Milyen Kanban Boardot használtok?

Címkék

Online, pl.: RealtimeBoard
24% (54 szavazat)
Fizikailag kihelyezett tábla sticky note-okkal
5% (12 szavazat)
Egyik se
7% (17 szavazat)
Semmilyet
46% (105 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
18% (40 szavazat)
Összes szavazat: 228

Hozzászólások

Self-hosted GitLab issue boardja. Az online?

Ahogy utánanéztem, igazából egy todo list, ahol van a feladatnak készültségi állapota, prioritása, illetve hozzá lehet rendelni egy emberhez vagy esetleg munkakör csoporthoz.
Mi a mantist használjuk erre. Alapvetően bugtracker, de mi a taskokat írjuk bele, kategorizálható (pl. szerver, hálózat, backup, nyomtatás), prioritás, állapot (new, assigned, resolved, stb.), emberhez rendelés ugyanúgy van, kereshető, csatolmányt lehet tenni hozzá. Az egyetlen ami nincs (bár lehet hogy pluginnel megoldható lenne), hogy a ráfordított időre nincs opció, hacsak kommentbe nem írjuk be.
--
"Sose a gép a hülye."

Kanbannak 3 szabálya van:

-Legyen látható, hogy mi történik (akár fizikai táblán, akár valami szoftverben)
-Legyen limit az oszlopokon (vagyis legyen egy szám, aminél több taszk nem lehet éppen folyamatban)
-Legyen mérve / látható, hogy mennyi idő telik el az elejétől a végéig, (ticket létrehozás és lezárás között) és ennek alapján lehet megpróbálni optimalizálni a rendszert.

Semmi más nem kötelező, de persze bármi mást lehet használni, ami az ember normális munkafolyamatát segíti (pl. prioritást, kategorizálást vagy valakihez vagy csoporthoz rendelést).

Azt megnézted, hogy WIP limitet tud-e a mantis?

Persze egy már meglevő (release-elt) szoftver továbbfejlesztése/karbantartására alkalmas módszertan.
Attól függ, hogy scrum vagy kanban a jobb módszer (tapasztalatom szerint) hogy mennyi az új feature / maintenance arány.
Minél inkább maintenance, annál inkább kanban, főleg azért mert a sprintek nehezen értelmezhetők maintenance esetén.

Létezik már a scrumban nevű öszvér, de erről még csak hallottam, nem használtam.

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

>Attól függ, hogy scrum vagy kanban a jobb módszer (tapasztalatom szerint) hogy mennyi az új feature / maintenance arány. Minél inkább maintenance, annál inkább kanban, főleg azért mert a sprintek nehezen értelmezhetők maintenance esetén.

ezzel a száddal puszilod meg anyádat?

Én úgy gondolom, hogy ha az üzlet nem képes egy sprint hosszában előre stabil környezetet adni, hanem menet közben jönnek a változási igények, a baromi fontos azonnal kezdjetek hozzá sztorik, stb., akkor pl. a Kanban lehet jó irány.
Vagy a sprint hosszának a rövidítése.
Vagy a PO-nak egy tockos :-)

Trellot. Korabban (masik cegnel) LeanKit Kanbant. Probalkoztunk/tam TargetProcess-szel is, meg (fentrol jovo nyomasra) a JIRA Kanban pluginjevel is, de nem igazan valtak be. A TargetProcess nagyon flexibilis volt, de siman csak tul volt bonyolitva ahhoz amire kellett volna, a JIRA Kanban pluginje meg csak arra volt jo, hogy az issue trackerhez szokott felsovezetesnek/managernek ne kelljen meg veletlenul sem ujat tanulni, de megis meg legyen az illuzio, hogy Kanban board van hasznalva...

