Elkeresztelték a McKinley processzort

 ( bra | 2002. április 26., péntek - 14:32 )

Az Itanium utódjának, a McKinleynek az igen hangzatos és valódi meglepetést okozó Itanium 2 nevet adták az Intelnél.Az Intel szerint az Itanium 2 erősebb és gyorsabb lesz, így legalább kétszer akkora teljesítményt fog nyújtani mint elődje, az Itanium. A processzor várható megjelenését 2002 közepére várják és sokak szerint ez lesz az első Itanium processzor, amely használható küldetéskritikus rendszerekben, adatbázis szerverekben. Az eredeti Itanium processzor nem igazán terjedt el, leginkább csak a meglévő alkalmazások portolását végezték a megvásárolt gépeken.

Az új processzor az Intel szerint versenytársa lesz majd a nagyteljesítményű RISC rendszereknek. Mindemellett szembe kell nézniük majd az AMD új x86-64 chipjeivel is, amelyeknél a konkurrens cég egy teljesen új architektúra helyett maradt a jól bevált XT hagyományoknál (több ezer MHz-en), meghag
yva a lehetőséget a jelenleg elterjedt 32 bites alkalmazások futtatására is.

A Hewlett-Packard és a Compaq is fel kíván hagyni a jelenlegi RISC alapú rendszereinek gyártásával, hogy az Itanium nagyobb szerepet kaphasson a piacon.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a; kompatibilisek maradunk minden korábbival: lásd a Sun hogy csinálja: baromi régre visszanyúló bináris kompatibilitást tudnak fenntartani, és ua. bináris progony fut a Workstation szinű gépeiken, mint ami a legnagyobb szuperszámítógépeiken is.

Persze evvel együtt jár némi teljesítménybeli "visszaesés", vagy inkább kevésbé skálázhatóság is. Pl. egy 128 processzoros Sun szuperszámítógép, kb egy 32 Processzoros IBM szuperszámítógéppel veszi fel a versenyt.

b; lehet úgy is csinálni, hogy gyakorlatilag, nincs két igazából teljesen kompatibilis architektúrád, viszont csinálnak akkora izom gépeket, mint atom. Legalábbis az atomvillanást lazán lemodellezik neked:)

Viszont ami tényleg támadható, hogy ezekkel szemben is sajnos egyre jobban tért nyer az intel a vackaival:-(

BTW.: Bár szurkolsz az AMD-nek, de azt azért nem hiszem rólad, hogy egy olyan szintű kiszolgálási teljesítményt nyújtó gépet, mint az ftp.fsn.hu AMD procira alapozva akarnál megépíteni. Legalábbis ezen a téren (sok-sok kemény IO) az Intel jobb lesz mint az AMD, mégpedig azért mert ő régóta csinál low-end kategóriás szerverekhez alaplapokat is, és jól össze tudja hangolni a várakozásokat az egységek közt.

Az AMDnél meg igazából nem olyan rég óta adtak kis saját alaplapot... Kb. az Athlon-ok megjelenése óta lehet AMD chipsetes alaplapokat kapni, és még mindig ott vagyunk, hogy azon csak a south és north bridge származik az AMD-től és nem az egész alaplap.

Márpedig ha a low-end kategóriában tért akar nyerni, akkor imho nem kéne olyannal "blamálni" magát, hogyha pl. duál alaplapot akarsz venni, akkor azt pl. a Tyan-tól kell megvenni.

No, nem mintha a Tyan egy rosz márka lenne:)

Háth áljunk: A bináris kompatibilitás alatt azt értem, hogy fogsz egy xy fájlt, chmod u+x xy; ./xy , és ugyanez működni fog egy 1 procis sünin, és egy 128 procis sünin is. Hogy alatta a Solaris mit hackel, az a francot sem érdekli. Bár ha ez így megy, márpedig így megy(!), akkor nem hinném, hogy az OS-nek olyan sok supportot kéne benne nyújtani, ui. tudtommal, ráadásul ugyanaz a Solaris 8(/9) felmászik az 1 procis kis mezei Sun-ra, mint a Sun 10000E-re.

IMHO még OS szinten is csak olyan szintű support kell hozzá, hogy max fel kell programozni néhány IC-t, de az is lehet, hogy azt megteszi az a rész, ami még az OS előtt betölti a szupergépre a partíciókat. (Itt most arra gondolok, hogy gyakorlatilag ezek a "böszmék" csak annyiban mások, hogy sok procit tudsz belerakni, és ez némi összehangoltságot igényel.

Ezt viszont a backplane szinjén intézik el.

BTW.: Tudtommal a K7 generációt már az alpha procik ev6 busza alapján tervezték-> egyszerűen megoldható lenne a sokprociasítás. Én úgy hallottam, hogy azért nem csinálnak ilyet, mert maga ez a buszerndszer rendkívül bonyolult, és nagy intergráltságú áramköröket igényelne az alaplapon, ha 2-nél több procit akarsz használni. És ez jelentôsen megdrágítja.

BTW2.: Írjunk ki a csokira pályázatot, vagy privát ügyként tekinted?:)

Hmm.. Megdobnál URL-el vagy valamivel, ami azt igazolja, hogy a nagyobb Sun gépeken nem futnak a szabad OS-ek?

Ui. SUN-os embertől hallottam, hogy az új és a régi cuccok közt megvan a bináris kompatibilitás. Tehát, ha te lefordítasz valamit, akkor a binárist szabadon hordozhatod a gépek közt. Hogy ebből mennyit rejt el a Solaris azt nem tudom. De szintén a sun-os mókus mondta, hogy ugyanaz a Solaris 8/9 fut a "nagy" sun-okon, mint a "kicsi"ken.

Szóval, most két különbözõ vélemény ütközik :)

Jó lenne már vhonnan autentikus infót keríteni!:)

Az egy másik dolog, hogy a 64 bites "userland" nem fut a 32 bites architektúrán. Viszont a 32 bites köszöni jól fut a 64 bitesen :)

És ma már az alsó kategióriában is szinte csak 64 bites van, az "újonnan" árult Sun masinkák közt.