Megújult a cdimage.debian.org | bemutatkozik a Jigdo

Címkék

Aki nézegette mostanában a Debian cdimage -kel foglalkozó oldalát, az észrevehette, hogy megújult. Változtattak a design -en is, és helyet kapott egy új letöltési módózat is, a Jigdo.

Ezentúl a cdimage.debian.org elérhető a rövidebb http://debian.org/CD URL -en is.

A Jigdo (Jigsaw Download) egy új eszköz amelynek segítségével sokkal szélesebb körben használhatod a debian mirror -okat mint eddig. A jövőben a Debian szeretne bevezetni a Jigdo -t, mint elsődleges CD image letöltő eszközt.

Hogy miért jobb a Jigdo, mint a direkt letöltés? Azért mert gyorsabb. A Jigdo működése tulajdonképpen különbözik az egyszerű letöltés managerekétől. A Jigdo nem a CD imaget tölti le. Letölti a CD -n található file -okat, majd amikor ez kész elkésziti ezekből a CD imaget.Hogy ez miért jó?


Azért mert a legtöbb Debian mirror nem törődik a CD imagekkel. Pl. a Debian 2.2 r5 (ugye nem régen jelent meg) még nem található meg CD image formájában. Erre való a Jigdo. Ennek segítségével bárki el tudja készíteni a saját CD image -ét. Viszont ennek az elkészítéséhez nincs szükség semmilyen szakértelemre, minden a háttérben zajlik. A letöltő eszköznek csak a .jigdo file helyét kell megadni az archiv -ban, onnantól kezdve minden automatikusan működik.

Hogy mely terjesztések érhetők el a Jigdo segítségével?

Mindig a legutolsó stabil terjesztés.

Hogyan tudjuk használni a Jigdo -t?

1. Letöltjük a jigdo-file csomagot. A jigdo-file elérhető különböző formátumban a Jigdo honlapján. A csomag tartalmazza a jigdo-lite scriptet.


2. Futtassuk a jigdo-lite scriptet. Ez rákérdez a .jigdo file URL -jére.


3. Menjünk a Debian CD jigdo site -ra és válasszuk ki mit szeretnénk letölteni. Majd írjuk bele az URL -t a .jigdo file -ba.


4. Kövessük a script utasításait. Ha minden jól megy a script legenerálja a checksum filet, a végén ellenőrzi az image checksum -ját.

A Jigdo támogatja a régi image "upgrade" -ját is.


Bővebb info itt.