Ha laptopból bekapcsolt állapotban, hálózati áramra kötve kirántom az aksit, károsodhat valami?

Tárgy témában kinek mi a véleménye?

Szerintem károsodhat, de egy kísérleti gépemen károsodást egyelőre nem tapasztaltam.
Van olyan aksim, amely ha feltöltöttnek minősül a laptop ledje szerint, tovább töltődik, ha egy pillanatra kirántom az aksit belőle.

(Valahogy az az érzésem, hogy most sokan úthengerrel esnek nekem, de sebaj)

Hozzászólások

Fene se tudja. Én csináltam aktívan, Thinkpad Edge-el, mondván: ennek bírnia kell. 6 hónaposan akkucsere lett gariban. Nem tudom, hogy a kettő összefügg-e, ezért érdekel a többiek véleménye is.

Hát ha nagyon erősen rántod, akkor lehet, hogy eltörik a műanyag burkolat, a vezetősín vagy a rögzítő pöcök. Szóval én inkább csak óvatosan húznám ki, nem rángatnám. ;)

Elkopik a csatlakozó és a vállad is megrándulhat egyszer..

Laptop-függő. Van, amelyik nem is megy, ha nincs benne akksi, bár mostani modelleknél ez már nem nagyon jellemző. Az akksinak nem valószínű, hogy lesz baja, a Li-ion-os akksik pont a megszakításos töltésekre lettek kitalálva. Persze nem jó neki semmi, ha használod, az a baj, ha nem használod, az a baj, sajnos az energia-tárolás még nagyon gyerekcipőben jár :(

Egyébként miért akarod rángatni? Nem ezt kellene, és nem magadnak ;D

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

A ki rántás valószínűleg nem, viszont a bedugás ...
Amennyire én tudom, a Li akkuk saját töltésvezérlővel rendelkeznek, ez nem szeretheti a csatlakozók összedugásakor keletkező prellt és egyéb tranziens jelenségeket, akár tönkre is mehet.
Ne dugd vissza remegő kézzel :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azt el tudom képzelni, hogy árthat, de azt nem, hogy miért tenne ilyet valaki?

pl. mert nem akarja a félig vagy épp háromnegyedig feltöltött akkut tökig feltölteni, ugyanis a töltés és a merítés is öli a cuccot. Meg persze az is, ha áll, de ettől most tekintsünk el :)

Én egyébként ezt csinálom, ha hosszú ideig konnektorközelben vagyok akkor kiveszem az akkut, kivéve ha fel akarom tölteni. Persze jellemzően kikapcsolt állapotban, de ha be van kapcsolva akkor se esek kétségbe.

Nem egyszerűbb BIOS-ból vagy szoftverből szabályozni, hogy meddig töltse az akkumulátort?

Nem mintha jelentősége lenne, én inkább ráfizetnék az akkumulátorgaranciára / vennék másik akkumulátort, mint hogy ezzel foglalkozzak.

Egy használati tárgy azért van, hogy kopjon, nem azért, hogy vitrinbe / csipkés terítő alá kerüljön.

Kophat, persze. De talán ne azért, mert segghülye vagyok hozzá. Sok helyen elkezdtem ennek utánajárni, így itt is feltettem a kérdést. Volt egy szervizes, aki pl. azt állítja, hogy károsodhat az aksi. Mesélt még valamit hozzá, amiből semmit sem fogtam fel, mert nagyon kémiai volt.
A másik amit megjegyeznék, hogy ok nélkül sosem dobnék ki pénzt, tehát nem gondolkodnék úgy, hogy "sebaj, majd veszek másikat"

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"Nem egyszerűbb BIOS-ból vagy szoftverből szabályozni, hogy meddig töltse az akkumulátort?"

Egyszerűbb lenne, ha lehetne ilyet csinálni. De ha jól tudom ez thinkpad-only feature, az én dell-emre nem találtam megoldást, pedig kerestem.

"Nem mintha jelentősége lenne, én inkább ráfizetnék az akkumulátorgaranciára / vennék másik akkumulátort, mint hogy ezzel foglalkozzak.
Egy használati tárgy azért van, hogy kopjon, nem azért, hogy vitrinbe / csipkés terítő alá kerüljön."

Akkumlátorgarancia szerintem nincs, venni lehet. És nyilván használati tárgy, de ha egy mód van rá akkor kímélem a pénztárcámat és a környezetet is, szóval nekem ez a hetente max. 3 perc odafigyelés megér ennyit.

"ha hosszú ideig konnektorközelben vagyok akkor kiveszem az akkut"
Én azt tapasztaltam, hogy ennek semmi értelme nincs.
Egy laptopot kb. 2.5 évig használtam úgy desktopként, hogy benne volt az aksi.
Kb. ment ez idő alatt vagy 15x aksiról egyébként mindig töltőn volt és benne volt az aksi.
2.5 év után azt állította magáról az aksi, hogy az állapota 95%-os és kb. ugyanannyit bírt, mint újkorában.
Bár nem tudom, hogy amennyiben kivettem volna az mennyit változtatott volna ezen, de azt a követeztetést levontam, hogy azért az 5%-ért biztos nem éri meg szórakozni ezzel :)
Amúgy gondolom ezek az aksik elég intelligensek és tudják, hogy mikor nem kell tölteni magukat.

Az intelligencia nem az aksiban van, hanem a laptop belsejében lévő tölrésvezérlőben. Valami multiplexer töltésszabályozó van bennük, követniük kell feltöltés közben egy exponenciális görbét, majd egy másikat.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Semmi baja nem lesz. Konkretan az egyik tipikus use case a laptopoknal a menet kozben akkucsere.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1.
1-1 5 éves, FuSi ill. Toshiba Satellite kommersz vacak laptoppal számtalanszor megcsináltam már, mind a ki- mind a becsatlakoztatást, bármiféle károsodás nélkül.

Talán annak tudható be az eredeti kapacitás ~90 ill. ~75 %-os megléte az akkuk még eme agg korában is, hogy idejük nagy részét feltöltve a hűtőben töltik. (Ezért is kell őket általában használat közben csatlakoztatgatni.)

De a topic-nyitó azért vigyázzon, mert én hivatásos pilóta vagyok, zárt versenypályán... :)

:wq

"tovább töltődik, ha egy pillanatra kirántom az aksit belőle."

Ha táp csatlakozóval csinálod, akkor is ez van,
de pl: telefon esetében is.