"Bizalmi alapon adta ki a személyes adatokat a Facebook"

A Facebook eddigi legnagyobb információbiztonsági botrányát éli meg a napokban, de Mark Zuckerberg még nem szólalt meg az ügy kapcsán.

Folyamatos a reagálás és a találgatás, hogy a 2016-os amerikai választás kapcsán Donald Trump kampánystábja hogyan férhetett hozzá 50 millió Facebook felhasználó adataihoz, hogy aztán azokat befolyásolásra használja. Az ügy kapcsán megszólalt például a korábbi hirdetésekért felelős igazgató, Andrew “Boz” Bosworth, aki cáfolja, hogy a személyes adatok közvetlen értékesítése a vállalat üzleti modelljének része lenne. Eközben felmerült a jelenlegi információbiztonsági igazgató, Alex Stamos felmondásának híre is. Mark Zuckerberg vezérigazgató viszont mélyen hallgat, valószínűleg az igazgatóság a válságkommunikáción dolgozik, miközben a cég részvényárfolyama egyre csak zuhan.

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Kezdjük tehát a vizsgálatot ott, annál a kérdésnél, ahová feltett szándékuk, hogy soha ne jussunk el. A kérdés, hogy bármilyen demokratikus önkormányzat, bárhol, összhangban van-e az ilyesfajta hatalmas, mindent átható felügyelettel, amelybe az Amerikai Egyesült Államok kormánya vezette nem csak az amerikaiakat, hanem az egész világot.

Kivetelesen jokor es jot szolt pedig. Kiveve, hogy Clintonne fele is boven lejtett mas ugyekben a Facebook palyaja. Csak annyi derult ki, hogy mindket kapura adott kolcson tamadojatekosokat az FB. Eddig csak a Clintonnesat lehetett tudni es az a liberalis lapok szerint nem volt problema.

Clintonné vagy Trump, kár ezen lovagolni. A Facebooknak ugyanis semmilyen elvei nincsenek. Csak maximális pénzt kisajtolni a személyes adatokból, amiket a Facebook szerencsétlen userei önként odalapátolnak magukról.
Ha Géza azon siránkozik, hogy Mancika szeretkezésük után két órával Bélával is csinálta ráadásul análba is, akkor Géza romantikus hülye. Mancika egy ribanc akinek Géza kifizette az anál felárat.
A Facebook a ribancoknál egy kártékonyabb kreálmány, ami azt hazudja jobbá teszi a világot de valójában nem csinált mást mit összelapátolja a usereitől az személyes adataikat, kapcsolataikat, szokásaikat, majd ezekkel az adatokkal kufárkodik. Lényegében bárkinek eladja aki sokat fizet érte. Utána pedig eladja a bárki ellenfelének is ha ő is sokat fizet érte.
Gondolkodó ember nem facebookozik!

Normális HUP-ot használok!

Amit tehetünk, hogy a környezetünket felvilágosítjuk, amennyire lehet, hogy milyen marketingeszközök befolyásolják az embert 0-24-ben... (Olvasmány ami kapcsolódik kicsit: R. Cialdini: Hatás) Önmagában az még talán nem is óriási baj, hogy az ember elé odakerül egy neki szóló üzenet, reklám, stb. Az a baj, hogy az emberek nagy része nem tudja, hogy miért azt a valamit látja. És egyből égi jelnek veszi és már vásárol is / vagy oda szavaz / megoszt stb...

Az átlagember (ha idősebb, annál inkább) nagyon sötét ehhez az informatika nevű izéhez. Neked talán nincs idős rokonod v. közeli ismerősöd, aki minden atomfaszságra felíratkozott facsén? Ott te nem fogsz semmilyen okosítást elérni. Főleg ha olyan süketnémák az egészhez, h. nem is értik mikor ezt próbálod magyarázni nekik. Csak bódult öntudatlan állapotban kattintgatnak a sok hülye kamucoelhó-macskásvideó-csillámfaszlámpa csoport között, és mikor szembesíted őket, mutatva a 4-500 csoporttagságát, hát ők bizisten nem íratkoztak fel egyikre se. Csak naponta 4-500 faszság jön a hírfolyamukba. A facse a bűnös h. így működik az oldaluk, abban mindannyian egyetértünk. De a felh.bázisuk 90+ %-a bizony igencsak setét, szóval ezt az alapanyagot vidáman hülyíthetik.
--

ilyen tényleg létezik? milyen érdekes, nem gondoltam volna.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Szerintem abból indultak ki, hogy ha "mindenki" minden szart megoszt magáról, akkor ez nem lehet probléma...