A Trellon es a LeanKit Kanbanon kivul nem tudtuk ravenni a fejlesztoket hogy onalloan hasznalja a boardot. Talan mert ezek segitsegek voltak a napi munka szervezeseben egy fejlesztonek, a masik ketto meg csak arra volt jo, hogy a management jobban tudjon mikromanagelni es idegesiteni mindenkit. Legalabbis ez a mi tapasztalatunk. Siman lehet, hogy valamit nagyon rosszul csinaltunk, de szvsz az a jo eszkoz, amit hamar elfogad mindenki, es nem kell felulrol eroltetni a hasznalatat.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Trello.

"Csak a változás állandó." - Herakleitos

desktop + sticky note-ok + "kanban-enabled" háttér (megfelelő feliratokkal)

Mikor hogy.

Két leg gyakoribb: Jira kanban board, whiteboard és rá post it.

Előfordul még whiteboard és rá írva a dolgok filccel, fal vagy ablak, rá masking tape az oszlopoknak és sima papír blue tackkel

Itthon az asztalomnál a szekrény oldalára post it

Ahány oszlopos a Kanban Board, annyi tasklist-et létrehozol egy "akárhol" és kész. Jól néz ki, de a magam részéről feleslegesnek érzem.

Ha valami nagyobb projekt kapcsán elkezdenék használni, kizárólag csak valami szoftveres megoldást. Meglehetősen pazarlónak érzem, hogy egy-egy szóval lefirkált Post-It címkéből legyen mozaik-kirakós. A felragasztott címkék nagy része elég rövid időn belül a szemetesbe landolnak. Egy elektronikus változatot látna minden résztvevő bárhonnan. Rengeteg szoftveres megoldás van projekttervezésre, csoportmunkára, szervezésre. Ezek használatakor is a legnagyobb probléma, ami miatt használhatatlan lesz az egész, hogy a projekt nem minden résztvevője hajlandó -- nagyrészt lustaságból -- használni és akik pedig használják, lemaradnak eme' adminisztráció rögzítésével vagy nem precízen végzik azt.

Amugy Redmine. Vettunk hozza 1-2 plugint, de rohadtul nem emlekszem, hoyg ezt most "Kanban" plugin vagy "Agile" plugin vagy micsoda, azt tudom, hogy az egyik PM par hetet eltoltott vele, mire keszre csinalta. Viszotn azota is mukodik, nicns vele gond. Legfelejbb a WIP nagysaga zavar engem idonkent...de legalabb ra vagyok kenyszeritve, hogy ne legyenek elmradasaim.

Igazabol ez alatt a 3 ev alatt sikerult elerni, hogy alig par feladat van varakozoban, nagyreszt marhasagok (pl. nem is feladat, csak valami kerdes meg ilyenek)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Csak ezt nehez volt elmagyarazni az ugyfelnek...
"Bocs, csinalnam az otperces kis baromi surgos feladatodat, mert vegulis all az egesz ceged, de nem tehetem, mert mar magamra huztam egy nagyivu fejlesztest, ami amugy raerne meg amugyis tobbhetes, hat ez van"

Masik lehetoseg meg, hogy megcsinalod stikaban, nem konyveled le - azaz hianyzik az ido.

De lekopogom, lassan egy eve nincs ilyen gondom, megtanultuk hasznalni, finomitottunk rajta, stb.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Cégen belül online (VSTS), otthon fizikai: sárga cetlik, színes gombostűk, parafa tábla.

De van magáncélra online is: taiga.io
A taigának van android appja is.

--
Fuszenecker Róbert

helikopter legyek ha pontosan értem miről szól ez a thread, de érdekesnek tűnik szóval sub
--

Eroforras-memedzsment. Amig egyedul viszed valahol az it-t, eleg a levelezes, tobb emebr eseten mar
nem art valami adminisztracios eszkoz ra, hogy ki mivel foglalkozik (es ez ne egy kozos excel tabla legyen)

Az egyik lehetoseg a kanban (azaz tabla) hasznalata, jelek szerint nem csak en monmdom, hogy uzemeltetesnel bevalik.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

JIRA Kanban Board, körbebástyázva mindenféle saját folyamattal, amiket nem árt tudni mindenkinek, különben borulna az egész.