[megoldva] pkg install nem működik

Fórumok

Üdv,

VirtualBox-ban futtatok OpenSolaris-t (legújabb fejlesztői). Host: Debian Lenny.

Van netem, megy a firefox stb. viszont csomagot nem tudok telepíteni sem grafikusan sem parancssorból:


su --> root

pkg refresh --full
pkg install SUNWgcc

Hibaüzi az hogy a 'pattern' lehet hogy nem jó. De hát persze hogy jó.

Igazából GCC kellene nekem mert progit szeretnék fordítani. Alap rendszeren nincs ez biztos mert find nem találta.

Mondjuk eddig Belenix 0.6-os Live cd-t használtam, viszont a 0.7-esből kivették a GCC-t. Miért??

Lényeg, lehet hogy a VirtualBox-os hálózat miatt nem jó valami? Ugye Vbox-ból ping nem megy.

Tudna valaki segíteni?
Köszi.

Hozzászólások

kipróbáltam, sajna nincs ilyen parancs.

Úgy jön le nekem abból amit olvasok, hogy van a Sun-nak is saját fejlesztésű fordítója, meg megvan rá a GCC is. Amúgy most nem is ez a kérdés, biztos hogy a fentebbi parancs a megoldásom a GCC-hez.

hanem hogy miért nem tudok semmilyen csomagot sem telepíteni? pedig van net.

hát így se jártam még az elmúlt evtízedekben, annyi munkám lett hogy nem volt időm megnézni. Azért köszi a segítséget. :)

Úgy néz ki hogy magából a VirtualBox-ból (OSE v1.6.6) nem tudja a csomagokat elérni online. Natív gépen boot-oltam és ott mennek a csomag telepítések.

Viszont akkor ez VBox specifikus, megnézem mit írnak a VBox release notes-ban aztán megírom ide is, hátha egy kis időt spóról majd másnak.

Végre realizálódott a problémám :)

Az Opensolaris IRC csatornán nagyon segítőkészek voltak a srácok, és kb. olyan 1 óra alatt rámutattak több dologra is, pl. a repo-hoz hozzáadtam a blastwave-et és onnét fel tudtam tenni a gcc-dev csomagot. Habár más csomag nem ment fel a hivatalos repo-ból.

A hibák ami miatt nem tudtam a gcc-t feltenni csomagból ezek voltak:
- Valós gépen hiába boot-oltam mind a stabil, mind a fejlesztői osol verziókat, nem engedtek a live rendszer alá csomagból feltenni dolgokat - habár kellene, mert ugyanolyan hibaüzenetet adtak mint a telepített osol fejlesztői verziója - tehát nem azt mondta hogy ne telepítsek mert live alatt vagyok - ez az osol hibája szerintem
- gcc-dev csomagot próbáltam feltenni, de az úgy néz ki nincs benne a hivatalos repo-ban, mindenesetre ss-dev csomagot javasoltak - ez már megy is a stabil osol alatt csomagból ezzel a paranccsal: 'pfexec pkg install ss-dev' , ez mindenesetre jobb lesz talán fordítani, mert a gcc-vel fordított binárisnak keletkezik egy extra függősége, ami a lib-gcc lesz
- virtualbox-ban is működik már, de csak a stabil verzió - nem is értem miért egyből a fejlesztőivel kezdtem próbálkozni?
- az is nagyon szivatott, hogy a fejlesztői osol-ban a hálózatt DHCP-n véletlenszerűen néha felveszi, néha nem, ezért a hibaüzenetek néha azért voltak, mert nem volt net kapcsolat

Kb ennyi. Szóval a végeredmény az hogy stabilt használjak és nem gcc-dev hanem ss-dev (ami ugye a Sun Studiós fejlesztői cucc). Habár fórumokon és doksikban is mindenhol egyből gcc-dev csomagot írnak, úgy látszik hogy hivatalosan a Sun inkább a saját C fordítóját akarja jobban támogatni.