[Videó] Theo de Raadt - Pledge: egy új biztonsági technológia az OpenBSD-ben

Címkék

Theo de Raadt, az OpenBSD alapítója és vezető fejlesztője a Hackfest 2015-ön tartott előadást az OpenBSD egyik legújabb biztonsági megoldásáról, a pledge-ről (korábbi nevén: tame).

Hozzászólások

így elsőre olyan mint egy furcsa seccomp v2 :)

de biztos nem az, mert az előbb volt linuxon mint openbsd-n, szóval ez tuti jobb!
ha az irónia detektor nem mozdult meg tessék megkocogtatni vagy újra cserélni!

ui (szerk): nem csak én haluztam be :)
[ http://firmwaresecurity.com/2015/11/12/kees-on-linux-seccomp-and-openbs… ]

ui2: ettől még...
1) tévedhetek (©: a tévedés jogát fenntartom)
2) akár jó is lehet :)

Jópofa. Pl. a gzip fejlesztője belerakja a kodba, hogy csak pledge("stdio"), és akkor bármi vackot is küldenek be neki, nem lehet rávenni, hogy mondjuk futtasson valamit vagy a neten kommunikáljon, mert megfogja a kernel.

Gondolom ez csak addig működik, amíg egy rosszindulatú appot nem futtat valaki, ami nem mond le a jogairól. Mindenesetre nagyon hasznos, hogy kielemzik a progijaikat és megpróbálják szigorú keretek közé szorítani őket.

Talán zamboriz ajánlotta nekem az egyik topic-omban azt az ötletet, hogy vizsgálni kellene a rendszer működését és ha eltér a megszokottól, akkor stop legyen és dönteni tudjunk még a végrehajtás előtt - vagy legalább utólag infót kapni. Ez szerintem is azért lenne egy jó biztonsági megközelítés, mert olyan nagy mértékű a már meglévő eszközök száma és ugyanilyen nagy a naponta újonann megjelenőké - ráadásul a meglévők is változnak folyamatosan - hogy ezt manuálisan lekövetni olyan mennyiségű hiba lehetőséget rejt, hogy gyakorlatban minimális az esélye szerintem a helyes és elegendő megvalósításának. Nehezíti még a dolog kivitelezését és megfelelő mértékű tesztelését, hogy hatalmas a meglévő rendszerek különbözőségeinek kombinációja.

Ezzel szemben egy automatikus figyelő szolgáltatás nagy közönség által használható lenne minimális hozzáértéssel.