Obuntu

Obama, Ubuntu...

Néhány éve nem hittük volna, hogy egy afrikai oprendszer lesz a kedvencünk olyan néven, hogy "Ubuntu".
Néhány éve nem bírtuk volna elképzelni, hogy fekete ember lesz az Egyesült Államok elnöke olyan névvel, hogy "Obama Husszein".

Éljen mindkettő, szerintem a világ egy kicsit jobb lett.

Hozzászólások

Csak a külpolitikai kilátásokat figyelembe véve azt kell mondjam, hogy a világ nem lett jobb hely.

A rasszizmus, az előítéletesség sem szűnt meg, a növekvő létszámú fekete bőrű lakosság nagy része (96%) faji alapon Obama-ra szavazott, másokban pedig bűntudatot próbáltak kelteni azzal, hogy ha nem a fekete jelöltre szavaznak akkor ők rasszisták, miközben egyáltalán fel sem kellett volna merüljön ez a kérdés.

Tehát összességében a világ nem változott, nem lett jobb hely, majd akkor lesz az, ha majd fel sem merül az a kérdés, hogy milyen a bőrszíne az illetőnek, most viszont ott tartunk, hogy amerikában és hazánkban is egyre jobban teret hódítanak (szaporulat, bevándorlás) az idegengyűlölő (többnyire fehérgyűlölő) kultúrák, amik gyökereikben magukban hordozzák ezt a vonást.

Nem szükséges, bár az a beidegződés még erősen él, hogy csak a fehérek lehetnek rasszisták a feketékkel szemben a valóság az, hogy ez fordítva sokkal inkább igaz, nézd meg mi történik Afrika egyes részein, vagy vizsgáld meg egy a hazánkban élő kisebbség szokásait, nyelvezetét.

Ráadásul mi egyre fogyunk, ők egyre többen vannak, nem tartom lehetetlennek, hogy a jövőben kizárólag etnikai, faji alapon fehéreket fognak megkülönböztetni, de akár lemészárolni akár még Európában is, ahogy Afrika egyes részein teszik azt ma (vagy vallási alapon ha Közel-Keletről érkezik több bevándorló). Persze lehet azt mondani, hogy így legalább kiegyenlítenek, hiszen korábban mi mészároltuk őket tömegesen, de ez akkor sincs így jól, már a megkülönböztetés módja is, hogy mi meg ők meg persze nem a bőrszínnel van baj, hanem bizonyos primitívebb kulturákkal.

Nem tagadom, hogy van bennem némi kulturrasszista vonás, de konkrétan az afroamerikaiak sohasem zavartak, és az embereket nem a bőrszínük és a származásuk hanem a viselkedésük és a kultúra alapján amiben élnek, éltek, felnőttek különböztetem meg.

Most olvasom, hogy Bronx-ban McCain-re csak 14% szavazott, biztos nem faji alapon választott a többség.

Miután ugyanannak a fajnak vagyunk tagjai, a "faji alap" szóhasználat már picit erős. Másrészt pedig Obama pont olyanok számára "ígért valamit", akik kissé a társadalom perifériájára szorultak: szegények, bevándorlók. Gondolom Bronx -ban a fehérek között nem túl sok ilyen van.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nekem nagyon szimpatikusak az úriember külpolitikai tervei. Nem kell egy újabb Bush. Őt "nagyszerűen" irányította a pénzügyi és a hadiipari lobbi (lásd "terrorizmus elleni harc", és gyenge, bűnbaknak beállítható országok lerohanása, mint Afganisztán, Irak.)

Egy újabb Bush elmélyítette volna a nemzetközi feszültséget, Észak-Korea, Venezuela (Chavez), Kuba (Fidel-család) lettek volna a következő célpontok. Az utóbbi évek amerikai hadiműveletei iszonyú mennyiségű pénzbe kerültek az USA-nak (és rengeteg anyagi és emberáldozatot a világnak), ez okozza többek között a visszaesésüket, hiszen nem maradt pénz a "hétköznapi" ipar és egyéb szektorok támogatására. Elég megnézni a dollár leértékelődését mondjuk 1990-től napjainkig. Egy újabb republikánus "rendet teremtünk a világban" című elnök (vagy még egy) talán olyan mélyre süllyesztette volna a gazdaságot, amely már nem képes fenntartani a haderőt, végeredményben pedig jelentősen legyengíti összességében az USA-t. Az értékes terület pedig megtetszett volna a világ egy jelentős hányadának. Nem akarok belegondolni a következményekbe..

Obamának nem lesz könnyű dolga mindezt leállítani, úgy hogy a korábbi elnök(ök) által megvalósított rémtettek még mindig "legitimek" maradjanak a világ közvéleménye szemében (hiszen azt ugyanaz az USA követte el, csak más elnökkel az élen).

A rasszizmus pedig sajnos mindig is velünk élt és velük fog élni. A most lemaradt jelölt hívei gyakran hozzáteszik, hogy Obama nem is igazi afroamerikai, a felmenői között vannak fehérek is.
Ennek ellenére sokan azt hiszik hogy afroamerikai, és ha sikeres (összességében pozitív) munkát végez majd, az talán javít a helyzeten. Egyesek a saját agyukat elővéve belegondolnak, hogy igen, származástól függetlenül bárki lehet jó elnök.

Te leragadhattál a kampánynál, a valóság az, hogy az Irakból történő kivonulás koránt sem lesz teljeskörű és ezzel párhuzamosan újabb frontok nyílnak majd többek között Afganisztánban, a pakisztáni határvidékek mentén, természetesen ebben nem izraeli érdekek játszanak szerepet pusztán a terrorizmus elleni harc és humanitárius okok, lásd. még Szaddam Husszein diktátor hatalmának megsemmisítése, még az uralma alatt sem haltak meg annyian mint az amerikai beavatkozás után, nem beszélve a káoszról ami maradt Irakban.

Az Ubuntu nem afrikai oprendszer.

What does Ubuntu mean?

Ubuntu is an African word meaning 'Humanity to others', or 'I am what I am because of who we all are'. The Ubuntu distribution brings the spirit of Ubuntu to the software world.

forrás: www.ubuntu.com

Egy vicc juttott eszembe, amit az Obama kampany elejen felroppent, hoaxra reagalt:
-Mi lesz ha megvalasztjak Obamat es kiderul, hogy tenyleg mohamedan vallasu?
- Mi lesz, mi lesz, hát "Jihad on terror!"

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szóval... Shuttleworthnek kettős identitása van: dél-afrikai és angol. Az Ubuntu deklaráltan Afrikához kötődött születésekor, az afrikai kifejezés választásakor is ezt akarták kifejezni. De akinek kétségei lennének, az nézze meg a kezdetektől "csokibarna" designt, ami most még inkább "bebarnult", abszolút "színesbőrűvé" tették az oprendszert. Nyilvánvaló, hogy a "fehér ember intelligens" nagyon erősen élő dogmáját szeretné Shuttleworth csökkenteni és Afrikára irányítani a figyelmet. A mostani amerikai elnök is nemhogy színesbőrű, de félig afrikai is, így végre talán valóságos dolgok is történhetnek a misszionáriusokok tevékenysége és a gyarmatosítás alól "felszabadultak" káoszban hagyása után.

Remélem...

Viccet felreteve hajra, en is neki drukkoltam.