Átlagosan ... órát alszok naponta.

Címkék

nulla
1% (9 szavazat)
1
0% (1 szavazat)
2
0% (0 szavazat)
3
0% (1 szavazat)
4
1% (4 szavazat)
5
9% (57 szavazat)
6
25% (167 szavazat)
7
37% (246 szavazat)
8
21% (140 szavazat)
9
3% (20 szavazat)
10
2% (10 szavazat)
11
0% (1 szavazat)
12
0% (1 szavazat)
13
0% (0 szavazat)
14
0% (0 szavazat)
15
0% (0 szavazat)
16
0% (0 szavazat)
több mint 16
1% (6 szavazat)
Összes szavazat: 663

Hozzászólások

(Állítólag)

Napóleon szerint "hat egy férfinak, hét egy nőnek, nyolc egy bolondnak".

--
trey @ gépház

"Állítólag nem csak a alulalvás, hanem a túlalvás is létező dolog."

Azt nem tudom, de szerintem a kevés alvás mindenképpen veszélyesebb.
Az alvásra nincs elfogadott tudományos magyarázat, de nemrég felröppent egy ötlet (sajnos, most nem találom a sok szemét, régi magyarázat között), ami szerintem nagyon jó, és remélem, hamarosan elfogadott lesz. Szóval a normál agyműködés közben a szinapszisok mindenféle transzmittereket választanak ki a sejt közötti térbe, és (asszem) emiatt az agyvíz állapota estére megváltozik. Úgymond elkoszolódik. Az alvás arra való, hogy az agy kitakarítsa az agyvizet. Az alvásnak és a takarításnak pedig különböző fázisai vannak. Ha pedig rövid az alvás, akkor nem tud minden fázis lefutni, vagyis használt marad az agyvíz, és másnap nehezebben tudunk gondolkodni.

Szerk.: http://www.nih.gov/news/health/oct2013/ninds-17.htm
(A toxinokkal foglalkozó része az elméletnek butaság, de le fog ez még tisztulni. Egyszerűen az idegsejtek normál működése során használt neurotranszmitterek halmozódnak föl az agyvízben, és azokat kell kitakarítani.)

Közben találtam linket: http://www.nih.gov/news/health/oct2013/ninds-17.htm
A toxinokkal foglalkozó része az elméletnek butaság, de le fog ez még tisztulni. Egyszerűen az idegsejtek normál működése során használt neurotranszmitterek halmozódnak föl az agyvízben, és azokat kell kitakarítani. Az idegsejtek saját neurotranszmitter raktárainak föltöltéséhez 30s nagyságrendű idő is elég, talán erre jók a munkahelyi pár perces bóbiskolások. :)

az :)
ellestem toluk a technikat: default hogy alszanak, de ha valami tortenik akkor felebrednek gyorsan. en is barmikor el tudnek aludni, neha el is szoktam, de ha hiv egy ugyfel/user vagy riaszt a monitoring akkor felebredek megcsinalom aztan pihi tovabb. jobban birom az ejszakazast legalabb

A'rpi

Nos, ezt valóban benéztem. Azt hiszem, most értettem meg igazán, mi a különbség az informatikus és az átlagember között. Informatikus az az ember, aki visszafele is tud aludni.

Bele se merek gondolni ennek az evolúciós vonatkozásaiba... Egy programozó -8 óra alvással simán megcsinálja, hogy ma fekszik le, és tegnap ébred fel. Gyakorlatilag új faj alakult ki a Földön, a Homo Retrosomnicus!

Ezzel egyben új értelmet nyer az "alszom rá egyet" kifejezés is. Egy visszafele alvó informatikus ma tudja eladni a tőzsdén azokat a részvényeket, amelyeket majd tegnap fog megvenni olcsóbban. Csak előbb alszik rá egyet...
---
Science for fun...

Vannak relaxációs technikák, amivel elvileg meg lehet oldani. De én mondjuk a hagyományos módszerre esküszöm inkább. :)
Egyébként attól függ. Hétköznap 4-7 óra között változó, attól függően, hogy épp mennyi meló van, és mennyire vagyok fáradt. Hétvégén ha hagy a család aludni, akkor igyekszem behozni a hétköznapi lemaradást, olyankor 8-9. Ha nem hagynak, akkor marad a 4-7 órás idősáv. :)

De van, de van. Egyébként mifelénk a 7. hét környéke es a 13-14. het környéke volt a halál, meg után az első hét, amikor az alpótok voltak. A vizsgaidőszak már megváltás volt.

Az is igaz, hogy nálunk az OE-n nem tartottak két hét reghetet, mint pl. az ELTE-n.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nekem sajnos elég nagy a szórása az alvásmennyiségnek. Ha valamire rákattanok, akkor nem tudok aludni. Úgyhogy néha kihagyok 1-1 éjszakát, de átlagban még mindig 8 körül, talán kicsit felette alszom. De volt olyan időszak, amikor egy kicsit belebetegedtem a nemalvásba annyira keveset sikerült. Amióta megházasodtam egyértelműen egy kicsit többet alszom mint előtte. És érdekes módon amióta gyerekünk van azóta pláne többet.

Mióta pici gyermekeim vannak megtanultam gyorsan piciket aludni. Van, hogy munka közben is bóbiskolok 5 - 10 percet. Utána biz isten jobban megy minden. :)

--
honlapom http://dyra.eu/

alszok?
legalabb magyarul tudnal, ha mar szavazast kuldesz be.

t

Nálam nagy a szórás, és még az átlag is nagymértékben változhat.
Ha harmonikus vagyok lelkileg, 5 óra elég. A titok a két "véglet", azaz nagyon mélyen aludni, és nagyon éberen, pörgősen végigcsinálni a napot. Ha ezek megvannak és elég távol esnek egymástól, az alvás minősége és mélysége nagyon nagy lesz.
Tapasztalatom szerint (TTk-s megfogalmazásban) a pihenés mértékét az alvás idejének és mélységének szorzata adja ki.

atlag 5 ora. ;)

+ edzes + egeszseges kaja + no alkohol

8-at, de nagyjából 10-re lenne igényem. Ezt hétvégén meg is teszem.

Hétköznap 5-7, néha 8, hétvégén kompenzálok.

Az a baj, hogy szeretek az éjszakai bagolykodni. :(

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Munkanapokon a 7,5 tűnik optimálisnak, de hogy mennyire pihenem ki magam, az nagyon függ attól, hogy mit csinálok egész nap.
Ha keveset eszek és sportolok, akkor kb. 6 óra után kipihenten, magamtól ébredek, ha egész nap ülök és közben pótcselekvésként végig rágcsálok valamit, esetleg lefekvés előtt vacsorázok, akkor van hogy 8 után is alig bírom magam elvonszolni az ébresztőig, hogy lenyomjam.

Azt tapasztaltam, hogy sokat számít az, mikor kell felkelnem. Fél hatkor kelek minden nap. Hétvégén kb. ugyanannyi alvással, úgy hogy magamtól ébredek, sokkal kipihentebb vagyok.

Sokkal érdekesebb lenne az átlag helyett a mediánt kérdezni. :)

Fénykoromban elég volt 5-6 óra.
Mostanában már inkább 8.

Sokszor délután is álmos vagyok. Ilyenkor egy nap befigyel 3-4 bögre kávé. Ennek hatása hogy éjjel 1-ig nem leszek álmos. Viszont 8 előtt kelek és egész nap álmos vagyok. Ezért még több kévét iszok és megint nem fekszek le 1 előtt. Következő nap használhatatlan vagyok, fejem fáj, hányingerem van, kávé már semmit sem ér, benyomok 2 energiaitalt, átvészelem a napot és alszok 12 órát :D
Na de ez extrém eset, csak ritkán fordul ellő :)

Hétközben 6-7 óra, hétvégén belecsúszik akár 10 is.

--
arch,debian,openelec,android

nem alszok hanem alszom, de 7-et jelöltem 0 helyett ;)

http://hvg.hu/plazs/20150518_Itt_a_megdobbento_kulonbseg_6_es_8_ora_al

"Azonban a figyelemhiányt is megvizsgálták, kiderült, hogy a csökkenő mentális és fizikai kapacitás és az alváshiány között szoros kapcsolat van: akár 60 százalékkal csökkenhet a problémamegoldó-képesség, és 40 százalékkal a memória-kapacitás, ha nem alszunk eleget."

Irigylem azokat akiknek ez belefér! :)

8 órát kell aludni. Az ennél kevesebb alvásra az szokott lenni az érv, hogy "aki sokat alszik, kevesebbet él", vagy "nincs időm megcsinálni ezt vagy azt, ha sokat alszom".

Na most aki többet alszik, az bizonyítottan tovább él és egészségesebb. Ráadásul több alvással hatékonyabb a munkavégzésed, legyen szó akár fizikai, akár szellemi munkáról, tehát hiába marad kevesebb időd a munkára, hatékonyabban, ezáltal gyorsabban fogsz vele végezni. Soha nem értettem azokat az egyetemistákat, akik saját bevallásuk szerint 4-6 órákat alszanak vizsgaidőszakban. Miért? Én vizsgaidőszakban pont, hogy többet aludtam, és ezáltal sokkal gyorsabban megtanultam mindent. Általában azok buknak meg a vizsgákon, akik keveset alszanak és sok koffeint fogyasztanak.

Van egy ismerősöm, aki azt mondta, hogy neki nincs igénye 6 óránál több alvásra, mivel nem is tud 6 óránál többet aludni. Na most ez az ismerősöm napi 3-4 csésze kávét iszik. Látjátok az összefüggést? Persze lehet élni kevés alvással és sok kávéval, de ez egy egészségtelen életmód és mind szellemileg, mind fizikálisan gyengébb teljesítményt fogsz nyújtani, mintha sokat aludnál és keveset kávéznál. (A kávéról eleve az a véleményem, hogy csak azoknak az álmosságán, fejfájásán segít, akik amiatt álmosak vagy amiatt fáj a fejük, mert hozzászoktak a koffein élénkítő hatásához.)

Aki nullara szavazott az kamuszavazott vagy valami betegsege/"betegsege" van?

Also: en azt '0'-kent irtam be, de gyanitom a csodas PHP typing miatt a drupal kijavitotta inkabb.

6. Nincs időm többre, pedig szünetben a másfélszerese is megy.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Régen is azt mondták, hogy a 7 óra alvás mindenkinek elég:
"Septem horas dormire, satis est juvenique senique."

No elő is jött a várható haranggörbe. Bár én 8-ra vártam a csúcsát. Talán a nemek aránytalan reprezentációja viszi el.
Kiegészítésként 6 órát jelöltem de úgy 6 óra 15 perc valójában. így az elalvás felkelés mindig szépen azonos időre esik.
Ha elcsúszom akkor amig van 3 óra alvás addig kelés-re syncelek. Ha nincs akkor eltolom annyival, hogy meg legyen a 3 óra. És utána úgy fekszem, hogy fel tudjak kelni a normális (5:30) időben. Ritkán, hétvégéken alszom többet, de kerülöm mert felrugja a ritmusomat.

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

7-et x-eltem, de ez az alvásmennyiség nekem kevés, még úgy is ha amúgy magamtól ébredek. Sőt, elég sokszor van az hogy 6-6.5 óra alvás után magamtól ébredek, és aznap vagyok a leghasználhatatlanabb.

Majd mindennap becsúszik este valami ami miatt fenn vagyok 1-ig, másnap meg 7:30 kor nincs kegyelem. Ráadásul hétvégén sem tudom bepótolni, kell 3-4 nap szabad ébredés hogy relaxálódjak és rendesen kialudjam magam.

A kialvatlanság miatt persze egész nap kávé, ebéd után pedig 2-4 között zombi állapot. Olyankor kéne ráaludni. Lehet hogy az ideális a 6 + 2 óra alvás lenne, amiből 2 óra délután megy. Hát ezt persze a magyar munkahelyeken nem lehet...

aktív korban 20-50 között 8 óra lenne az ideális a legtöbbeknek, de ki tud ennyit aludni?