Banggood beszállító probléma

Egy barátom rendelt egy tabletet a banggoodtól. Sajnos nem jó a GPS modul benne. Ezt be is bizonyította videóval, mindennel. De a szemét beszállító nem akarja visszavenni. Mit lehet tenni? Gondolom van valamiféle eu-s békéltető testület-féleség, vagy hivatal, ahol lehet ezt jelezni. Vagy törődjön bele, hogy bukta a pénzét és ennyi? 

Biztosan sokan jártak már pórul így. Csak van valami megoldás?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 18., cs – 19:37

Anyukam robotporszivoval jart hasonlokepp. Banggood, par het utan eltort egy muanyag alkatresz. Irtam BG-nak hogy ez van, kene garis csere vagy uj alkatresz vagy penz vissza, mondtak forduljak a beszallitohoz/gyartohoz. Ok meg elhajtottak.

tanulsag: par ezer ft-nal dragabb cuccot nem szabad kinabol rendelni...

Szerintem ez nagyon helyzetfüggő is.

5-6 éve rendeltem BG-ról egy telefont, ami beázott (az én hibámból is). Azt mondta a BG, hogy küldjem vissza postán hozzájuk és adnak másikat. Akkoriban voltak a hongkongi nagy tüntetések és a csomag elveszett ott, legalábbis utána nem tudta követni semmilyen rendszer. A BG azt írta, hogy vegyük úgy, hogy beérkezett hozzájuk és azonnal küldik a másikat.

Így is történt. Nekem a BG-vel sokkal jobb tapasztalataim vannak, mint pl. az Aliexpressel. Temut és Wisht nem próbáltam még.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Valószínűleg sok múlik az adott kereskedőn.

Karácsonyra asszonynak az Aliról rendeltem egy ilyen gömbfejes masszirozópisztolyt. 15 ezer volt, kijött, de hibás volt. Teljesen feltöltve pár perig működött, aztán nyekk, teljesen lemerült. (Valószínűleg döglött az akku, vagy van valami belső zárlat, de nem teljesen rövidzár, mert nem robbant fel az akku, csak álltában is lemerül)

Levideóztam, elfogadták, hogy hibás, mondták, hogy küldjem vissza, és akkor jön a visszatérítés.

Utánanéztem a visszaküldésnek, írtam nekik, hogy mikor tudom feladni és hogy mennyi lesz (a visszaküldésárát ők állják ilyenkor) erre jött az üzenet, hogy figyelj, inkább ne küldd vissza, megy anélkül a visszatérítés.

Gondolom rájöttek, hogy a visszaküldés ára több lenne, mint a termék beszerzési ára, ráadásul nekik még javítási költség is lenne hozzá, ergo garantált a veszteség, ha visszaküldöm.

Eredmény: Visszaadták a teljes vételárat, nekem meg van a szekrényben egy akku hibás masszírozópisztoly, hogy ha majd nagyon unatkozok akkor szétszedhessem. Ha 18650 -es cella van benne, akkor olyanom van, forrasztok rá drótot és máris nyertem 15 ezer forintot.

Az egyedüli bosszankodás ilyenkor csak az, hogy az ember számít rá, hogy valami fasza lesz, és csak hetek múlva derül ki, hogy nem jó.

Karácsonyi ajándéknál figyelni kell, hogy mikor rendel az ember. Hint: Szeptemberben, mert ami november végén érkezik meg, az januárig várakozik, mire a magyar logisztikán átmegy. 

Ha már szóba került akkor elmondom első vásárlásom történetét a Temu-nál.
Néhány apróságot rendeltem tesztként, 3-4 ezer Ft értékben.
Figyeltem a csomagkövetőt, ami elég ritkán változott, meg a Temu oldalán is a rendelésemet, ami viszont gyakrabban változott. A csomag elég lassan jött és túllépte azt a határidőt amit a Temu vállat nekem. Ezért írták, hogy adnak 1700 Ft-os kupont kárpótlásul, amit legközelebb levásárolhatok. Újabb 3 nap múlva jelezték, hogy mivel 10 napja nem volt csomagkövetési információ, ők ezt a csomagot elveszettnek tekintik és döntsem el, hogy visszaadják az árát vagy újra küldjék. Én az újra küldést választottam, amit 2 napon beleül el is küldtek. Újabb 3 nap múlva megérkezett ez eredi elveszettnek tekintett csomag és kb. 2 hét múlva megérkezett az ismételten feladott csomag is.
Ennyi a történet. Kérdem én, melyik magyar webáruház jár el így a vevővel szemben. Gyakran még a jogos reklamációt is igyekeznek lesöpörni vagy húzzák az időt, nemhogy ők maguk jeleznék, hogy érzékelték a problémát és rögtön megoldást is javasolnak.

Nekem a Magyar Posta a rémálmom! Volt olyan 14 hónap, hogy 3 csomagomat is eltüntették. Még olyan is volt közte, hogy e-mailben küldték a linket, hogy a vámkezelési eljárás díját (399 Ft) fizessem meg, én ki is fizettem, de a csomag sohasem jött meg.
 
Az első Temu csomagot is a posta hozta késve, de az újraküldést már az ExpresOne-nal küldték. Ennyire adaptív a Temu! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

rendeltem a nothing.tech-ről ~2 hete egy telefont+tokot: április elsején rendeltem, express shipping, webshop+confirmation levél is azt mondja, hogy másnap feladják, április 3-5 között megjön. április nyolcadikán chatelve a supportal benyögi, hogy jah, egyébként nincs raktáron, a webshop csak hazudik, mint a vízfolyás.

azért nem rendeltem az alzáról, mert az azt mondta, hogy nincs raktáron (pedig az alza olcsóbb is volt).

Szenvedtem a nothinggal egy kört a refund miatt (mert bazdmeg a tokot feladták külön - hát mire megyek egy tokkal telefon nélkül, gec), az express shippinget a mai napig basztak visszaadni, s megrendeltem az Alzáról ugyanazt. A ~10k-s robotporszívó-kefére még jók ezek az elérhetetlen dömpingáras szarok, de valszeg én se akarok tőlük semmi drágábbat rendelni egy ideig :\ 

De szabad rendelni Kínából, csak ne ma Bangoodon. Alin már a 10 ezret átlépte az elmúlt 10 évben a rendelt termékek darabszáma. Talán 0,01 % a problémás esetek száma, de ebből egyetlen esetre emlékszem ami még a korai időkben volt és nem sikerült megoldást találni rá. Azóta mindig visszaküldik a pénzt vagy egy részét, vagy volt már cseretermék is (visszaküldés nélkül). De ez mondom, nagyon ritka. Nyilván előtte alaposan el kell olvasni mit veszel, ha valami nem egyértelmű, akkor videókat nézek róla a neten, elolvasom a kommenteket, megnézem a feltöltött képeket... Q&A szekció, eladó érékelése, stb. Magyarul: körültekintően kell vásárolni. Régen egyébként vettem Banggodról több cuccot is, de a színvonal eléggé lesüllyedt ott is. Geekbuyingról simán rendeltem tabletet, telefont, nem volt vele gond. Sőt, egyik legjobb cuccom volt. A Teclast egész jó dolgokat gyárt. Aliról is vettem később, nem volt vele baj. A legjobb, hogy amikor a gyerek betörte a kijelzőt, külön cserélhető volt az érintőpanel a 10"-os tableten, 3500 pénzbe került. Többször rendeltem rá üvegfóliát is, mindig ideért egyben, szóval megtanultak csomagolni is.
Temut 1x próbáltam, egy szeméttelep.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

