Több millió forint egy webszerverre :) ?

 ( rjani80 | 2008. november 18., kedd - 9:36 )

"A békéscsabai önkormányzat informatikai osztályán megtudtuk, évente több millió forintot költenek arra, hogy megfelelő tűzfalakkal védjék azt a szervert, amelyen a honlapját tárolja a város."

forrás: beol.hu
http://beol.hu/cikk/cikk/191132/fr/rss

Több millió forintot egy webszerverre költeni? Szerintetek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

mindenki tudja hogy mennek a dolgok közigazgatásban.
Mert ugye tipikus eset hogy a szervert nem a hivatali rendszergazda üzemelteti, ugye hanem valaki vagy valakik elnyerték a pályázatot. Na most az a valaki általában valakinek a valakije :> így az ár is többszöröse a piacinak, eleve a pályáztató is visszakap belőle a pályázónak is bőven megéri, mindenki jól jár kivéve az állam.

mit kell ezen csodálkozni?

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.28-rc4

Rosszul írtad: Mindenki jól jár, az állam is ÁFA révén, mi járunk rosszul mert a mi adónkból fizetik ki az egészet.

Ja persze, mert Magyarorszagon mindenki szorgalmasan megfizeti az AFA-t...
_______________________________________________________
Slackware current - linux-2.6.27.6 - KDE 4.1.3
bandix @ Technische Universität Dresden

"Mindenki jól jár, az állam is ÁFA révén"
Átgondolásra visszaküldve.

ÁFA ügyben jogos a 2 pont.

meg kene kerdezni oket, mielott fikazodunk. tobb millio forint okossagnak eleg keves, az valahonnan 100 milliotol indul.

Ha ebben a szerverek üzemeltetése (áram, IP kapcsolat, adminisztráció stb.) bennevan és elég nagy forgalmat bonyolítanak, illetve elég fontosak akkor nem olyan veszélyes összeg ez. Mindenféle városi, megyei stb. dolgokat (online ügyintézés és tsai) azért nem egy homepc-re kéne bizni egy soho routerrel. :) Azért jobban utána kéne nézni, mert kicsit sántít ez a fenti mondat nekem.

Meg van olyan önkori is, ahol licencelik a szoftvereket, ahelyett, hogy egyszer megvették volna rendesen. Azaz egyszeri 10 M túl sok, inkább évente 3 M :)! Ezek a számok csak példák, de mivel állítólag ismerős is bele van vonva a licencbizniszbe, így lehet, hogy nem is tévedek sokat. (Vagy keveset is írtam :) )

Annak is van értelme, hogy gyakorlatilag bérelnek egy szoftvert (pontosabban egy megoldást), többnyire ilyenkor nem egy adott verziót használnak, hanem mindig a legfrisebbet (ha értelmesen kötötték a szerződést), nem kell foglalkozniuk az upgrade-del. Lehet, hogy 10M a szoftver most, és aztán 1-2 évente még 6M, ehelyett évi 3M egészen baráti :)

No meg ugye ne felejtsük el azt sem, hogy egy forráshiányos önkormányzat hiába szeretné egyszeri díjért megvenni a szoftvert, ha nincs egyben annyi pénze. Ilyenkor kompromisszumként marad a licenszelés. Vagy az átállás. ;)

Azért egy Kemence község, és egy megyeszékhely nem egy kategória. Itt az átállás is súlyos milliókba lenne, HA megoldható.

Ha mindent rendesen, szépen, hivatalosan csinálsz, akkor egy szerver üzemeltetése bizony nem két fillér. Egy webszerver pl. 24/7-es üzem. Ehhez a rendszerfelügyeletet minimum 3 emberrel tudod biztosítani, de inkább 5-tel. Az 5 emberednek van legalább egy vezetője, fenn kell tartanod a supporthoz szükséges infrastrukturát (hibabejelentő rendszer, telefon, fax, email, rezsi), ennek is van költésge (nyilván nem ez az egy projekt termeli ki az árát, de a ráeső részt mindenképpen fizetnie kell a megrendelőnek). Fentiekhez jön még a hosting maga, vélhetően nem egy db szerverről van szó, hanem alsó hangon kettőről (akár más helyszínen), és a biztonsági mentéseket is meg kell oldani.
Ez éves szinten bizony több millió forint, akkor is ha nincs lopás, meg visszacsúsztatás.

OK, és a kérdés itt az lenne, hogy nem hatékonyabb és olcsobb a szervert kihelyezni egy szerverközpontba? Nem gondolom, hogy becsületes gondolattal 5 vagy akár 1 embert is fizetni kell egy webszerver kiszolgálásáért mert (és főleg ha - ahogy mondod "hivatalosan" - vagyis mindent jól csinálsz) egy embernek sem lenne éppen sok munkája egy webszerver körül (a gépeknél mindent automatizálni lehet és szerverközpontokban néhány ember többezer szervert is képes tökéletesen kezelni).

Na de én ezen nem csodálkozok, tudományosan és statisztikailag is bizonyított, hogy amit az adófizetők pénzéből fizetnek (politikai és nem pedig gazdasági módszer) az a legjobb esetben 2x annyiba kerül mint a magánpénzből finanszirozott ekvivalens (ez persze nagycégek esetében vitatott, mert már azok sem gazdasági hanem inkább politikai - vagy legalább részben politikai - módszerekkel biztosítják a bevételt és akkor a kiadás is már más).

Nos izé... Azért ez így ebben a formában súlyos verébre ágyúval. A 24/7 öt fő plusz főnök nem egy weblap kiszolgálására való, hanem egy olyan vállalkozáshoz, ahol sok weboldal működtetését végzik. Úgyhogy nem "egy szerver" üzemeltetéséről bezsélünk akkor már, hanem ezer szerver üzemeltetéséről. Akkor már nem is olyan vészesek a költségek.
Egy önkormányzat webes portálja, amin közhasznú információk, esetleg ügyfélkapu és még egy-két apróság van, nem jó, ha egy desktop pc-n van, de nem is biztos, hogy saját embert kell rá foglalkoztatni, ako 7/24-ben lesi a vasat, hogy éppen mi van vele. Ettől függetlenül nem feltétlen irreális évente néhány milliót kifizetni egy ilyen szolgáltatásért.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

http://onkormanyzat.net/2006/onkormanyzatok/bekescsaba-megyei-jogu-varos

innen:

Békéscsaba weblapja:
www.bekescsaba.hu

jelenleg nálam a weblap nem elérhető

Az url-t beírva először nem jelenik meg semmi, majd kb. 1 perc múlva fagy a firefox...
Nem jöttem rá, hogy hogyan csinálják!

Elég jó móka több milláért. :)

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Nem elérhető? A fenét, érzik hogy hekkelni akarod és megfogta a csodatűzfal a csalafinta böngésződet. Az enyémet is, de engem meg utálnak Csabán :)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Kikapcsoltam a Java-t, így megszűnt a fagyás, és kb. 1 perc késéssel be is jön az oldal, igaz a CPU-t full 100%-on folyamatosan..

(Szerintem aki ilyet csinál az nem lehet normális.)

Látom komoly gondot fordítottak a legköltséghatékonyabb megoldás megtalálására is: www.bekescsaba.hu/index.aspx

Sok szerencsét kívánok nekik ezúton is! :)

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

itt megjelenik par sec alatt, de hajtja a procit... vsz az axismediapplet "dolgozik", bar csak a statuszsorban...

Lehet, hogy én értem félre, de ez:

"évente több millió forintot költenek arra, hogy megfelelő tűzfalakkal védjék azt a szervert, amelyen a honlapját tárolja a város."

szerintem azt jelenti, hogy évente több millát nem a hosting/server akármire költenek, hanem csak a szerver védelmére.

Szó szerint ez csak fw, de mivel a cikk nem a hup-on jelent meg ezért kicsit tovább gondolva firewall/ids/ips/etc.
Ennek vásárlásra, support-ja, konfigolása.

Ami nem kicsit overkill, szerintem.

Bár ilyen tűzfalat (nem jön be a weboldal) én olcsóbban is tudok csinálni. Kihúzom a hálókábelt, nem is kérek évente több millát, havi 100-ért megcsinálom. Még a megfelelő zsebekbe is csorgatok belőle

az altalad idezett sorok aztmondjak, hogy nem webszerverre koltik direktben, hanem a webszerver vedelmere.

egy nem informatikai ceg szamara az egyetlen mukodo biztonsagi megoldas, ha szerzodik egy it biztonsagban jartas ceggel. Ugyanis egy kisebb ceg vagy nagyobb onkormanyzat nem tud alkalmazni egy hozzaerto biztonsagtechnikust (sem penzzel, sem munkaval nem tudja ellatni.)

A tuzfal szinte ertelmetlen dobozkent ertekesitve (dobozkent=leteszem es megy) a jobb minosegu megoldas a tuzfal szolgaltatas vasarlasa, amikor is lenyegeben a tuzfalas szekerto tudasat berled havi dijert. Nem a szoftvert, nem a vasat, hanem embert vesz (megoldast vesz).

hogy szerzodnel ha te lennel a megrendelo? munkanap 7-16 oraig? Es akkor ejjel/hetvegen szabad betorni? Ugye nem. Ep esszel az ember vedelmet csak 7x24 konstrukcioban vasarol.
Na akkor becsuljuk meg, hogy mennyi egy ilyennek a munkakoltsege, hany ember kell hozza, milyen emberek kellenek hozza.
Evi 1 millio nagyon konnyen kijon (meghaladja)

Az a gond, hogy arra gondolsz, hogy te felteszel egy gepet, havi 30 a gep elhelyezese IP cimmel, masik havi 30-ert menedzseled es orulsz ennyi havi fixnek, mert csak havi 5 orad van benne, es linux/apache/php/mysql, ugyse kell ele kulon tuzfal, ugyse torik fel, mert ertessz hozza :-)
a) ertessz hozza: orankent 20e netto (nem havi 30 !) keves erted
b) nem ertesz hozza: feltorik

Most, a biztonsag miatt (ugye pisa tesztben eleg szarul alunk) leirom, hogy nem allitom, a hivatkozott onkormanyzat ezert a penzert megfelelo szolgaltatast kapott, csak azt allitom, hogy az evi par milio tuzfalra egy ertelmesen elkoltheto osszeg (nem sok).

Költség/haszon elemzés azért nem ártott volna. Nem hiszem, hogy egy normálisan felkonfigurált (egyszer!) linux elé annyira folyamatosan változó firewall konfigot kéne rakni, különben a hupot/indexet is szanaszéjjel hekkelnék hetente...
Ha meg folyamatosan kell basztatni, akkor valaki nem ért a dolgához.
Évi egy millát mi nem kérünk egy teljes informatikai hálózat üzemeltetéséért, és ebben a firewallon túl jópár más dolog is van. És nem törték fel még egyszer sem, egyiket sem.

--
Gabriel Akos

"hupot/indexet is szanaszéjjel hekkelnék hetente..."

Az index-nek valószínűleg a sokmilliós éves védelmi/üzemeltetési költsége van. Ez reális is a sokmilliós napi bevételek melett.
A HUP-nál a forgalomkiesés nem nagy gond, és volt is rá már példa... Mások az elvárások egy nonprofit, egy profit orientált, és egy közszolgálati szolgáltatóval szemben...

Szerinted ezt mennyiből kellene, lehetne megoldani?


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --