[OT] Havi alkoholfogyasztásom tisztaszeszben mérve

Címkék

Motiváció
Eltérő adatokat/elemzéseket olvasok a magyarok szokásairól. Kíváncsi vagyok mi újság az IT szakma képviselőivel.

Számoláshoz
https://www.testiny.hu/alkoholos-italok-alkoholtartalma-terfogatszazalek

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 08:21

Havonta cirka két liter bor, és némi pálinka. A borból édes tokaji, 15 fokkal számolva 3 deci tiszta alkohol. Pálinkával együtt max 4 deci havonta, úgyhogy 101-500 ml közöttit jelöltem.

Viszont szerintem nem a mennyiség, hanem az eloszlás és az ok az, ami számít.

Én nem kannás-koccintóst iszok literszámra, és nem olcsó sört vedelek a TV előtt. Csak finom zamatos tokajit iszok, mert azt szeretem, és mert már vagy 15 éve ismerem a borászomat, azóta csak ő itat engem, kivéve ha vendégségben vagyok.

Pálinkából hasonló, a kerítésszaggató nekem nem pálya, de aminek finom íze és illata van, azt szívesen elnyalogatom. Ja, én nem ledöntöm, hogy üssön, hanem tényleg szinte nyalogatom, mert ki akarom élvezni az ízét. 4 cent pálinkával elvagyok egy órán keresztül.

Eloszlás tekintetében pedig néhány naponta iszok, de egy nap nem sokat. Egy-két pohár bor, hétvégén sokszor ebédhez, hétköznap vacsorához, vagy esti filmhez, az asszonnyal együtt. Itthon még sosem voltunk részegek, sem én, sem a feleségem. Az íze miatt isszuk, és hogy fellazítson, vagyis még a szalonspicces állapotot sem érjük el.

Ez szerintem egy teljesen más felhasználása az alkoholnak ahhoz képest, ami a médiából jön, meg amit az ember az utcán is lát, hogy emberek betegre isszák magukat.

"Viszont szerintem nem a mennyiség, hanem az eloszlás és az ok az, ami számít."

 

Szerintem meg részben az, hogy a bolti színezett szarokkal mérgezed magad, vagy esetleg még emellé jön milliós csili napi rendszerességgel, lebombázva májad maradékát. Meg esetleg az, ha emellé még láncdohányosként a gyulladt torkodat mindig utánkezeled alkohollal, hogy esélye ne legyen meggyógyulni, s mihamarabb kilyukasszák a gigádat. Meg ilyesmi.

 

Ui pálinka rlz, nekem szerencsére van sajátom

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A mennyiségen megy el a buli, szóval barátilag azt tudom tanácsolni, hogy ne nyomd hosszú időn keresztül naponta a carolinát vagy skorpiót. Valójában "man alkaloidok", illetve "man alkoholban oldódás" - bár az okoskodásom felesleges.. elég megnézni szecsuán tartományban a vezető halálokokat, ami a máj- és gyomorbántalmak [itt FIXME bárki, ha van ideje - én évekkel ezelőtt néztem].

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez a minőségi szesz duma baromság, már ami az egészségedet illeti. Becsomagolhatod az etil alkoholt kultúrába, attól az még etil alkohol marad. Most nem a mézes metilesről van itt szó, illetve nem a falusi 300mg/l-es összkén tartalmú papa borokról, de igazából azoknál is a legkárosabb anyag továbbra is az etil alkohol, egyébb károsító anyag az álalad emlegetett kannás koccintósba, olcsó sörbe, kerítésszaggatóba az etil alkoholhoz képest elenyésző. Nem mellesleg egyedül a "finom zamatos tokaji"-nak van továbbra is a régi szabvány szerinti 400! mg/l-es összkén tartalma, illetve 1g/l feletti illósav (ecet) tartalma, csak elnyomja a cukor.
Kb olyan ez mintha valaki arról próbálna meggyőzni hogy ő csak tiszta forrásból származó illetve generáiók óta továbbadott családi gazdaságból származó kokacserjéből származó kokaint szív.

Főállásban borászattal foglalkozom, saját gazdaságom van, és én is fogyasztok alkoholt, de hányok attól amikor valami magasztos klissébe próbáljuk becsomagolni a szeszfogyasztást. Nevezzük annak ami, és azért isszuk, amiért, hogy bódítson. A többi csak lobbi meg rizsa.

En nem demonizalom az alkoholt.

Es tartom magam a velemenyemhez, hogy a lenyeg nem az ossz mennyiseg,  hanem az ivas oka es az idobeni eloszlasa. A majnak sem mindegy, hogy egyultodbe poharazol be fel liter palinkat, vagy ezt egy honapra szetosztod.

Az okokrol pedig nem vitatkozok, foleg mert kibontottam egy uveg kesoi szuretelesu koverszolot, es ennek valami isteni az illata. :-)

Az ivás oka miért számít? Pszichológiailag értem, meg lehet következtetni arra, hogy merre fog fejlődni az egyén, de itt és most ártalom szempontjából az számít, hogy mennyit iszunk.

Talán még nem késő kiszaladni egy palack villányi borér. Sajnos sosincs itthon amikor kellene, hogy lehet ez?

Pont a pszichológia miatt ahogy írtad is. Nem mindegy, hogy az élet keserűsége elleni agyzsibbasztás, vagy otthoni pótcselekvés, vagy egy baráti beszélgetés közbeni fröccsözés.

Az ártalom pedig nehezen fogható, hiszen ugyanaz a mennyiségű alkohol attól is függ, hogy hogyan hat, hogy égetett szeszként vagy borként viszem be, hogy van-e mellette cukor, hogy az én szervezetem/májam egyébként milyen állapotban van, hogyan képes lebontani. Nameg az se mindegy, hogy egy negyven kilós madáralkatú csaj dönt be reggeli előtt két felest, aztán 15 perc múlva lefordul a székről, vagy egy 120 kilós hentes, aki akkor fordul le a székről, ha nem kapja meg a két felesét még reggeli előtt.

Az alkohol idegméreg, szóval jót biztosan nem tesz velünk, de amíg az ember egyensúlyban tudja tartani a szervezete regenerálódó képességével, addig nincs baj. Hogy elméletben lehet-e nulla károsodással kijönni a dologból, azt nem tudom, de igazából nem hiszem. Ezért én megelégedek azzal, ha a mérési hibahatárra tudom tenni a degradálásom mértékét.

Ha azt tapasztalnám magamon, hogy alkohol nélkül rossz lenne a közérzetem, vagy valami hasonló "hívást" éreznék, akkor megijednék. Most úgy vagyok vele, mint a fagyival, vagy az édességgel. Szeretem, de nem kezd el remegni a kezem, ha ara gondolok, hogy nincs itthon fagyi vagy pálesz vagy akármi.

Igazából a kávé az aminek inkább rabja vagyok, ha le kéne mondanom vagy az alkoholról, vagy a kávéról, akkor sajna az alkohol kerülne ki az életemből, mert az csak finom, a kávé viszont hasznos is.

Egyszer majd kérdezd meg a borászodat, hogy egy évben hányszor és mivel fújják a szőlőt és a sor közében mivel kezelik a gyomot. Majd utána hallgasd végig, hogy az különben nem ártalmas és igyál egyet rá. Egészségedre!

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 08:33

Sajnos nem ihatok, pedig igény volna rá. A tokajit én is szeretem, és a finom vörösbort is. De a nyavajáim miatt (máj, cukor) doki az alkoholt tiltotta le először.

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 08:39

Ez a szavazás valószínűleg messze alul van méretezve. Most hirtelen a forrást nem találom persze, de a számokra azért emlékszem. A magyar társadalom ötöde nagyivó, és a fele alkalmi ivó. És ha a csak a lakosságra osztjuk le az össz éves alkoholfogyasztást, akkor 11-12000 ml-re jön ki a tiszta szesz mennyisége.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Gondolom te ezt előre láttad a magyar országos statisztikát és a HUP összes userét ismerve. Már csak az a kérdés, hogy ezt miért csak 2 nappal később írod?

Ha nem tudtad te sem előre, akkor kössz a semmit, én is rájöttem. ;)

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Már csak az a kérdés, hogy ezt miért csak 2 nappal később írod?

Mert nem nyitottam meg a hupot előtte kb. 5 napon át. Akkor írok, amikor olvasok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ahogy múlnak az évek, egyre kevesebbet

20-25 éves kor között még le le csúszott hétvégente a literes vodka-narancs (fél liter narancslébe fél liter vodka), meg heti 1-2 nap borozgatás.
25-30 között szinte minden délután/este kettesben elkortyoltunk 3-4 óra alatt egy palack jobbféle bort (Bock, Gere, Sauska, Árvay, stb.)

Aztán valahogy kikopott a dolog, most már csak évi 3-4 alkalommal bontunk meg valamit, meg nyáron túrázás után csúszik le 1-2 korsó radler.

Szerintem nem okés rettegni-, de még anti-módon undorodni sem az alkoholt. A lehetséges okokat szerintem értem, de itt vége is a megértésemnek.. a pszihomókusok nagyon szép feladatokat kapnak mindenféle trauma kitakarításában, szóval ezt is rájuk bíznám. A rossz emlékeket én arra használnám, hogy távol tudjam magam tartani valamitől, de anti-valaminek ill. rettegőnek lenni ilyen okokkal eléggé kiakasztó.

A félelem amúgy is olyan, mint egy betegség (nem, nem az Apocalypto-ból tudom, mert már tizenévvel előtte megfogalmaztam).

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Oké, de az antialkoholista az én értelmezésemben nem retteg semmitől, csupáncsak nem iszik.

Én például nem cigizek, abszolút nulla a nikotin bevitelem, vagyis mondhatom, hogy antinikotinista vagyok. De nem félek a cigitől, ha felém fújják a füstöt abban nem a füst zavar, hanem a gondolat, hogy egy másik ember szájából jön a cucc. A kátránytól sem rettegek, egy szallonasütéskor a tábortűz füstjéből szerintem több hónapnyi cigivel egyenértékű kátrányt tüdőzök le, hiába próbálom elkerülni, ugye szépre száll a füst... :-)

Az antialkoholista szerintem ugyanúgy megeszi a már "kissé érett" körtét, és nem zavarja, hogy ezt már lehet, hogy kimutatja a szonda, a lényeg, hogy ő magától szántszándékkal ugyanúgy nem vesz le borosüveget a boltban a polcról, ahogy én a másik oldalt nem veszek le cigisdobozt.

Ha meg erőszakos térítő fajta, aki csak mondja, és csak mondja, hogy nem szabad alkoholt inni vég nélkül, akkor meg nem az a baj, hogy ő antialkoholista, hanem az, hogy hülye, mert nem veszi az adást, hogy nem vagyok kíváncsi a térítésre. Rettentő sok ilyen hülye van, aki azt hiszi, hogy meg kell győzni másokat, hogy csak neki van igaza. Ezek mind hülyék, mert nem képesek elfogadni a tényt, hogy bármilyen vitában csak nekem lehet igazam. :-)

Nagyon örülök annak amit írsz, mert eszerint csupán értelmezési eltérések miatt látunk másképp. Az “anti” az nekem valami ellen van: épp emiatt “anti”. Nem arról van szó, hogy xy nem érintett, *hanem* általában ellene van, ellene érvel és ellene cselekszik. 

Nem árulok zsákbamacskát, magamból kiindulva írom amit írok. Én is voltam antialkesz, apámból kiindulva. Én is voltam antidrogos, azt meg anyámból. Az egyiktől féltem, másik jelenségtől meg undorodtam. Vagy épp szégyelltem az egész kombót. Le tudom írni szégyen nélkül, mert ez nem az én szégyenem, nem tehettem róla. Ezek jól kifejlett traumákká nőttek egészen kicsi koromtól, s elhiheted amikor leírom: szerintem nem lehet az árnyékukban élni. Piszok nagy szerencsém volt a nagyszüleimmel és még nagyobb az erő/küzdősportolókkal, ezen csoportok segítségével 15 (16?) éves koromra immunis voltam az egészre. Nagyon jól tudom milyen volt ezektől pl. félni, mert az a fajta érzés egy mentális betegség, torz nézetekkel és egyebekkel. Nagy mákom van, hogy kinőhettem. Annyi maradt hátra ezekből, hogy tudom hol a fék: láttam mi a függés, mi az önpusztítás, mi a család lelekása. S azonnal meglátom ma is a gesztusokból, ha valaki drogos befolyásoltság alatt áll. Idegenről is megmondom, a tekintetéből is, világrekord idő alatt. Ezek a hátramaradt dolgok száraz és indulatmentes “tapasztalatként” nekem egészségesebb életet adnak, mint továbbra is félni meg undorodni. 

Eszem ágában sincs antialkesznek lenni, vagy mindenhatóként osztani a pejoratív és lenéző jelzőket. Meghagyom másnak, aki hajlamos az ilyen disznóságra, hadd örömködjön.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az en olvasatomban az antialkoholista az egyertelmuen a terito fajta.

Egyebkent szerintem nincs is ra szo. Ugyanugy, ahogy rengeteg dolgot nem ettel meg az eletedben, de nincs mindenre egy szo, mint anti-homaros, stb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem fogyasztok alkoholt

Az alkalomszerű-ártalmatlan ivászat mindig kérdés, hogy kinek-mit jelent, nagyon nagy szórás lehet a mennyiségben és gyakoriságban. Szerintem sokan nem ismerik be, ha ezzel gondjuk van.

Több ismerősöm is van, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, és az utóbbi időben én is követem példájukat, egészségügyi okokból:

- Cukorbetegség, máj problémák, emésztéssel kapcsolatos gondok, stb... bármi kialakulhat. És az ember már 45 éves kora körül már látja, hogy lehetnek majd gondok.
- Egyébként is sokan vannak, akik nem isznak elég vizet, az alkohol pedig dehidratál.
- Felesleges kalória, a túlsúly meg kétszer nehezebben megy le, mint x<40 év életkor esetén.
- Biztos van aki még érzi 40 év felett, hogy már "nem olyan gyors" agyilag sem, mint 20 évesen. Ezen az alkohol sem fog segíteni.

És nem azon múlik egy buli hangulata, hogy én mit iszok. :)

50 felett az ember már ne igyon alkoholt, lesz elég nyavajája úgy is hamarost..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

\o/ lassan két éve lejöttem a "kóláról".. már az ízületeim is kivoltak' mint a liba. Az volt az utolsó löket, hogy már nem tudtam lőni rendesen a vállam miatt, gyógyszerrel sem tudták kezelni. Úgyhogy kóla  (kísérletképpen) parkolópályára állt -> ízületeim 2 hónap alatt visszajöttek bogyók nélkül -> szóval el is köszöntünk egymástól, bb üdítőitalok. Vagy 15 évig voltunk komolyabb kapcsolatban, mekkora egy fasz voltam :O

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Végeredményben igen, bár kicsit árnyaltabban. A teljesnek mondható felépülés kb 6 hónap volt - ebből az első 2 hónap a leglátványosabb: ahogyan egyáltalán verseny-közeli álmaim lehettek a tartó kezemre hagyatkozva ilyen rövid idő alatt. Az édesítőszeres okosságok mellett a foszforsavat is okolom az üdítőkben.. nem hiába törlik vele a kórházi műtő padlóját. Semmi nem oldja úgy a vért, mint az. A napi 2-2,5 liter kólában már mérhető a jelenléte, főleg éveken át. Mindegy no, nem hiányzik (főleg a mellékhatásai nem).

Azóta nem használok Aflamint és társait (fuhh ezt durván küldtem pedig nem szabadna), azóta nincsenek kenőcseim, nincsenek tapaszaim, azóta nem telefonálgatok steroidos injekciók miatt, azóta nem tornáztatom tréning előtt fél órákat stb. És ez még csak a vállam, mondhatnám a térdemet meg ilyesmit. Tiszta újjászületés. Harci íjat is feszítek lassacskán. Tudom ajánlani mindenkinek, akár csak próbából is elhagyni a kólát: sok minden másképp lesz utána.

BTW az is csoda, hogy nem lettem cukorbeteg - szóval ha visszagondolok, úgy fejbe rúgnám magam tizenévvel ezelőtt hogy menten beszarnék. Pedig nem sok mindent csinálnék máshogyan.. de ez épp kivétel.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy tiszta 0 lehetőség árnyalná a képet, nem?

Kb 30-35 éves korom óta gyakorlatilag egyátalán nem iszom alkoholt. Van elég méreg így is az ember életében. Az pláne megdobta ezt a felfogásom, h az utóbbi pár évben kiderült, h pontosan 0 az ajánlott, biztonságos mennyisége, lévén méreg.

0, ahogy a családban mindenkinél.

Életemben nem voltam részeg, de még ittas sem. Alkoholt kb. 4 éve nem ittam, akkor is pezsgőt ittam, amit egyébként szeretek.

Gyerekként először 13 évesen láttam részeg embert, akinek a láttán a félelem és gyűlölet kettős érzése fogott el, azóta ki nem állhatom a részeg embereket. Azzal viszont nincs bajom, ha valaki mellettem egy korsó sört vagy bármit megiszik, a lényeg mindig a mérték.

Irigyellek. Én valószínűleg 13 napos sem voltam, mire az elsővel találkoztam. Felénk sajnos népszokás volt, hogy hülyére isszák magukat az emberek. Jó pár évem ebben az undor-gyűlölet párosban telt el.

Ráadásul világ életemben az átlagnál sokkal jobban tudtam átlátni komplex dolgokat, következtetni, problémákat megoldani. Gyerekkoromtól kezdve szinte minden filléremet ezzel kerestem. Ehhez pedig az agyam a legfőbb munkaeszközöm, amit eszem ágában sincs rongálni!

Ennek ellenére egyetemistaként, haveri körben aztán végül én is rákaptam a piára, alkalmanként egész nagy mennyiséget fogyasztva, de mindig nagyon igyekeztem fokozatosan, kontrolláltan inni, és ha éreztem, hogy kezd kicsúszni a kontroll, akkor tudtam lassítani és/vagy megállni. Szerintem egy kezemen meg lehet számolni, hogy hányszor csúszott ki a kezemből az irányítás. Leginkább akkor, amikor elég depis voltam hozzá, hogy pont ez legyen a cél. De mivel csak nagyon rövid ideig hat, ezért pár alkalom elég is volt belőle.

Az elmúlt 15-20 évben pedig amikor iszogatok néha, csak annyira keveset és lassan, hogy még csak változást sem érezzem magamon közben.

Vacsorához tipikusan fél-egy deci jófajta száraz bor, éppen mi kerül sorra... szociális sörözés alkalmával havi 1-3 sör.

Nem iszok, nem dohányzok már egy ideje és sokkal jobban vagyok, mint bármikor. 

Tavaly jutottam oda, hogy elmaradt a bevásárlókosárból még a nyári sör is. Utána jött egy pár sörös ivogatás, akkor tudatosult bennem végleg, hogy ez már nem kell.

Úgy vagyok vele mint a Mc-el. Évente 1-2x becsúszik egy burger.

Az ivás tényét simán el tudom fogadni, de a megvalósításban kérdéseim vannak.

-Mindig otthon ülsz? Mert vezetni így nem fogsz.

-Te állandóan hugyozol? Komolyan kérdem..a második üveg után ugyebár indul a buli. Ez az előző ponthoz is kapcsolódik, tömegközlekedéssel stb. ha rádjön a csövelés akkor mi történik?

-Az alkohol hatásmechanizmusának része a dehidratáció. Egy fél decis 50 alk.fokos pálinka majdnem fél liter vizet nyom le rólad záros határidőn belül. Ennyi alkoholtartalma van egy 5 alk.fokos sörnek, fél literes üvegben. Tehát ha az alkoholt kivonod annak térfogatából, valójában több vizet nyom le rólad, mint amit beviszel. Ezt így hogy?

-Havi tiszta alkoholfogyasztásod 5 liter felet van. Az már valami :) jöhetnél hozzánk fűteni.

Ui középkorban hallottam ilyet, hogy csak sör és bor.. mert a víz fertőzött volt: a várfalról a kula pl. a folyóba hullott ill. oda kotorták, odébb meg ebből a folyóból gyűjtötték az ivóvizet stb. Most viszont nincs ilyen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én kifejezetten azért nem szeretem a kukoricával trükközött söröket, mert úgy felfúj mint az állat. Ráadásul a disznó is a kukoricától hízik, szóval 0-2. Ha sört veszek (egyre ritkábban) és nincs amire utazok, akkor az első amit megnézek az idegen cucc hátulján. Ha van benne kukori, az nálam biztos nem kerül kosárba.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ezt nagyon nehezemre esik elhinni. Nem azt mondom, hogy hazudsz, de szerintem valami nagyon extrém genetika van a háttérben, mert ez tuti nem normális.

Ha az alkoholról meg is feledkezünk, ennyi üres kalória naponta durva. A sörözésen kívül mennyire táplálkozol tudatosan?

Ez amúgy függ a testfelépítéstől, teljesen másképp dolgozza fel az alkoholt például a skandináv genetika, mint mondjuk a kínai. A fő különbség a termelődő alkohol-dehidrogenáz és acetaldehid-dehidrogenáz enzim termelődése.

A folyamat az, hogy az alkohol az alkohol-dehidrogenáz enzim határása acetaldehiddé alakul (ez a toxikus amúgy, nem az alkohol), majd az acetaldehid az acetaldehid-dehidrogenáz enzim határása ecetsavvá alakul, ami aztán tovább bomik és távozik. Közben energiát nyer a szervezet, ami az ember gyümölcsevő gyökerei miatt evolúciós előny, hogy az erjedő gyümölcsöt is meg tudja enni és energiát tud belőle nyerni.

Namost, ha valakinek skandináv genetikája van, akkor mind a két enzim nagy mennyiségben keletkezik, az alkohol gyorsan lebomlik ecetsavvá és nem lesz tőle se részeg érzés, se toxikus acetaldehid a szervezetben és el lehet így is élni.

Aknek mondjuk kínai genetikája van, az megszopta, mert lassan bomlik le az alkohol (részegség érzés), aztán az acetaldehid még lassabban (másnaposság, rosszullét, toxikus).

Valamennyire a megszokással is skálázódik ez a rendszer, nem? Nekem úgy tűnik, ha sokáig nem iszom, akkor utána egy pohár bor is fejbever. Ha meg hozzá vagyok szokva, akkor egy üveg is lecsúszik részegség és másnaposság nélkül.

Egy kicsit igen, de vannak azért genetika adta határok.

En nem ertek hozza, de a masnapossag/reszegseg temat felreteve, 8 uveg sor az 1600+ kcal, azzal mar azt gondolnam, hogy a genetika nem tud mit kezdeni, azt el kell rakni valahova. Vagy B opcio, hogy emberunk nem eszik szilard taplalekot, csak vitaminbogyokkal kipotolja a hianyzo nyomelemeket.

En nem ertek hozza, de a masnapossag/reszegseg temat felreteve, 8 uveg sor az 1600+ kcal, azzal mar azt gondolnam, hogy a genetika nem tud mit kezdeni, azt el kell rakni valahova.

Mint írtam, anno evolúciós előny volt az alkohol lebontásából is energiát szerezni a gyümölcsökben lévő cukor mellett, ezért az alkohol is hasznosul, csak a lebontása közben van egy toxikus acetaldehid köztes termék, ami mindenféle problémát okoz, alapvetően ezért káros dolog az alkohol. És igen, ezt vagy le kell mozogni, el kell használni vagy zsír lesz belőle.

Vagy B opcio, hogy emberunk nem eszik szilard taplalekot, csak vitaminbogyokkal kipotolja a hianyzo nyomelemeket.

Hát, ugye a sörfőzés nagyban a katolikus egyház művelte és futtatta fel, mert a böjti időszakban szilárd táplálékot nem lehetett fogyasztani, a sör viszont kalóriadús, főleg, ha szűretlen és a kis alkohol segít elviselni azt a pár hetet. :D

Hát nem tudom ki hogy van vele, de én ha iszok, csak éhes leszek.

Anno még fiatal koromban éjszaka/hajnalban hazafele menet vagy benyomtam 5-6 sajtburgert a mcdrive-ból beszerezve, vagy hazaérve megettem 2 szelet zsíroskenyeret olyan 0,5cm vastagon zsírral "óvatosan" megkenve.

"Sose a gép a hülye."

Én fordítva műveltem, tudományos módszerességgel, a cél értelemszerűen a pina volt.

Buli előtt durván zsíros kenyér, így ott nem rúgtam be miközben ugyanúgy ittam, mint a többiek. Így amikor a többiek már kidőltek, vagy éppen a porcelánoltár előtt térdeltek, és elérkezett az idő, hogy haza kéne kísérni a csajokat, akkor én még elég józan, értsd csak spicces voltam, ergo menetkész. A friss levegő pedig felfrissített, így miután hazakísértem a csajt, volt, hogy sikerült lezongorázni, hogy felmenjek hozzá, beszélgetni, lelkizni, dömdödöm, ott aludni.

A trükk az volt, hogy ha eléggé megsóztam a sertészsírt, akkor nem akart visszajönni, pedig rettenet vastagon kentem, a biztonság kedvéért. Igazából az alkohol tette rendbe a gyomromat. Ja, és még arra figyeltem, hogy nem kevertem a dolgokat, ha borozni kezdtem, akkor égetett szeszt nem ittam, ha azzal kezdtünk, akkor viszont végig csak égetett szesz, semmi más.

Ha vannak itt huszonéves ifjú csődörök, csak egy dolgot mondanék nekik: a józan ész pinához vezet.

Ez nem törvényszerű. Faluhelyen kiemelkedően sok olyan embert ismerek akik 80+ évesen önellátóak és tettre készek (régen még többet ismertem, de azok már a 100-at is vernék, ha élnének). Reggel ahogyan kelnek rövidesen megy be a 3 centes saját pálesz még kaja előtt, és aznap még egyszer legalább. Ma rájuk kiabálnák, de valaha ez volt a menü, és (vicc nélkül) legtöbbjük egészségügyi hatással magyarázza a fogyasztását, csak nem jól fogalmazza meg. Szerintem *részben* igazuk van.

Bár a falusi ember az életvitelének és étkezési szokásainak hála más fából van faragva. Nem akartam demagóg lenni, ezt mégis általánosságban írtam. A civilizációs tömeg-betegségeket pl. egyszerűen kiröhögik. Amikor allergiásan "faluhelyre" kerültem, majdnem cirkuszi látványosság voltam a sok taknyolással.. azt sem tudták mi a fasz bajom lehet :D

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem kampányolok, csak nem ilyen sarkos és mindenható a véleményem. Alkohol nem jó okés, bár ez sem ennyire sarkos, nagymamámmal élete végéhez közeledve kötelezően itattak egy pohár sört a napok vége felé. Az egy (1) kispohár bort is megkapja, akinek orvos ajánlja. Lehet hihetetlen, de remélem nem annyira.

Egyszerűen nem gondolom túldimenzionálni és full leírni, mint ahogyan a füvesdrogost sem lőném agyon automatikusan, dehát én már csak ilyen vagyok. Aki akár mindennap rápipál szerintem az nem az a drogos, mint aki a köznyelven drogos, összeszurkálva és bűnbe süllyedve, mint ahogyan az agyukat sem gondolom egy állapotúnak. A fenti falusi szokást sem gondolom egyenértékűnek azzal, mint amikor egy metál-alkesz hazahányja magát a kocsmából 6 sör meg 8 bolti ital után. Neked alkesz-alkesz egykutya okés, nekem viszont nem. S miközben nem járok tüntikézni értük, mégsem tudom egy kalap alá venni egyik addikcióban érintetteket sem tömegesen.

Zacher G. gondolatait ajánlanám szíves figyelmedbe, az esetek jórészében' nagyon okos meglátásai vannak - bár testközelből talán könnyebb dolga is van, mint nekünk.

"ezek nem tudnak elkezdeni egy napot anélkül"

Ez is csak szerinted van így, szerintem meg nem. Valami remegő kezű függőnek gondolod mind, vagy hogy? Ezt annyira nem vágom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

így van. valóban sok egyéb más összetevő létezik ami káros, egészségtelen és mégis bevisszük a szervezetünkbe. tökéletesen látod és igazad van. 

ettől függetlenül ne legyen már normális az ha valaki éveken át napi 8-10 sör elfogyasztása után tud létezni. ne legyen már furcsa az aki úgy dönt, hogy nem akar alkoholt fogyasztani, nem akar olyan állapotba kerülni ami után nem ülhet volán mögé. 

Senki nem mondta, hogy normális. Egyikre sem. Mind hozzáköltötted.

Sőt, kifejezetten káros egy szint után, ráadásul a jelenség is nagyon furcsa. De én lenézni pl. nem tudom, s ítélkezni sem fogok. Hamarabb lehullana a gyűrű az ujjamról. Jah és nem fogok "masszív alkoholistázni" mivel néhány mondaton túl semmit nem ismerek a sztoriból.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Reggel ahogyan kelnek rövidesen megy be a 3 centes saját pálesz még kaja előtt, és aznap még egyszer legalább.

volt olyan hogy kihagyták?

nem tudom, de amikor én kelek max a vízet szoktam meginni, nem a sört meg a páleszt. valahogy ezek pont nem jutnak egyik reggel sem eszembe. :D

miért, kibírja? szokott olyan nap lenni ami nem azzal kezdődik hogy beverik a 60 fokos kerítés szaggatót?

én is ismerek ilyen faluhelyen lakó 70 pluszos embereket. ők nem bírják ki. mi azzal a baj ha ez ki van mondva? 

nyilván értem, hogy nem bebaszva vergődnek az utcán, ettől függetlenül ez az orvos tudomány szerint alkoholizmus. ha én ezt csinálnám nap közben engem kibasznának a munkámból. szóval gyanús, hogy ez semmiképpen se normális. a who szerint sem az.

csak gondolj arra hogy minden reggel amikor felkelsz leversz 3 cent páleszt, aztán délben is. és mostantól így telik el minden egyes napod. ez így oké? persze bármikor lerakhatnád, de nem teszed. :D

Nem arra válaszolsz amit kérdezek. Többet nem kérdezem. Olyan, mint amikor Apple/EV-fikkantanak és (miként ez nem egy a véleményeddel) olyan üzemmódba kapcsolsz, akivel nem érdemes beszélni, mert épp olyan mintha a faszommal beszélnék. Annak úgyis saját világa van. S amikor ez sokadjára bekövetkezik, ahelyett, hogy 1 percre átgondolnád miért reklamálják mások máshol amit most épp én és itt, ráteszel egy lapáttal. Ha csak egyszer kimondanád, hogy "hopp, túlzásokba estem" az az egyik legnagyobb erényed lenne. Lassan el kéne jutni idáig.

Szóval én 20 éve járok autóval dolgozni. Biztos nem bírom ki gyalog vagy busszal. Bár lehet csak nincs miért váltanom. Vagy csak nem akarok erre váltani, mert minek. Dehát nálad ez a nem bírom ki kategória, miközben ilyet senki nem írt. Épp csak annyit tudsz, hogy húsz éve vezetek reggelente. Mégcsak annyit sem mondtam, hogy ez normális dolog.

Tehát senki nem írta, hogy nem bírja ki. Még az sem aki napi 4 liter sörrel él. Még csak azt sem írta, hogy ez normális dolog. De érdekes módon leírta normálisan a helyzetét, és a kérdésekre is válaszolt halandzsa nélkül. Nem úgy, mint más.. ha érted kire gondolok.

Szerintem sem normális dolog alkoholizálni. De nem vagyok képmutató, nem vagyok antialkesz, saját pálinkám is van (ahogyan írtam) és nem kiáltok alkeszt szinte senkire. S én, aki khm.. "kampányolok" meg "szépítek" baromi érdekesnek gondolom, amikor valakit teljesítményre serkent, legfőképpen agyi teljesítményre akármilyen tudatmódosító szAr. A fentiek és előbbiek miatt nekem így nem minden piát-fogyasztó masszív alkoholista és nem minden füves drogos. Ezt is írtam már, de attól tartok ismét fölöslegesen koptatom a pofá billentyűzetem, mert ha valamit elképzeltél, az tuti úgy van, ha mégsem.. majd odaképzelsz valamit.

Ui, más: zavaró a mindent kisbetűvel írok stílusod. Valamikor én is ezt csináltam itt helyben, lustaságból. Csak szóltak időben és tökre igazuk volt. Kibebaszott zavaró, amikor egy mondatnál több van egy bekezdésben. Ha ezen tudnál tekerni egyet, azt megköszönném.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A legmelyebb, aminel melyebbre sosem mentem: munkaido utan pont, mint te, de munkaidoben viz. Szerencses genemnek koszonhetoen nem alakult ki fizikai fuggoseg, se majbetegseg, de ez ritkan kizarhato, ezert ellenjavallott.

Ha megis valaki idejutna: amint elkezded kinosan varni a munkaido vegi sort, netan tologatod elore a munkaido veget, azonnal hagyd abba egy honapra az ivast. (Szerencsere nalam ilyen pont nem volt, de a jelenseget lattam)

Nekem a legjobban használható és legértékesebb kollégáim sokszor függők voltak. Nem tudok rá épkézláb magyarázatot (illetve talán lentebb), viszont volt, aki a templomkertben vodkás !ájultságból ébredve napközben a legerősebb volt. Vagy épp a fullalkesz a legjobb programozó. Vagy a füves srác adta a legjobb ötleteket, stb. Utóbbi meggyőződése volt, hogy a fejedben stoptáblák vannak, amit simán kintebb tudsz tolni. Az elképzelésében feltétel nélkül egyet tudok érteni a mai napig, az eszközeivel viszont már csak feltételekkel.

Én olyasmit gondolok amúgy (kristálygömbbe nézek) hogyha ilyesmi durva behatások mellett előtör a tehetség, az elemi erejű. Mint a szovjet művészet: irtották meg minden, de ha abból kitört valami, az tényleg komoly volt.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Van aki komolyabban tolja/tolta, pl. Beatles :) és még sokszáz hasonló eset. 

Az a kemény, amikor a szer már fékező erő, de ami lent van az egyénben, az mégis előtör. Huhh, az a tehetség milyen lehetne szer nélkül? Nos, azt jó lenne már látni, persze (sokszor nehezítésként) szer nélkül az sem biztos, hogy lenne minek előtörni: Rod Stewart örökké sírt ásna meg ilyesmi. Sokismeretlenes egyenlet. Ezért sem bírom az evone-féle faszságokat. Ha én nem tudom egyik változót sem, akkor ő *biztosan* nem tudja az összeset egyszerre.
 

Ui jó téma, köszönjük Zoli.. mint látható, ezen értelmesen is lehet eszmét cserélni. Jó ez a szál, csak maradjon ennyire őszinte.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem a legjobban használható és legértékesebb kollégáim sokszor függők voltak. Nem tudok rá épkézláb magyarázatot

Van rá épkézláb magyarázat. Ha valakinek autizmusa VAGY ADHD-ja van, 2x nagyobb eséllyel lesz függő. Ha valakinek átlag alatti az IQ-ja és van neki autizmusa ÉS ADHD, 4x nagyobb eséllyel lesz függő. Ha valakinek átlag feletti az IQ-ja és van neki autizmusa és ADHD, 8x nagyobb az esélye a függőségre.

Source: https://archive.ph/4BtXd (azért archive.ph, hogy ne legyen rajta paywall)

Gyenge fejfajos tablettas borral nem lehet ilyet teljesitmenycsokkenes nelkul csinalni. Ez teny.

Sorrel es minosegi tomennyel sok ember meg tudja ezt csinalni anelkul, hogy erzodne a munkaja minosegen, de sokaknak ez nem menne - bar a minosegi tomeny melle sok vizet kell inni.

Nekem azert nem volt nehez, mert en csak akkor vagyok masnapos, ha durvan szetcsapom magam. Az meg ritka, es ebben az idoszakban is ritka volt. En amolyan "szorongasoldasig" iszok egy stresszes nap utan/elott, nem szetcsapasig. (Inkabb ez, mint amit egy pszichiater irna fel gyogyszer, ha egyszer nalam hatekony, mit kiserletezzek? Masok szerint meg erre amfetaminnal kene probalkoznom, na az tenyleg zsakutca.)