BG-n nem volt gondom, sokat nem is használom. Alin viszont volt, pár és ott mindig rendes volt az eladó, mindig megegyüztünk valamiben ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Alin nekem is volt hogy 20$ erteku cuccot rendletem es helyette egy masik, 10$-ost kuldott. Reklamaltam, erre akart adni egy 3$ kupont :) aztan 5$ ajanlt, aztan nem valaszolt. Nyitottam desputet vagy minek hivjak, amikor az Ali supportja beavatkozik, rogton visszakaptam a teljes 20$-t.

amugy az a baj a kinai webshopokkal, hogy kerhetik hogy akkor kuldd vissza a termeket kinaba, amit nem nagyon uszol meg 20-30k HUF alatt, igy meg mar elegge bukta.

igen es ez igazis lehet mert altalaban 2-3 nap alatt ideer valamelyik eu-s futarceggel. de ezek valoszinuleg vamraktarak, tehat csak fizikailag van az eu-ban, ugyanugy a kinai ceg/allam fennhatosaga ala tartozik. kb mint egy nagykovetseg :) es nem az eu torvenyek vonatkoznak rajuk... csak idehajozott elore egy konternyi vacak es ott varja hogy eladjak.

Volt olyan, mikor 3 hónap után se kaptam meg, küldött szó nélkül újat, pár dolláros cucc volt. Persze utána a magyar posta meghozta az első rendelést is.

Volt mikor kamerát rendeltem, egyik frissítés valamiért brickelődött. Megírtam, hogy mi van, küldtem videót stb. Erre küldött howto-t meg firmware-t. Azóta is jó a kamera.

Rendeltem ~170 dolcsiért Mechanikus cronographot. Mikor megjött, nem működött a percgyűjtő. Videó írok stb. Mondta, hogy küldjem vissza, mondtam ne vicceljen. Erre megmutatta mit hol csavarjak, és jó lesz. Jó lett valamint adott vagy 50 dollár kompenzációt ...

Szóval worksforme :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Ha valaki a munkaeszközét egy olyan helyről vásárolja meg, ahonnan köztudottan nincs garancia (ha meg lenne is több hónapos átfutási időre számíthatna), csak azért mert megspórolt párezer forintot, azt őszintén nem tudom sajnálni. Megértem és elfogadom, hogy bosszantó a helyzet, de MUNKAESZKÖZRŐL beszélünk. Gondolom itt sem veszi senki a számítógépét, mint munkaeszköz a bolhapiacról. Ez sajnos tanulópénz... azzal hogy megsprólt pár tíz eurót, most elköltheti a teljes összeg dupláját egy másik tabletre.

Ezt azert arnyalnam, mert en szinte mindent kinabol veszek. Nyilvan a zsomlet nem, es ha az itteni arnal csak kicsit olcsobb, akkor sem.

Viszont az Aliexpressz botranyosan olcsobb sok termek eseteben, teszem azt, az itteni ar harmada, de akcioval, kuponnal kiegeszitve van amikor negyede.

Igy mar nehez ervelni anellett, hogy a termek aranak ketszereset, haromszorosat adjam oda random kereskedoknek, csak ugy.

Emellett az Alin peldas a felhasznalo tamogatasa. Eddig penzt nem vesztettem, mindig meg tudtam veluk egyezni, ha valami gebasz volt.

Lehet, hogy valaki egy-egy dologgal rafarag, de osszessegeben igen pozitivan lehet kijonni a dologbol.

Most legutoljara a biciklimet, PVY Z20 Pro. Naluk 270 ezer volt, olcsobb volt mintha kozvetlenul a gyartotol rendeltem volna. Az igazsaghoz hozza tartozik, hogy ennyi penzert nem azt kaptam amit rendeltem.

Ugyanis elvileg elol egy gagyi toltheto lampaval, hatul pedig csak egy piros prizmaval jott volna, ez volt a kepeken, a leirasban, es az osszes reviewban amit olvastam rola. Viszont amit kaptam, az egy upgradelt verzio volt, a rendszerakkurol uzemelo eros lampaval, es hatul rendes piros lampaval, ami raadasul erosebbre valt, ha eppen fekezek.

A bicaj azota is tokeletesen uzemel.

Vettem onnan 150 ezres autós fedélzetit androiddal, tpms szenzorokkal, első-hátsó kamerákkal.
Drón alkatrészeket kb. 200.000 összértékben, kontrollert 50-ért (az épített drón értéke nagyjából egy 800.000-es tudásával ér fel).
Bringához elektromos átalakító szett (agymotoros kerék, kontroller, szenzorok, gázkar, kijelző, akku, töltő stb..) 200.000-ért
Még a hősidőkben, amikor Windows7 megjelent, intel atomos W7-es kapacitív kijelzős 7"-os tabletből vettem kettőt. Darabja akkor volt 120.000.
Tabletet, Surfaceklónt (Teclast... valami, de egyik legjobb gépem volt 7y30-as CPU-val ha jól emlékszem) összesen kb. 200.000 értékben.

Ezen kívül az apróságok jönnek általában. Kijelzők, csatlakozók.. nem azért, mert olcsóbb, hanem azért, mert felénk egyáltalán nincs is.
LED-es H7 izzó... 9.000 Ft a pár és brutális fénye van, jó fókuszponttal. Itthon 50-60e egy szett osram és sajnos a közelében sincs. Tudjuk miért. Mert azt is kínában gyártatják, az osram keres rajta, a nagyker keres raja, a kisker keres rajta.. aztán itt az eredmény. Csipeket azért Kínában is tudnak gyártani. Sőt, Európához képest kicsit előrébb vannak néhány dologban.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nekem a legutobbi 2 telefonom onnan jott. A gyarto hivatalos oldala az Alira iranyit, ha rendelni akarsz toluk valamit.

Ezen kivul ami dragabb volt, az a CNC marom (3018pro) es a lezer hozza.

A termekek nagy resze amugy a filleres kategoria (onnan az, ha itthon vennem, akkor draga lenne).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

1000VDC 25A-os kismegszakito segederintkezovel.

Otod, de lehet meg olcsobb. Es ez mar a draga valtozat.

 

frekvenciavalto 3f motorhoz. Itt is megvan a 3x szorzo.

 

Aminek megvan a kinai helyettesitoje, vagy gyartjak kinaban, az olcsobb lesz.

Azaz esp32 boardot erdemes alirol venni, de mondjuk raspberry pi picot nem.

Vagy autoalkatreszt sem, max ablaktorlolapatot.

 

De pl. epuletgepeszeti dolgokat (pl. szelepmozgato motor), vagy eppen leptetomotort mar lehet. Vagy din sines olvadobiztositekot. Vagy akar awihoz wolfram palcat. Vagy multkor kobaltos furoszarat vettem egy 100db-ot, es meg vagyok elegedve vele. Szepen lehet vele rozsdamentest furni.

 

Oh a legjobb vetel egy 6khufos wolfram hegyezo volt awihoz. Annyira buszke vagyok a multbeli enemre, hogy meglepte. Ha lenne idogep, csak ezert visszamennek hogy vallon veregessem. Konkretan napokat sporolt mar.

 

Itthon, ha szeretnel venni egy wolfram hegyezőt, akkor (megkapaszkodni) 495khufot kell leszurkolni erte. Segits, hogy a 6khuf mennyivel is olcsobb?

 

https://ipari-segedanyagok.hu/wolfram-hegyezo

 

(nem teljesen fair, mert a kinai egy dremelre csavarozhato feltet, mig amit linkeltem egy komplett gep. Viszont az eredmeny az hasonlo.)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1000VDC 25A-os kismegszakito segederintkezovel.

Ezt az egyet biztosan nem tőlük venném.
Biztosan van persze jó minőségű termék is belőle náluk.

...viszont ezt nem tudom olyan egyszerűen ellenőrizni, és a nagyfeszültségű DC áramkör megszakítása elég veszélyes lehet, ha spórolós verziót kapsz belőle - ezt nem érdemes megreszkírozni.

Ilyen jellegű villamos szerelvényeket neves, megbízható márkától vásárolnám (helyesebben így tettem).
Eleve életvédelmi eszközökön nem érdemes spórolni.

Bocs, nem leszólni akartalak, csak nagy energiájú DC áramkör helytelen megszakítása elég csúnya dolgokat tud művelni, de "szimpla" kismegszakítót is elismert gyártótól vennék csak.

> Vagy autoalkatreszt sem, max ablaktorlolapatot.

A tempomat kapcsoló kart vettem Aliról (7k), és szereltem be én magam. (A többi részét az autó gyárilag beépítve tartalmazza, ennek ellenőre 50 k-nál kezdődik a "beszerelés".) Ugyanehhez a kocsihoz a diagnosztikai kütyüt (kicsit több, mint az ODB-2) is Aliról vettem, kb ugyanebben az árkategóriában. Vajon mennyiért jutnék itthon hozzá?

De rendeltem (nevesebb) tabletet is, igaz eleve olyan boltból, ami azt mondta, h Franciaországból szállít 4-5 napon belül. Aztán az első bolt Németországból adta fel, és a német határon "megállt". A tiltakozás ellenére elindítottam a dispute-ot, 1 héten belül Ali visszatérítette. Még aznap megrendeltem a második legolcsóbb ugyanilyen bolttól, 4 napon belül megérkezett. Tegnap frissítette a gyártó HyperOS-re :-)

De rendszeresen veszek gagyi habszivacs fülpárnát headsethez. Legutoljára 5 pár / 600 Ft-ért. Egyelőre általam cserélt párnát még nem kellett újra cserélni, pedig azért megy a nyüstölés.

Tempomat kart én is rendeltem... volt egy takarólemez is, amit szintén cserélni kellett emiatt, azt nem találtam sehol.
Bementem márkakereskedésbe, meglepően olcsón kaptam hozzá - magát a tempomat kart, ami lényegében csak egy multifunkciós kapcsoló, elég drágán mérik.

Autódiagnosztikai kütyüt viszont rendelt ismerősöm külföldről, őt hivatalosan keresték meg, hogy ez így nem lesz jó.
Fizetnie kellett valami büntetést és megsemmisítést talán kizárólagos itthoni forgalmazó kapcsán, nem tudom pontosan a részleteket.
Tehát valami drágább diagnosztikai eszköz volt, kiszúrták, megbüntették, elvették (összességében a büntetéssel együtt az itthoni árának megfelelő összeget fizetett a semmiért)...

Ezt nem értem.

Van egy magyar cég, ami megállapodik a kinti gyárral, hogy csak nekik küldjenek, erre a gyár másnak is küld, akkor az miért a vevő hibája? Honnan tudjam én, mint magánember egy szabadon (pl. Aliról) vásárolható termékről, hogy a Jézus Szíve Bt. sutyiban benyögte, hogy ilyet csak ő rendelhet?

Azt megértem, hogy ha valamit én itthon nem forgalmazhatok, mert engedélyekhez kötött a forgalmazása, mit tudom én, ha atomreaktorba való fűtőanyagom van, és felteszem a vaterára, nem csodálkozok, ha rám rúgja az ajtót a TEK, de a saját autómmal azt teszek amit akarok, ha akarom összekendácsolok hozzá diag áramkört, ha akarom veszek hozzá amit akarok, maximum az autó szervize mondhatja azt, hogy olyan dologba ártottam magam amivel buktam a garanciát. De a posta, vagy a NAV lesz szíves nem vegzálni a szabadon vehető cuccok vételééért.

Maximum akkor lehet igazuk, ha egy országban legális a heroin, és én rendelek a webshopban hat kilót, akkor oké, ha megkérdezik, hogy ezt itthon mire szánom, lévén nem csak az eladása, de a birtoklása is huzamosabb börtönlátogatással jár.

Nem vagyok egészen biztos benne, hogy ez arról szólt, hogy nem hozhatod be más forrásból vagy hamisítványnak lett titulálva, de köze volt a hivatalos forgalmazóhoz és a hatóságokhoz (NAV).
Hogy ilyesmit honnan kellene tudnia az átlagembernek (pl. nem rendelhet adott autódiagnosztikai eszközt Aliexpressről vagy Ebayről), azt nem tudom megmondani...

...de volt annak idején ügy külföldről rendelt kamerás tollból, aminek a felbontása sem volt túl jó, de megállapították, hogy kémkedésre lehet használni, és eljárás lett belőle.
Később boldog-boldogtalan rendelgetett ilyen cuccokat, talán részben ennek a "reklámnak" a hatására.

Az autódon viszont nem csinálhatsz bármit, itt vannak korlátozások - világítás, külső felszerelések kapcsán biztosan, de nem tartom kizártnak, hogy később, az egyre okosabb járművek térnyerésével a szoftver "mókolására" is jobban rá fognak menni.

Szerintem nincs olyan, hogy valamit nem hozhatok be mas forrasbol, ha egyszer szabadon elerheto es onmagaban torveny nem tiltja a birtoklasat.

Ha valami veszelyes valamiert, akkor arra lehet korlatozas. Kameras kem toll utkozhet szabalyzasba, pont ugy, ahogy az eros lezer pointer is, hiszen el lehet vele vakitani valakit, amivel autopalya hidrol lefele vilagitva akar emberolest is lehet okozni. Az ilyen eros lezer emiatt szerintem fegyver kategoria.

Mini kamerat latok neha Alin, olcso cucc, szerintem pocsek lehet a kepe. Nem tudom, hogy van-e ra tiltas, szerintem a birtoklasa nem tilos, csak ha visszaelsz vele. Hasonloan mint az autos dash cam, nyugodtan felveheted ami korulotted tortenik a forgalomba. De ha kirakod a youtube-ra a buntetofekezot, akkor teged sujt a torveny, mert a kozzetetel tilos. Viszont ha feljelented es a rendorsegnek atadod a felvetelt, akkor minden rendben. 

Abban igazad van, hogy az auto nem jatszoter, nem tehetek meg vele akarmit, hiszen azzal masokat is veszelyeztetnek.

De az autoknal azert van egy szep nagy szurke zona, hogy mit tehet meg az ember, es mit nem, peldaul cserelhet-e disztarcsat, kiolvashatja-e az adatokat, atprogramozhatja-e a gazpedal erzekenyseget, stb... :-)

Elhiszem, hogy megtortent.

Csak nem ertem, hogy hogyan, milyen esetben lehet a vegfelhasznalot buntetni, meghurcolni, azert, mert valamit vett egy webshopbol.

Ami alabb szerepel, a kamu autodiagnosztikai eszkoz meg masolt szoftver, ott sem a vevoket buntetik, hanem az eladot.

Ha en meghirdetek egy Adidos polot, lehet hogy a tokomre lep a TEK, mert megtevesztesre utazok, hiszen hamis Adidas -t arulok, ez tok oke. De ha en rendelek egy Adidos polot, akkor engem milyen jogcimen vesznek elo?

