Szemüveg kérdések

 ( balazsh | 2008. szeptember 9., kedd - 21:13 )

Ma voltam a szemésznél, szemüveget kell majd hordanom. Felmerült néhány kérdés, amit elfelejtettem megkérdezni a szemésztől. Hátha van köztetek olyan valaki, aki ért ehhez, és esetleg meg tudja válaszolni.

Na mármost, én nem látok távolra jól. Ha minden igaz, én egy 0,5-ös szemüveget fogok hordani (azért "ha minden igaz", mert az Ofotértben elvették a receptet), ami elvileg elég gyenge szemüveg. Hallottam olyasmit, innen-onnan, hogyha kitartóan viselem mindig, akkor a szem visszaállhat a normál állapotba, vagy legalábbis legenerálóik valamennyire. Ebben van valami? (16 éves vagyok, ha ez számít valamit.)

A másik az, hogy mivel távollátó szemüvegről van szó, használjam olyan dolgoknál is amihez egyébként nem kéne szemüveg? Például olvasás, számítógépezés, forrasztás, etc.?

Szóval, melyiket javasoljátok?

-Csak akkor hordjam, ha a feladat megkívánja. (Közlekedés, Osztályterem táblája, etc.)

-Mindig hordjam. (Pl.: Olvasásnál, forrasztásnál, számítógépezésnél, etc.)

(Egyébként, ez az első blogbejegyzésem. :-) Az oldalt magát 3 éve olvasom, 2 éve kezdőlap.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Na mármost, én nem látok távolra jól. Ha minden igaz, én egy 0,5-ös szemüveget fogok hordani"

- 0.5-öst

Távolra nem jól látók mínuszos szemüveget hordanak.

"Hallottam olyasmit, innen-onnan, hogyha kitartóan viselem mindig, akkor a szem visszaállhat a normál állapotba, vagy legalábbis legenerálóik valamennyire."

Kevés esélyt látok rá, de nem kizárt. Azonban jó hír: idős korban a "mínuszos szem" korrigálódhat jó irányba.

"A másik az, hogy mivel távollátó szemüvegről van szó, használjam olyan dolgoknál is amihez egyébként nem kéne szemüveg? Például olvasás, számítógépezés, forrasztás, etc.?"

Igen.

"-Csak akkor hordjam, ha a feladat megkívánja. (Közlekedés, Osztályterem táblája, etc.)"

Ha nem hordod, akkor elképzelhető, hogy romlani fog. Persze ezekről inkább a szemészt kellene kérdezni.

--
trey @ gépház

Elvileg -0.5-ös szemüvegnél még a távolra látás nem olyan vészes.. Nekem most -1.0-em van szintén távolra, de nélküle pl már 5-6 méterre nem látok élesen, így a használata erősen javasolt :)

Ami a szem javulását illeti: Én hallottam olyan pletykákat, hogy állítólag, hogy ha mondjuk -1.0-ás kéne, de csak -0.75ösöt viselsz, akkor a szemed egy idő után erőlteti magát, hogy normalizálja a fókuszt, így lassan elérhető a javulás ( kolléga azt állítja így sikerült 0.5 dioptriát javítania a szemén )

Az állandó cipelést 2 okból sem javaslom: 1 részről ha a szemed hozzászokik a végén még ellustul, és amit most szemüveg nélkül jól látsz, az lehet később már homályosabb lesz ( legalább is én ezt tapasztaltam magamon ). Más részről pl. nekem közelre kifejezetten idegesítő, és fejfájás gerjesztő, ha szemüvegen át nézek.. Úgyhogy én úgy szoktam, hogy amikor felállok a monitor elől akkor felveszem és úgy ballagok ki, amikor meg visszaülök a monitor elé akkor ismét leveszem ( csak referenciának: 15 colos monitoron az 1280x1024et kristálytisztán látom normál távon)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

ja, rövid távon, de hosszu távon a sok erőlködéstől mégjobban tönkre megy a szem, plusz ami vele jön (fejfájás, szemfáradtság, stb)

Azt, hogy folyamatosan hordja, vagy sem a szemész mondja meg. Emelett mivel szemüvegbe és nélküle máshogy kell a szemnek fokuszálnia jobb, ha folyamatosan fent van, mivel egy ido utan hozzaszokik és már nélküle lesz kényelmetlen.

ez az ellustul egy mekkora hülyeség. nem a szem izmai miatt nem látsz élesen, hanem amiatt ,hogy megnyulik vagy összemegy a szemgolyod, így nem bír oda fókuszálni a retinára az íriszed (mintha tul kozelrol akarnál makrozni, van egy bizonyos érték, ami alá fizikailag nem tud lemenni a szem)
________________________
Blog | Hogyan?

