Kassak project - uj keyboard

 ( Nyosigomboc | 2008. március 20., csütörtök - 6:10 )

Mar eleg regen szemet vetettem a Dvorak billentyukiosztasra, el is kezdtem foglalkozni vele, de volt par megoldatlan problemam.
A lustasag/idohiany volt az egyik. Viszont tulsagosan izgat ahhoz, hogy vegleg feladjam.
Szuleim szerint a geprol tanultam meg olvasni (ebben nem vagyok biztos, eleg kicsi voltam meg akkor, es regen volt mar). Szoval jopar eves, berogzult szokasokkal kell most felhagynom.
Sosem tanultam gepirni, egyszeruen sokat hasznaltam a gepet, es egyre tobb ujjamat vontam be.

Nem szeretek ekezettel irni, de neha muszaj. Ha valtogatom a magyar es amerikai kiosztast - mivel alig van kulonbseg - sokszor keverem. Nem akartam, hogy meg tobbet keverjek. Magyar nyelvre nem biztos, hogy ugyanugy optimalis - szolt a masik ervem.

Zavart az atallasban a billentyu felirata.

A lustasag/idohiany meg mindig megvan. Most viszont lesz min gyakorolni (diplomamunka, HUP).

Az egyik topicban viszont felmerult egy fontos erv: egy jo kiosztassal nem kell valtogatni. Magyar Dvorakra eddig nem talaltam ertelmes javaslatot: a áóéúí altgr-rel az aoeui helyen, az öőüű pedig bal keznel felul/alul. Raadasul egyik forumtarstol kaptam is egy ilyen xmodmap filet! Ezuton is koszonom.

Ma (na jo, mire befejezem ezt a postot, mar tegnap :) ) vettem egy usb-s bill-t, kisebb segitseggel sikerult lecsiszolni a feliratat, ugyhogy most mar van Dvorak keyboardom. Pontosabban: van egy univerzalis keyboardom, amin minden kiosztassal ugyanolyan jol lehet gepelni, zavaro feliratok nelkul. Erre apam megjegyezte, hogy olyan, mint univerzalis muveszunk, Kassak Lajos, aki ugyanolyan jo volt ironak, koltonek, festonek; mindharomra alkalmatlan volt.
Nos, ilyen az en Kassak projectem.

ui: egy Dvorak-szaki elarulhatna par titkot. Szerintem az 'L' tul messze van, a 'D' es a 'H' feleslegesen all ennyire jo helyen ('H' helyett lehetne az 'I' is ott, megiscsak mgh.), az 'O' es az 'E' betuket meg valami megmagyarazhatatlan oknal fogva mindig felcserelem. (A 'G'- meg alig talalom meg, de ha 'GY'-t irok, akkor rogton beugrik.)
Ettol eltekintve kenyelmes.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az a gond a dvorakkal, hogy csak akkor hatékony, ha angol nyelven gépelsz.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Igen... maat(?) felhasználó által közztétett, de azóta eltünt magyar dvorak kiosztásra próbáltam én is rátanulni, de valahogy nem volt az igazi. Némely szónál tapasztaltam, hogy jobb azon gépelni, de általában véve nem volt különösebb megvilágosodás. Az angol dvorak jobban megtervezett, minimum egy diplomamunkányit kéne dolgozni még ezen a magyaron hogy igazán jó legyen.

A HUP-on emlegetett magyar dvorak szerzőjével megtárgyaltam ezt a híres neves kiosztást úgy 5-6 éve. Az a helyzet, hogy az egy ötletszerű kiosztás volt, nem volt elméleti háttér. (A. Drorak sokat számolt, míg elkészült a kiosztása.) Ám tetszett a hardveres megvalósítása. Ha valakit komolyabban érdekel a dolog, olvassa el az alábbi diplomamunka véget (s ha kedvet kap hozzá az azt megelőző részeket is).
http://hdl.handle.net/2437/3144

Ebben egy olyan kiosztás szerepel, amit érdemes lenne megtanulni, mert hatékony. Persze a gépíróknak már ez sem elég gyors, pár nemzet elhúzott mellettünk, mindenféle rövidítéseket használnak a tízujjas gépelés mellett. Engem hülyének néztek, amikor tíz éve ezt propagáltam a sajtóban (Gyorsírás a billentyûzeten. Új Alaplap, 2000 szeptember, 64-65), most meg ezután rohan a verseny-gépíró társadalom...