--
robyboy

Elmondaná vki, hogy pontosan mi történt?
Begyűjtötték 50 milla user adatát (+egyénileg a like-olt szarok listája), amit azok amúgy is megosztottak a világgal?
Vagy olyasmihez is hozzáfértek, amit csak a FB tudott?
Aztán ebből kategorizálták a felhasználókat és a kategóriákat célzottan megküldték hirdetéssel?

A fentiekben egyelőre nem látom a problémát.

http://youtu.be/zb6-xz-geH4
http://youtu.be/mpbeOCKZFfQ
http://youtu.be/cy-9iciNF1A

In the same video of that December meeting, Turnbull plays up the company's ties to former British intelligence agents, who were part of MI5 and MI6.

What is Cambridge Analytica? Cambridge Analytica, an offshoot of a British company, SCL Group, which has 25 years’ experience in military disinformation campaigns and “election management”, claims to use cutting-edge technology to build intimate psychometric profiles of voters to find and target their emotional triggers. Trump’s team paid the firm more than $6m (£4.8m) to target swing voters, and it has now emerged that Mercer also introduced the firm – in which he has a major stake – to Farage.

The communications director of Leave.eu, Andy Wigmore, told the Observer that the longstanding friendship between Nigel Farage and the Mercer family led Mercer to offer his help – free – to the Brexit campaign because of their shared goals. Wigmore said that he introduced Farage and Leave.eu to Cambridge Analytica: “They were happy to help. Because Nigel is a good friend of the Mercers. And Mercer introduced them to us. He said, ‘Here’s this company we think may be useful to you’. What they were trying to do in the US and what we were trying to do had massive parallels. We shared a lot of information.”

The strategy involved harvesting data from people’s Facebook and other social media profiles and then using machine learning to “spread” through their networks. Wigmore admitted the technology and the level of information it gathered from people was “creepy”. He said the campaign used this information, combined with artificial intelligence, to decide who to target with highly individualised advertisements and had built a database of more than a million people, based on advice Cambridge Analytica supplied. Two weeks ago Arron Banks, Leave.eu’s founder, stated in a series of tweets that Gerry Gunster (Leave.eu’s pollster) and Cambridge Analytica with “world class” AI had helped them gain “unprecedented levels of engagement”. “AI won it for Leave,” he said. The staff at London-based SCL and overseen by Mr. Nix, who is a British citizen.

Cambridge Analytica boasts of dirty tricks to swing elections. Bosses tell undercover reporters how honey traps, spies and fake news can be used to help clients. In one exchange, the company chief executive, Alexander Nix, is recorded telling reporters: “It sounds a dreadful thing to say, but these are things that don’t necessarily need to be true as long as they’re believed.”

Any work may have stayed out of the spotlight partly because Cambridge Analytica works hard to cover traces of its operations, Nix said, using a shifting network of names and front groups.

“We’re used to operating through different vehicles, in the shadows, and I look forward to building a very long-term and secretive relationship with you,” Nix told the source in a first phone call.

Cambridge Analytica sometimes contracts under a different name, so that there are no records of its involvement, Turnbull said. That does not only protect the company, but also makes its work more efficient, he is recorded saying.

“It has to happen without anyone thinking it’s propaganda, because the moment you think ‘that’s propaganda’ the next question is: ‘Who’s put that out?’”

He added: “It may be that we have to contract under a different name ... a different entity, with a different name, so that no record exists with our name attached to this at all.”

In a recent project in eastern Europe, the company sent a team but “no one even knew they were there, they were just ghosted in, did the work, ghosted out”, Turnbull said.

Nix also offered details regarding the services of professional ex-spies from Britain and Israel. “We have two projects at the moment, which involve doing deep deep depth research on the opposition and providing source ... really damaging source material, that we can decide how to deploy in the course of the campaign.”

http://hvg.hu/itthon/20180321_Titkosszolgalati_hatterrel_probalta_lejar…

https://magyaridok.hu/belfold/lehull-lepel-soros-halozatrol-leleplezo-h…

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/reagalas-a-…

Tegnap reggel olvastam a sztorit, miután elég közvetlenülm kapcsolódik az egyik projektemhez.

A lényeg, hogy van egy startup cég (a rossz nyelvek szerint a FBnak falaző kirakatcég), ami a FB-on keresztül profiloz usereket politikai szempontból, és a megfelelő csoportokat eladta kamányanyagnak pártoknak. Eredetileg kérdőívezéssel indítottak, ami elvileg OK, mert akik kitöltötték a kérdőíveket, azok elvileg jóváhagyták az apróbetűt. Csakhogy a cég hozzácsapta ezekhez a FB-ről gyűjtött adatokat, mert tudható, hogy a FB kapcsolari hálóban politikai szempontból is megkülönböztethetők a userek, pl demokraták alapján felparamétereztek modelleket, amik alapján a kérdőíveket ki nem töltők közül is jól meg tudták mondani, hogy ki demokrata szimpatizáns, akikhez aztán mentek az aktivisták mozgósítani. A lényeg, hogy a pártízezres legális adatokból lényegében több tízmilliós populációra extrapolálták a modelleket, és kategorizálták a usereket, azok engedélye nélkül. Olyannyira, hogy a többi user FB adataihoz is csak szürkén jutottak. (Aki használja a FB graph api-ját az tudja, hogy kb az elnökválasztást megelőző nyárig le lehetett kérdezni egy csomó adatot adott userről, pl a kapcsolati listáját is, utána már nem. Többek között ez volt a háttérben.)

Amikor ez kiderült, akkor kaptak egy ügyvédi felszólítást, hogy törölni kell az adatbázist, amit adott cég nem tett meg, hanem tövábbra is árult, immáron teeljesen illegálisan. Hogy a FB tudtával/beleegyezésével/támogatásával történt e mindez, vagy nem, azt mindenkinek a saját világnézetére/előítéleteire/naivitására bízom.

Szóval volt és van a sztoriban probléma nem is kevés. Sajnos a FB manapság bizonyos szegmensekben megkerülhetetlen.

--
Csaba

"... megkerülhetetlen."

Egészen addig, amíg be nem rágnak az emberek. Mi az a facebook funkció, ami nincs megoldva technikailag más, ráadásul primitív eszközökben? A Google ok, azt azért elég nehéz lenne helyettesíteni, de a facebook egy blog (twitter :), vagy wordpress, ezer másik), egy üzenetküldő (email és IM app van ezer), egy nagy ismerőskereső adatbázis (használjátok még erre?), egy rakás átláthatatlan céges weblap, fórumokat rosszul helyettesítő csoportok, flash játékok, mi van még ott? Azt a kényelmet, hogy minden egy helyen van, szerintem sokan fel fogják dobni azért, hogy ne érezzék magukat billogozott marhának. Mondom úgy, hogy lesz@rom, hogy tudják a pártpreferenciám, de rühellem, hogy igazából social network-nek nevezzük, közben egy reklámplatform, ÉS mostmár social engineering cég is egyben. Van profilom, de havonta ha benézek, akkor is azért mert valaki ott írt, és nem tudja az email címem még :).

Nem vitatom, hogy sok szolgáltatás, azt vitatom, hogy mindenkinek mindegyik kell, és hogy bármelyik helyettesíthetetlen lenne. A mindenki ott van komponens szerintem pl. a messaging témában nem igaz, mindenki vándorol, és az email szabvány, az emberek megkeresésére meg ott vannak a társkeresők, vagy a google, egyszerűsítek persze, előny lehet valakinek, akár csordaszellem szinten is, hogy mindenki ott van.

Azt, hogy nem értik vagy lecarják az adatgyűjtést nem vitatom, csak azt mondtam, hogy ha majd esetleg már nem, akkor azért nem lesz olyan lehetetlen váltani, akár csak részben is (van profilom, de kb. legacy-ként használom).

Nem, nem a szolgáltatás a lényeg, hanem hogy az emberek ott vannak.

Mert lehet 9gag-et nézni a 9gag.com-on, macsás videókat a macskásvideók.com-on, csöcsös ribancokat a csöcsösribancok.com-on, military porn video-kat a tecsőn megfelelő kulcsszavakra keresve, de...
Ugye a fb másról (is) szól.

Privát módból? I2P hálóról, anonimizált böngészőből, Tails OS alól.

Ráadásul minden egyes beírt mondatot google translate-tel offline opensource fordítóprogrammal átfordítasz 4 nyelven keresztül majd vissza, kiszedsz minden központozást, normalizálod a whitespaceket, nehogy valami NLP motort használó AI össze tudja kötni a profiljaidat.

Igazán prók automatizálják a posztolást, minden egyes begépelést secure random generált időközönként megejtve, nehogy időzítés alapján lehessen valamit statisztikázni!

(Az igazán igazán prók meg már szándékosan beolvadnak a tömegbe, "normálisan" használják a rendszert, ezzel becsapva mindenkit. De ez már a következő szintje a létezésnek, erről majd máskor.)

Igen, a sütiket tiltani és a sqyware javascripteket nem lehívni vuszonylag egyszerű. Az IP cím elrejtése lehet szükséges még, de állítólag a TOR működik (?).

A biometrikus jellemzőké valóban jóval nehezebb.

(De talán hamarosan lesz randomizáló A.I., amely, mondjuk valami megadott stílusra fűzi fel a mondanivalód, az „Így írtok ti”-hez hasonlóan.)

I2P nemigazán működik nem-i2p oldalak elérésére, így marad a tor, abból viszont van hivatalosan támogatott .onion cím is: http://facebookcorewwwi.onion

Az anonim facebook elérést nehezíti, hogy a regeléshez telefonszám illetve ha úgy dobja a gép, akkor személyi okmányok beküldése is szükséges.

Már csak úgy poénból érdemes lenne egy baráti társaságnak kizárólag ilyen típusú üzenetek formájában kommunikálni a facebookon:

-----BEGIN PGP MESSAGE-----
Version: OpenPGP v2.0.8
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=gpwG
-----END PGP MESSAGE-----

Normális HUP-ot használok!

Ezzel csak azt éred el, hogy felkerülsz a veszélyes, terrorista gyanús egyénes listájára.

Igazából a facebook bátorítja a PGP-t: https://www.facebook.com/notes/protecting-the-graph/securing-email-comm…

Szerintem az üzenetek a legkevésbé érdekesek, amikor pontosan tudja hogy mikor, milyen oldalakat nézel, és mennyi időt töltesz el ezeken.

Sőt szerintem a választások után az is elképzelhető, hogy ismét előveszik ezt a kis szösszenetet:
"The Parliament in Hungary voted on a legislative amendment that would prohibit end to end encryption. The reasons behind this are to help fight the growing threat of terrorism Hungary is facing. The proposed changes would mandate any providers offering end to end encryption to provide data for the Hungarian government when it requests so." - via

Ha tömegessé válik ez a GPG-zés facebookon akkor olyan nagyra fog nőni a lista, hogy értelmét veszti.

Mivel a bbj cikkben semmilyen hivatkozási link nincs azon kívül, hogy a CrypTalk díjat kapott a kormányzattól (itt is saját régebbi cikküket linkelik) nem vagyok meggyőzve a hír valóságtartalmát illetően.

Normális HUP-ot használok!

> Ha tömegessé válik ez a GPG-zés facebookon akkor olyan nagyra fog nőni a lista, hogy értelmét veszti.

