A csillagjegyednek megfelelő fájlrendszert használod?

Címkék

Ha hülyülünk, akkor csináljuk rendesen. Mindenki kedvenc hallucinálógépével készíttettem egy táblázatot arról, hogy melyik csillagjegynek melyik fájlrendszer felel meg. Itt csak a párosításokat sorolom fel, ha valakit érdekel a készítés folyamata, itt megnézheti. A legvégén van egy táblázat indoklásokkal. Érdemes megfigyelni a konzisztenciát: a szűz csillagképhez nálam is az ext4-et rendelte, kb ugyanazzal az indoklással.

kos - NTFS, bika - HFS+, ikrek - FAT32, rák - APFS, oroszlán - ReFS, szűz - ext4, mérleg - exFAT, skorpió - ZFS, nyilas - XFS, bak - JFS, vízöntő - Btrfs, halak - HFS.

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 31., p – 07:55

szűz - ext4

/dev/nvme0n1p2 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro,stripe=32741)
 

👍‍

trey @ gépház

Ext4 a nekem javasolt, de használok NTFS-t is.

mindig átváltok az aktuális dátum szerinti csillagjegynek megfelelőre, chatgpt ajánlotta

FAT32 - végülis igen, ahogy sok mindenki más is, akinek van EFI partíció a gépén. Kizárólagosságról meg nem volt szó. :)

Semennyi. De az áltudományukra rendkívül büszke és azzal többségében elég jól kereső asztonómusok erről biztosan másképp vélekednek.

Nyilván lehet jönni azzal, hogy bezzeg az ókorban meg talán már az őskorban is mennyi híve volt ennek és milyen sokszor bejött (sokszor meg nem, de ki számolja), azonban az emberiség jelentős része korszaktól függetlenül elég jól befolyásolható volt, ha valaki rájött a módjára és gátlástalanul ki is használta.

Természetesen nem arra gondoltam, hogy bárkinek is a csillagjegye alapján kellene választania, ez természetesen elég abszurd elképzelés szerintem is. Inkább arra akartam utalni, hogy a legtöbb fájlrendszer - még ha mondjuk egy elavult, elsődleges használatra alkalmatlan - ilyen-olyan formában vagy területen még simán használatban lehet (mint a már említett EFI fájlrendszer), és hogy meglátjuk-e ezeket.

Jesszus, exfat, dehogy. De a magyarázat logikus, és van benne ráció. Elképesztő cucc azért ez. Ráadásul csodálatos a türelme is, amennyi idiótaságot kérdezünk tőle :)

BSD-ken én is az UFS-t használom, semmi extrát nem tudnak, de egyszerű, megfelel. A ZFS tudása nem kell nekem desktopra.

Linuxon ugyanilyen logikával az ext4, az van megírva a csillagokban jegynek, de csak akkor, ha valaki nem barom. Minden támogatja, hasít, mint a szél. A többiek vadul kísérleteznek, hogy nyerjenek itt-ott 1-2%-ot szintetikus benchmarkokon. Ha COW, meg spéci snapshot, redundancia, akkor indokolt a Btrfs vagy ZFS, más esetben nem is tudom ki használna mást, mint a default ext4. Max. csak pótcselekvésnek jó ezzel kísérletezni. Én már próbáltam mindent, csak Linuxon a JFS-t nem, meg a Reisert (ezt érthető okból nem is fogom), a Dragonfly-féle Hammerfs-t se próbáltam még, meg a Mac-es fájlrendszereket. Windows alatt sem próbáltam még az ReFS-t, de tesztek, meg beszámolók meggyőztek, hogy nem is akarom próbálni, mert ugyanolyan fos, mint az NTFS, csak beletömtek pár új feature-t, hogy még lassabb legyen.

exfatot csak külső tárolón próbáltam, XFS-t csak próbatelepítések alatt, de nem fő rendszeren. Bajom eddig egyik fájlrendszerrel sem volt, az NTFS lassú, de még azzal sem, hanem az F2FS, a phoronixos csóka hype-olta mindig is. Az is igaz, hogy még pár éve próbáltam, pont egy olyan időszakban, mikor még bugos volt, fstrim néha fejreállt tőle, meg belassult.

Szerk.: jut eszembe, ezt a bcachefs-t se próbáltam, de látva mit szenved össze vele a fejlesztő, mennyire lassúnak meg kezdetlegesnek mondják, egy darabig nem is fogom.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Azért jó sokat próbáltam a palettáról. A Reiserrel nem is vesztettem semmit, a JFS talán egy egyetlen, amit lehet ki fogok még próbálni. A bcachefs-ről szóló balhék alapján azt szerintem mindenki skippeli szinte, max. csak néhány fs-sznob fogja próbálgatni.

A többi OS-re meg nem is vagyok kíváncsi igazából. Se Windowsra, se MacOS-re. Konzisztensen tiltja a csillagjegyem, hogy hülyeségekre pocsékoljam az időt.

Esetleg a Hammerfs-t lehet kipróbálom egyszer, mert az talán még nem baromság, de a Dragonfly-on kívül máshol nem érhető el, ami egy elég erősen réteg OS, max. csak érdekességnek jó.

Ez van, már több cikkben is leírták, hogy mostanra a fájlrendszerek unalmasak lettek, kiforrották magukat, az a néhány nagy lefed mindent, ext4, btrfs/ZFS, mára már annyirra szénné vannak optimalizálva, meg annyira stabilak, hogy senkinek nem érdemes újdonságokat kihozni, meg a kereket újra feltalálni, mert mire behozzák a sok éves lemaradást, addigra kiderül, hogy nem érte meg, mert felzárkóznak, de nem lesznek jobbak, mint a jelenlegi kínálat. Ezért halt el a Reiser5 is, meg ezért küszködik a bcachefs is. Egy 10-30 éve még vadul fejlesztgettek fájlrendszereket, mert akkor még több volt benne a fantázia, nem volt minden ennyire kiforrva. Így sokan ezt a fájlrendszeres műfajt már lezárult fejezetnek tartják.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nyilván többféle filerendszert is használ az ember adott céltól/rendszertől függően, de konkrétan a nekem ajánlottat még csak nem is próbáltam soha.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Thor fájlrendszere: HammerFS.

nincs aláírásom

Ezen meglepödtem tényleg APFS -t használok. Lehet ebben az AI ban valami.

Dinoszaurusz a csillagjegyem, nem találom hozzá a fájlrendszert. Error.

Az aszcendensek hatásának kihagyása eleve óriási hiba, na de annak figyelmen kívül hagyása, hogy a Hold melyik házban tartózkodik, hát az már megbocsáthatatlan.

Egyszóval ez a szavazás is egy nagy szar.

Van, hogy nagyon sok alkoholt fogyasztok, és szét vagyok csapva. Ez alapján milyen számítógépes fájlrendszert tudnál nekem ajánlani Linuxra?

ChatGPT:

A számítógépes fájlrendszer kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni, különösen akkor, ha gyakran előfordul, hogy sok alkoholt fogyasztasz és ennek következtében esetleg gyakran hibákat véthetsz. Olyan fájlrendszert érdemes választani, amely megbízható, könnyen javítható, és jól kezeli a hibákat.

  1. ext4: Az ext4 az egyik legelterjedtebb fájlrendszer Linuxon, és jó általános választás. Megbízható, jól dokumentált és széles körben támogatott. Az ext4 fájlrendszer képes automatikus javításokra, és az fsck (file system check) eszközzel egyszerűen helyreállíthatók a hibák.

  2. Btrfs: A Btrfs (B-tree file system) modern fájlrendszer, amely fejlett funkciókkal rendelkezik, mint például pillanatképek (snapshots) készítése, tömörítés és adatintegritás-ellenőrzés. Ezzel könnyen visszaállítható egy korábbi állapot, ha valami elromlik. Azonban a Btrfs még mindig kevésbé elterjedt és esetenként komplikáltabb lehet a kezelése.

  3. XFS: Az XFS egy nagy teljesítményű fájlrendszer, amely különösen jól kezeli a nagy fájlokat és a párhuzamos műveleteket. Nagyon stabil és évek óta megbízhatóan működik, de az esetleges hibák javítása nehezebb lehet, mint az ext4 esetében.

  4. ZFS: A ZFS egy másik fejlett fájlrendszer, amely erős adatvédelmi és hibajavítási funkciókkal rendelkezik. Képes automatikusan észlelni és kijavítani a korrupciót, és pillanatképeket is kínál. Hátránya, hogy több memóriahasználatot igényel, és a Linuxon speciális telepítési lépéseket követelhet.

Ha gyakran előfordul, hogy szét vagy csapva és hibákat vétesz, valószínűleg az ext4 vagy a ZFS lesz a legjobb választás számodra. Az ext4 egyszerű és megbízható, a ZFS pedig kiváló adatvédelemmel rendelkezik, bár lehet, hogy több erőforrást igényel és komplexebb a beállítása.

Ajánlásom

  • ext4: Ha egy egyszerű és megbízható megoldást keresel, amelyet könnyű karbantartani és javítani, akkor az ext4 a legjobb választás.
  • ZFS: Ha hajlandó vagy egy kicsit több időt és erőforrást fordítani a telepítésre és karbantartásra, és cserébe fejlettebb adatvédelmi funkciókra van szükséged, akkor a ZFS egy kiváló opció.

Mindenképpen érdemes rendszeresen biztonsági mentéseket készíteni, hogy minimalizáld az adatvesztés kockázatát bármilyen fájlrendszer használata mellett.

Egyébként ext4-et használok. :)

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

ZFS: Ha hajlandó vagy egy kicsit több időt és erőforrást fordítani a telepítésre és karbantartásra, és cserébe fejlettebb adatvédelmi funkciókra van szükséged, akkor a ZFS egy kiváló opció.

Amit eddig a zfs-sel tapasztaltam: egyáltalán nem kell hozzá sok memória, kevés is elég. Ha van, akkor örülünk, és azt cache-ként használja. Ráadásul valahogy úgy, hogy nem veszi el mástól a lefoglalható memóriát, ha jól értettem. Azt nem tudom, hogy mi van, ha pl a deduplikációt bekapcsolod, de annak meg a legtöbb helyen mi értelme? Ha kell az már egy speciális eset. És az ECC ram is hülyeség szerintem, persze szerverben legyen olyan, de egyébként mivel lenne hátrányban a többi fájlrendszerhez képest normál rammal?

(A telepítése és használata sem bonyolultabb, mint bármelyik telepítése, sőt talán egyszerűbb, ahol ez eleve adott, és nem neked kell kernelbe fordítgatni)

irigylem azokat akik a nem tudom a csillagjegyemet választhatták. Már ha komoly, hogy nem tudják. Akkor ezek szerint olyan környezetben vannak és voltak is, ami mentes az eféle baromságoktól.

sajnos NEM - lehet boldogabb lenne az életem?

es hol a reiserfs? meg nekem mi a csillagjegyem?

Mi arpi_esp csillagjegye? https://hup.hu/user/2195

A link megnyitása nem sikerült, így közvetlenül nem tudom ellenőrizni arpi_esp csillagjegyét a HUP weboldalán. Ha van más információ vagy közvetlen adat, amely alapján meg tudnám nézni, kérlek oszd meg velem! Egyébként kérheted tőle közvetlenül, vagy ellenőrizheted a profilján, ha hozzáférsz az oldalhoz.

ReiserFS-t használ.

A ReiserFS fájlrendszer, amelyet arpi_esp használ, egy naplózó fájlrendszer, amelyet a Linux operációs rendszerekhez fejlesztettek ki. Gyors és hatékony fájlkezelést biztosít, különösen a sok kis fájlt tartalmazó könyvtárak esetében. Bár a ReiserFS nem a legújabb vagy legszélesebb körben használt fájlrendszer, továbbra is stabil és megbízható megoldás lehet bizonyos alkalmazások számára.

Ha Rák csillagjegyű vagy, a ReiserFS használata jól tükrözheti az elkötelezettségedet a stabilitás és a hatékonyság iránt.

Rak? :)

Nem egy féle fájl rendszert használok.

Jfs a javasolt a banknak. Volt, hogy használtam.

Ext a kedvencem ❤️

Kellett itt hulye otleteket adni. :)

Ehhez kepest tenyleg volt ertelme a screen time-os kerdesnek is.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Jelezném itt - mert nekem még jó a memóriám -, hogy ez az egész horoszkóposdi (amitől én egyébként mindig is lilát hánytam), tőletek, olvasóktól jött ... ;) Ahogy ez a szavazás is. A credit-et oda tessék adni, ahova az jár. :D

Én csak - ahogy az lenni szokott - csak a lovat adom alátok, hogy nyargalászhassatok kedvetekre, körbe-körbe ... :D

trey @ gépház

Az utokor kedveert: nem arrol szolt a kommentem, hogy hianyolom a huprol a horoszkopot. Arrol, hogy azt a szavazast is olyan hulyesegnek tartottam, mint a horoszkopot. Mert kb. random ertekbol nem lehet ertelmes kovetkeztetest levonni (garbage in, garbage out). Nagyon nem ugyanaz.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

- mi a csillagjegyed?
- dinoszaurusz
- de olyan nem is létezik!
- a többi sem!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szia, mi a csillagjegyed (amikor bekapcsolták) és milyen fájlrendszer van a háttértáradon?

ChatGPT

Szia! Nincsenek személyes adataim, mint például csillagjegy, mert én egy mesterséges intelligencia vagyok. A háttértárolómat illetően, mivel egy felhőalapú szolgáltatásként működöm, az adatok tárolása a háttérben valószínűleg valamilyen megbízható és skálázható fájlrendszert használ, mint például az Amazon S3, Google Cloud Storage, vagy valami hasonló megoldás. Pontos részleteket erről azonban nem tudok nyújtani.

Sejtettem, csak a hup.hu-n van egy topik, hogy csillagjegy alapján javasolsz fájlrendszert, ezért szerettem volna tudni, hogy ez nálad is egyezik-e.

ChatGPT

Érdekes megközelítés a csillagjegy és a fájlrendszer összekapcsolása! Bár én mesterséges intelligencia vagyok, és nincsenek személyes adataim vagy preferenciáim, szórakoztató lehet eljátszani a gondolattal. Íme egy vicces összepárosítás csillagjegyek és fájlrendszerek között:

Kos (Aries): Ext4 – Gyors és hatékony, mint a Kosok.

Bika (Taurus): Btrfs – Megbízható és rugalmas, mint a Bikák.

Ikrek (Gemini): FAT32 – Egyszerű és kompatibilis, mint az Ikrek.

Rák (Cancer): ZFS – Stabil és biztonságos, mint a Rákok.

Oroszlán (Leo): NTFS – Népszerű és erős, mint az Oroszlánok.

Szűz (Virgo): XFS – Precíz és gyors, mint a Szüzek.

Mérleg (Libra): ReiserFS – Egyensúlyban van a teljesítmény és a helyhatékonyság között, mint a Mérlegek.

Skorpió (Scorpio): HFS+ – Mély és összetett, mint a Skorpiók.

Nyilas (Sagittarius): exFAT – Sokoldalú és kalandvágyó, mint a Nyilasok.

Bak (Capricorn): UFS – Megbízható és tartós, mint a Bakok.

Vízöntő (Aquarius): F2FS – Innovatív és modern, mint a Vízöntők.

Halak (Pisces): JFS – Hatékony és megbízható, mint a Halak.

Ez persze csak egy játékos gondolatkísérlet, de érdekes lehet látni, hogyan lehetne ilyen módon párosítani a csillagjegyeket és a fájlrendszereket!

4o

ChatGPT cn make

-> Fun

(hátha valakinek nem volt egyértelmű ... mondjuk szemmel láthatóan ...)

trey @ gépház

Végre egy értelmes szavazás. Lássuk lesz-e belőle valami aktuáltémás* flame?

Szerkesztve: 2024. 06. 03., h – 16:53

Viccnek jó, de pont eltalálta, hogy btrfs-t használok. :D De emellett még ext4-et, NTFS-t, exFAT-ot és fat32-öt is. :D (A Win10 egyik partíciója ugyanis fat32-es. :D)