Esetleg ha rendelek egy kontener Adidos polot, akkor jogosan ugy velik, hogy azt el akarom majd adni. Ilyenkor lehet problema. De mint vegfelhasznalo IMHO azt veszek amit akarok, ha az adott targy birtoklasa nem torvenyserto.

Pl. az EU-ban a saját, közúti forgalomban használatos autódba nem építheted be a Kínából rendelt, megfelelő papírok nélküli ülést, vagy rugót (futóműbe). Ha legálisan akarod használni (nem eladni, hanem saját célra használni) neked magadnak kell lepapírozni. Pont, ahogy egy importőr cég csinálja. Vagy pl. villanyszerelőként legálisan nem szerelheted fel az ügyfeled számára az általad Kínából rendelt, a jogszabályok által előírt tanúsításokkal nem rendelkező kismegszakítót, amíg te magad nem vizsgáltatod be azt. Stb.

:)

Nem tettem kizárólagos állítást. Azt kérdezted, "engem milyen jogcimen vesznek elo". Erre válaszoltam, hogy 1. jogilag a magányszemély is importőr, és maga felel* a behozott termékért; 2. a külföldről vásárolt termékek kapcsán pl. milyen esetekben találkozhatsz a törvénnyel (otthon nyilván kb. azt csinálsz, amit akarsz).

 

 

* Fiktív példa: Veszel egy "Adidos pólót" az AliExpressről. Később bőrrákot diagnosztizálnak nálad, és kiderül, hogy az "Adidos pólódat" erősen rákkeltő festékkel színezték. Ezzel kapcsolatban nincs hová fordulnod, hiszen magad felelsz az importált termékért. Ha egy Magyarországon hivatalosan forgalmazott pólóról lenne szó, egyrészt vissza lehetne hívatni a piacról, másrészt az importőrhöz vagy a márka képviseletéhez fordulhatnál kártérítési igénnyel, illetve az is lehet, hogy egy másik rákos embernek köszönhetően már azelőtt kivonnák a forgalomból a pólót, hogy te megvásárolhattad volna.

:)

Mivel nem az volt a kérdés, hogy én milyen jogcímen veszek elő másokat, ha problémám van a termékkel, erre tök felesleges volt válaszolnod.

A kérdés még mindig az, hogy engem milyen jogcímen vesznek elé, ha:
- én rendelek, vagyis nem vagyok eladó
- egy darabot rendelek, vagyis vélhetően nem vagyok viszonteladó, aka importőr
- önmagában a póló tulajdonlása nem törvénytelen, ez nem egy tégla heroin
- a póló hamis, de mint (ócska) hamisítvánnyal engem vágnak át, én max kárvallott vagyok, nem károkozó

A fentiek miatt az eladót meg lehet büntetni, de tőlem, mint vevőtől, mi alapján akarnának büntetést behajtani?

Azért kérdezem ezt, mert a szál onnan indult, hogy valaki vett saját maga számára egy (hamis?) eszközt, és a végén őt büntették meg. Ha valaki elad olyan terméket amit nem lehet, akkor rendben, hogy büntetést kockáztat.

De egy vásárló, aki egy webshopból néhány kép és a terméknév meg valami leírás alapján dönt arról, hogy megrendeli, hogy kerülhet olyan helyzetbe, hogy neki kelljen büntetést fizetnie, miközben nincs behatása sem a termék valódiságára, sem a róla a webshop felületén elérhető információk tartalmára? 

Talán te is ismered a mondást: "a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól".

Mi van, ha a legtriviálisabb válasz a helyes? Esetleg nem lehetséges, hogy bizonyos értékhatár felett a hatóságok mindenkit megbüntetnek, akit hamisított termék behozatalán kapnak rajta?

További lehetőségek: Lehetséges, hogy VaZso ismerőse történetmesélés közben kihagyott/kiszínezett pár részletet, és/vagy VaZso már nem emlékszik a teljes sztorira. Lehetséges, hogy a hatóságok néha komolyan veszik az importálás aktusát, vagyis azt a folyamatot, amikor valaki idegen földről hoz be egy terméket Magyarország becses területére. Lehetséges, hogy a hatóságok nem hitték el VaZso ismerősének, hogy aki "valami drágább diagnosztikai eszközt" rendel külföldről, az nincs tisztában a hasonló termékek piaci értékével. A hatóságokban felmerülhetett a kérdés, hogy pl. miért vesz valaki ilyesmit külföldről, esetleg Kínából (VaZso nem mondta, honnan rendelt az ismerőse), ha nem ismeri a magyarországi – feltehetően magasabb – árakat? A garanciális problémákat valamivel könnyebb országon belül intézni. Miért rendel valaki mégis külföldről értékes műszaki cikket? Lehetséges tehát, hogy a hatóságok azt gondolták, hogy az illető rákeresett az árakra a neten, és látta, hogy mindenütt ezer euró környékén volt a cucc, míg egy-két ismeretlen weboldalon vagy az AliExpressen meg száz euró körül, és senki nem lehet olyan hülye, hogy azt higgye, a tartósan ~ezer eurós terméket legálisan meg lehet kapni ~százért, zsír újan. Lehetséges, hogy az illető jogi személyként vásárolta az eszközt, és a hatóságok ezért vették komolyabban a dolgot. Stb.

:)

Ez egy néhány éves történet, nem feltétlen vagyok birtokában az összes információnak, de a sarokpontokat ismerem...
Magánszemélyként történt a rendelés Kínából, a hivatalos megkeresés pedig derült égből érte a rendelőt.
Nyilván külföldről olcsóbb volt, de nem tudom az árat, az itthoni árat, és azt, hogy mennyire volt nyilvánvaló, hogy eredeti vagy sem a termék - a rendelés helyén felül.
Nem is feltétlen ez a lényeg, hanem az, hogy ilyen megtörténhet.

Erdekes, ezek szerint vastagon megeri bunozni.

A cikkben ugyanis az all, hogy 60 millio forint kar erte az allamot. Vagyis kimatekoltak, hogy az adofizetes elkerulese miatt ennyi afa nem kerult befizetesre, ergo ez az osszeg az allam helyett a bunozohoz kerult. Aki ezek utan a cikk szerint csak "tobbszazezer" forint buntit kap. A kulonbozet a tiszta haszon, raadasul adomentes.

:-)

Azért, mert hamisítványt rendelt. De vannak olyan diagnosztikai eszközök, amik nem hasonlítanak semmilyen más gyárira, nem is akar az lenni és a neve sem hasonlít rá. Van annyi esze a kínaiaknak is, hogy írjanak saját szoftvert, csak az nem 10.000 huf, hanem 18. De megéri, mert nem cseszeget érte senki. Nyilván nem azt fogja tudni, mint az 1 milliós gyári, de azért általában elég sokat tudnak ezek is. Ha kicsit tovább megyünk, akkor vannak 50-60k-ért olyan cuccaok amik már többféle járművet is ismernek és adapterek is vannak hozzá. Ezek teljesen legális cuccok, senki nem mondta, hogy egy X járművet csak gyári eszközökkel diagnosztizálhatsz. A probláma a hamisítással, másolással szokott lenni. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ha nem is mindig 1/3, de sokszor valóban lényegesen olcsóbb. Én most döntöttem úgy, hogy a Honda Jazz-em gyári rádióját kicserélem DIN-esre, viszont ahhoz kell spéci keret. Itthon a legolcsóbb, amit találtam: 25 ezer +posta (de találtam 40-50 ezer körül is), Alin szállítással együtt 10-11 ezer körül volt.

Vagy legutóbb például a Sennheiser HD558-on volt esedékes a fülpárnacsere. Ott valami 4-5x áron tudtam volna itthoni forrásból szerezni + posta.