Erre nem sok esély van.

> Mivel a bbj cikkben semmilyen hivatkozási link nincs azon kívül, hogy a CrypTalk díjat kapott a kormányzattól (itt is saját régebbi cikküket linkelik) nem vagyok meggyőzve a hír valóságtartalmát illetően.

Gulyás keddi sajtótájékoztatóján a tervezett módosításokról a következőket árulta el:
Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával.

- via

Most mindenki rácsodálkozik, választásoknál profi kampány team van, akik választói profilok alapján célzottan mozgósítanak, meg amúgy piszkos trükköket is bevetnek. Nahát! Nálunk is így működik baromi régóta a kampány, a Kubatov-listás botrány anno lényegében ugyanerről szólt. Szóval még ide, a visszamaradott keletre is rég eljutottak ezek a módszerek, nyilván a tengerentúlon évtizedek óta alkalmazzák, mindkét oldal.

Most jött egy csapat odaát, akik kicsit profibban, új eszközöket bevetve képesek mozgósítani, de alapvetően ugyanarról van szó, mint eddig. Megjegyzem ezzel a mozgósítósdival önmagában nem is lehet választást nyerni, max egy közeli eredményt átbillenteni, ami a mostani választásnál is történt. Azok, akik megpróbálják erre, meg az oroszokra ráhúzni Trump sikerét, meg ennek okán a demokrácia végét szajkózni, azoknak egyszerűen csak keserű a szőlő.

De amiket az eredeti videóban emleget a csávó "piszkos módszereket", konkrétan arra is mindre tudnék példát hozni a hazai közélet elmúlt 4-8 évéből. Nem egyedi találmány csodafegyverek, minden profibb párt által többé-kevésbé használt, bevett módszertanok (sajnos).

A FB-os "adatlopás" ügy is túl van fújva, anno tényleg ezer sebből vérezett az oldal privacy terén. Megérdemlik persze, hogy ennek végre megigyák a levét egy kellemes botrány képében, de nem kell többet a dolog mögé képzelni.

A következmények meg... Úgysem lesz tömeges FB fióktörlés, szépen lenyeli majd ezt is mindenki, mint az NSA megfigyelős botrányt. Átlagember nem is érti, meg hát amúgy is egy közel-keleti népcsoport, a szabadkőművesek meg a gyíkemberek tehetnek mindenről, tök mindegy, hogy a parókás bohóc nyert a botox boszorkány ellen, egy kutya mind, blablabla.

Vihar a biliben.

Transatlantic cooperation and European integration was designed to maintain the fragile peace that was created in Europe. With the continent consistently falling into war over the past centuries the creation of the European Communities in the 1950s set to integrate its members to such an extent that war between them would be impossible. [...]
Within the zone of integration, there has been no conflict since 1945, making it the longest period of peace on the western European mainland since Pax Romana.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pax_Europaea

The government team, which included psychologists and analysts, worked with SCL in 2014 to assess how “target audience analysis” could be used by the British government.

Over the course of the project in 2014, MoD officials flagged concerns over SCL’s data management, saying there were “rudimentary security mechanisms” in place.

As part of Project Duco, UK officials assessed SCL’s methods, which included analysing “psychological and anthropological principles” and assessing how these could contribute to the government’s strategic communications.

Robert Mercer, a key Trump supporter and donor, gave $15m in funding to Cambridge Analytica. Mercer, who also funded the rightwing website Breitbart, was introduced to the firm by Steve Bannon. Bannon, who was on its board from 2014 to 2016, headed the last phase of Trump’s election campaign and then served as his chief strategist.

http://www.breitbart.com/london/2018/03/19/caught-red-handed-soros-body…

Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy a tel-avivi nagykövetségen keresztül a magyar kormány hivatalosan kérni fogja a Jerusalem Post főszerkesztőjétől a hangfelvételt, mert szerinte a cikk azt bizonyítja, hogy „a Soros-hálózat európai kormányokat akar egymásnak ugrasztani azért, hogy az illegális bevándorlók befogadását előmozdíthassa”.

https://mno.hu/belfold/szijjarto-orul-boris-johnson-kinevezesenek-13523…

http://hvg.hu/itthon/20180302_Foto_Boris_Johnson_es_Szijjarto_egyutt_fu…

In 2016, Johnson became a prominent figure in the successful Vote Leave campaign to withdraw the United Kingdom from the European Union. He became Foreign Secretary under Theresa May's premiership.

