NetBSD-all

Multibootos gép, NetBSD, partíciós tábla bajok

Fórumok

Adott egy 128 GB-os SSD, GPT van rajta. Telepíteni akarnék rá FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris, OpenSXCE, OpenIndiana, Haiku és AROS rendszereket, de a NetBSD-vel bajaim vannak: Állandóan az egész lemezt akarja felhasználni és nem tudom erről lebeszélni. Partíciókat létrehozni meg nem tud, csak szerkeszteni, meg törölni. Ugyan azt még megcsináltam, hogy Linuxos telepítőből létrehoztam neki egy partíciót, majd annak mondtam már a NetBSD telepítője alól, hogy legyen az a gyökér, FFSv2-vel, viszont utána ugyanúgy elcseszte nekem a partíciós táblát...

Mi baja lehet, mit cseszek el?

Honnan lesz /usr/X11R7

Fórumok

Sziasztok,

Fordítani szeretnék NetBSD 6.1.1-en, de nem jövök rá, hogy mitől (milyen csomagból) lesz /usr/X11R7 directory. Így aztán elakadok ott, hogy nincs X.h, Xlib.h meg effélék.

A NetBSD 5.1 rendszeremen ezek megvannak, de nem emlékszem, hogyan csináltam.

gunzip kis es nagybetuk

Fórumok

Sziasztok!

Ha gunzip-pel probalok kitomoriteni egy archivumot ahol a kiterjesztes tartalmaz egy vagy tobb nagybetut arra hibauzenetet dob.

gunzip: BASE.TGZ: unknown suffix -- ignored
gunzip: base.TGZ: unknown suffix -- ignored
gunzip: baSe.tgZ: unknown suffix -- ignored

Kiprobaltam egy Debian GNU/Linux alatt ott pedig szepen viszi a nagybetuset is.
Ennek valami legacy okai vannak? Vagy siman bug?

A jelenseg mind NetBSD mind FreeBSD alatt megismetelhetoek (de gondolom akkor az osszes BSD-s gunzip produkalja).

[SOLVED] Pf - nem ertem

Fórumok

Sziasztok,

Van nekem egy NetBSD tuzfalgepem, ami a virtualis gepek fele szolgal egyfelol gatewaykent, masfelol az otthoni halozathoz OpenVPN szerverkent (mivel minden, engem erdeklo halozatban van neki laba, idealis erre a celra). Van viszont egy problemam vele: egyszeruen nem erem el a forwardolt portokat, csak a "kulso" labarol. Tehat VPN-bol sem, illetve a virtualis gepek oldalarol sem. Ez foleg azert bosszanto, mert nagyon szeretnem a portforwardolt portokat VPN-bol hasznalni (a "belso" labrol torteno elerhetoseg nem olyan fontos)...

A pf.conf itten talalhato.

A "kulso" halozat a 192.168.2.0/24, a "belso" a 10.0.20.0/24 a VPN-e pedig nincs kulon kiemelve, de 10.5.0.0/24.
Annyival meg meg van bonyolitva a dolog, hogy a tuzfalgepnek ketto darab IP cime van a kulso laban (alias): 192.168.2.20 es .21

Azt tudom, hogy valamit elrontok. De mit?

Raid-1 lehet-e?

Fórumok

Sziasztok.

Elmesélem a mai szívásom tárgyát. Egy NetBSD (nem barátom a BSD :( ) szerverbe betettem két 1TB-os hdd-t, és szerettem volna ezekből raid-1 -et csinálni (ezt a leírást követtem: http://wiki.netbsd.se/How_to_install_NetBSD_on_RAID1_using_RAIDframe ). Az első probléma, hogy miután megcsináltam, minden működött, viszont újraindítás után nem tudta felcsatolni, és látszólag, mintha nem is lett volna semmi raid rajta, nem tudom, miért, mert előtte csináltam rá partíciókat, fs-t, felcsatoltam, minden ok volt. Hagytam is a francba, mert gondoltam kipróbálok mást, és gyakorlatilag ez a kérdésem. Szerintetek lehet-e olyat csinálni, hogy először létrehozom a partíciókat, mindkét hdd-n azonos mérettel, majd ezekből csinálok külön külön raid tömböket? Mert nekem akárhogy is próbáltam nem sikerült :(. Ez talán biztonságosabb lenne, mintha egy raid tömb van, és abban particionálgatok, de lehet, hogy én tévedek.

Aki jobban otthon van a témában, kijavítana, hogy mit csinálok rosszul?
Jelenleg fut a raidctl -v -i raid1 (mert már van raid0), és most egybehagytam az egész hdd-t, de érdekelne, hogy ha ezzel megvagyok, és megcsinálom a partíciókat, mit kell még tennem, hogy induláskor felépüljön a raid, ne úgy, mint előzőleg? Annyit még, hogy ezt a lépést: raidctl -v -A root raid0 (esetemben: raidctl -v -A root raid1) kihagytam, mert nem ezen van a root fájlrendszer, lehet, hogy ez volt a hiba?

Köszönöm.

pkg_add 5.0.2

Fórumok

debian stable kernel fagyival indít a laptopon hangkártya driver betöltése közben (ctrl-c és megy tovább), ezért arra gondoltam mást kellene kipróbálni rajta. egyelőre virtualboxban tesztelgetek, pkg_add pedig azt mondja, hogy package was built for a platform 5.0.1 vs 5.0.2 this host. PKG_PATH=ftp://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/i386/5.0/All, ftp://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/i386/README azt mondja, the freshest packages are now on http://nyftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/, holott ott is csak csak ugyanazokat a könyvtárakat látom és átállítva a PKG_PATH ugyanazt mondja. Van 5.0.2-höz való "repó" vagy ez nem is számít?