Hány tömeges leépítést (layoff) éltél túl a cégednél?

Címkék

Az AI terjedésével egyre több munkahely szűnik meg a jövőben és fokozatosan erre, valamint általában a piaci változásokra reagálnak a cégek a leépítéssel, mivel CapEx csökkentése nehéz és eleve hosszabb távra tervezett, de OpEx könnyebben variálható.

Választások

Hozzászólások

25 év alatt már mindent _is_ láttam ...

trey @ gépház

Scenario:

 - "25 év alatt már mindent _is_ láttam ..."
 - *Történik valami szörnyű, amire eddig nem gondoltál.*
 - "Basszus, faszságot mondtam korábban."

Bár, ne is folytasd, tudom: Te soha semmit nem bántál meg, amit mondtál. #worksForYou
 

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Nem ismerek egyetlen olyan embert sem, aki 8-10 evet egy helyen eltoltve nem rozsdasodott volna be.

Egyszeruen annyi, hogy mas helyen, mas megoldasokkal, mas emberekkel teljesen mas, meg ha amugy kb. ugyanaz is a munkakorod.

Es ez jot tesz. Ahogy utazva is tagul az ember vilagkepe, tajekozottsaga, ugyanugy tobb munkahelyet megismerve is jocskan nagyobb ralatasod lesz a vilagra.

 

 

De ezt valszeg nem erted meg, amig meg nem probaltad.

Persze, mert a te - nagyvilágot látott - fejedben az él, hogy én 25 éve ugyanazokkal az emberekkel, ugyanabban a pozícióban, ugyanazon a helyen, ugyanazt csinálom :D

Ezzel szemben a valóság:

  • már nyomokban sem ugyanazokkal az emberekkel
  • nyomokban sem ugyanazt
  • nyomokban sem ugyanabban a pozícióban
  • nyomokban sem ugyanazon a helyeken

dolgozom.

Ahhoz pedig nem kell migránsnak állni, hogy egy jó életem legyen. Nekem a munkahely a munkahelyem, nem az életcélom.

trey @ gépház

Nagy cégnél dolgozom, de nem jellemző ez ilyen arányban.

Dolgoztam nagy cégeknél, mindegyiknek csúnya lett a vége. 10 éve a magam ura vagyok és így jó. Nagyjából ugyanazt csinálom mint a nagyoknál, csak kicsiben.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Kétszer mentem keresztül cég egyesülésen, összevonáson, ezek mindig járnak leépítésekkel, illetve egyszer volt egy nagyobb létszámcsökkentés vagy tíz éve.

Többször is, de szerencsére minden ilyen esetben a "nagyobb hal" oldalán voltam, így megúsztam az ebből adódó negatív hatásokat. Tulajdonképpen a leépítés még nem az "én cégemnél" történt...

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Voltam én kis hal oldalán, de ez értelmes cégeknél amúgy sem így működik. Amikor minket megettek (1995-1996), akkor akinél lehetett, megoldották előnyugdíjjal - akkor ez még totál hivatalosan megoldható volt -, a többieket első körben átvették, azzal, hogy egy átmeneti periódus után lesz a tényleges leépítés - ezzel párhuzamosan beígérték, hogy akit így végül elküldenek, az dupla végkielégítést és X hónappal hosszabb felmondási időt kap. Persze volt, aki így is inkább elment, de többeket küldtek el a 'nagyobb hal' oldaláról is.

2000-2001-ben meg nem volt olyan nagy különbség a két cégméret közt, ott is válogattak, hogy melyik oldalról küldenek el embert, nem automatikusan a kisebbik hal volt a leépítés fő területe.

Szerkesztve: 2024. 04. 17., sze – 09:49

.

Szerkesztve: 2024. 04. 17., sze – 10:01

5+ leepitest mar biztosan tuleltem (szep multis vilag :)), es volt egy, amit nem eltem tul.

Meg volt meg egy, ahol osszekacsintottunk a munkaltatoval, es leleptem magamtol, mert kb. masnaptol mehettem volna az uj helyre. Nekem lett egy fasza uj helyem, valaki mas meg gondolom nagyon orult a headcountnak. Win-win. :)

szerk: bar szerintem ezek a trim-the-fat leepitesek kutya fasza ahhoz kepest, amik a kovetkezo par evben lesznek

Ez alapvetően úgy szokott menni multinál, hogy öt-het-hét vezetői szinttel feljebb meghozzák a döntést, hogy 10 százaléknak mennie kell, te meg rákéred magad a listára, mert úgyis mennél és ha nem egy pszichopata köcsög a főnököd, akkor ráírja a neved, így a csoportos leépítéssel kirúgnak, kapsz mindent is, általában többet, mintha felmondanál.

