Multibootos gép, NetBSD, partíciós tábla bajok

Fórumok

Adott egy 128 GB-os SSD, GPT van rajta. Telepíteni akarnék rá FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris, OpenSXCE, OpenIndiana, Haiku és AROS rendszereket, de a NetBSD-vel bajaim vannak: Állandóan az egész lemezt akarja felhasználni és nem tudom erről lebeszélni. Partíciókat létrehozni meg nem tud, csak szerkeszteni, meg törölni. Ugyan azt még megcsináltam, hogy Linuxos telepítőből létrehoztam neki egy partíciót, majd annak mondtam már a NetBSD telepítője alól, hogy legyen az a gyökér, FFSv2-vel, viszont utána ugyanúgy elcseszte nekem a partíciós táblát...

Mi baja lehet, mit cseszek el?

Hozzászólások

Azzal kezdtem. De nem érek vele semmit, mert a példa 5.0-ával és MBR-rel van illusztrálva, én pedig 7.1-et akarnék GPT-re rakni és köze nincs a kettőnek egymáshoz. Pl. a 7.1 nem az elején kérdezi, hogy mit szeretnék telepíteni, hanem a végén (bár ez nem fontos), viszont a GPT-nél nincs ez a kép, ahol beállíthatnám, hogy mi is lenne a partíció, amit majd ő magának darabolhat, ahogy akar.

A FreeBSD-nél simán meg kellett csinálni a partíciókat (boot, root, swap), mint Linux alatt, míg OpenBSD-nél meg kellett adni a cilinderhatárokat és utána ő szépen felosztotta magának. A NetBSD egyiket sem teszi, ő tojik rá, hogy én mit adok meg neki rootnak, vagy akárminek, ő szépen elfoglalja az egész partícionálatlan területet, méghozzá úgy, hogy a nagyját fel sem partícionálja, hanem felvesz 4 GB-ot "a"-nak (rootnak), 2-t "b"-nek (swapnak), a többit meg parlagon hagyja, de közben valamit úgy elcsesz a partíciós táblában, hogy pl. a Linux utána egyetlen partíciót sem lát a gépen. Az OpenBSD sem. A FreeBSD érdekes módon látta őket.

Először tegyük helyre a fogalmakat:
- MBR partíciós tábla
- GPT partíciós tábla
- BSD disklabel
- Disk wedges

Hagyományosan úgy működött a dolog, hogy csináltál egy MBR-es partíciót, majd azon belül BSD disklabel-eket használtál a további darabolásra.

Az MBR partícióstábla, és a BSD disklabel egyaránt 32 bit limitált.

Ha GPT-t használsz, akkor a 32 bites limitáció miatt (legutolsó információim szerint) nem tudsz BSD disklabel-eket sem használni.

Amire tehát szükséged van:

- 1 darab GPT partíció, amit bármilyen GPT partícionáló eszközzel el tudsz készíteni, ha jól értem, már ezzel megvagy,

- Disk wedge-ek definiálása, ami kvázi megfelel a korábbi disklabel-eknek, csak ezek úgy látsznanak kifelé, mintha standalone diszkek lennének.

Hogy a NetBSD telepítő aktuálisan mennyire fejlett ezek kezelése terén, arra fejből nem emlékszem. Egyszer kipróbáltam 7.x-et GPT-re, és disk wedge-ekkel, és nem volt vele bajom - tény, hogy meglehetősen egyszerű scenario volt, csillió egyéb GPT partíció nélkül - bár, nem tudom, hogy mit zavarná, hogy vannak más GPT partíciók is.

Ha a konzerv felület nem elég intelligens, akkor tudsz parancssorból disk wedge-eket csinálni magadnak.

En annyit tudok irni, hogy oktoberben nekem sikerult egy VirtualBox vendegbe ket darab NetBSD 7.0_STABLE amd64-t feltelepiteni.
Egy virtualis lemezt hasznaltam hozza, az egyik a wd0a, a masik wd0e particiora ment.

