MPlayerHQ - Miért is jó a CVS?

 ( trey | 2002. március 5., kedd - 8:44 )

Azaz íme néhány új feature a CVS-es verzióban :

Hardveres ekvalézer - nagyon zúgott már érte a nép de végre elkészült : lehet hardveresen állítgatni a fényerőt/kontrasztot/színhűséget, meg ilyen marhaságokat, ha az xv video meghajtót használod. Eddig ezt csak szoftveresen, és csak a DirectShow DivX codec-kel lehetett. A használata ennek is ugyanaz, billentyűk 1-től 8-ig - lásd a manpaget.

Új input rendszer - amivel hozzá lehet rendelni bármelyik MPlayer funkciót bármelyik billentyűhöz/egérgombhoz/joystickhoz, mindez egyszerűen konfigurálható egy config file segítségével. A példákat lásd az input.conf nevű filet a main/etc könyvtárban.

Playtree - ez kicsit megváltoztatja az MPlayer viselkedését több file lejátszása esetén. Az ilyenkor megadott opcióknak mostantól számit a sorrendjük is : ami a parancssor legelején van az lesz az alapértelmezett, ami egy-egy filenév után, az pedig felülbírálja az előbbieket. Bővebben lásd a dokumentációt.Új fileformátumok - név szerint a FILM, ami Sega Saturn CD-s játékokban található meg, és a RoQ, ami néhány ID Software játékban, például a Quake III-ban és a Return to Castle Wolfensteinben. Fejlesztés alatt van a Playstation-ös filmek lejátszása.

Javított szoftveres scaler - tudvalevő hogy ez az amit a MEncoder használ átméretezésre, és az MPlayer teljes képernyős lejátszásra, ha a videokártya nem támogatja ezt hardveresen. Eddig ez csak YV12 formátumú codec-ekkel működött (libmpeg2, libavcodec), mostantól már az összes többivel is (pl. Windows DLL-ek).

Néhány MEncoder specifikus új feature :

Enkódolás több bemeneti file-ból - nem, nem külön MP3-ről van szó. Ez a funkció több JPEG-ből történő MJPEG létrehozására alkalmas. Megjegyzendő hogy a MEncoder képes MPNG file-ok létrehozására is :) , és természetesen az MPlayer le is játssza őket. Lásd a MEncoder dokumentáció új fejezetét.

Csak a megadott időintervallum enkódolása - egyértelmű.. Lásd a MEncoder manpage-t.

XViD enkódolás támogatása - az XViD egy nyitott forráskódú továbbfejlesztése a régi OpenDivX codec-nek, egy DivX4 verő (szeretne lenni). URL : http://videocoding.de. Jelenleg még nem usereknek..

Néhány napon belül announceolva lesz néhány feature aminek örülni fogtok.. ;)