maczfs próbálgatás

Mióta megérkezett a laptop nemigazán használtam semmire az asztali (sajnos félig dölgött, de stabil) g5-öt, gondoltam kipróbálom a zfs-t, van két még üres hdd-m, meg a gép is jó lesz valamire még.

Soha nem csináltam még ilyesmit, de nagyon egyszerűen ment minden. 10.5.8 ppc-t használtam MacZFS-74.1.0-val.
Lépésenként:
-fel kell tenni a maczfs-t, rendes guis telepítője van, nem részletezném
-diskutil list paranccsal megnézzük mi a helyzet a partíciókkal, (disk nevek, partíció típus, stb.)
-először egy egyszerű 1 diskes pool-t hoztam létre, ahogy a maczfs getting startedján is írják. GPT-t és egész lemezt ajánlanak, viszont én csak APM-ről tudok bootolni (nem intel mac), és csak 2 diszk fér a gépbe, tehát a második diskkel kezdtem:
diskutil partitiondisk /dev/disk1 GPTFormat ZFS %noformat% 100%
-ezután diskutil list ismét, itt már látszik hogy zfs lett a type name, jó jel.


/dev/disk1
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *1.8 Ti     disk1
   1:                        EFI                         200.0 Mi   disk1s1
   2:                        ZFS              1.8 Ti     disk1s2

-létrehozunk egy zfs poolt: zpool create disk1pool /dev/disk1s2, aztán zpool status disk1pool paranccsal ellenőrizzük hogy stimmel-e minden
-A hdd-t amiről bootolok még os x telepítéskor particionáltam, a maradék apm-es partíciót is lehet használni zfs-hez, bár a maczfs leírása valamiért nagyon ragaszkodik a gpt-hez.
-diskutil eraseVolume ZFS %noformat% /dev/disk0s5 és a zpool create disk1pool /dev/disk0s5 paranccsal csinálhatunk a rendszer hddn lévő apm partíción is egy poolt
-ha nem csak sudoval akarunk írni a partíciókra akkor chmodolni is kell, pl chmod -R 777 /Volumes/disk0pool
-ha nem csak teljes lemezt használunk zfs-hez akkor a launchd-re kell bízni egy külön scripttel és plisttel az indítás-leálláskori export-importot, erre van is készen egyszerű script, itt.

És ennyi az egész, készen is van, reboot után is megvolt minden, logban látszik a sikeres umount.
Persze gondolom lehetne ezt még fokozni mirrorral, stb-vel, de itthonra talán megteszi egyelőre.
A jövőhéten még próbálgatom hogy viselkedik, majd frissítgetem a bejegyzést.

*Update: Folyamatosan másolgattam adatokat oda-vissza rá smb-n keresztül, cpu használat még így is csak 30-40% közt mozog íráskor. Sebességről nem sokat tudok még mert nincs itthon gigabit lan. Memória használat valóban jelentősebb, a kernel_task majdnem 1 gb-nál jár így ~30 óra nyúzás után, bár ebben más is benne van.

Hozzászólások

Egy kis update: abba a problémába futottam hogy az osx beépített smb-jével nem jól működik a zfs-en lévő adatok megosztása.
Másolás végigmegy, majd mintha mégegyszer elkezdené, és ekkor elszáll azzal hogy az elem nem található. XP-n és 7-es kliensen is.
Viszont ha nem másolom át a kliensre a fájlt, gond nékül tudok telepítőt futtatni, doksikat nyitni, rámenteni, stb. Hfs+-ról meg simán megy a másolás is, nem értem egyelőre mi lehet a gondja.