Nekem most per pillanat 3 ezer forintert jon (szallitas ingyenes) ez a cucc:

https://pepita.hu/muszaki-cikk-elektronika-outlet-c6343/professzionalis…

13750+1850 = 15.600 Ft versus haromezer asszem egyszaz valamennyi.

Ez nagyjabol otod ar!

Es ez konkretan ugyanaz a termek, nem csak hasonlo.

 

Update: Megnéztem, 3433 Ft -ot fizettem, ergo 4.5 -öd áron vettem.

https://www.aliexpress.com/gcp/300000512/nnmixupdatev3?spm=a2g0o.produc…

Ez ilyen külön akció, hogy ha három bármit rendelsz, akkor ezek az árak.

Külön nem lehet rendesen behivatkozni a tolómérőt, mert úgy az akció nélküli árat mutatja: https://www.aliexpress.com/item/1005006727712433.html

De a 3 tételes akció keretében nálam a fenti link esetében az első tétel az oldalon a tolómérő, ha nálad nem jelenik meg, görgess, és remélhetőleg ott lesz valahol a listában.

Az ár ha forintban nézed akkor az aktuális árfolyam függvénye, én még 3433 Ft -ért vettem, most éppen 3811 -ért van fent.

Update: Csak a teljesség kedvéért, hogy mi volt a másik két tétel a kosaramban, hogy meglegyen a három:

 

https://www.aliexpress.com/item/1005004124320239.html

683 Forint (vagyis egy gombóc fagyi)

Ez egy műanyag játszós tolómérő, cm és inch beosztással, két célra vettem:

1, hogy a 9 éves fiamnak megtaníthassam a nóniusz skála működési elvét

2, hogy a gyereknek legyen egy SAJÁT tolómérője, amit ha tönkretesz, akkor nem esek kétségbe.

 

https://www.aliexpress.com/item/1005005628362704.html

1027 Forint, vagyis ez már két gombóc fagyi, oké, impulzusvásárlás, de néha megengedem magamnak a habzsidőzsit.

Ez egy kis satu, ki nem találnátok, de szintén a fiamnak, mert szerencsére szeret barkácsolni, modellezni. Legyen egy sajátja.

Igy. Van egy kinai gyar, ahonnan az osszes ilyen ipari hulladek jon kulonbozo markanevek alatt Lakossagi felhasznalasra pont jo. Azert 1/10mm pontossagnal jobbra ne szamitsunk.

Ha komolyan dolgozol, vagy olyat akarsz, ami az unokadat is szolgalja, akkor Mitutoyo, Helios-Preisser stb.

En most vettem a lidliben egy speed square-t (talpas alu derekszog). 1900ft?

Vettem meg egy digitalis dolesszogmerot 4khuf, AAA elem.megy bele.

Ugy nezem fokon belul van.

Volt tolomero is 3490-ert.

Melysegmero (talpas tolomero), es korzo!

A korzot kulon sajnalom mert valami 10khufert vettem egy ugyanolyat vagy 2 honapja. Baromi jo, mert rendes ceruza megy bele.

Rengeteg egyeb ilyen meroeszkoz van, es azert ezek egy szinttel feljebb vannak alinal, es *ugyanaz* az arkategoria (rendes szamla, rendes garancia, stb).

 

Szoval pont ilyeneket nem vennek alirol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A legtöbb ilyen aprócikk kínai gyártmány, csak a matricában különböznek. Több mint valószínű, hogy ugyanarról a szalagról vagy fröccsöntő géptől származnak. Most meg nem mondom, hogy Lidl vagy Aldi féle akkus fúrógépem volt, amikor évekkel ezelőtt megadta magát. Mivel az akksikat nem akartam kidobni, néztem egy olyan kis fúró-csavarozó gépet az ALin, aminek az akksija meegyezett a régivel. Erre Hyundai van írva, és sárga. És pont ugyanolyan jó, mint az, amit annó a sarkon vettem.

Nekem nem volt garanciás gondom, persze ez anekdodikus érvelés, szóval nem számít. De én emiatt bátran veszek ilyen dolgokat, mert még nem égettem meg magam. Ha pedig mégis tönkremegy, mondjuk a 3433 forintos tolómérő, és veszek helyette még egyet, hasonló áron, akkor még mindig a fele árnál tartok az itthon kaphatóhoz képest, és akkor még nem beszéltünk a garanciális ügyintézés idejéről, az oda-vissza küldés áráról, satöbbi.

Nekem sincs ellenemre itthon vásárolni, ha valamit nekem tetsző áron látok, és úgy érzem, hogy kell, akkor megveszem. De a nagyobb tételeknél azért elég sokat lehet fogni, ha az ember nem ragad le a polcos boltban.

Most rá vagyok görcsölve a biciklire, meg a kempingezésre a gyerekekkel. Bementem a Decathlonba, néztem hálózsák meg alá tehető felfújható matrac árakat. Mivel feleségem úgy néz ki, hogy nem akar velünk sátrazni, csak én megyek a két gyerekkel, így 3 hálózsák és három matrac az induló. Decathlonban a hálózsáknak 9 ezer darabja, a matracnak 14 ezer. Ez összesen 72 ezer forint lenne a kasszánál.

Ugyanezt megnéztem Alin. Jelenleg a hálózsákok darabja 5280, a matracok pedig 7317 forintért érkeznek, vagyis összesen cirka 37800 forintot fizettem.

Ez 34.200 forint spórolást jelent, ami már egy jól látható összeg.

Ha úgy veszem, akkor rendelhettem volna még egy garnitúrát, hátha kipukkad az egyik matrac, mondván, hogy ez a garancia. De feleslegesnek érzem, nem akarok olyan dolgot venni, amit aztán valószínűleg nem használok. Ezért inkább örülök, hogy spóroltam majd 35 lepedőt.

 

Hálózsák:

https://www.decathlon.hu/p/mp/action-one/halozsak-mummy-215x70-cm-tenge…

https://www.aliexpress.com/item/1005006184909588.html?spm=a2g0o.order_l…

 

Matrac:

https://www.decathlon.hu/p/mp/timeless-tools/egyszemelyes-turamatrac-fe…

https://www.aliexpress.com/item/1005006417573513.html?spm=a2g0o.order_l…

 

(Az Ali árak mindig változtak, de azért látható miről beszélek)

Sátrat úgy hét éve vettem, azon is fogtam vagy 20 ezer forintot, teljesen jó cucc jött kínából. Jó nagy, asszem 215x215, hvatalosan négy emberes, de azért ez inkább háromnak kényelmes, négynek kicsit szűkös a hely, ha némi csomag is van bent. Hahh, visszanéztem, Texel 4 a márkája, 220x240 a mérete: https://www.mall.hu/4-5-szemelyes-csaladi-sator/high-peak-texel-4

Az Ali valamiért USD -ben mutatja a már lejárt rendelést, minden esetre 38.5 USD -t fizettem érte, ami csak 14 ezer a majd 40 ezres itthoni árhoz képest. Ja, és Order date 2017, vagyis már tényleg 7 éves a sátor, de még mindig jó az anyaga. Vessetek a mókusok elé, de én örülök, hogy nem dobtam ki cirka 25 ezer forintot feleslegesen. :-)

Ha pedig mégis tönkremegy, mondjuk a 3433 forintos tolómérő, és veszek helyette még egyet, hasonló áron, akkor még mindig a fele árnál tartok az itthon kaphatóhoz képest

 

amire valaszoltal:

Volt tolomero is 3490-ert.

