Melyiket tartod hosszabb távon (5-10 év) nyerő stratégiának a hagyományos számítástechnika (PC, laptop, netbook, stb) vonalon?

Címkék

Hagyományos operációs rendszer, vastól függetlenül (Windows, Android, Linux)
20% (102 szavazat)
Vassal együtt eladott operációs rendszer (Mac OS X)
6% (28 szavazat)
Felhőre építő operációs rendszer (ChromeOS)
4% (19 szavazat)
Ezek mindegyikének megvan a létjogosultsága, egymás mellett fognak élni
51% (253 szavazat)
Lényegtelen, 5-10 év múlva a hagyományos számítástechnikai eszközök platformja kihalt lesz
5% (26 szavazat)
Ekkora távlaton beláthatatlan/teljesen más típusú fejlődésre számítok
14% (72 szavazat)
Összes szavazat: 500

Hozzászólások

szerintem kihagytál még egy érdekes pontot, miszerint egy mobil eszköz a hw és helyzettől függő megjelenítőt használsz (pl otthon tv, monitor, menet közben maga a készülék, esetleg projektor. kb mint az atrix, csak annál tovább gondolva)

"Ezek mindegyikének megvan a létjogosultsága, egymás mellett fognak élni"

Megfelelő interoperabilitás mellett, kiegészítő szolgáltatások nélkül. Pl. tök ciki 2011-ben, hogy az iPhone naptárját csak úgy tudom két gép közt wireless szinkronizálni, hogy igénybe veszem a GCalendart. Bár ez elvileg változik majd az új iOS kiadásban.

Egyébként a vassal eladott OS-nek is van létjogosultsága, MacOSX Lion egész jó lett, gesture-ok támogatása baromi jó, de ezt csak homogén hardware környezetben lehet megtenni.

Vassal együtt eladott operációs rendszer (Mac OS X)

De!!!

Ez messze nem csak a MakkosX-ről szól, hanem a tablet gépek mind ilyenek! No meg a konzolok és a netbook-ok, még ha éppen csúsznak is lefelé.

Erre a kérdésre egyértelműen ez a trend a válasz. Lesz mindig 1-2 ezrelék aki meghekkel egy komplett rendszert és Linuxot húz fel egy mekkintosra, de 99.9% úgy fogja használni a cuccot ahogy megvette.

A pro júzerek még vagy 50 évig biztosan hagyományos operációs rendszert fognak használni, mivel egy felhős oprendszer képességei igen korlátozottak és eszem ágában sincs az adataimat egy cégnél tárolni valami távoli szerveren, a vassal együtt eladott oprendszer felesleges, szeretem magam elvégezni a telepítési folyamatot. Az előretelepített és a felhős rendszer is csak a lama home usereknek jó.

A tabletek, okostelefonok úgyszintén használhatatlanok komolyabb munkára és bármennyit is fejlődnek, a kijelzőjük mindig túl kicsi lesz. Ha meg nem, akkor meg már nem tablet PC lesz a neve és elveszíti a funkcióját.

A hagyományos asztali PC a legjobban fejleszthető, hűthető, szervizelhető. A notebookok, tabletek, okostelefonok csak netezésre jók, egy komoly felhasználó igényeit nem elégítik ki. Elképzelem magam, ahogy egy iPad, vagy 15''-os notebook előtt görnyedve vágok egy videót, vagy nézek full HD filmet :) De még programozni se vagyok rajta képes kényelmesen.

A tabletek, okostelefonok, felhő oprendszerek csak a lüke tinédzsereknek és a felvágós, magukat szupermágusnak képzelő kis tizenéves hackereknek való. Nekem egy notebookom van a PC mellett, ha mindenképp muszáj vagyok gépet használni amikor nem vagyok otthon, akkor azt magammal viszem, de ezt a kis miniatűr tablet PC-t használhatatlannak tartom, a felhő alapú oprendszerrel ellátott laptopot pedig mi a fenéért vinnék magammal? Ha megszakad a net, akkor használhatatlan az egész gép. Az érintőkijelzős okostelefonnal meg még egy normális sms-t se lehet megírni kényelmesen.

"a felhő alapú oprendszerrel ellátott laptopot pedig mi a fenéért vinnék magammal? Ha megszakad a net, akkor használhatatlan az egész gép."

A múltkor nem volt net itthon, nem sok mindent tudtam csinálni a géppel, így lementünk sétálni. Pedig a laptopomon teljes értékű rendszer van, nem ChromeOS...

"Az érintőkijelzős okostelefonnal meg még egy normális sms-t se lehet megírni kényelmesen."

Az előző telóm egy Palm Pre volt rendes billenytűzettel, a mostani egy Nokia C7. Érdekes mindkettő érintőképernyős okostelefon, nekem mégis kényelmesen sikerült róluk pár száz sms-t elküldeni. Pedig pár éve nem vagyok tinédzser...

"A múltkor nem volt net itthon, nem sok mindent tudtam csinálni a géppel, így lementünk sétálni. Pedig a laptopomon teljes értékű rendszer van, nem ChromeOS..."

Szóval, ha dolgoznod kéne a munkahelyeden, akkor kisétálsz az ajtón.

"Az előző telóm egy Palm Pre volt rendes billenytűzettel..."

Nyilván, mert amikor sms-t írsz, akkor nem érintőkijelzős mobilként használod. Nem minden okostelefonon van külön kinyitható fizikai billentyűzet. De ezt gondolom te is tudod. Vagy nem?

"bármennyit is fejlődnek, a kijelzőjük mindig túl kicsi lesz"

Egyrészt kevered a tablet-et a tablet PC-vel, másrészt a tabletek csatlakoztathatóak akár vezeték nélkül is kijelzőkhöz és billentyűzethez is.

Ami eddig senkinek nem tűnt fel, hogy a hordozható eszközök (tablet, smartphone stb.) nem helyettesíthetik a személyi számítógépeket munkaállomásként vagy szerverként, ténylegesen részben helyettesítik és kiegészítik azokat, miközben korábban mindenre személyi számítógépeket használtunk.

A többit nem is kommentálnám, fogalom nélkül vagy.

"Egyrészt kevered a tablet-et a tablet PC-vel..."

Nem keverem, ha jobban elolvadtad volna, amit írtam, akkor a szövegkörnyezetből kiderült volna számodra, hogy miről van szó.

"Ami eddig senkinek nem tűnt fel, hogy a hordozhat..."

Már akinek. Valakinél helyettesítik. Ismerek olyat, aki eladta a PC-jét egy iPad klónért, mert az olyan menő. Persze ő csak internetezésre használta a PC-t is.

"A pro júzerek még vagy 50 évig biztosan hagyományos operációs rendszert fognak használni(…)"

Vajon 1961-ben mennyire láttad volna pontosan előre, hogy milyen számítógépeket és okostelefonokat fognak használni az emberek 2011-ben? Hogyan képzeltél volna el egy táblagépet 1961-ben? A Facebookra, a YouTube-ra vagy a Google Mapsre számítottál volna 1961-ben?

Én már azt se merem igazán megtippelni, hogy mire fogok vágyni jövő karácsonykor, nemhogy ilyen kategorikus kijelentéseket tegyek 50 évre előre…

"Hagyományos operációs rendszer, vastól függetlenül (Windows, Android, Linux)"

Ennek teljesen ellentmond, hogy az Androidot gyárilag telepítik fel (és nem is érhető el terjeszthető formában).

Az operációs rendszerekkel mindössze a power userek foglalkoznak, a többség nincs tisztába vele, hogy ez a fogalom mit takar és, hogy milyen operációs rendszerek érhetőek el.

Az alkatrészekből összeállítható személyi számítógépek továbbra is megmaradnak, mint munkaállomások, szerverek.

Fogalmam sincs, mi lesz 10 év múlva. Öt év múlva ÉN biztos még rendes oprendszert fogok használni, rendes PC-re. De hogy mi lesz a jellemző? Csak az isten tudja.
----
Hülye pelikán

A pc halálát olyanok vízionálják, akiknél a számítógépes munka kimerül a szövegszerkesztő használatában. Az újságírók tipikusan ilyenek.

"A pc halálát olyanok vízionálják"

Ilyet senki sem tesz, csak a hozzád hasonló laikusok vélik azt, hogy mégis.

A személyi számítógépek szerepvesztése, térvesztése annál valószerűbb, a hordozható eszközök (tablet, smartphone stb.) nem helyettesíthetik őket munkaállomásként vagy szerverként, de számtalan felhasználási móddal rendelkeznek.

Az újságírók már csak ilyenek, ha az Intel szerint az évtized közepére több cloud alapú szolgáltatást fogunk használni / igénybe venni, akkor az újságírók szerint véget ért a személyi számítógépek korszaka, marketingmantrából fantasyt gyártanak, ez a dolguk :-D

az OS teljesen lenyegtelen lesz.
az embernek a sajat adatai/multja a lenyegesek, es azokat akarja barhonnan elerni.
amik ezt nem tamogatjak eltunnek, amik igen azokbol barmi lehet, az csak a termek mogott allo ceg(ek)-en mulik.

--
Live free, or I f'ing kill you.

hehh, kéne erről szavazást indítani
használtál-e Volkov Commandert?
-igen, mert a nortonnál (főleg az ötösnél) sokkal gyorsabb volt
-igen, mert a nortonnál (főleg az ötösnél) sokkal kevesebb helyet foglalt a 80 megás vinyómon
-nem, mert még frissen élt bennem az oroszundor
-nem, mert dos navigátort használtam
-nem, mert bár már régen hupos vagyok, akkor még nem is éltem
-mi a fene az a volkov commander?

Szerintem kimennek a divatból az univerzális gépek, és cél eszközöket gyártunk, mint a googleTV, vagy a tablet pc. a tableten kiválóan lehet netezni, de minden másra van jobb megoldás noha nem lehetetlen rajta szinte bármilyen munkát elvégezni. illetve otthonra gyanítom kifejlesztik (végre) az okos ház rendszert. sok embernek ezután már nem lesz szüksége pc-re. csak a falba szerelt konzolon megadja mit szeretne, és a ház elvégzi.

mellékes:
ha az a kérdés h magyarországon ez mikorra lesz itt, hát az még olyan 30-40, lehet hogy 50 év.szerintem hamarabb ide a lemaradás miatt lehetetlen behozni.

Épp ellenkező irányba megyünk. Pont, hogy az univerzális gép a cél. Pl. TV, amin lehet netezni is, tablet PC, amin lehet telefonálni is. A PC-k még biztos, hogy nem fognak kimenni a divatból jó pár évtizedig, max. egyre kisebbek és kisebbek lesznek (bár ez se biztos, mert nem könnyű bevezetni egy új szabványt).

Én a PC-men telefonálok, netezek, TV-zek és távolról is tudom irányítani az oprendszeremet. Mégis miért használnék célgépet, egyetlen univerzális gép helyett, amivel bármit megtehetek? Akár majd a jövőbeli "intelligens házakat" is tudom vele irányítani, esetleg távolról, gazdagépekkel, vagy wifis telefonról.

Célgépek:
Telefon telefonálásra (és játékra, netezésre, zenére, videóra, chatre)
Tablet ?-ra (és játékra, netezésre, zenére, videóra, chatre, esetleg telefonálásra)
Netbook netezésre (és játékra, zenére, videóra, chatre, esetleg telefonálásra)
Notebook egyszerűbb munkákra (és játékra, netezésre, zenére, videóra, chatre, esetleg telefonálásra)
Desktop gép komolyabb munkákra (és játékra, netezésre, zenére, videóra, chatre, esetleg telefonálásra)
Konzol játékra (esetleg zenére és videóra)

A kategorizálásba bele lehet kötni, hiszen például van olyan notebook, amely sok asztali gépnél nagyobb teljesítményű, de azért nagyjából ez a megszokott felosztás. A felsorolt feladatokba is bele lehet kötni de a legtöbben így használják ezeket az eszközöket.

Egyedül a konzol lóg ki egy kicsit, azt használjuk a legkevesebb célra.

A felsorolásból kibontakozó tendencia: Szinte mindent használnak minden célra, függetlenül attól, hogy mennyire alkalmas rá.

Egyszerűen a webre költözött minden, ehhez szükség van egy operációs rendszerre ami már nem a kód hordozhatóságát valósítja meg, hanem biztosít egy böngészőt ami a szolgáltatás, alkalmazás és az adatok "hordozhatóságát" valósítja meg a szolgáltatásként történő megvalósításával ... vagyis szerintem egyik válasz sem a helyes.

Ezek nagy része már az első weboldalak megjelenésekor jelen volt, nem mondható újdonságnak. És attól, hogy pl. lehet videót nézni a neten, az nem jelenti azt, hogy a PC-n tárolt tartalmak eltűnnének. Ha pl. feltöltök egy családi videót a Google Plus-ra, attól még ugyanúgy megtartom a saját gépemen is, saját tárolón archiválom.