HP laptop táp szétszedése

Adott egy HP 18,5V; 3,5A; 65VA-es laptop táp.
A kolléga rendszeresen gondosan és főleg szorosan feltekerte a gyengeáramú kábelét, ezért az közvetlenül a gumi törésgátló előtt, eltört illetve megszakadt.
Elég körülményes így használni, mert hol érintkezik, hol nem.

Ha a kábelből levágnék 10 cm-t és így forrasztanám vissza ismét jó lenne.
De hogyan lehet szétszedni a tápegységet?

Csavart nem látok rajta. Az oldalán az összetételnél lapos csavarhúzóval próbáltam feszegetni, hátha pattintós, de csak belenyomódott a peremekbe.
Attól félek minden mechanikus pattintófül nélkül össze van ragasztva valamilyen oldószeres ragasztóval.

Hozzászólások

Nekem nem sikerült. Nem tudom hogy pont ilyen táp volt-e, de végül muszáj voltam újat venni. (rablás)

Valószínüleg össze van ragasztva, roncsolás nélkül nem tudod szétszedni. Én vékony fűrésszel szoktam körbe vágni, utána már többé kevésbé szétszedhető. Ha megforrasztottad, akkor valahogy össze kell ragasztani, de ez innentől már nem biztos, hogy tökéletesen megfelel az érintésvédelmi előírásoknak, meg randa is lesz. A HP tápok relatíve olcsón beszerezhetők, erősen javaslom ezt a megoldást.

Ragasztva vannak, csak (némi) roncsolással bonthatóak.

és ha a kábelt vágod el és hozzá forrasztod az újat ? (vagy csak kiveszed a rossz szakaszt ?) Zsugorcső oszt jó van. Ezt még szépen is meglehet csinálni...

szerk.:
Semmi,
látom, hogy pont ott tört el.

Nem próbáltam még, de lehet hogy a ragasztó hőre elenged. Meg kéne próbálni hőlégfúvóval.

Ez lett a nyerő megoldás!
Körbevágtam a "házat" nagy fordulatú hobbi fúróval, amibe 2 cm átmérőjű körfűrészt tettem. (A készüléket pár éve vettem háromezer Ft körül a Tescoban).
A kábelt elvágtam a törés után 2 cm-rel. Visszaforrasztottam és nagyméretű zsugorcsővel összefogattam a dobozt. A zsugorcső 850 Ft volt, kb 1m-es, amiből kb 13 cm-t használtam fel.
Annyi baja van, hogy nem látszik a típus táblája.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Össze van ragasztva. a Delleké is pl. Szét lehet óvatosan a ragasztás mentén feszíteni, de az meglátszik rajta (viszont így legalább meg lehet forrasztani).

Szét lehet küzdeni, vagy venni egy újat ebay-en 1-2000Ftért. Most vettem egyet, Acerhez, 2000Ft-ból 3 hét alatt megjött. Ahogy nézem, ami neked kell az 5-6$-ból megvan.

Körültekintő, óvatos szétbarmolás, utána vastag szigszalag réteg, kábelkötegelővel szálerősítve. Nem vonzó, de működik, biztonságos és bontható.
Ma már lehet, hogy ömledékragasztóval oldanám meg.

Satuba keményfa befog aminek van keskeny oldala (pld. parketta), hegesztési éleknél feltámaszt, és gumikalapácccsal püföl.
Inkább türelemmel mint erővel.

Idővel elenged, és a javítás után pillanatragasztóval összeragasztható, ha el kell adni.
Ha nem akkor szigszalag, mert ha egyszer eltört akkor el fog megint.
Csavarhúzóval késsel ne próbáld feszgetni mert csak összebaszod, és nem lesz többet piacképes.

Nekem is ugyanígy, ugyanott tört meg, pedig én vigyáztam rá.

http://www.chinabuye.com/18-5v-3-5a-65w-ac-adapter-charger-replacement-…

Innen rendeltem hozzá utángyártottat, $12-ért nem drága. (másik fajta csatlakozós is van)

Egyébként, soha nem értettem, hogy a törésgátlót miért kell ilyen kemény anyagból csinálni? Ráadásul úgy, hogy a vége nem folyamatosan vékonyodik, hanem van benne egy lépcső, és aztán semmi? Így pont a feladatát nem látja el...

Petya

Szándékosan építik olyanra, hogy ne lehessen roncsolásmentesen szétszedni, mert komoly érintésvédelmi kockázata lenne, ha boldog-boldogtalan kovácsolgatná ezeket a tápokat kisipari módszerekkel.
A kis szappantartók, routerek, access pointok külső tápjai is ilyenre vannak csinálva.

Én proxonnal vágtam szét körbe. 2 is van, az egyiket mindenképpen szét akartam szedni, mert mindegyik kábele törött volt. Most működik... A végén szigszalggal raktam össze. Fehérrel, így most pont olyan mint egy macbook töltő..... (sorry :) ) :D Lehet, hogy ragasztópisztollyal kéne újra..

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Az enyém is javítva volt, de nem az egyenáramú hanem a 220V-os felől volt gondja. Az a kis "kocka", amely 3 ponton van ráforrasztva a nyákra, plusz pattintós cucc. Az egyik forrasztás volt eltörve. A gumi akármim is elszakadt, de gondot nem okozott, így csak szigszalagozva lett.
A "téglát" amúgy úgy lehet felbontani hogy bedugsz egy csavarhúzót és szétpattintod, de utána ki kell valamit találni az összerakására mert csak egyszer használatos a dolog.

--
fantázisdús aláírás v1.09

Ahogy többen is írták, ragasztva van. Nekem pár év használat alatt maguktól elengednek a saját hőtermelésük miatt, így valószínű egy hőlégfúvóval megküldve a legroncsolódásmentesebb a szétszedésük.

Én multigéppel szedtem szét.
(~2cm átmérőjű körfűrész),
Nem lehet kárt tenni benne _általában_,
mert a műanyagon belül van egy fém burkolat is.
A törésgátlóból meg 3mm-es fúróval
távolítottam el a kábel maradványt,
és a helyére behúztam az eredetit.
Aztán ragasztópisztollyal raktam össze.
(aztán kiderült, hogy a másik
vége is meg van törve.) Elég pepecs dolog.

hehe, a hp szériahiba :)

Az adapter háza vagy ragasztva van vagy ultrahanggal hegesztve (típusfüggő).
Biztos vagyok benne, hogy közvetlenül a törésgátló után van megtörve, és a dugó fejében szakadt el a középső vezeték.

Ilyen lesz a vezetéked (goto kép). A két köztes szigetelés jó vastag, a kék vezeték a forrasztásnál törik el a dugófejben, mert a középső elcsúszik a draót belsejében, oszt hajlik, reped, kínlódik az egyetlen merev részen.

Én simán lecseréltem a vezetéket egy teflonbevonatú 3eresre, meg felboncoltam a dugót. Állítólag a Dell-eknek van ilyen dugójuk, HP-t nem fogsz könnyen találni, pláne szerelhetőt nem. Ilyen vezetéket se fogsz kapni, egy cég szívesen legyártott volna nekem ebből 500/méterért 5km-et.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.