Sot, nalam van egy kis csalas: bar nem vagyok diagnosztizalt ADHD-s, de nalam a "hangover ADHD effect" / "hangover clarity" (google it) jatszik, jobb a fokuszom "enyhen masnaposan", mert nincs kapacitasa az agyamnak elkalandozni, es ez bizonyos unalmasabb feladattipusoknal elony. - peldak, akik hasonlot elnek at: https://www.quora.com/Why-does-a-hangover-make-me-feel-more-calm-I-feel…https://www.reddit.com/r/AskMen/comments/3e34s1/does_anyone_experience_…

Ah, állami céghez kell menni dolgozni, ott nap közben is isznak... :D

Kettő sztori.

MÁV-nak dolgozott a cég, adatelemezést, két matematikus srác tolta a projekt magját, nem igen ittak, kimentek MÁV-hoz tárgyalni, előkerült a decis pohár pálinka, kocc, slukk, hát nem volt szép vége. Na, utána az volt, hogy ment a két matematikus srác és még három önkéntes, akik csak ittak, mert nem lehetett az, hogy meeting előtt nincs koccintás.

Másik sztori, Kopint, mindenkinek a szekrényében volt pálinka, nálunk a Sanyi volt a nagy pálinkás, tudták, hogy nálunk jó pálinka van. Jött az üzemeltetés vezetője egyszer, egy szót se szólt, odament a szekrényünkhöz, kinyitottak, kivett egy pálinkásüveget, lecsavarta kupak, slukkk, visszatekerte, visszatette, indult kifelé. Mondom, akarsz róla beszélni? Mire ő: áh, hagyjuk!

Na, meg van az ADD, az alcohol driven development, amikor a merge úgy megy, hogy minden merge conflict feloldása előtt iszunk és egyre gyorsabb a merge conflict feloldása, a másnap viszont duplán fáj. :D

Az értelmiség előtt két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

Én még a jarhatatlannal próbálkozom az évi 2-3 sör és fél üveg borral, bár így is zsírmájam van, mi lenne ha innék. :)

Ettől függetlenül némileg írigylem aki sikeresen elissza az agyát. :) Nincs gondolkodás, nincs probléma. :D

Na majd ha megérem a nyugdíjat veszek egy bérletet a kocsmába. ...vagy segít az időskori leépülés és megamarad a pia ára is, jó lesz az még felnőtt pelenkára. 

2005 óta nem iszom alkoholt. Jövőre meglesz a 20 év. :)

Én vagyok az első aki megemlíti ebben a threadben a Ballmer-peaket? Szégyen. :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 16:27

Átlag kb. heti 1 sör... De van hogy hetekig (akár hónapokig) semmi.

Ha van valami baráti összeröffenés, bográcsozás, szilveszter, akkor mondjuk lemegy 1-2 sör vagy gintonic, esetleg egy vodka vagy pálinka. Ez a max. Többet nem is nagyon kívánok, nem is esik jól, a másnapot pedig gyűlölöm, úgyhogy ilyenkor ezek mellé tisztességesen iszok vizet is, illetve az evés is fontos.

"Sose a gép a hülye."

Teljesen hullámzó, van hogy egy-két hétig egy sört sem iszom. Van, hogy egy nap megiszom 8-10-et is, ha kint dolgozom a kertben/udvaron hétvégén.

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 22:47

Haaaat ahol az "alholfogyasztásom" téma ott én már az alkohol fogyasztáshoz hozzá sem tudok szólni.

Jó tanács, ne igyatok alkoholt árt a szemnek és az "agynak"!

Majd én jól megiszom nektek is... LOL 

(Aki a 0,5dl jelölte az a 300+ sztem meg matekból és őszinteségből 1-es!)

De természetesen én mindent is elhiszek, akár napi szinten is...

én pl évente 1-3x iszok csak. napi szinten sörözés borozás az elég proli szerintem. utóljára januárban fogyasztottam mézes jack danielsből egy születésnapi bulin. a részegségig már vagy 3 éve nem tudok eljutni, de nem is akarok. a következő esemény nem tudom mikor lesz, bár ha rajtam múlik nem hamar mert számomra kezdenek már az események időrabló időtöltéssé válni.

hát nem igazán adok erre, ezt nyíltan felvállalom bármikor. :D nem fogok 20-30-40 ezres whiskyre költeni. nem vágyom rá. az ideális szerintem az lenne ha egyáltalán nem fogyasztanék innentől egy csepp alkoholt se. nem hiányozna. szerencsére a tásaságomba sincs olyan ember aki csak annyit tud böfögni hogy "igyá má geci" "naaa, csak ezt az egyet" "naaaaaa"

ha olyan helyre hívnak ahol csak alkohollal tudnám magam jól érezni oda már rég nem megyek.

hát, nálam 1001 felett bőven, de ha még beszámolom az asszonyt (angol, liverpool-i) meg az öccsét (+4 kutya, 8 macska), akkor olyan 4000++ a számláló...viszont szvsz ez nem sok...24 óra alatt, nem tétel...tényleg, mingyá' 7 óra, ki is bontok egy sört, meg csinálok egy ír kávét...

Nemrég láttam egy interjút egy orvossal, aki elmondta, hogy egy deci bornak megfelelő alkohol már annyit rongál az ember emésztőrendszerén, hogy azok a káros anyagok, amelyeket egyébként képes lenne kiválasztani, azok mind a májba mennek. Emiatt aki csak a napi egy pohár vörösbort tolja, az is kinyírhatja a májat.

Nem ismerem az orvosi szakkifejezéseket, de a mondandójának kb. ez volt a lényege. Tehát nem kell valakinek orvosi értelemben vett alkoholistának lennie ahhoz, hogy a mája károsodjon. Aki úgy érzi, le tud jönni a piáról, az az alkohol teljes elhagyásával, vitaminokkal, kurkumával, helyes táplálkozással még javíthat a helyzeten.

Mi az "orvosi ertelemben vett alkoholizmus"?

