NetCraft: immár 15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az Nginx

Webszerverek piaci részesedése (all sites) @ 201309

"Ez az orosz szoftver veszi át az Internetet" - írja a Wired friss cikkében, utalva a NetCraft 2013. szeptemberi webszerver piaci részesedés jelentésére. Az "összes oldal" (all sites) kategóriát tekintve a még mindig magasan vezető Apache az utóbbi időben komoly mértékben veszített piaci részesedéséből. Az IIS éppen felfelé kapaszkodik, de ott a nyomában az Nginx, amely immár 15 százalékos részesedéssel bír.

Webszerverek piaci részesedése (active sites) @ 201309

Ha az "aktív oldalak" (active sites) kategóriát nézzük, akkor az Apache még szépen tartja magát ötven százalék feletti részesedésével. Az Nginx itt már a kategória második helyezettje.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az Nginx Inc. nemrég kereskedelmi változatot dobott piacra webszerveréből.

Részletek itt.

Hozzászólások

Mi lehet az oka? A hostingok már erre állnak át? Vagy egyszerűen proxynak használják ilyen sokan?

A php-fpm sokkal jobb szeparaciot tud nyujtani, mint a jelenlegi megoldasok, es az nginx nagyon szepen egyuttmukodik az FPM-mel, raadasul egyszeru is konfigolni (legalabbis egyszerubb, mint az Apache-t).

Hatrany, hogy a manapsag oly nepszeru htaccess fajlokat nem kezeli.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

en ugy tudom, hogy teljesitmeny erdekeben nem tanacsos hasznalni htaccess fajlokat mert az minden egyes lekerdezesnel kiertekeli mig ha a vhost konfigba irod akkor csak az indulaskor. pont ez az elonye a hatranya is hogy menetkozben nem tudod modositani.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Ezt szoktam hiába magyarázni T. ügyfélnek, amikor a lighttpd/nginx vs. Apache vita van. KELL a .htaccess és nem tágít, aztán kap Apache-ot php-fpm-el.

Szerintem a sok VPS és az azok miatti optimalizációs kísérletek miatt ugrott meg jelentős részben az nginx. Szintén jelentős lehet még a proxy és valamilyen média kiszolgálás miatti használat.