A szakdolgozat csak a betűre figyel, az ilyen-olyan zárójelek, és egyéb programozásban felhasznált (AltGr-es) karakterek elhelyezésével nem foglalkozott, az is megérne egy misét, vagy egy szakdolgozatot. Jelentkező?

Aszalós László

Ez asztán alapos tanulmány. Ha majd valamikor jó napom lesz összebarkácsolom megint a rendszer alá mint választható kiosztás és kipróbálom milyen. Bár a statisztikai javulások annyira nem lenyűgözőek mint vártam, de egy próbát megér.

Erdekesnek tunik, de a gyoztes kiosztasa - bar jobb a qwertynel - meglepo. Az 'A' gombon nincs rajta alapbol az ujja, de az 'Ű'-n igen. WTF??

----
Anthill inside
honlapkészítés

Hát nekem nem lenne ehhez türelmem, az is biztos. :)

Egyébként milyen a csiszolt das keyboard? Gondolom kicsit recés a felület, kényelmes? :)

az a titka, hogy le kell lakkozni

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

Nem biztos, mivel egyrészt a jelenlegi keyboardom is nagyon enyhén recés, másrészt finom csiszolópapírral egész simára lehet csiszolni. Meg honnan tudod, hogy egy recésebb billentyűzet kényelmesebb-e?

Szamomra kenyelmes. Eredetileg erdesebb volt, 240-es csiszolopapirt hasznaltam. A feluletet elvileg helyre lehet hozni CCl4-dal, benzollal, vagy mas oldoszerrel.

----
Anthill inside
honlapkészítés

modmapre link plz

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

Engem ez akkor érdekelne, ha úgy lehetne megcsinálni, hogy a mostani hu billentyűzetemnek megváltoztatni a billentyűzetkiosztását.

Annyit elárulok, hogy pár éve végeztem egy statisztikát a magyar betűk gyakoriságával kapcsolatban (bocs, de az elemzendő statisztikai anyag az egyik baromi hosszú regényem volt, azaz szépirodalmi szöveg...) és az jött ki, hogy a mássalhangzók szempontjából a gyakorisági sorrend első helyein ezek szerepelnek:

T,L,N,S,M,K,P,J,V,Z

A V és Z közt nem volt lényeges gyakoriság. A T,L,N,S sokkal gyakoribb mint a többi, valamint a fel nem sorolt többi karakter is messze sokkal ritkább, mint a felsoroltak.

A magánhangzók szempontjából messze a leggyakoribb az A és az E, ezután az I következik, majd az O és az U. A többi igen ritka. (Az Ö viszont gyakoribb, sokkal, mint az Ü, az Ű pedig olyan ritka, hogy nem is nagyon érdemes vele foglalkozni). Ellenben viszonylag gyakori az Á és az É is - ezek tulajdonképpen a második magánhangzógyakorisági csoportban vannak, nagyjából az O-val és I-vel megyegyezően.

Azaz, ha engem kérdel, az Á-t és É-t semmi esetre sem raknám olyan helyre, hogy váltóbillentyűvel lehessen csak elérni!

Javaslatom: legyen fő helyen, váltóbillentyű nélkül az

A,E,I,O,U,Á,É - ez 7 karakter a magyar billentyűzeten levő 13 magánhangzó helyett, azaz itt felszabadul 6 billentyű
és
T,L,N,S,M,K,J,P,V,Z,C,G,Y - ez 13 karakter, azaz itt a 21 mássalhangzóból felszabadul 8 karakter.

A felszabadult billentyűk helyére el lehet helyezni mindenféle más fontos jeleket, de persze a még ki nem osztott betűket is.