Aham, csakhogy a fokuszalast is a szemizmaid csinaljak.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

tehát akkor pihenni se álljak meg, mert a szivizmom is ellustul... azért ezek nem olyan izmok, amik csak ugy ellustulnak...
________________________
Blog | Hogyan?

A szem izmaiddal szemben a szív izmod este nem pihen :) Igen is hajlamos a szem elfáradni, és nem csak akkor ha keveset pislogsz..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

hát, biza Én ilyesmit még nem tapasztaltam, és nem emlékszem, hogy a szemészem mondott volna ilyett...

Nekem amugy már 3 éve nem romlott a szemem, megállt -2,25 és -2,75-nél.
________________________
Blog | Hogyan?

Én spec pont akkor szoktam le a folyamatos szemüveg hordásról ( már mint kint az utcán ), amikor meg azt tapasztaltam, hogy már távolra is gyengébben látok szemüveg nélkül, mint elötte.. Azóta amúgy mintha megint javulna kicsit a helyzet..Számomra ez az előbbi commentet támasztja alá, de ha tudsz logikusabb magyarázatot akkor szívesen tanulok..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

a szem körüli izmok képesek bizonyos mértékik a szemgolyo méretét változtatni, de ez semmiképp nem üzemi használta (hunyorítás is ilyen pl.)
________________________
Blog | Hogyan?

Ha olyan helyzet adódik, hogy olvasni kell, felveszem (+0.5).
Ha elfelejtem, nem dől össze a világ, látom a betűket így is, csak szemüveggel kényelmesebb.
Órán fent van, utcán, veszélyes helyeken (kisgyerekek közelében) leveszem és berakom a tokjába.
---
Powered by Áram

Vigyazz, neked forditott a bajod.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

eccer nekem felírt egy doxtor egy 0.5-ös szemüveget, pár hétig hordtam, majd szétesett a fejem. Azóta sincs. Ne feledkezzünk meg minden (hmm. majdnem minden) orvos leghőbb kívánságáról:

-Csak egészség legyen. Meg beteg.

Na... Asszem az én sztorim tetszeni fog...
Ugyanezt a kérdést tettem fel a dokinál - mármint hogy állandóan hordjam-e, vagy csak ha muszáj -, ő azt mondta, hogy állandóan. Így történt. Egyre rosszabb lett, a végén már közel évi egy dioptriát romlott - szintén mínuszos. Ekkor megpróbáltam a kontaktlencsét. Érdekes, hogy onnantól az ég világon semmit nem romlott a szemem. Jobb sem lett, ez igaz, de rosszabb sem. Több rokonom is mondta, hogy nekik is volt szemüvegük, de nem hordták és később nem is volt szükségük rá. Nem tudom, mi lett volna, ha nem hordtam volna egyfolytában a szemüveget, de ha nem kéne most -6-os kontaktlencsét hordanom, akkor 'sszameg a szemész, aki azt mondta, hordjam csak mindig.

nekem hasonló a szituációm, bár némi eltéréssel:
- nem -6os szemem van, a rosszabb -3.25, a jobb(ik) 'csak' fele olyan rossz
ezzel már nemigen ismerem fel az embereket normál távról
- szintén sokáig szemüvegeltem, általános suli 4-től gyakorlatilag... aztán most jó pár éve lencse

... nekem viszont előre mondta a szemerész, hogy "a rövidlálás úgy 20 éves koromig romlani fog, amíg nő a szemgolyóm" (ha megnézzük a rövidlátó szemről készült keresztmetszeti ábrát, látjuk, hogy a fókusz a retina elé esik, tehát ez a szem növekedésével csak romlik...)
— ez be is jött, bár gyakorlatilag úgy 16 éves korom óta nem romlott — be kell vallanom, pontosan nem emlékszem, mikortól:)

kb. akkoriban váltottam kontaktlencsére, picit később.
Én ebből azt szűröm le, hogy a szemromlás megállása nem a lencse miatt van, hanem mert mire az ember lencsét hord, rendszerint már egyébként is megállna a szemromlása. Addig viszont legalább a szemüveget hordva sem erőlteti a szemét.

