Egyetemi projecthez Python/Django vagy PHP?

Sziasztok.

Ev vegeig le kell adnom egy project munkat az egyetemnek, es meg nem tudtam eldonteni, hogy mivel irjam meg. Igazabol arra lennek kivancsi, hogy mekkora esely van arra, hogy Python/Django parositassal idoben be tudom fejezni.

Python-t sokkal jobban ismerem, mint a PHP-t, de webre meg nem fejlesztettem vele.

Egy tanulast segito flashcard websiterol van szo. A felhasznalo feltolt nehany kepet, tulajdonsagokat rendel hozza. Kivalasztja, hogy melyeket kerdezze vissza a gep (vagy randomra allitja) majd a rendszer lejatssza oket, mint egy slideshowt.

Azt kellene eldontenem, hogy mivel valositsam meg a fentieket. PHP-t tanulni fogjuk, es segitseget is kaphatnek a tutoromtol, ha elakadnek .. de minden porcikam tiltakozik a PHP ellen. Nem csak arrol van szo, hogy itt a Hup-on az emberek tobbsege (nem is tudom mi a helyes kifejezes) lenezi(?), de komoly ellenerzeseim vannak a C-tipusu nyelvekkel szemben. Velemenyem szerint rondak, es sokkal nehezebben lehet veluk leirni valamit, mint pl. Pythonban.

Ha van itt Python/Django expert es linkelne nekem egy konyvet ami elorebb visz a temaban azt megkoszonnem.

Udv,
alterb

Hozzászólások

indentation sensitive syntax is the root of all evil :)

Esetleg nézd meg s symfony projectet (http://symfony.com/) én abban csináltam néhány
projektet még régebben, és nagyon gyorsan lehetett vele haladni, igaz PHP-s, viszont
normális MVC framework.

komoly ellenerzeseim vannak a C-tipusu nyelvekkel szemben.

tessek? Mondjuk hogy a php mitol 'C-tipusu' nyelv (jelentsen az barmit), nem tudom...

Diktatorok kezikonyve

Nyugodtan ird meg djangoban.

A programozasi nyelv az Istenigazabol 90% vallas, 10% beleracionalizalas. Olyan, mint amikor a csajod megmagyarazza, miert a rozsaszin a kedvenc szine.

Eloszor van az erzelem, aztan a magyarazat.

Sz'al a PHP egy tok jo kis celnyelv, pont erre valo, de ha eleve igy allsz hozza, edes mindegy, akkor mar inkabb csinald szived valasztottjaval, majd tuleled.

Amig turing-kompatibilis mindketto (azok), es nem kell a valaszidokkel foglalkozni, tokmindegy.

Szubjektív vélemény következik:

PHP esetében általánosságban a kezdeti előnyök után (gyors fejlesztés, mindenki ért hozzá), a kompatibilitással és a security-val kell foglalkozni.

A többi kultúráltabb nyelvnél (mert hát igen van más rossz rendszer, nyelv is nem csak a PHP, szóval a jobbaknál) lehet, hogy a betanulás nehezebb, de hosszú távon jelentősen megtérül.

PHP esetén nem pont a nyelv lehetőségeivel van a baj. A probléma összetettebb.
Ott kezdődik, hogy nagyon egyszerű stílusban is lehet programozni benne. Ezért tudott annó, mint egyszerűen alkalmazható szkriptnyelv gyorsan elterjedni.

Például: html kód <?php echo $változó ?>további HTML kód.

Ezzel önmagában nem lenne baj, a baj ott kezdődik hogy sokan belecsúsznak abba a tévhitbe, hogy ha így taknyolnak kódot, akkor már "PHP programozónak" érzik magukat.

A PHP5 már jól támogatja az objektumorientált programozást. Önfegyelemmel az mvc (http://en.wikipedia.org/wiki/Model%E2%80%93view%E2%80%93controller) módszerrel jól alkalmazható.

A probléma inkább azzal van, hogy amint írtam

1. a kódgányolás lehetősége csábítónak hat, hiszen alapos tervezés nélkül lapról lapra gányolható a honlap. Eredmény: gányolt kód - amit gyakran látunk.
2. sok "önjelölt PHP programozó" az 1. ponton nem jut túl, ami rontja a PHP hírnevét.
3. könyvek és gyorstalpaló képzések is erre buzdítanak: könnyen megtanulható. De mi? A kódgányolás?

Pedig alapjában véve nem a nyelvvel van a baj, leszámítva azt hogy megengedő a gányolós stílus terén is. Lehet PHP-vel normálisan is kódolni. Csak kevesen jutnak el erre a szintre.

"de minden porcikam tiltakozik a PHP ellen"

Miért?
(Ahogy hülyeséget beszélni minden nyelven lehet, úgy szar kódot írni is.)

Nem jó az összehasonlítás, mert Python esetén már a framework-öt is megnevezted.
Szerintem a nyelv legyen ízlés dolga.
Ha inkább PHP, akkor goto Zend Framework.
Ha inkább Python, akkor Django.

Szerintem írd Pythonban, Djangóval. Már csak azért is, mert érdekesebb, kevesen ismerik, a PHP megoldásokkal meg Dunát lehet rekeszteni (hozzáteszem nem a jó PHP megoldásokkal).