En valami olyat hallottam jo regen addiktologustol, hogy a rendszeres fogyasztas mar az. Kisse viccesen: ha minden szilveszterkor iszol fel pohar pezsgot, az mar rendszeres. Gyanitom, hogy a napi egy pohar mar biztosan ez a kategoria.

Persze, kulturalisan mashogy tekintunk a dologra. 10+ eve, mikor eloszor mentem spanyolorszagi kikuldetesre, meglepett, hogy alap az 1 pohar bor munkanapon az ebedhez.

Nem tudom, én sem vagyok addiktológus. Az évenkénti egy pezsgő biztosan nem számít függőségnek. Nekem egyszer egy orvos azt mondta, hogy azt tekintik függőségnek, ha valaki nem tud meglenni alkohol nélkül, akár egy napig sem. Mennyiségtől függetlenül. Tehát ha nap közben már alig várod, hogy az esti sört begurítsd, az már függőség.

Gondolom, az orvos akkor fog alkoholbetegnek regisztrálni, ha már vannak olyan tünetek, amelyek az alkoholnak köszönhetőek, akár idegrendszeri, akár belgyógyászati problémák.

Ami a "kulturális" vonzatát illeti: egy sör, vagy egy pohár gyenge bor sok országban belefér munkaidőben is, de valószínűleg ott azért nem csinálnak belőle ügyet, mert vagy mindenki alkoholfüggő, vagy pedig az emberek többsége képes mértékkel fogyasztani az alkoholt. Nálunk ugye ez azért üldözött, mert nálunk nem a mértékkel fogyasztásnak van nagy hagyománya, hanem a bebaszásnak.

2 féle alkoholbetegség lehet:

Az alkohol túlzott fogyasztásának következményei: májbetegség, cukorbetegség, elbutulás, etc

Amikor az ember csak bizonyos pillanatokban iszik: Péntek este 2 sör 2 feles. Ha ez megy hónapokon át, az egyszer kimarad, és a pácien sóvárog utána. Na az a függőség akármilyen foka.

Mikor osztrákoknál voltam kiküldetésen (több különböző ügyfélnél is), melónapokon is ebéd közben majdnem mindenkinek lecsúszott az a pohár sör. És ez nem az én tiszteletemre volt, valószínűleg minden nap ugyanígy jártak el, amikor nem voltam ott akkor is. Utána általában autóval mentünk vissza az irodához. Aki vezetett, az is betolta azt az 1 sört előtte 20 perccel. És szellemi ( IT-s) munka volt, nem pedig kubikolás/árokásás.

alholfogyasztásom

tibyke ezt hogy nem vette észre?!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 04. 23., k – 17:46

Régen a 0-hoz konvergált, de az utóbbi 4 évben havi 0,7-1 liter között van, 37-40% körüli szesz, a szavazásnál ez 260-400 ml tiszta szesz. Csak azért iszom, naponta egy nagyon keveset, ilyen 30 ml, még egy felespohár sincs megtöltve, mert az alkohol serkentőleg hat rám, hiperaktív leszek tőle. Koffeinből túl sokat vittem be, kellett valami más mellé. Esetleg nagy ritkán helyette konyakmeggy, vagy tiramisu. A sört nem szeretem, a pezsgőért sem vagyok oda (bár abból a jobb fajtát megiszom), néha bor, de azt csak vendégségben, vagy szökőévente egyszer veszek.

Részegedni nem szoktam, nem is bírja a szervezetem feldolgozni a nagy mennyiségű alkoholt, ha többet innék, egy kicsit könnyű fejű leszek, fél spicces, ha arra még ráiszok, akkor rosszul leszek tőle, és azonnal kidobom a taccsot. Sose voltam nagy buliarc emiatt, meg másnapos se, és kerülöm is. Igazából ennyit se kéne innom, mint most, mert fogynom kéne, és a magas kalóriatartalom miatt a tömény alkohol hizlal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Gondoltam, hogy lesz, aki előjön ezzel. Igazából nekem azért kell, mert egyébként hajlamos lennék elhagyni magam, meg lustulni, stb.. Nem egy nagy alkoholmennyiség ez. Volt régről pár ismerősöm, akik haladóbb szeszkazánok voltak, azok mindig le is szóltak, hogy nem iszok én rendesen, buzi-e vagyok, rendes magyar férfi az igyon rendesen, a tömény szesz alapvető élelmiszer, már a reggelit azzal kell indítani, stb.. Valahogy van még ilyen régimódi, aki a múlt rendszerből ezt szokta meg, hogy sikk zülleni, meg muszáj önpusztító életet élni, az egészség, normális élet az a polkorrekteknek meg a gyáváknak a mentsvára. Illetve úgy veszem észre itt kint a UK-ben is, hogy sok ember azért iszik, mert nolifer, nem tud magával mit kezdeni, de még csak egy normális hobbi szintjén sem, unatkozik, és csak próbálja magát valamivel lekötni. Vagy mert valami társaságban helyezik rá a nyomást, és muszáj „bizonyítaniuk”, hogy ők buliarcok, menők lesznek azzal, ha tudnak féktelenül zülleni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Volán betegségről hallottatok-e már?

Csak kérdem!

Vagy mit tud a nagyérdemű, e mellé definiálni?

Részemről az összes alkohol termelő tönkremehetne. Ha eddigi egész életemben elfogyasztottam 1 liter tiszta szeszt, akkor sokat mondok. Nem kívánom, nem dob fel, nem leszek tőle okosabb, ügyesebb. A káros egészségügyi hatásairól nem is beszélve. Nincs rá szükségem táplálkozási célra.

Viszont fertőtlenítési, tisztítási célra szerintem 15-20 liter tiszta szeszt elhasználtam már. Denaturált szesz, izopropil alkohol.

Mióta komolyan veszem az edzést, egy korty alkoholt sem iszok, katabolikus hatású. Megissza más helyettem...sajnos :D

Jelentősen több, fertőtlenítő és tisztító szerekben.

A torkomon sok éve már nem megy le egy csepp sem, de ha komolyan veszem a kérdést akkor a legmagasabb kategóriába tartozom :)

| "Whatever you are, be a good one" # Swift1/Arch