 

Nincs 0.2% elteres.

chmod ugo+r ../*

 

En nem vitatom, hogy vannak jo dolgok alin. Annyit mondtam hogy ilyen meroeszkozoket, amik eldobhato kategoria, es keziszerszamot, ha van a lidliben erdemesebb onnan venni, mert egyar, es van ra papir. Plusz az akksis dolgaik (de ez uj tema).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A 3490 -es Lidl sajat markasara miert mondod, hogy eldobhato kategoria? Ez ugyanaz a tolomero, mint a fentebb linkelt itthon 13 ezer forintos, vagy annal gagyibb?

Miert gondolod, hogy ez az itthon 13 ezer forintos eszkoz eldobhato kategoria? Azert, mert mashonnan olcsobb, szerintem meg nem feltetlen lesz gagyi.

Felreertetted.

Ha a lidlis minosege nem eleg, es (tetelezzuk fel) az alis jobb minosegu, akkor se az alist kell venni, hanem tenyleg komoly cuccot, mint amilyen egy Mitutoyo pl.

 

Egyebkent en alig hasznalom az elemes tolomeroim, inkabb egy normal analogot veszek elo (0.05mm pontossag), mert altalaban az is eleg, es nincs lemerulve az a qrva elem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://www.youtube.com/watch?v=F-wtiToP_iY

 

Dobj egy linket alin kaphato mitutoyo tolomerorol, aminek a minosege megegyezik vele.

 

Ez a sipakolas amit nyomott a ficko, ezt Mo mar a rendszervaltaskor atelte. Nekem még van GÖCS csapágyam itthon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Dobj egy linket alin kaphato mitutoyo tolomerorol, aminek a minosege megegyezik vele.

Te nem "Mitutoyo minőségről" beszéltél, hanem arról, ami a "lidlis minőségnél" jobb. Azt mondtad, ha a "lidlis minőségnél" jobbra van szükség, akkor már nem az AliExpressről kell vásárolni, hanem pl. eredeti Mitutoyót kell venni. Semmivel nem támasztottad alá, hogy a "lidlis minőség" után közvetlenül a "Mitutoyo minőség" következik, és nincs köztük tér, melyet más kínai és nem kínai cégek gyártmányai töltenek ki. A videóban szerintem ezekről a köztes csoportba tartozó termékekről volt szó.

 

Ez a sipakolas amit nyomott a ficko, ezt Mo mar a rendszervaltaskor atelte.

Az USA és az EU próbálja védeni a piacait és egyéb érdekeltségeit, erőforrásait a kínaiak ellen. Ennyit a sipákolásról.

:)

Nekem is van ilyen Alis tolomerom. Amikor sokaig nem hasznalom, ki szoktam szedni belole az elemet, mert valamennyit standby-ban is merul. Szerencsere a tolomerohoz jart egy tok, amibe kenyelmesen beteheto par gombelem. Igy hasznalat elott csak be kell tenni, rogton keznel van.

A multimetereknel is ezt untam meg: mindig mukodo 9V-os elem keresesevel indult, ha epp kellett valamihez. Aztan vettem egyet (szinten Alirol), amiben van belso akku, es USB type-C-rol toltheto. Azota nincs ilyen gond.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Van egy tolómérőm, amit régen sokat használtam. Így visszagondolva legalább 20 éves, ha nem 25. :-)

Nem nóniuszos, hanem mérőórás, 0.02 mm a beosztás, de mivel majd 2 mm a vonaltávolság az órán, simán leolvasható századmilliméter pontossággal is. 20 cm mérhető legnagyobb táv, vagyis elég nagy eszköz, ezért ritkán veszem elő. Igazából egyre ritkábban van szükségem rá, főleg a pontosság az, ami nem tudom, hogy mikor számított utoljára. Szerintem 0.1 mm pontosságnál nagyon régen volt szüksége többre, vagy 15 éve nem nyúltam már esztergához.

Most megláttam ezt a digitálisat az Alin, és megtetszett, hogy még tört inchet is kiír. Láttam már korábban is digitálisat, egyszer obiban, vagy praktikerben, nem tudom, de majdnem elcsábultam, de aztán nem vettem, mert minek. Az ilyen sima olcsó volt, olyan, ami itthon is párezer, meg Alin is néha felbukkan 700 forintért.

Most úgy gondoltam, hogy 20+ évente megengedhetem magamnak hét gombóc fagyi árát, hogy legyen egy nem tök alap digitális tolómérőm. Tizenakármennyit nem szívesen adnék ki egy Mitutoyora, mert nem használnám ki azt a minőséget, amit képvisel.

Ez nem semmi, kíváncsiságból rákerestem az Alin, hogy "dial caliper 200" és kihozott egy tök olyat, amit én közel negyed évszázada használok: https://www.aliexpress.com/item/1005001280583640.html

Hihetetlen, hogy még mindig gyártják ezt a típust, szemre teljesen azonos az enyémmel!

Amit írsz, hogy lemerül az elem, látod arra nem is gondoltam. Pedig jogos, erre figyelnem kell.

Ahogy a mostanira is figyelnem kéne, most, hogy az eszembe jutott, cseppentek bele egy csepp olajat, mert szerintem vagy 10 éve már, hogy nem kentem meg, pedig van benne pár fogaskerék, amik igen gyorsan forognak. :-)

oh b+, ilyet vennem kell.

Mitutoyoban a fenti alis tolomero 130khuf:

https://mitutoyoshop.hu/Mitutoyo_505-733

 

Az elemessel az a baj, hogy a mitutoyoban 5 evet kihuz, ezekben a kinaiakban meg 6 honapot (se).

A lidlis elemes szogmeroben olyan az elemtarto, hogy egy pocok kiall, ha megnyomod akkor pont annyira kiloki az elemet, hogy nem erintkezik.

 

A lidlis elemes tolomerom nincs, megcsomorlottem az elemes tolomeroktol. Zsakszamra fogy az elem hozzajuk.

 

Ilyet vennem kell. Multkor lattam 1+khufert fagyit, maris csak 7 gomboc ara.

 

koszi!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ami még nagyon jó áron volt (és van folyamatosan) az a LEGO.

Ha mondjuk a te kisgyereked sem kap szívszélütést attól, hogy nem dobozban hanem zacskóban kapja (de ugyanolyan jó papír alapú összeszerelési utasítással) akkor hasonlítsd össze ezeket:

https://www.kockaaruhaz.hu/lego/lego-star-wars/75105-lego-star-wars-mil…

és ezt

https://www.aliexpress.com/item/1005006069208373.html

És megelőzve, hogy "de hát ez gagyi kínai", jelzem, hogy nincs vele minőségi gond, a fiam kirakta. Nem ez az első kínai lego amit kapott, és egyikkel sem volt semmi gond. Az elemek pont a megfelelő erővel szorulnak, minden tökéletes. Ja, a kínai verzióban van néhány plusz díszítő elem, meg pár plusz ember / vuki / droid, a gyári 1330 elem helyett 1381 darabos a készlet. Miközben ötöd áron jön házhoz.

Két gyerekem van, és imádnak legózni. olyan készleteik vannak, hogy nekem csöpög rá a nyálam, de nem hatvan-nyolcvan-száz ezer forintért, hanem tíz-húsz ezer forintokért. Ugyanígy, családon belül karácsonyra, szülinapra a gyerekeknek (unkatesóknak) hasonló dolgok mennek, leesik az álluk, hogy miket kapnak, miközben (Aliról rendelve) nem drága. Itthon egy vagyon lenne, annyira azért nem szeretem ám őket, hogy több százezret költsek játékra! :-)

Ez igy van valoban, kiveve hogy azert a kinai cuccot ne hivjuk mar LEGO-nak, mert nem az. Ennyi erovel osszehasonlithatnad a samsung telefonokat a kinaiakkal, vagy az irobot porszivojat a banggoodossal, ami szinten 4-5-odebe kerul.