„Pontosan mit csinálhatott Obama? A Guardian szerint Obama új adatbázisát úgy építették fel, hogy az egyes önkénteseket arra kérték, lépjenek be Obama újraválasztási oldalára a Facebook-fiókukkal. »Tudatosan vagy sem – írja a Guardian – az önkéntesek így minden olyan információt, amit kitesznek a Facebook-oldalukra – lakóhely, születési dátum, érdeklődési körök, és főleg az ismerősök listája – közvetlenül a központi Obama-adatbázisba juttatnak.«

A Facebooknak akkor nem volt problémája az ilyen tevékenységgel. De most van. És ennek oka is van. Obama korábbi médiaelemzési igazgatója leszögezte, hogy a 2012-es kampányban a Facebook engedte, hogy az Obama-csapat »kiszívja az egész társadalmi hálót«; a Facebook »meglepődött, hogy képesek vagyunk kiszívni az egész társadalmi hálót, de nem állítottak le minket, azután sem, hogy rájöttek, mit csinálunk«. Hozzátette: »Bejöttek az irodába is a választási toborzás után és nagyon nyíltan megmondták, hogy azért engedték, hogy csináljuk, amit másnak nem engednek, mert a mi oldalunkon állnak.«

Nem így Trump esetében. Amint a Facebook rájött, hogy a Cambridge Analytica ugyanolyan stratégiát alkalmazott, felfüggesztették a céget.

http://mandiner.hu/cikk/20180321_ben_shapiro_obamanak_engedte_a_faceboo…

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

a részvények már ugyan megindultak felfelé, de szerintem még érdemes bevásárolni

Egy messzi orszagban, egy konferencian egy nagyon erdekes eloadast hallgattam meg, ami utan beszelgettem kicsit az eloadoval. Megkerdeztem honnan szerezte meg azt a rengeteg kapcsolati halozati adatot es dolgozta fel az uzeneteiket (amin alapult az eloadasa, ami egyebkent terroristak lehetseges azonositasarol szolt). Azt valaszolta, hogy a cegnek dolgozik. Megkezdeztem, hogy akkor o minden adatot lathat a felhasznalokrol, barmit is csinalnak, osztanak meg, uzennek akar zart korben is. Ertetlenul valaszolta: hat persze, hiszen ott dolgozik. Ez egy ma is mukodo vilagmeretu kozossegi oldalnal volt. Szoval ennyit a biztonsagrol.

Ez mindenhol így van. Az adatbiztonság egy kamu, amire hivatkozva lehet jó nagy pénzeket leakasztani innét-onnét.
Láttad az eredet c. filmet? Abban volt, ha meglátsz vagy hallasz valamit, az beépül, nincs menekvés, gondolat lesz belöle.

Egy példa: a sok HR-es mit csinál? Látja sz összes alkalmazott bérét. Csak az alkalmazottak nem ismerhetik egymás bérét.
Egy másik: banki alkalmazottak? Persze, nem szabad nekik kémkedni hivatalból, mégis közben meg valahogy mindig felhívnak a direkt marketingjükkel azok alapján, amit látnak. Célzott hírdetés.

--
robyboy

Facebook scraped call, text message data for years from Android phones

This past week, a New Zealand man was looking through the data Facebook had collected from him in an archive he had pulled down from the social networking site. While scanning the information Facebook had stored about his contacts, Dylan McKay discovered something distressing: Facebook also had about two years' worth of phone call metadata from his Android phone, including names, phone numbers, and the length of each call made or received.

via https://arstechnica.com/information-technology/2018/03/facebook-scraped…