Sot, van ket fizikai gepem is, mindegyik egy HDD-vel, rajtuk OpenBSD es NetBSD szepen megfer egymas mellett.

Nos, akkor kipróbáltam egy 7.x telepítővel.

A telepítő jelen verziója (sysinst) valóban abszolút minimális GPT támogatással rendelkezik - ez nem csoda, ez a legelső verzió, amiben egyáltalán van valamennyi GPT támogatás.

Láthatóan, eddig leginkább az a funkció működik, hogy beraksz egy szűz diszket, és arra ő csinál magának egy teljes diszket lefedő GPT partíciót, amin belül tudsz wedge-eket definiálni.

GPT partíció hozzáadási lehetőséget nem találtam, a meglévő GPT partíciókat viszont szépen felismerte, lehet őket szerkeszteni és törölni.

Én GParted live CD-vel csináltam szükséges számú GPT partíciót a NetBSD részére, amit a NetBSD telepítője (sysinst) szépen felismert, és beállított disk wedge-nek.

A fájlrendszer paraméterek megadása után, gond nélkül fel tudtam telepíteni a NetBSD-t, és semmi más adatnak a diszken nem lett baja.

A folyamat tehát:
1.) Csinálj tetszőleges számú GPT partíciót az általad választott partícionáló eszközzel, pl. GParted
2.) A sysinst indításakor válaszd az extended partitioning-ot
3.) A felismert GPT partícióknál nyomj edit-et, állítsd be a létrehozandó fájlrendszer paramétereit (mount point, stb.)
4.) Telepítsd a rendszert
5.) Használd örömmel

A sysinst-ből kilépve, tudod használni a parancssoros partícionáló eszközöket is. (gpt, ...)

Esetleg érdemes lehet kipróbálni egy 8.x beta telepítőt.

A fentieket hagyományos BIOS mellett láttam működni, UEFI-t nem próbáltam. (valószínűleg, még felejtős)

Köszönöm a részletes választ.

Annyi kérdésem lenne, hogy akkor 1. lépésnél csak egy db partíciót kell csinálnom, amit majd ő szétszed magának, vagy kettőt, egyet a rootnak, egyet a swapnak? Csak mert a 3. lépésnél azt írod, hogy a GPT partícióra kell beállítani a mount pointot, azt meg ő a wedge-ek nél magának szokta (a, b, etc.).

A wedge nem szedhető jobban szét. Nincs a, b, ..., az csak disklabel esetén van.
GPT-nél tehát neked külön GPT partíciót kell csinálnod a rootnak és a swapnak.

Történelmileg: a BSD a disklabel alatt létrehozott a, b, ... egységeket hívja partíciónak, merthogy a BSD valójában nem függ sem MBR, sem GPT, sem egyéb "third-party" partíciós táblától - a disklabel az ő saját "partíciós táblája". MBR-re vagy GPT-re csak akkor van szükség, ha egyazon vason együtt akarod használni más operációs rendszerekkel.

Ugyanakkor: ÁLLJ! Itt a homokozóban, "üzemszerű használattal" most tényleg sikerült némi adatkorrupciót elérnünk, mégpedig valamelyik műveletnél valamit belebarmolt a GPT táblába.

Nevezzük tehát a GPT támogatást "highly experimental"-nak.

Én azt javaslom, hogy ha több oprendszert szeretnél egy gépen kipróbálni, akkor virtualizált környezetben tedd, ahol dedikált (virtuális) diszket tudsz adni az egyes oprendszereknek, és nem kell a partíciókat és az egyes boot loadereket összeházasítani egymással.

Értem, köszönöm. A bootloadereket nem kell házasítanom, mert nem telepítek bootloadert, csak felrakom az oprendszereket, aztán a végén majd megy rá egy GRUB. Lehet akkor az lesz, hogy beszerzek még egy SSD-t és akkor azon egyedül fog lakni a NetBSD.

Vagy, elsőnek telepítem a NetBSD-t, akkor nem tud szétbarmolni semmit, utána meg már mindegy.