A minoseguk nagyon valtozo, en is rendeltem sokfelet, volt ami tenyleg jo minosegu volt es 1:1-be lego masolat, de vannak azert nagyon gagyik/ocskak is, ami sorjas, karcos, froccsontes-hibas, nehezen vagy epp tul konnyen pattan ossze... ott azert nincs 0.02mm pontossag meg minosegbiztositas. gyakran hianyoznak elemek is az ertekelesek szerint, de nekem eddig nem volt ilyen gond. Arra hogy 1x osszerakd megteszi, de ha utana atepitgetned (MOC) arra nem ajanlom a kinait.

lego-t amugy hasznaltan lehet neha 3-4-ed aron is venni, jofogas vatera stb forrasbol, es az eredeti.

a lego amugy iszonyuanm tularazott, nyilvan a marketing es a licenszek/jogdijak miatt, azert ugyanaz a minoseg legyarthato toredek aron is. a gond inkabb az, hogy kinaban mar mindenki is lego klonokat gyart, es nehany ceg kivetelevel a tobbi nagyon silanyat.

raadasul az utobbi idoben divatba jott a mini-lego is, ami az eredeti fele-harmada meretben, pl. eiffel-torony, titanic, allatfigurak mennek ebbol, TEMU-n es Ali-n is nyomatjak, de a leirasban sehol nem utalnak ra hogy ez sokkal kisebb kockakbol all, a fotokrol meg nem derul ki ugye a meretarany...

Én ezt vettem a fiamnak motorral és távirányítóval és nagyon megérte:

https://www.aliexpress.com/item/1005005855154919.html

Valóban szorosabb kicsit, mint az eredeti, de amúgy hibátlan és jó minőségű. Sajnos a LEGO már nem árusítja ezt a készletet.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Legyünk már ennyire európai patrióták hogy ami tényleg nem létszükséglet abból ne vegyünk már kínait.
Saját pénzünkön esznek meg minket a kínaiak.

Counter-intuitive tudom, de minél több kínait veszel annál inkább kénytelen nyílni az olló az európai és a kínai árak között.

Gábriel Ákos

Legyünk már ennyire európai patrióták

ugy nehez patriotanak lenni, hogyha hulye balfasznak neznek.

Amikor van egy 10x arbeli kulonbseg, akkor bizony azt uzeni, hogy egy kreten seggfej vagy ha tolunk vasarolsz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak a vicc kedveert, de ha azt a penzt amit megsporolok a kinai termekek kozvetlen vasarlasaval, (vagyis amit nem adtam oda olyan koztes kereskedoknek akik semmilyen hozzaadott erteket nem tesznek hozza), szoval ha ezt a penzt a gyermekem oktatasara koltom, akkor felelos szulo vagyok, vagy egy rongy ember, aki hozzajarul a magyar gazdasag hanyatlasahoz?

Miert is kellene felaldoznom potencialisan akar a gyermekem jovojet?

Valamint, ha ezzel kinat segitem, az ottani kemenyen dolgozo embereket es a csaladjukat, akkor milyen alapon mondhatnam azt, hogy egy kinai gyermek elete kevesebbet er, mint egy europai gyerek elete?

En nem vagyok benne biztos, hogy a patriotizmus egy pozitiv osszegu jatszma. Vajon eleri a nullat, vagy mindenkinek rossz, csak eppen kurva jo hivoszo, mert erzelmeket gerjeszt?

Fiam kapott egy ilyet: https://www.aliexpress.com/item/1005005347449090.html

Én meg egy ilyet: https://www.aliexpress.com/item/1005005249261918.html

Versenyeztünk velük, az övé gyorsabb, de az enyém helyben fordul, szóval elég jól szórakoztunk. Ja, és az enyém fejreállva is megy tovább, ami poén.

Az övé 11 ezer valamennyi, az enyém 16 ezer valamennyi volt ha jól emlékszem. Simán megérték az árukat.

Most egy Boba Fett űrhajóra vágyakozik, de az nincs fent olcsón, nameg azért nem kaphat meg mindent, csak mert szeretné... :-)

Amikor alin belepsz, es magyarorszagot valasztod akkor minden ar automatikusan afaval novelt ar.

Vagy azt mondod, hogy van igy hogy eus raktarbol *olcsobb*, mert elfelejtettek ok megfizetni az afat es vamot?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha eu-s raktárból jön, akkor már nincs áfa pluszban, viszont így is durván olcsóbb mintha itthonról vennéd, szóval kb. a világ legdrágább áruja az, amit Magyarországon árulnak.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezért nem vásárlunk ilyen helyekről. Ugye milyen jól tud jönni a garancia/szavatosság?

Amennyit megspóroltam azzal, hogy rendszeresen onnan rendelek, simán belefér néha egy hibás termék még akkor is, ha nincs rá garancia (ami egyébként jellemzően nem így van és szerencsére nagyon ritka, hogy problémás legyen egy eszköz). 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ebay/Ali szinten kinaiakkal gond nelkul megy. De a Banggood nalam blacklisten van. Meg regen regisztraltam, banggood@... kezdetu mailcimmel, idovel elkezdett omleni onnan a spam. Beleptem, atirtam banggood2-re, es immar erre omlitt a spam. Atirtam banggood3-ra, es nem rendeltem onnan semmi ujat (csak hogy biztos lehessek benne, nem az eladok trukkoznek). Elkezdett omleni erre is a spam, egyertelmu, hogy toluk (vagy ok adtak ki). Szoval innentol kuka.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Olcsó, noname kínai tabletet egyáltalán nem szabad venni. Egyrészt ótvar szar a hardverük, nem tartósak, az akksijuk pedig még rosszabb. Szoftver régi, update sosem lesz.

És a bónusz: a kínai nagy testvér megfigyelő szoftvere beépítve mindegyikbe. 

Nekünk több száz tabletünk van, szolgáltatást nyújtunk vele. Eleinte kipróbáltunk olcsó kínai cuccokat is, de hamar kiderült, hogy olcsó húsnak híg a leve, a security probléma pedig később jött, szerencsére nem lett baj belőle.

Elektronikai termekbol szerintem sosem jo a noname, kiveve a zseblampa.

En memoriakartyat es SSD-t vettem, de szigoruan csak Samsung, Lenovo, es hasonlo "nagy" nevektol. Van mindenfele kamu markanaev, siman vehetsz 5 terabyteos micro SD kartyat a jo nevu GoodElectric gyartotol, olcso is ahogy kell, csakeppen nem SD kartyat kapsz, hanen valami szemetet. 18650 -es li-ion cellabol is kapni 99999 mAh kapacitasut, a matrica mindent elbir. :-)

Sok pocsek aru van fent az Alin, pont mint egy piacon. De a markas, jol mukodo dolgok lenyegesebben olcsobbak tudnak lenni, mert nem megy at 5 kereskedon a cucc.

Ezzel csak az a gond, hogy szubjektív dolog, hogy mi a "noname". ilyeneket a Tescoban is kapsz. Aminek nem látod méterenként az óriásplakátjait vagy a pop-up reklámjait az akkor noname?
Csak azért kérdezem, mert van egy Teclast kínai márka, ami elég minőségi cuccokat gyárt jó áron. Mondjuk 10"-os tablet szálcsiszolt fém házban, normális teljesítménnyel, 4/128, dual LTE (B20 is), sztereó hang, jó akku, IPS panel.. ezt vettem másfél-2 éve 50 rongyért. Nagyon jól javítható. Azóta a gyerek 2 betörte a kijelzőt, amin a touchpanel külön cserélhető (annak ellenére, hogy kapacitív - ilyet még nem is láttam). postával együtt 5k volt a panel. Mindent kibír, már vagy 20x esett, egyedül nyilván az érintő ha megsérül. De azért törekszem, hogy legyen rajta üvegfólia is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ha a fizetés PayPalon történt akkor ott tudsz vitát nyitni.
Én régóta és sokat rendelek a BG-ről, elsősorban RC cuccokat. Az utóbbi időben a BG egyre szarabb. Nem volt velük eddig problémám, de az egyik nem túl régi rendelésemnél a termék európai verziója nem tudta azt amivel hirdették és ez a gyártó oldalán sem volt megemlítve.

Felvettem a kapcsolatot a gyártóval leírták mi a helyzet, képernyőmetéseket küldtem a BG-nek az ő és a gyártó oldaláról az általuk közölt specifikációról és a vásárlásokról.
Pontokat akartak adni, nem fogadtam el. A BG részéről annyi lett, hogy nyaljak szart.

PayPay dispute és két hét múlva meg lett a refund.

Az Ali ebből a szempontból jobb, mert ha az eladó nem kezeli normálisan a reklamációt akkor a nyakára lép.

Szerkesztve: 2024. 04. 19., p – 07:54

Esetleg ha Paypallal fizetett, és tényleg be tudja bizonyítani, hogy rossz a gps, akkor a Paypallal kell indítani egy vitarendezést. A Paypal nem gatyázik, ha letelik az idő, és nem intézkedett az eladó, akkor visszautalja a pénzt. A vita eljárásban a határidőkre figyelni kell.

Szerk: Bocsi, pont ezt írta az előttem lévő.

határidőkre

Erre nagyon kell figyelni. Ha kicsúszol, akkor konkretan le se szarjak a buradat.

Semmifele idohuzasba nem szabad belemenni (majd megjon a csomag, varj igy, varj ugy).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Aliexpressen nem az eladonak fizetsz, hanem az Alinak. Az elado akkor kapja meg a lovet, ha lezarult a tranzakcio, es visszajelzel, hogy minden oke, vagy ha nem jelzel vissza semmit egy meghatarozott ideig, akkor hallgatas beleegyezes cimen lezarul a tranzakcio.

Ha problemat jelzel, hogy nem jott meg, vagy megjott de torott, vagy hibas, vagy akarmi, akkor elindul a dispute, es ameddig az le nem zarul, addig az elado nem kap penzt.

Ha a vevo es az elado nem tud megegyezni X napon belul, akkor az Ali ugyfelszolgalata kozbelep, es mint egy birosag, eldonti, hogy kinek van igaza.

Nekem talan egyszer-ketszer volt ilyen, hogy az elado addig huzta, hogy az Ali lepett kozbe. Full refund volt mindig.

Vitakezelési eljárást indít, ahol a paypal felületén a vevővel beszélhetsz, és mindketten csatolhatjátok a bizonyítékaitokat. Ha nem tudtok megállapodni, akkor a csatolt dokumentumok és levelezések alapján döntenek.

Én úgy gondolom, hogy nem adja vissza vakon.

Nekem volt egy eladasom evekkel ezelott. A vasarlo ket reszletben fizette.

Amint megkapta a nyomkovetesi szamot ra 2 napra paypal disputeot nyitott mindket tranzakciora.

Mind a ket tranzakciora ugyanazt a dokumentumot tudtam feltolteni (nyomkovetes).

 

Egyiket o nyerte, masikat en. Szerencsem volt mert valami 1/4, 3/4 volt megoszlas a ket fizetesben, es a kisebbet nyerte o, a nagyobbat en.

A sluszpoen, hogy meg a csomagot olaszorszagban a futarnal sikerult megcsipni, es calami felarral visszafordittattam.

Igy a vegen jol kijottem a dologbol.

 

Tanulopenznek eleg volt, semmifele kovetkezetesseg nincs benne.

 

Meg volt parazor ugyfelszolgalattal dolgom (eltunt a feluletrol a banki tranzakcio, utalas, feltoltes visszatoltes).

Random ir szamokat kellett hivnom es indiaiakkal kommunikalnom alkalmankent 50 oerc, mindig megigertek mindent es semmise tortent. Eleve nem hittek el, hogy ilyen lehet, screenshotot nem lehetett kuldeni nekik, mert nem fogadja a rendszeruk.

a megoldas az lett, hogy bezartam a paypal accountot es egy honap mulva nyitottam egy ujat.

 

Volt egy masik is, egy amerikai bankot hozzaadtak az accounthoz szombaton, es golyamatosan vettek le a penzt, es nem tudtam mit csinalni. Valami 2MFt-ot vittek el. Hetfon valaszolt a support, majd az egesz nyom nelkul eltunt olyan csutortok fele.

A historybol eltuntek a tranzakciok, a bankszamlaszam eltunt, a penz viszzakerult a szamlara. Pontosan ugy, mintha haluztam volna az egeszet.

A support a ticketjeimre nem valaszolt, mintha mi se tortent volna.

 

Mar vagy 3 eve nincs paypalom, es szerintem jobb is igy.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez nagyon ciki, főleg, hogy szabadon alakítják a tranzakció naplót. Egy bankot ilyen miatt hagytam ott. Volt hogy négyszer-ötször vontak le ugyanazért a külföldi vásárlásért 30-40e Ft-ot, és miután megreklamáltam, összevesztünk mert játszották a hülyét. Végül javították. Egy hétre rá még egyszer levonták úgy, hogy nem került bele a tranzakció naplóba.

Egyszer a kisebbik kölök jött, hogy szuper játék akció van a g2a-n. A g2a-ről halottam már. Nem tudtam, hogy scam weboldal, egy elterjedt, megbízható marketplace-nek gondoltam. Persze utólag visszagondolva, csak spam-eket küldhettek, meg a kölköktől hallhattam róla. Nyomás alatt, mert kapkodni kellett, hogy elinduljunk otthonról, gyorsan megvettem egy játékot: fizetés után kiderült, hogy egy lopott steam accountot kaptam. A g2a és az eladó is röhögött a markába. Utána néztem körbe az oldalon, hogy ez egyértelmű volt, hogy scam (már ha jól megnéztem volna a jeleket)... A g2a és az eladó a g2a-n szerintem ugyanazok is lehettek (először azt játszották, hogy írjak a másiknak.:)). A játék oldalára valami irreleváns tartalom alá kiírták, hogy account-ot árulnak. Sajnos az is egyértelmű volt, hogy egy kiskölöktől lopták el. Úgy elküldtek a fenébe, amikor kértem vissza a pénzt, hogy öröm volt nézni.

Végül megkérdeztem a steam supportot, hogy lehet-e accountokkal kereskedni, írták, hogy természetesen nem, senki nem kereskedhet velük. + inaktiváltattam velük a lopott account-ot, és hivatalosan leleveleztük az egészet. Ezt csatoltam a paypal-nak, az eladó még kb 1000-szer írt, hogy de Ő nem csapott be, a paypal meg szépen visszaadta a pénzt. Kicsit szégyelem is ezt a történetet, mert azt gondoltam, hogy online engem nehéz lesz így átverni, képben vagyok, stb... Hát ennyi kellett, és sikerült átverniük.