Nincs konkret oka, de szerintem

  • az elmult par evben borzasztoan tulporgettek a felveteleket, valahol egy-egy uzletagban +50%-os bovules is volt, szerintem ez nem fenntarthato
  • nem latom okat, hogy drasztikusan csokkenne a tokekoltseg, ami ahhoz kene, hogy ujra veg nelkul lehessen embert felvenni
  • mindenki huzza be a kezifeket, es a cashcow termekekre koncentralnak (hello, vmware!), keves uj fejlesztessel mikozben minel lejjebb akarjak nyomni a COGS-ot
  • meg hat ott az AI, de nem azert, mert rovidtavon kivaltana a fejlesztoket, hanem mert azt gondoljak a donteshozok, hogy mar rovidtavon kivalthatja a fejlesztoket :)

Én is azt gondolom, hogy sima általános recesszió várható. Vannak ezek az "1 napom a munkában" típusú videók, azokat meg kell nézni és rá lehet jönni, hogy miért akarnak leépíteni: rohadt drága az informatika és az emberek jelentős része nem produktív. Sok cégnél nem a core üzlet az informatika, csak a szükséges rossz, hogy pénzt lehessen keresni. Az ilyenek megtehetik, hogy lassítják/későbbre halasztják a fejlesztéseiket, amennyiben a versenytársak is ezt teszik.

Az AI-jal kapcsolatban földbe álló projekteket vízionálok, amiket elkezdenek AI-jal és néhány szakértővel, aztán hosszú fejlesztés után előről kell kezdeni emberekkel. Akiket akkor kell felvenni és betanítani amikor már eleve éves késésben van a projekt. Óriási bukták lehetnek belőle, ha a vezetők megkajálják a marketinget úgy, ahogy például Devin esetén sokan megkajálták állítólag.

Vannak ezek az "1 napom a munkában" típusú videók, azokat meg kell nézni és rá lehet jönni, hogy miért akarnak leépíteni: rohadt drága az informatika és az emberek jelentős része nem produktív

En remenykedem benne, hogy ez mar csak egy meme, es ezek a videok el vannak tulozva. :)

elkezdenek AI-jal és néhány szakértővel, aztán hosszú fejlesztés után előről kell kezdeni emberekkel. Akiket akkor kell felvenni és betanítani amikor már eleve éves késésben van a projekt

Gyakorlatilag olyan, mint barmelyik outsourcing projekt, csak szarabb. :) Nem ketlem, hogy eljon hamarosan az ido, amikor az AI tomegevel valtja ki a humaneroforrast, de ez meg nem jott el, plane ha valaki piacra eladhato termeket akar fejleszteni.

meg hat ott az AI, de nem azert, mert rovidtavon kivaltana a fejlesztoket, hanem mert azt gondoljak a donteshozok, hogy mar rovidtavon kivalthatja a fejlesztoket :)

Na, majd a "GMO-free" cimkeju elelmiszerek mellett megjelenik majd a jovoben az "AI-free" plecsnivel ellatott szoftverek is :)

AI miatti leépítés nem volt nálunk. Sőt, csoportos leépítés se.

Azt nem tudhatod biztosan, mik az elbocsátások tényleges indokai. Amit a hírlevélben megír a sajnálkozó ceo (dehogy sajnálja), az általában fedi a valóságot, de sok esetben csak üres bullshit. Lehet h. azt mondják AI, oszt egyszerűen csak túl sok embert vettek fel kovid alatt, aztán mivel nincs annyi megrendelés, ez az első dolog amivel költséget csökkentenek. AI meg úgysem fogja tudni elvégezni a kirúgott emberek munkáját, mert ott még nem áll a technika se idén, se 5 év múlva. Viszont trendi kifejezés, lehet rá hivatkozni ahelyett h. bevallják a 2-vel előző mondatban leírtakat.

Ez az "AI miatt" szöveg nem csak egy álca arra, hogy általánosságban költségcsökkentés céljából kirugdoshassanak embereket?

Tényleg van akinek oda kell írni, hogy (layoff) mert nem érti azt, hogy tömeges leépítés? :)

Az h. téged meg 1-2 embert kirúgnak xy indokkal, az nem tömeges leépítés. Tömeges leépítés-nek Mo.-n törvényi feltételei vannak: nagy munkáltató X alkalmazott felett, egyszerre Y embert kirúg, és ha tömeges leépítéssel indokolja akkor nem tudja az egyén megtámadni a munkaügyi bíróságon. Ezért küldik el 100-as nagyságban egyszerre a rabszolgákat, időzítve, az összes team manager-en körbemegy a kérdés: "na Józsikám tőled kitől kell megszabadulni most itt a lehetőség adjad a neveket", és nem pedig egyesével ad-hoc módon.

az összes team manager-en körbemegy a kérdés: "na Józsikám tőled kitől kell megszabadulni most itt a lehetőség adjad a neveket"

Pontosabban az megy korbe, hogy "Jozsikam, ketto nevet kerek holnap reggelig". Termeszetesen mindenki erti kimondatlanul is, hogy ha Jozsi nem tud 2 nevet viritani, akkor az ove az egyik.

Persze mindenkinek a fejeben mar vannak nevek, hogy kiket lehet ilyenkor bedobni a szecskavagoba, de amikor egy departmentrol 35 emberbol elkuldenek 27-et, az nem performance issue.

"Ezé' a kommenté' gyüttem." Én is akartam mondani, hogy imádom, amikor egy magyar szót/kifejezést rögtön külföldiül akarnak "megmagyarázni". :D (Mintha szükség lenne rá. Más kérdés, hogy a "layoff" az önmagában csak "elbocsátás", de ezek után már nem akadunk fenn rajta.) Fel is merült bennem a gyanú, hogy FAM írta az eredeti bejegyzést. :)

Hiányzik a 0, mint opció, még egyik munkahelyemen sem éltem át soha ilyet.

Pont ezt írtam fentebb: ha tényleg tömeges elbocsátás-ról van szó, nem csak szimpla "sokembertkirúgtunk", akkor annak ilyesféle feltételei vannak:

Önmagában az, hogy egy vállalkozás több embert bocsát el egyidőben, az nem feltétlenül jelent csoportos létszámcsökkentést. Az elbocsátott emberek számát, mindig a cégben foglalkoztatott munkavállalók számához kell viszonyítani. Ennek folyamán meg kell nézni, hogy a munkáltatói döntést megelőzően, mennyi volt a félévre számított átlagos statisztikai létszám, tehát, hogy mennyi munkavállalót foglalkoztatott a vállalkozás.

Erre tekintettel az minősül csoportos létszámcsökkentésnek, ha húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz munkavállaló, száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka, míg háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja a munkáltató a működésével összefüggő ok miatt megszüntetni.

A tömeges elbocsátás az törvényben jól definiált fogalom, szép magyar neve a csoportos létszámcsökkentés. Definiálva van ez jól:

71. § (1) Csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató a döntést megelőző félévre számított átlagos statisztikai létszám szerint

a) húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz munkavállaló,

b) száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka,

c) háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló

munkaviszonyát kívánja – figyelemmel a (3) bekezdésben foglaltakra – harmincnapos időszakon belül a működésével összefüggő ok miatt megszüntetni.

Húsznál kisebb létszámú cégnél eleve nem definiált ez a fogalom.

mindig is azt éreztem, hogy az IT-s meló túlértékelt. miért is fizetik jobban, mondjuk mint egy gipszkartonost? az is egy szakma, nem?

most kiderült,hogy mégse olyan nagy wasisdas, akár egy ai is kigenerálja(hatja) javarészét .... és sajna, ez fájni fog!

mé nem lehetett várni vagy 10 évet ezzel az ai-val? :D

Nem azt hittük, hogy ettől leszünk valakik, hanem nem tudtuk eladni a hardvereink, mert nem voltak hozzájuk OOB Linux disztró támogatások.

Te biztos akkora jani voltál, hogy te saját drivert írtál mindenhez is. Előttem van, hogy ilyen férfiak mellett, mint te, hogyan nem tudtak évtizedek alatt megírni egy rendes open source NVIDIA drivert ...

Nagyon fájt a kommentem? Küldj valami ZS generációst, adok a kezébe egy SCSI vezérlőt meg diszket, aztán jumperelje be, meg faragjon hozzá terminátort ... :D

trey @ gépház

Előző munkahelyemen volt hogy egy 12 fős csoportban rá voltunk állítva egy projektre. Aztán jött még egy, aztán még egy, az embereket meg elkezdték kiszórni. A végén már ott tartottunk hogy egy másik kollégával ketten vittünk 6 projektet, akkor léptünk le amikor közölték hogy na akkor mostantól így ketten kéne vállalni 24/7 oncallt a napi 3rd lvl support mellett.

Vicces volt hogy amikor ezt közölték akkor kb egymásra néztünk és gondolkodás nélkül közöltük hogy jó akkor mi most felmondunk. Kérdezték hogy mennyiért vállalnánk el, mondtunk egy nem is feltétlenül irreálisan de azért magas összeget. Nyilván közölték hogy engedjük el, a meeting után nyomtattuk a felmondós papírt és egy kávé után leadtuk a HR-nek.

Mondjuk mindkettőnknek kb megvolt instant az új helye, a felmondási időszakot pedig az utolsó percig behajtották rajtunk és pánikolva kérték hogy legyen minden megfelelően dokumentálva. Korrektek voltunk, megkaptak minden szükséges infót, annyi hogy nem a legdizájnosabban, kb egy onenote-ba bevágtuk az összes saját jegyzetünket aztán oldják meg. 

 

Jelenlegi helyemen pedig évek óta fokozatos és lassú bővülés van ahogy jönnek az új ügyfelek. Igazából szeretnénk kicsit felgyorsítani a létszámnövekedést de nagyon sokan kiesnek a próbaidős rostán.

a felmondási időszakot pedig az utolsó percig behajtották rajtunk

Miért nem írattatok alá mindketten egy közös megegyezést a simafelmondós papír helyett? Akkor már "másnap" mehettetek volna az új helyre, nem kell a 2-3-6 hónapot utolsó percig kitölteni. Nyilván a munkáltató azt nem fogadta volna el. De nekik is az lett volna érdekük hogy az átadás korrektül lemenjen. Arra meg innentől h. eldöntöttétek h. ennyi volt, valójában nincs rá semmilyen hatásos eszközük h. abban a 2-3-6 hónapban kisajtolják belőletek az összes csepp tudást. Fenyegetőzni lehet perrel ha nem úgy adtok át mindent a felmondási idő végére ahogy ők azt elképzelték. De ezzel csak azt érték volna el h. na akkor innentől full leszarom módba mentek át. Aztán perelgethetnek évekig, közben meg betemeti őket a szar. Szóval ez sem valódi eszköz. Teljesen a te meg a másik ember korrektségére van bízva mennyire leszel lelkiismeretes egy tetű munkáltatóhoz aki miután az előzményeket eljátszotta veletek, még elvárja h. a lelépés előtt helyrehozzátok a süllyedő hajón a likakat amennyire csak ki bírja sajtolni belőletek. Hamarabb kellett volna gondolkozniuk. Ha te túlzottan is lelkiismeretesen nyakadba vállalod a valójában a munkáltatód baját (mert ez a munka-átadás innentől kezdve az ő bajuk, mert hagyták idáig elfajulni a helyzetet, aztán meg jajaveszékelve rátok tolják a felelősséget a felmondási idő alatti kárenyhítésért) akkor csak a nagy L betűt rajzolod a homlokodra. 

amennyiben a munkavállaló nyújtja be felettesinek felmondását 2024-ben munkahelyén, akkor felmondási idő hossza maximum 30 nap lehet csak; ennél hosszabb idő egyetlen esetben járhat: ha a munkavállaló és a munkáltató a munkaszerződésben annak idején írásban megállapodott. Az érvényben lévő szabályok szerint a felmondási időre vonatkozó egyedi megállapodásban azonban maximum 6 hónapos felmondási idő köthető ki.

Ahol eddig voltam elmúlt pár évben, mindenhol minimum 2 hónap volt. Ahol nagyon be vannak szarva az elvándorlástól, ott íratnak 3-6 hónapot. Van ilyen is.

Az eltöltött idő alapján járó plusz napokat a hajadra kenheted 10 év alatt...

  • 3 év után 5 nappal,
  • 5 év után 15 nappal,
  • 8 év után 20 nappal,
  • 10 év után 25 nappal,
  • 15 év után 30 nappal,
  • 18 év után 40 nappal,
  • 20 év után 60 nappal meghosszabbodik

15 éve kellene 1 helyen poshadnod h. a törvényi 30 helyett 60 nap legyen. Mai világban a 3-5 év már a divat. Az meg jelent max +15 napot.

Ezek leépítések nem az AI miatt vannak, hanem a világpiaci recesszió miatt. Az AI miatt a nulla kulométeres junioroknak nehéz az élete.

Közvetetten de. Egy jó (!) AI szakértő plusz mellé a rakás data engineer, akik takarítják neki az adatot kifejezetten drága mulatság. GPU pláne, akár veszed, akár bérled. Ha tőzsdén vagy, akkor két lehetőséged van. Vagy ügyesen fújod a lufit, és akkor mások pénzét költöd (Musk), vagy meghúzod a gatyaszíjat és kigazdálkodod, különben ha kilátszik, még a befektetők is büntiznek. Amikor most a nagyok sorban jelentik be, hogy egy (vagy kevés)év alatt 100 milliárd dollárt költenek erre cégenként, akkor természetes, hogy ezt nem mindenki tudja lufifújással előteremteni

N+1 epp most. Nagy kerdes, hogy lesz-e majd N+2 is.