Neked mikortól van kontaktlencséd?

—-—-—

int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Hm, igaz. Ez is lehetséges. 14 éves korom óta hordok kontaktlencsét.

A szemüveg nem gyógyító eszköz, hanem látás korrekciós és ezt még a szemészek nagyrésze is szereti elfelejteni. Nagy valószínűséggel nem fog javulni tőle a látásod, valószínűbb a romlás, pláne ha közelnézéshez is használod. A szem ugyanis alkalmazkodik.

A mínuszos látás egyébként a tartós rövidtávú fókuszálás következménye általában, például monitor bámulás. Ha gyakran teszel ilyet, akkor erősen javaslom, hogy óránként, két óránként tarts 5-10 perc szünetet, amikor tipikusan különböző távolságokra nézel, például az ablakban nézegetsz. A szemizmok a távolsági fókusz során jobban dolgoznak, ez a kevés pihenő igazi csodát tesz a szemnek.

Szerintem persze. BTW tíz évig voltam szemüveges, aztán elég volt.

Nem csak attol lehet. Nekem peldaul sokkal regebbota rovidlato a szemem, mint amiota monitort bamulok. Cserebe azota nem is romlott annyit a dolog, sot az utobbi evekben (>20) megallt.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

+1
Valamikor az őskorban, 6.-ban hordtam -0.25 és -0.5-ösz szemüveget, mert akkor kiderült, hogy rövidlátó vagyok.

Hordtam kb. 1-2 évig, aztán abbahagytam. Azóta nem romlott a látásom, most 28 éves vagyok, gyakorlatilag egész nap a monitort bámulom, de nem romlott, viszont talán picit még javult is.

Az én elméletem az, hogy mivel a rövidlátás a szem fókuszáló izmainak "lustulásának" eredménye, ezért ha hordasz korrigáló szemüveget, akkor az izmok tovább lustulhatnak, és folyamatosan romolhat a látásod. Ezt megerősíteni látszik az is, hogy azok az ismerőseim, akik hordanak szemüveget, egy idő után kénytelenek erősebbre váltani...

Persze nem vagyok szemész, és lehet, hogy hülyeségeket hordok össze, ez csupán az én tapasztalatom, és lehet, hogy senki másra nem vonatkozik. Mindenki döntse el maga, hogy hord-e vagy nem szemüveget...

nem tudom már hol olvastam, de megyar szemészek bizonyították, hogy a monitor (tévé, stb.) rontani nem ront a szemen, csak a rejtett látási hibákat hozza elő (tehát ha nem lennél szemüveges, akkor akkor se leszel az, ha egész nap monitort bámulsz)

a szunet meg azért kell, mivel az ember monitor nézése közben elfelejt pislogni, így jól kiszárad a szem, ami meg nem tul egészséges
________________________
Blog | Hogyan?

Én is nagyjából 14-15 éves korom óta vagyok pápaszemes. Elsőre -0,75 össel kezdtem asszem, aztán rá egy évre romlott, még egy évre rá szintén aztán ott a -2,75 (?) / -2,25 (?) (cilinder-1,0) val megállt, és az azóta eltelt évek alatt sem változott sem egyik sem másik irányba. Tehát nálam úgymond a "növekedéssel" együtt járt.

A komputeres szemvizsgálat mindenképpen ajánlott, mert ha "cilinderes" azt azzal tudják jól bemérni. / Bár lehet az első kettő szemövegnél még nem volt computeres vizsgálat. Erre most nem emléxem. /

Kérdeztem egyszer szemészt, hogy ez mégis mit jelent, aszonta valami szemfelületi izé nálam oválisos alakú, és a normál állapottól való eltérést mérik ezzel a cilinderes izével. De hazudnék ha azt mondanám, hogy megértettem amit mondott :-))

normál olvasáshoz szvsz ne nagyon használd a -0,5öst, de forrasztásnál, számítógépezésnél egyéb "fényes" dolgoknál viszont kell.

Ami fényt bocsát ki, pl. képernyő, ahhoz már nagyon közelre kell menni hogy lássam.Pl. ezeket a megnemmondom milyen 8-9-10 (?)es betűméretet "karnyújtásnyi távolságból" sem tudom szemüveg nélkül elolvasni. Pedig ez nincs messze.

------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Én 16 évesen -0,5-el kezdtem majd 19 évesen -0,75-ös kellett, és azóta is elég ez, most 29 éves vagyok. A szemüveget állandóan hordtam és hordom most is. A mostani szemüvegem kimondottan olyan ami számítógép monitor használatához készült, tükröződés mentes enyhén sötétített nekem nagyon kényelmes és mintha kevésbé bántaná a szemem a monitor mintha szemüveg nélkül nézném.

helo

a kozel/tavollatas olyan, mint hogy mit tudom en, hanyas cipot hordasz. nem fog javulni/romlani attol, hogy hordasz/nem hordasz szemuveget, ez FUD. meg a tevenezestol se, ez meg nagyobb FUD, meg a regi rendszerbol. (nem tesz jot, de nem a dioptrianak) viszont valtozik magatol is... 16 evesen ez romlast fog jelenti, ha egyaltalan valtozik. a termeszetes allapot az, hogy jol latsz, minden mas esetben a szemed korrigalni probal ettol elfarad(sz). elofordulhat hogy eleinte meg kell szoknia a szemednek, hogy jol latsz, de ha nehany het utan sem latsz jol kozelre, akkor kifogtal egy kontart (nem csak az informatikaban vannak kontarok)

Tavaly marciusban szereztem szemuveget, mert nem lattam a terem masik vegeben levo fonokot, hogy honnan dirigal :) -0.5 es -0.25 volt, ami szinte semmi. Eppen emiatt, mivel majdhogynem semmi nem is valtozott nem is hordtam, aztan lassan kezdett feltunni, hogy az utca masik oldalan setalo rokont sem ismertem fel.
Iden aprilisban felvettem egyik haverom frissen vasarolt tavolra lato szemuveget, hihetetlen volt a kulonbseg. Masnap el is mentem szemeszhez azzal a cellal, hogy ujra jol lassak. Azt mondtak felet romlott a szemem a regihez kepest. Meg is vettem a szemuvegem es hazafele meg ugy vigyorogtam, mint aki bedrogozott. Elesen lattam a magas hazak tetejet, el tudtam olvasni a 10 meterre levo plakaton a feliratokat, es a legfontosabb, hogy a messze levo lanyokat is megfelelo reszletesseggel lathattam :).

Azota folyamatosan hordom, egyreszt mert nagyon zavar, hogy amikor kinezek a monitor mogul, akkor teljesen homalyos minden, hamar meg is fajdul a fejem.

Azt nem tudom, hogy javul-e vagy sem, meg semmi orvosi dolgot, csak azt, hogy hihetetlen erzes az, amikor huzamos rossz latas utan, hirtelen ujra elesen latsz.

--
HUP Firefox extension

nomeg a szemuveg intelektuális kinézetet biztosít az embernek (állítolag) :D
________________________
Blog | Hogyan?

hint: link

/mazursky

Love your job but never love your company!
Because you never know when your company stops loving you!

Totális idiótákon a szemüveg sem javít. :)

szerintem kérdezz meg egy orvost. ez nem játék.

-----------------------------
Ubuntu 8.04

+1
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ha szükséges a tiszta, éles látás, akkor célszerű viselned. Ugyanakkor nem árt naponta 1-2 órát szemüveg nélkül is használni a szemed. Sógorom szintén szemüveges, ő pl. horgászáshoz nem teszi fel. Másnap egy picit jobban lát - egy ideig. 16 évesen még reménykedhetsz a javulásban, de nem kizárt, hogy romlani kezd. Én is így jártam, -0,5-ről leesett -5-re. Igaz, nem nagyon pihentettem magam, úgyhogy nem kizárt ennek a hozzájárulása is. Amióta kontaktlencsém van, azóta nem romlik. Ennek oka, hogy a lencse megtámasztja a szaruhártyát, és az nem tud tovább deformálódni. A szemüveggel a legnagyobb probléma, hogy enyhén szűkíti a látómezőt, azaz a divatos, idétlen keretek helyett egy nagyon vékony keretű, fejhez közelítő, széles szemüveg jobb választás. Egyébként készülj arra, hogy eleinte baromira megfájdul majd tőle a fejed, főleg, ha éppen oldalra kezdesz nézni, vagy a lencse nyílásszögén kívülre. Meg furcsán fogod érzékelni a talajt megad előtt. :) Egy idő után pedig, ha oldalra nézel, azt az egész fejed forgatásával fogod megoldani a szemed mozgatása helyett.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

ez micsoda marketingszoveg, megtamasztja, ezert nem deformalodik tovabb :) fogadjunk valaki olyantol van, aki egyebkent kontaktlencset arul :) (btw kontaktlencsem van nekem is)

Az igaz, hogy ha tornásztatja valaki a szemét (például a fej mozgatása nélkül a szemével követi az egyik ujját, amit gyorsan, össze-vissza mozgat, egszer a szemhez közelebb, a szemtől távolabb, jobbra, balra, stb.), akkor javítható a látás, vagy legalábbis nem fog túl hamar romlani?

mivel a látás élessége legtöbbször azért nem jön össze (természetesen a nem normális látásrol beszélünk), mivel az irisz nem a retinára fokuszál (mivel az a normálisnál közelebb, vagy távolabb van), ezért SZVSZ ez hülyeség.
________________________
Blog | Hogyan?

talán már nem annyira lényeges, de a sok tippelgetés közt (még sehol se láttam semmiféle tényleges, jó megyarázatot hogy mitől működik a szem, nemhogy hogyan lehet a romlását megakadályozni, főképpen javítani) egy valami legalább biztos, crt-hez (tehát a régi tvhez, monitorhoz) erősen ajánlott akár 0 dioptriás is (a becsapódó porszemek miatt)

mire célzol azzal, hogy mitől működik?
bioszból nálunk már viszonylag részletesen tanították, ami kimaradt az az, hogy a megváltozott molekulaszerkezet által (valami karotinoid vált cisz pozícióból transzba meg vicaversa) hogy keletkezik az elektromos impulzus, arról nem is beszélve, hogy egyes látóidegrostok pl. csak a formákat továbbítják meg ilyesmi, szóval a prepocessing sem volt tiszta;)

Az anatómiai felépítése meg ugye elég egyszerű olyan mértékig, amennyire egy laikusnak az érdeklődése terjed — van a golyó, amit egyrészt összenyomnak az izmok fókuszáláshoz, másrészt az üvegtestet is rángatják... Nekem legalábbis úgy rémlik, de ebből azért nem írnék diplomamunkát:D

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

huhh. na ez egy szakoldalon is kicsit fura szál lenne, nemhogy itt:)
szal csak 2 "kérdésem" lenne:
- a "tényleges, jó" jelzőm milyen viszonyban van a "viszonylag részletesen" jelződdel?
- mégis hány évig szándékozol élni? mármint az "aki kíváncsi, hamar megöregszik"-ből kiindulva kicsit unalmas lehet 300 év után :)

- Te kerestél tényleges, jó leírást, ergó Neked kell eldönteni, hogy ez az információmennyiség elég-e:) Mindenesetre figyelembe kell venni, hogy mindezt kb. 4-5 éve tanultam, cserébe tudtommal vannak itt orvosok is, akik valószínűleg a fejüket fogják a magyarázatomat olvasva:)
Viszont a mindenható Wikipédia szerint ez a cisz-transzos móka kábé igaz:) — a hivatkozott linkek is érdekesek, kár, hogy néhol már hiányosak hozzá az angol meg a kémiai ismereteim:)

- ilyen távlati terveim nincsenek — ha ilyesmit előre terveznék, mindig erősen befolyásolnának a worst-case-scenariok :D 70 évvel már kibékülök, de erről 69 éves koromban is meg kell azért kérdezni:) A kíváncsiság meg teljesen normális, a látás pl. annyira természetes érzékelési forma számomra, hogy nyilván érdekel low-level szinten is:) Bár ritkán olvasok ilyesmiről.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd