WiFI erősítők

Lehet hogy lesz aki letépi a fejem, de nem akartam ezért új topicot nyitni.
Léteznek W teljesítménytartományban "WiFi erősítők" az ebayen láttam 2 és 4 wattosat. Bitdirekciósak.
Van valakinek tapasztalata ezekkel? Hatótáv, stabilitás, megbízhatóság...

Esetleg aki nagyon benne van, az tudja-e hogy milyen félvezetőkkel mennek ezek az ampok?

Hatótávra azért lennék kíváncsi, mert nekem a 2w még úgy a 4 watt rengetegnek tűnik. Kékesen régen az m1 és m2-t 18W al sugározták (Igaz hogy kb. 1070 méteres magasságból :) ) persze az UHF volt...

Hozzászólások

A hatótávolság növelésére a megfelelő eszközt antennának hívják :)

erősítők területén nincs tapasztalatom, de már több kültéri wifis rendszert raktam össze.

Magyarországon, ha jól emlékszem 100 mW a megengedett maximális teljesítmény polgári wifis eszköz esetén. Így nem üzemeltethetsz ilyen nagy teljesítményű erősítőt törvényesen.

A barátod inkább egy nagy nyereségű irányított wifi antenna lesz. (pl. grid antenna). A legnagyobb link amit én "építettem" kb. 9 km volt, 2 falú között, jó terepviszonyok mellett. A kapcsolat stabil, sosem szakad meg. (leszámítva az áramszüneteket:) )

Az a 100 mW csak 50 mW, ráadásként ERP (vagyis sugárzott teljesítmény). Nagy nyereségü antennát sem használhatnál ezen a sávon, de az HIF/NHH, mostmár NMHH leszarja, ha ésszerű körülmények között maradsz. Ebbe az ésszerű körülménybe nem tartozik bele a fennt emlegetett pár wattos booster, ráadásként semmi értelme sincs, mivel az eszköz saját magát ülteti le, szóval amennyivel hangosabb lesz, annyival süketebb is, sőt, ha occsókicikinai verzió, még ront is a helyzeten annak ellenére, hogy a környéken mindent elnyom.
2.4ghz-n lehet virgonckodni ésszerű körülmények között, 5.8-on már kevésbé, bár ez is helyfüggő (irányított antennákkal itt is lehet okosan csinálni). Korsugarzo, boosterrel, 5.8-on tuti buko egy-ket helyen (az idojaras allomasok ugyanebben a tartomanyban uzemeltetik a doppler radarjaikat, amikkel az esofuggonyokrol visszaverodo jeleket figyelik, ez ha viszonylag kozel vagy es esz nelkul csinalod, naluk egy par szaz km hosszu esofuggonyt jelent amiert megtepkedik a szadat;))

Az ERP-vel nem akartam kavarni. De erről nem is halottam, hogy nem lehet 2.4-es sávon Grid antennákat használni hivatalosan. Ha igaz, akkor érdekes a dolog, ugyanis egyes faluhelyeken, minden 2. házon (ami távol van a szektorsugárzótól) ott figyel egy grid antenna. Mért fogalmazzák polgári személyek számára is ha tiltott?

A forgalmazás, meg az hogy használhatod, két különböző dolog;) Ez olyan mint a lézeres radar blokkolók. Azoknak az árusítása magyarországon teljesen szabályos, viszont a használatuk nem. A 2.4-en ésszel épített hálózat eltürt dolog, addig míg nem zavarsz vele senkit, nem kezdenek el baszogatni. Pedig hidd el, az NMHH rendszere mindent lát (van szép, egész országra kiterjedő spektrum monitoring rendszerük, ami rögzít hosszú időre mindent;) Ennek bizonyos mérési szakaszai és eredménye a weboldalon is elérhető)

Hogy tiszta legyen, a birosag itelete szerint a jelenlegi szabalyozas melett a hasznalatuk is torvenyes.

Ezert szeretnek a kedves fidesznyikek ezt megvaltoztatni, nemis olyan sokara.
Amikor ez megvan, akkor a birtoklasa sem lesz torvenyes.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Grid antenna nagyobb antennaboltokban (pl.: www.ostelsat.hu - debreceniek, en onnan ismerem oket, megbizhatoak, segitokeszek). A grid-ek alapbol N csatlakozoval szereltek, ehhez kell neked meg egy sma-n kabel (kabel, mert gondolom nem kozvetlen akarod raaggatni a cuccodat az antennara). 2m kabel folott ne gondolkodj

Jót mosolyogtam magamon...

Már ez első hozzászólást olvastam, amikor leesett hogy nem "HiFi" hanem "WiFi".
:-)