én pl. a '95-ben kapott 386-osoman csak játszottam, de a a '97-es upgrade után (Cyrix 6x86 150+ (120MHz), 16 MB RAM, 1,7 GB WD stb.) már el tudtam kezdeni honlapot (képtárat) készíteni, fotót digitlaizálni, retusálni.

A topicnak nincs konkrét célja, csak épp nosztalgiázni támadt kedvem.

Hozzászólások

1982 - 1983 talán.
Megbízásból egy Sharp PC-1500 computer-en talajvizsgálati eredményeket feldolgozó programot írtam BASIC-ban - nem fizették ki a munkám :(.
Ebben az időben ZX-81-re kazetta turbó mentő/betöltő programot írtam Z80 assemblerben - sokak örömére. (anno ZX klub)

1980 - 1981.
Nagy mennyiségű mérésadat (kisminta modellezés) kiértékelését végeztem egy ABC 80 gépen, BASIC nyelven. Az akkoriban fejlődő számítógép iparunk terméke volt. :) A BRG (Budapesti Rádiótechnikai Gyár) nagyon jól összerakta, többen is nyúztuk, míg el nem avult, de elnyűhetetlennek bizonyult. Magnetofonnal használtuk.

Nem önálló feladatra (algoritmusok írása) előtte egy ODRA-1013 számítógépet használtam, talán Algol 60, FORTRAN és COBOL nyelveken. Akkoriban pendrive helyett lyukszalag, lyukkártya és magnókazetta volt a táskámban. :)

Öncélú: Videoton TVC, Assembly programozgatás, Z80 megismerése
Pénzes: 386 dlc, 3D Studio, látványtervek

1991-ben szakdolgozat egy IBM XT-n, ChiWriter szövegszerkesztővel. 5.25-ös hajlékony floppy-ról indult és cserélgetni kellett a rendszer és az adatlemezt munka közben.

Aztán 1992 őszén már Sun SPARCstation 2, SunOS 4.1.3 alatt. 64 MB memória, 535 MB + 1 GB diszk, 19 colos monitor. Maga volt a paradicsom. :)

'92 486 DLC 40 Mhz, talán 4 MB memória: programozás - Turbo Pascal, Borland C tanulás célból.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Hali!

Valamikor a 90-es évek elején 286DX, 20MHz, 512k RAM, HDD-re nem emléxem (de valami 5" ~2 kilos cucc volt).

Pascalban "adatbázis kezelő" íródott rajta, amit a végén még majdnem ki is fizettek :-)

Üdv:
Feri

1.) 1985-ben C=64, Citizen nyomtató, Floppy meghajtó, Dataset magnó. юность TV:-) MG. TSZ-ben erőgépek költségfelosztását csináltam egy saját programmal.
2.) 1988-ban vagy 89-ben PC-XT CPU: 8088; RAM 1 MB, multi IO kártya az vezérelt mindent, talán a soros portok kivételével. 2 db 5,25"-os 1,2 MB-os floppy meghajtó HDD nem volt. Az egyik lemezen volt a DOS, meg a fejlesztői környezet, Clipper + editor, a másik volt a munkalemez. BÉR-program, később egyszerű kettős könyvelés program.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Enterprise 128, ?1989?, BASIC-ben irtam apamnak egy kozepesen bonyolult lotto-programot, mivel kvazi megfenyegetett, hogyha csak jatszani lat mindig (pontosabban lsd az utolso bekezdest) akkor eladja a csaba'. mivel azt hitte puskaztam/masoltam iratott meg velem egy naptarazo programot is olyan kurva erdekes dolgokkal :) mint hanyadik het van eppen, tetszolegesen bekert datummal pl. jovo december 10-en hanyadik heten leszunk, meg hogy adott evben pl. oktober 24 17.45-tol szamolva hany masodperc lesz hatra az evbol stb ilyen faszsagokkal.

kulonben utaltam is az egeszet(mint mindent ami kenyszeru volt), de annyira azert jo volt, hogy szamomra ertelmesebb dolgokat bevezessen mint pl. sprite tervezes es kezeles.

ja ha mar nosztalgia akkor eppen a Nodes of Yesod volt az asz nalam ill.talan az Ocean-fele RoboCop (mekkora kiralysag volt, ahogy felolvasta a direktivakat tisztan erthetoen).

--
Vége a dalnak, háború lesz...

1985-1986 körül, ZX Spectrum. 16 kiB RAM bővítése 80 kiB-ra, ha jól emlékszem, 64 k x 4 bites szervezésű DRAM-ot raktam bele. Megvettem a ZX Spectrum ROM programja című könyvet, s a BASIC interpreter bugjait kijavítottam, néhány plusz dolgot írtam bele, majd egy Commodore 128 billentyűzetet illesztettem hozzá. Emiatt teljesen újra kellet írni például az INKEY$ függvényt.

Írtam ZX Spectrumra Z80 assemblert, amelyik tömörítve, tokenizált formában is képes volt tárolni a forráskódot, s ki tudta használni a 80 kiB RAM-ot, kezelte a lapozást. Ezzel az assemblerrel írtam és fordítottam egy saját tervezésű, Z80 alapú ébresztőóra forrását. Az editor soreditor volt, a pointer mutatott egy adott sorra, azt lehetett szerkeszteni. Voltak pointer mozgató parancsok. Lényegében hasonlóan, mint a HT-1080Z talán Edi nevű szerkesztőjében, assemblerében.

Az első Z80 assembly próbálkozások, képernyőtartalom scrollozása mind a négy irányba HT-1080Z-n történtek. Akkoriban papíron ceruzával írtam a kódot, amikor kész volt, becsépeltem az egészet, majd lefordítottam. Aztán kerestem a bugokat. :) Mivel nem volt sem oprendszer, sem védett mód, ez akkoriban igen strapás volt, mert egyetlen apró hiba a kódban az egész gép újraindulását eredményezte. Fiatalok szerintem nem is ismerik ezt az érzést. Akkoriban nagyon meg kellett gondolni, az ember át meri-e adni a vezérlést a kódjára, a debugolás lehetőségei is igen korlátozottak voltak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bakker elcsesztem.... HTZ-re még írtam "hasznos" programot, mivel az az ipari suli számtech versenyére készült... soros porton keresztül vezéreltünk "egy kupac" jelfogót ami tucatnyi izzót "villogtatott"... így nem az a fentebb vázolt pascal program volt az első (annak tükrében, hogy azt a versenyt megnyertük) ami hasznot hozott a konyhára :-)

Üdv:
Feri

1985-86 tájékán HT-1080Z számítástechnika verseny. :)

Később C=64-en BASICben Videotéka-nyilvántartó program 1.2 MB-os, 2 oldalasra lyukasztott hajlékonylemezről futtatva. :D

1988 környékén már PC-re váltottam. Talán 20, vagy 40 MB-os HDD, 1 MB RAM, 286 proci, fekvő, Baby ház, CGA monitor, amit hamar VGA-ra cseréltem.
Ezen készítettem első programomat megrendelésre, amelyet ki is fizettek! :)
Ha jól emlékszem, 30k-t kaptam egy Clipperben írt Videotéka programért, amit megelégedéssel használtak több, mint 10 évig! :O

openSUSE 12.2, vagy ami éppen jön.

Gyakorlatilag már semmi. Viszont amit én csináltam az élt kb 7 évet.
Játékszerver és rádiószerver vezérlő felület. Nem ám csilivili webes cucc, hanem puttyal kellett az usernek bejentkezni. Bizonyos részei régi DOSos könyvelőprogramra emlékeztettek :)
Később csináltam hozzájuk egy egyszerű weboldalt amin javás SSH kliens volt, ezzel további 2 évvel hosszabbítottam meg életciklusát.
Képek: http://syserr.hu/ssh3_ut2004.PNG http://syserr.hu/ssh3.PNG
-------------------
http://www.rtvstat.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

XT: 8086 8 MHz; 640 kB RAM; 2 db 360 kB FDD; 20 MB és 40 MB MFM HDD; XT multi i/o kártya; HGC vezérlő borostyánsárga monitorral és Commodore MPS 1230. OS: MS DOS 3.1. Főként NYÁK tervezéshez használtam. Eleinte smArtworkkel nyomtam (CGA emulátorral), majd később szereztem egy CGA monitort és inkább az OrCAD-et használtam.

2002 táján egy 386-oson (részletekre nem emlékszem), 40+250 MByte merevlemezen 20 MByte RAM-mal rugóval összekötött testek esését szimuláltam. Nyolcadikos voltam. Egész sokáig ezt a számítógépet használtam.

Az alaplap azóta elkerült egy gyűjtőhöz a HUP-on keresztül, akinél jó kezekben van.

'91-ben (7. osztály) iskola-TV-be képújság a saját C=VC20-al
'93-ban ugyanez a gép már a szobám villamos eszközeit vezérelte - ez lett a végső feladata 1-2 évre, míg egy 286-os vette át a helyét.
Első pénzes meló ~'94 környékén 486 4Mb 20+80Mb HDD, Photoshop, prospektus szerkesztés (egy resize alatt simán megebédeltem, de 2 hét alatt összeállt - manapság ugyanezt másnapra kinyomva, lecsomagolva várja a megrendelő :S )

Primo A64 + Junoszty TV + mono kazettás magnó, kb 1985, a program kromatográfiás csúcsok területét számolta, persze Basic-ben írtam.
Nemrég egy számítástechnikai múzeumban találkoztam vele - elég fura érzés ha már múzeumi tárgyakkal vagy egy kategória.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

'91 korul XT-n dBase 3+ alatt munkaugyi nyilvantartas felvitele. Sose keszult el, kb. 80%-nal jartam, amikor elvittek katonanak. Az utanam jovo meg gyalulta a gepet, mert virusos volt...
(Az adatok felvitele volt hosszu ido, nem a "program")

Elotte meg C64-en SuperBase-ben ugyanez, csak kevesebb emberrel (reszleg). Az a 200 ember bement par nap alatt.

--
http://www.micros~1

C64, már nem tudom mikor. Fanzine-t készítettünk Newsroommal, Art Studioval, GEOS-szal. Persze volt pár hackelés is "gépi kódban", de a fentebbi a legemlékezetesebb számomra.

Pénzért? Ezt sem tudom pontosan mikor, 90-es évek vége, kétezres eleje. Valahogy úgy kezdődött, hogy annál a cégnél egyfajta lóti-futi mindenes voltam, az egyik női főnököm meghallotta amint beszélgetek egy kollégával valami számtech dologról. Pár nap múlva rákérdezett tudok-e segíteni ebben és ebben. Tudtam. Utána beültettek a gép elé.
Kimaradt, egy HP 486 DX 33 Mhz, 4 Mega RAM, HDD talán 30 vagy negyven MB. Megmaradt bennem, mert nem lehetett memóriát bővíteni. Akkor megfogadtam nem veszek HP-t, ehhez képest ez is az. De minek..
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

1997-1998 körül, 386SX 40MHz (turbó gomb benyomása után), 4 mega ram, 40 megás vinyó, egy tippmix-nyilvántartó program TurboPascal-ban (TurboVision). Saját célra, amíg tippmixeltem, használtam is (statisztikákat készített, meg persze nyilvántartott).
2004, celeron266MHz, diplomamunka TeX-hel, ami már nem csak "öncélú" volt.

Nekünk az első gépünk egy Olivetti M290-20 volt és 1995-ben kaptuk. 286-os processzor, 1 MiB RAM, 40 MB HDD, színes VGA monitorral! Erre írtam egy kis címadatbázis és levelezőlap nyomtató progit Pascalban (célzott reklámozás céljából). Ez a program még most is megvan, dosboxban futtatható.