Én pld biztos, hogy az X és Q karaktereket csak módosíóbillentyű bevetése által tenném elérhetővé. Ugyanez igaz az Ű-re, valszeg az Ü-re is.

Továbbá: minden normális ember a jobboldali numerikus tasztatúrát használja számok begépelésére. Azaz, a QWERT-betűsor fölötti számbillentyűk abszolút feleslegesek, oda lehet esetleg száműzni bizonyos ritka karaktereket.

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

A mostani hu billentyud kiosztasat is meg tudod valtoztatni. Csak egy megfelelo xmodmap file-t kell keszitened/beszerezned. Azert szedtem le a feliratat, mert zavart, hogy mas a felirat, mint amit ir. Tegnap du. 7-kor vettem, es reggelre mar tudtam rajta vakon gepelni (persze lassan). Szerintem nem rossz. Most, hogy mar a fejemben van, normalis (feliratos) billentyun is megy.

Ekezetesen ritkan kell gepelnem, ugyhogy - nekem - tokeletesen megfelel az altGr is, ha csereben nem kell kodolas kozben kerulgetni a felesleges gombokat (es nem kell valtani a kiosztast).

Erdekes lenne osszedobni egy optimalis magyar kiosztast, de engem jobban erdekelne egy kicsit masra optimalizalt valtozat: a MEK-rol letoltheto magyar nyelvu konyvek melle bevennek meg egy kis angolt is, es a kernel kodjat. (persze ertelmesen sulyozva)

A fenti szamsor kodolaskor jol jon. Ha nem muszaj, nem bantanam.

----
Anthill inside
honlapkészítés

Őszinténszólva, még sosem jutottam el odáig, hogy saját billentyűzetkiosztást készítsek! Összedobhatnál erről egy MAGYAR nyelvű "háutút" nekem (nekem, de megengedem, hogy más is olvassa, hehe...) ha megkérhetlek rá úgy, hogy parancssorból (+esetleg mc-vel) miként kell ezt létrehozni, azaz magyarán mindenféle konfig fájlok átírkálásával, tehát hanyagoljuk a holmi "varázslókat" s egyéb ilyesmiket! Azok úgysem biztos hogy fel vannak telepítve hozzám.

Egyszer láttam is valami efféle listát valahol az Interneten, de akkor nem volt türelmem vele vacakolni, tudniillik, a file ott volt ugyan, de nem volt elmagyarázva, hogy mi miért is van benne épp úgy.

Elvileg én olyasféle billentyűkiosztásra gondolok - azaz szerintem olyan lenne jó - hogy ugye én sem vakon gépelek most, ellenben alig mozgatom a bal kezemet! Az úgy áll, hogy a bal kezem hüvelykujja kezeli a bal oldali Shift, Ctrl, Win és Alt gombokat, ezek fölött van a hüvelykujjam, eképp a mutatóujjra jut az A,S,D,E,W,Q,gomb, a gyűrűsujjra meg az Esc. Majdnem minden mást a jobb kezemmel nyomok le. No most utóbbi esetben nagyon pocsék helyen vannak ám a gombok...nem gyakoriság szerint! A Q és W pedig túl jó helyen van.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

man xmodmap :)

Angolul van... annyira nem létfontosságú az ügy egyelőre, hogy emiatt kínlasszam magam ismét az angollal...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Hadd frissüljön a téma... Szóval. Grafikus felület alatt és az abból nyitott terminálemulátorokban működik a saját billentyűzetkiosztásom. Ezt ugye egy $HOME/.xmodmaprc fájl segítségével oldottam meg, melyet mindig betöltetek a startx futtatásakor a $HOME/.xinitrc segítségével. Eddig rendben van.

De hogyan csinálok saját billentyűhozzárendelést (mély)konzolban? Ezt főleg amiatt illene tudnom, hogy ha angol (vagy akármilyen más nem magyar) billentyűzethez jutok, és ugye nekem annak a kiosztása nem jó.

-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó