Szabadidős projektek

 ( bmarky | 2011. február 19., szombat - 20:15 )

Sziasztok!

Az utóbbi időben azon kaptam magam, hogy több a szabad időm. Arra gondoltam, hogy valami hasznosra is fordíthatnám ezt az időt(testmozgás kizárva). Szeretnék szerezni tapasztalatot programozás terén, de saját projekt kizárva (fiatal/tapasztalatlan taknyos vagyok)
És itt jön(nek) a kérdés(ek). Szeretnék keresni egy csapatot ahol esetleg még a hasznomat is veszik. Milyen lehetőségeim vannak? Hol kezdjek keresgélni? Ti hogyan csinálnátok? Hogyan csináltátok?

Várom az ötleteiteket!
Üdv. :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pedig egy saját programon sokat tanulhatsz, az önképzésnél kevés jobbat tudok elképzelni...
De ha azt nem akarod, akkor keress egy olyan opensource projektet, ami érdekel és nézd meg mit csinálnak mások. Tanulj abból!

tinca, gondolod ez a legegyszerubb megoldas? Marmint nem durva egy kicsit kezdesnek mas kodjat olvasgatni?

miert lenne az? en is mas kodjabol tanultam meg programozni 10enevesen, igaz nem kommentezett forraskodot hanem disassemblyt neztem... na az durva volt, de megerte.

A'rpi

vannak bevált módszerek:

- mondjuk úgy elméleti: kb egyetem, azaz egy stabil, jó alap
- mondjuk úgy gyakorlati: bevált szakmabeli fogások, mestertől tanulni vagy konkrét szakmát..
- kutatás: ha nincs lehetőség az első kettőre ez marad, ha mégis az "emberiség" birtokában van már akkor csak reverse engineering-nek hívják

ez a harmadik itt önmagában nagyon rossz dolog (időrabló és félrevezető), az első kettőt kiegészítendő (lehet!) jó, ha neked bevált, gondolom te is kiegészítetted valamelyiket :)

hat 11 evesen meg eleg messze voltam az egyetemtol, szakirodalom pedig 22 eve meg nem sok volt elerheto Mo-n, igy maradt a 3. volt egy 2 kotetes konyv amibe mintegy helykitolteskent az egyik fuggelekben leirtak az asm utasitasokat, azzal el tudtam indulni, a tobbit mar kineztem masok kodjaibol
persze eloszor irnom kellett egy disassemblert es egy assemblert basic-ben, de az megvolt par nap alatt :)

A'rpi

hát ha erre 11 évesen napokat elpazaroltál akkor nem vált be az időpazarló kikötés miatt ;)

persze, főleg a programozás az ahol mások kódját kell bújni, de értsd jól, a topikra írtam, tehát ez a kódbújás mondjuk úgy szükséges eszköz, amit utolsónak vet be az ember, ha ilyen hobbit keres amitől fejlődik is legyen mondjuk olyan cél hogy egy funkcióval kibővít valamit és emiatt szükséges ez amire te ahogy írtad más miatt szorultál rá.. de nem az a cél hogy mások kódját bújva okosodjon

Azt gondolom, hogy kezdőként is meg lehet találni azokat a részleteket, amelyekből tanulni tud. Ezért kellene inkább saját programocskát (projektet) írnia. Ki kell nézni milyen részekkel kezdjen: io, hálózat vagy még előbb alapvető programozási strukturák (ciklus, feltétel, stb).
De mindenki maga dönti el, h mit bír és mit akar. Ez csak javaslat.

Hasonló cipőben járok (szintén fiatal, szintén tapasztalatlan, szintén piszok sok szabadidővel). Ha jól mennek a nyelvek (leginkább az angol), akkor megpróbálhatsz becsatlakozni valaminek a lefordításába (nemrég volt itt egy cikk a KDE fordítóiról pl.). Amit én a fejembe vettem az az, hogy a szabadidőmben megtanulok GUI programozni (PyQt mondjuk). Egy a bökkenő, hogy egy kicsit költséges is, egy jobb tankönyv ca. 7-8000 Ft.
___
Blogom

Huuuhhh de szivesen cserelnek most veled. Konyvet megvenni nem gaz, de elolvasni mar nincs idom... :S Egyebkent mi akadalyoz meg abban, hogy neten tanulj?

Hát, leginkább az, hogy nem igazán találtam használható tananyagot (ezen kívül: http://www.commandprompt.com/community/pyqt/x61 ezt viszont Qt 3.x-hez írták, most meg ugye 4.7 az aktuális). PyGTK-hoz a neten több és jobb tananyagot is találtam, de nekem viszont Qt kéne, mert azzal AFAIK több platformra lehet alkalmazásokat írni (+KDE-ben natív).
___
Blogom

Úgy látom nem gond neked az angol. Tehát Qt és Python nyelvekhez itt van pl. ez: Rapid GUI Programming with Python and Qt
Ez már a Qt4-ről szól.
Szerk. Most látom csak a C++ Qt4 könyv tölthető le pdf-ben: http://www.qtrac.eu/marksummerfield.html
A Pythonoshoz csak a források érhetőek el.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nagyon jól látod, és amúgy én is a fent említett könyvet néztem ki magamnak.
Gondolkoztam amúgy, hogy inkább a C++ és Qt kombinációval lenne érdemes foglalkozni. A python szintaktikájával valamennyire már tisztában vagyok, és mivel már írtam is benne ezt-azt (nagyon alap dolgokat, tényleg.) ezért logikusabb választásnak tűnt.
___
Blogom

A google viszont megtalálja amit keresel. Nem tudom mennyire legális, de ott van: Rapid.GUI.Programming.with.Python.and.Qt.Oct.2007.pdf
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

van konyvem pdf-ben /Rapid GUI Programming with Python and Qt - The Definitive Guide to PyQt Programming (2008)/ ha jol lattam QT4. ha kell, akkor irj egy privatban.

a legegyszerűbb megfogni egy freesoftware appot, melyből hiányzik neked egy funkció, és azt a funkciót elkészíteni, majd beküldeni. ha elfogadják, respect, ha nem, tanulsz belőle, miért nem (és persze beleforgathatod a saját packagedbe az új functiont.)

Itt van egy csonó projekt és eléggé könnyű felvenni is a kapcsolatot a fejlesztőkkel. Sok a fake cucc, de szerintem még így is hatékonyan találsz magadnak valami egyszerűbb kis projektet.

java'nother blog

Az Én csináltam! topikban elég sok otthoni projekt van, esetleg ott nézelődhetsz. Én jelenleg egy opensource játékot fordítok át androidra, ez a hobbiprojektem (de értelmes munkát nem tudok adni, a legtöbb része abból áll, hogy C-ben szívok opengl-lel).

Azt ajánlom, mint a többiek felettem: valamilyen scriptnyelvvel foglalkozz (python, ruby, ...), ott elég gyorsan, rövid kóddal lehet látványosat készíteni, így nem veszik el a lelkesedés és szívesen leülsz dolgozni. Én mindenképpen saját projektet javasolnék, a tutoriálok olvasása közben biztos eszedbe jut valami egyszerű feladat. Ha nem vagy tapasztalt progamozó, akkor egy nagy projektben általában nehéz kicsit hozzátenni úgy, hogy ne kelljen átlátnod az egészet.

Szia!

Ha komolyan gondolod a tanulást, akkor figyelmedbe ajánlom gyakornoki programunkat, ahol valódi, éles projekteken dolgozhatsz. Ez persze már nem a hobbiprojekt kategória, de nagyon sokat lehet tanulni.

Üdv,
Gergely